2000FUN論壇

搜索
2000FUN論壇 綜合論壇 動漫綜合討論區 辯論活動 - 三次元能否與二次元平衝 (評分完結 #131) ...
樓主: evaann
go

[問題] 辯論活動 - 三次元能否與二次元平衝 (評分完結 #131)   [複製鏈接]

由同人誌人既畫家結集果個唔係CW咩?
COMIC WORLD,一開始係旺角開始~
好似同動漫節冇關~
日本果個係COMIC MARKET 吧?
用日本同香港比既就真係算了~
因為我覺得根本冇得比~
就好似用信和/旺角同秋葉原比一樣=0="

唔太明白你指太廢係咩...
如果講宇宙船,cospa 等檔,好正常係賣舊野~
而好似其他...bc等,應該有d新野,不過都係打算係漫節清舊貨者~
不得不講就係老翻啦,今年都係一樣有不少~
而其他,好似木棉花(有冇記錯名),角川,都有新既產品~
不過岩唔岩買又係另一件事了~

而cosplay 方面~
今年漫節為左控制人流,所以要入場既即興都要一早登記~
引黎左好多cosplayer 既不滿~
所以明顯cosplayer 會少左/唔去/唔入場~
我唔知你見到既cosplayer 係邊度啦~
不過正常真正cos,玩既人都會係d比較神秘既地方~
會場入面根本唔係一個好既影相地點~
你去d大既cosplayer相薄就會見到d相大約會係邊度~
又可以知道果個影相人士同邊幾個cosplayer 特別熟咁~
當然有人可能只係著重二次元而唔會睇任何既cosplay既~
而cosplay有冇愛呢一點,根本唔可以因為睇到肉而決定~
有好多角色都係賣肉~ 賣肉先係原著,笑~
就正如我之前所講,有冇愛根本就唔係一般可以決定到既事~
呢個會係另一個討論完都未必有結果既問題~

日本的都曾經有幾個輕小說作家畫家黎過簽名會~
而歌手都有出現過~
JAM project今年都會有演唱會~
其實香港既ACG 係慢慢地進步緊~
如果咁有愛,就應該去日本行下~
熱血一下~唔係應該只係抱怨香港咩都冇~

試問CM既限定物,香港有幾多店會入到番黎?
大家都係自己一早去預訂/BID番者~

(原來一開始做左反方就冇得改架喇?攪到好我似覺得不能平衡咁-.-)

evaann  使用引用功能反駁攻擊會好些,立場改變可以係之後既事,但辯論加入左就嘗試用論點攻擊,身體雖然很誠實,但亦都可以口裡說不,將對自己不利既論點不說  發表於 11-9-22 07:03 AM

飛乂奧古 發表於 11-9-21 09:33 PM
二次元其實就位於三次元
呢點我同意
但係反覲黎睇

三次元無錢就無二次元大作玩正正係二次元必須依附三次元的體現,
無可否認二次元崩潰會對三次元構成一定影響,三次元本身卻會如常運作,
僅僅是少了很多樂趣﹑或是經濟上出現部份損失;
相反三次元世界滅亡的話二次元世界將不復存在,
可以話二次元對三次元黎講只係一段小插曲,但三次元對二次元黎講就係一切;

即使有偏愛二次元既宅男存在,要佢響二次元同三次元之間作生死抉擇時選擇既往往亦係後者,
畢竟二次元吸引之處在於擁有三次元難以擁有既事物﹑角色﹑世界觀,
但咁亦反映出二次元吸引之處其實係愛好者對三次元所抱有無法具現既幻想及憧憬,
所以二次元擁有既一切其實都建基於三次元之上,係彌補三次元缺憾既一項補完計劃。

既然係補完計劃,正如上面某樓所言,各取所需並無不妥,
只係將兩者放響天坪上衡量,較重的一面往往是三次元一方,
故本人不認同可以平衡對待。
已有 1 人評分威望 收起 理由
evaann + 4 立場清析,反駁帶出二次元建基於三次元之上,.

