2000FUN論壇

搜索
2000FUN論壇 綜合論壇 動漫綜合討論區 辯論活動 - 三次元能否與二次元平衝 (評分完結 #131) ...
樓主: evaann
go

[問題] 辯論活動 - 三次元能否與二次元平衝 (評分完結 #131)   [複製鏈接]

全職學生三世 發表於 11-9-24 01:36 AM
就哩點上證實左「二次元」同「三次元」本身存在不平等既差異,
更何況「二次元」並非所有野都係可以預知 ...

為何兩者性質本身不一樣就兩者都需要?
作為三次元人的我們失去二次元會世界末日?

標題沒有明確說明辯題上的平衡對象是三次元人吧,
就連「人」的字眼也不存在,單論二次元和三次元,
引述閣下一句「從來只有我們看他們  沒有他們看我們的份子」,
不就正正說明了二次元無法與三次元取得平等對待嗎?
已有 1 人評分威望 收起 理由
evaann + 1 反駁論點分數

總評分:  威望 + 1   查看全部評分

花穗 發表於 11-9-24 04:42 AM
如果人地話想個細路變做妹,因為覺得細妹係將來可以用女性角度去大家傾計~
而唔係因為睇左動漫,咁是否代表 ...

「如果人地話想個細路變做妹,因為覺得細妹係將來可以用女性角度去大家傾計~
而唔係因為睇左動漫,咁是否代表同二次元冇關?」’

咁的確係可以話同二次元無關,
但佢已經表明係因為熱愛妹系GALGAME而有哩個諗法,
所以你既假設唔成立。

另外順便問下,點解作為反方既你會試圖推翻反方論點?
evaann + 1 加強自身理據

花穗 發表於 11-9-24 05:19 AM
笑,就算比你重來~
三次元既選項應該點都比二之元多吧=0=" (假設: 傳統gal game同三次元比)
三次元既選項 ...

三次元人生終點只有一個,死亡。
二次元死了可以請龍神復活(龍珠),
可以用人偶取代自身存在(空之境界),
可以到另一個世界繼續旅程(AB等),
連死亡都唔係必然(永生之酒)。
evaann + 90 辯論活動膀出加分,最佳辯者勝出加分.

總評分:  威望 + 90   查看全部評分

霉哥我反你了!!!其實唔洗死都係一件好事!

hixo001 發表於 11-9-24 09:59 AM
霉哥我反你了!!!其實唔洗死都係一件好事!

我無話係壞事._.||||

去到呢到就停左??冇人再講啦?

hixo001 發表於 11-9-25 06:01 PM
去到呢到就停左??冇人再講啦?

因為主持人唔知去左邊度插旗~
所以唔得閒解釋我知何為插旗~
evaann + 60 辯論活動膀出加分

總評分:  威望 + 60   查看全部評分

我還存在的
按這個區本身的人流
討論到這樣算係咁

正反方可以做埋結論完成辯論

hixo001  因為沒有了我開post,人流少了很多  發表於 11-9-26 09:04 PM

結論,我認為按標題「三次元能否與二次元平衡」黎講,
唔可能「平衡」既因素如下:

1)支持任何一方多於另一方都不能稱為「平衡」。
2)二次元建基於三次元,所以由始至終只存在三次元,自然無「平衡」可言。
3)三次元是必需的,二次元卻可有可無。
4)雙方支持者各自有一部份人敵視另一方,難以共存,何況平等。
5)三次元擁有一切決定權,與二次元是主僕關係,絕不「平衡」。

正方觀點大多係覺得以個人黎講可以做到兩者兼得,
既能享受二次元世界又唔影響日常生活。
但審視標題後個人認為果種叫「並存」,稱不上係「平衡」。

將「不影響日常生活」作為前題已經充分證明響佢地心中三次元比較有份量;
所以三次元與二次元能夠「平衡」實在係天方夜譚。
evaann + 1 結論

正方最佳辯者
全職學生三世

主因
立場清析,離題較少,有嘗試將局面扭轉

反方最佳辯者
霉乂男

主因
立場清析,離題較少,有引導主題,反方中進行最多論點攻擊

反方
霉乂男 花穗

正方
飛乂奧古 全職學生三世 hixo001

反方勝出
引用論點較強硬,在後期正方嘗試反擊,反方部份有作出回應,而且攻擊論點成立

之後的辯論活動會找到一些好既題材再開,而大家都可以嘗試開辯論
‹ 上一主題|下一主題

聯絡我們|Archiver| 2000FUN論壇

SERVER: 2 GMT+8, 24-4-29 12:47 AM , Processed in 0.051613 second(s), 16 queries , Gzip On.

Sponsor:迷你倉 , 網頁寄存