總評分:  威望 + 4   查看全部評分

原來你不知道有宅男會同2次元人物結婚這回事

evaann  可以引用例子加強自己這句說服力(雖然我都知是那隻,但說服力感覺不足)  發表於 11-9-22 07:06 AM

對二次元有愛而對三次元無愛,
個人認為只係因愛成恨;

何況只對二次元有愛而對三次元無愛,
也不能稱之為平衡。
evaann + 1 好一個「因愛成恨」,簡單直接

總評分:  威望 + 1   查看全部評分

花穗 發表於 11-9-21 09:51 PM
由同人誌人既畫家結集果個唔係CW咩?
COMIC WORLD,一開始係旺角開始~
好似同動漫節冇關~

這個就是辯論功能好處
一旦確定立場,不能更改
只有用盡方法去辯解
「如果個個加入變成中立,就無左這個功能特色,這就是失敗品,我亦都會向上層取消這功能」

其實都是好事,以前中文會話會考,尾後幾年都係用辯論方式,而且係成功
你可能會經過人地既論點而產生改變
但這個都是事後的事情
到你尋找攻擊方法時,你會了解更多好處及壞處
這個就是我向上層推薦新增此功能的目的,想你地自己及更多睇過依個帖既人了解更多

-----------------
同埋大家應該都可以開辯論帖
9月前我唔會過份干擾
之後主力check無關動漫的主題或有鬧戰的帖子

感謝各位支持此版!

現在在本人角度只是55波(遲幾日會找些版主,動漫迷對現在比些意見)
大家多些攻擊我加分的帖子
攻擊完是可以還擊或反擊

同埋反方一名辯者,個個post都不偏離主題,嘗試一針見血
(是比會員攻擊多,反射神經,還是參加過類似活動._.")
唔洗因為佢版主淆底的,嘿嘿

d立場隨少受到攻擊,邊面保留對自已論點多,會係這場辯論勝出關鍵(這個會是我最大評分準則)
完左辯論,過唔到自己果關,改變立場,係無問題,辯論之後你地都係一個人/動漫迷
出發點好is ok

霉乂男  FEZ版乃是非之地。  發表於 11-9-23 06:42 AM

現時合資格
飛乂奧古 霉乂男 花穗

evaann 發表於 11-9-22 06:42 AM
這個就是辯論功能好處
一旦確定立場,不能更改
只有用盡方法去辯解

問題在於你一開始冇將動漫節呢個主題帶出黎~
簡單講即係冇左開場白~

"三次元能否與二次元平衝"呢一個主題~
三次元同二次元相信大家都明白~
不過灰地色帶係...
cosplayer/聲傻/畫家 呢d介乎係兩隻之間既野~
因為一樣有人係太愛一套野,覺得有人cos就係沾污了~
而另一個問題在於可謂平衡~

上面有人講"只對二次元有愛而對三次元無愛,
也不能稱之為平衡"
我好明顯係生活係二次元同三次元之間~
兩方面都有愛,咁所以我好平衡~ 係咪可以咁講?
咁呢一個平衡就變左每個人既準則~

要知道二次元係好大~ACG~
最大既就係Game~
你睇下d PS3,360等大作大賣幾多隻~
再拉既拉到apps 既都係二次元既野黎吧~
請不要誤會,將宅同二次元混為一談~

而上面所講既"宅男會同2次元人物結婚"
只要不被承認,也只不過係個人喜好吧~
只係活在自己既空間~ 只不過將行為比大家睇~
如果你話屋企人,親戚等承認~
而又係合法,咁先算真正結婚吧~
evaann + 1 詳#29 , 不過你用法律果part去攻擊人地個po.

花穗 發表於 11-9-22 09:42 AM
問題在於你一開始冇將動漫節呢個主題帶出黎~
簡單講即係冇左開場白~

no no
動漫節那條只是問題
可以選擇答/不答
開放題黎,有人用依條開放題,就係要加強自己立場,理據

如果無灰色地帶,就唔會有辯論
同埋依個辯論最後只會有得著,係唔會有結果
如果這樣都有結果,只是強弱懸殊
#22,23,24就係一個正反方亙相反駁攻擊的辯論

你加入了反方,就係要將人地所說的平衝,用你的分析能力,資料去將佢反駁說成不平衝
你覺得人地離題或鑼輯有問題係可以攻擊的,這個反駁係計分的

我只會做旁觀者角式去評分

所有例子,例証,或者純碎個人的思維分析
全部都唔一定係岩或者錯
你地就係要將佢認為岩既野,反駁成錯
就係正正你說中的「灰色地帶」

---------------------
唔用動漫做例子,就用雀館麻將(我唔知你入過未),明眼人都知係賭博,賭博係世人價值觀都係認為壞果邊
但可以有人話消磨時間,防止老人痴呆証
如何死都講番生,這個就是辯論(當然你可以覺得佢係死雞撐飯蓋)

再用菲庸囉香港居民身份(近期應該好hit)(利益申報:本人係有個人立場的,投票果日係一定唔會投公民黨)
反對果班係用自身香港利益(綜援,福利)
但唔好忘記,香港係一個國際城市,同埋佢地服務左香港人7年以上,這個是事實
國際人權係偏係維護弱勢果一方(前身當然是無犯罪記錄)
以其他國家人眼中(example英國)佢地會覺得我地自私,但亦體諒我們現在社會經濟處境

以免令到主題離題
有關以上都唔會作出任何回應

唔岩聽,無視我這個活動
聽得入耳,希望你繼續玩落去

同埋有一樣野
點解你淨係對我先用引用-.-"
我易恰d ?.?

我唔介意你地連帖去回應每一個回覆
因應論壇引用唔同以前可以quote編輯,這個我放寬大家

話說我都開始疲勞轟炸
琴晚又比人捉生日唱通宵k-.-

霉乂男  你易恰D。  發表於 11-9-23 06:40 AM
nate0401  真的笑了 ...  發表於 11-9-22 05:44 PM

evaann 發表於 11-9-22 11:12 AM
no no
動漫節那條只是問題
可以選擇答/不答

笑,冇果一條我就唔會開始答到~

睇黎我一開始就做錯左,我應該加入中立=0=
因為我係一個冇立場的人,笑~

一直都係以自己既觀點同角度出發者~
你就當我連最基本既問題
"三次元能否與二次元平衝"
都唔知道點解吧~
平衡係唔同既角度有唔同既解釋~

主要因為冇得多重引用?
我都係見到你話叫我引用,我先引用~
而咁岩第一個想回你先,咁咪引左你囉~
完全同恰你冇關~
對事唔對人架ma~
你見我都唔係追住你黎打XD

有時打開野就停唔到,所以唔太想出完post之後又引多個咁~

玩過星曲WEB

平衡定義係乜先= =

忍影世界

根本都無混埋...兩樣野都各自各...何來不平衡

十週年勳章(賀詞)

我想問個衝量標準係咩
無天平點榜野?

請雙方會員能否為此著墨?
因為我始終唔明白究竟係講緊
"二次元和三次元之間能否取得平衡"
定係
"二次元和三次元之間人能否取得平衡"

玩過星曲WEB

小天使小小 發表於 11-9-22 05:39 PM
我想問個衝量標準係咩
無天平點榜野?

根本二次元就係建築於三次元之上= =
簡單點就是三次元無法做到的事就用二次元表達出來orz

十週年勳章(賀詞)

回復 水錢 的帖子
要討論今日條辯題..就必先要為辯題中的重要字眼作出定義同衝量標準
否則只是各執一詞

建立之上係唔係代表不能"平衡"?
平衡既定義係咩?
係唔係一定要50:50先叫平衝呢?
去到咩程度先叫平衡?

"二次元和三次元之間能否取得平衡"
咁你既理論就可能成立

"二次元和三次元之間人能否取得平衡"
咁就係講下人係2次元同3次元中既選擇方面既野,價值觀丫等等

咩叫做平衡?有冇更詳盡既解釋 題目都睇唔明既情況下 如何討論落去?

玩過星曲WEB

小天使小小 發表於 11-9-22 06:06 PM
回復 水錢 的帖子
要討論今日條辯題..就必先要為辯題中的重要字眼作出定義同衝量標準
否則只是各執一詞

....平衡
結婚也跟psp結
生仔也要跟psp生
嘛  即是跟二次元活在一起

所以    我決定了!!我要當正方!

玩過星曲WEB

好吧...
首先談談最基本的
衣食住行甚至你想接觸二次元都必須要以三次元方式
有種你就跳進mon

如果以日常生活作基準
而非以日常行為作基準的話
根本就沒有平衡的存在
因為根本你活在三次元orz
evaann + 1 立場表示

十週年勳章(賀詞)

來試新功能的我是...
‹ 上一主題|下一主題

聯絡我們|Archiver| 2000FUN論壇

SERVER: 2 GMT+8, 24-4-28 01:23 PM , Processed in 0.048448 second(s), 18 queries , Gzip On.

Sponsor:迷你倉 , 網頁寄存