2000FUN論壇

搜索
2000FUN論壇 綜合論壇 動漫綜合討論區 辯論活動 - 三次元能否與二次元平衝 (評分完結 #131) ...
樓主: evaann
go

[問題] 辯論活動 - 三次元能否與二次元平衝 (評分完結 #131)   [複製鏈接]

低低… 發表於 11-9-22 09:23 PM
請問如何界定平衡??

部份人說主題唔清析,應該都係集中這一點「平衝」
界定我最後答你地係無,只有於下次辯題聽下大家意見再做好些

這個係無限制
你能說到不平衝或者平衝都可以

不過反而感謝你地去攻擊這個point
唔係我帶唔出「灰色地帶」

最後,是否加入大家就從中作決定
以免再叉開主題,主題已經開左,上層亦都加左個公佈@@

--------------------------------------------------------
辯論功能大家都可以發帖使用
本人係用左好多例子爭取回來
在檢查線內,#2有如何發帖既方法
歡迎各位使用

okpkandfk 發表於 11-9-22 06:32 PM
來試新功能的我是...

感謝進來
中立的都可以說說意見
好也好,壞也好,完左係某d位都要作出改善

不可能有平衡
二次元和三次元是完全不同的東西
二次元的誕生是由三次元所造的
三次元的世界觀是來治療三次元的人的心靈
只能說是互為因果 並不至於平衡
已有 1 人評分威望 收起 理由
evaann + 1 立場表明

總評分:  威望 + 1   查看全部評分

十週年勳章(截圖)

3次元有天也有地,上有飛鳥,下有游魚
2次元沒有天只有地,沒有飛行鳥,沒有忿怒鳥,只有陸行鳥,而且沒法釣魚,只有戳魚......

三次元  的現實  和  二次元是可以互補的

二次元  的人和事  都是由三次元的人去決定

無論是多麼好的作品,也會有一個作者群和   讀者群

上帝的角度宏觀整個世界

二次元的 人  和  事  身為三次元的我們  基本上是全知的
萌角們的特徵  缺陷 我們也知道得一清二楚
甚至可以隨意決定他們的過去  現在  和 未來

喜歡傲嬌的  可以弄一個女王特性的女主角   再搭一個  受虐狂男主角
喜歡百合的  可以弄一個女子同學的背景出來
喜歡後宮的  可以弄一堆  無論如何最後也會喜歡主角的女角出來   
喜歡黑暗的  可以弄一些悲劇給主角  自已在後面吃花生

這些一切一切  都在我們控制之內
全部都是自已喜歡的事  全部都是自已知道的事  全部都是甘甜的味道
由於沒有未知數  所以一切事情都可以推敲出來   沒有驚喜可言
就算是再好的樂章  終有一天會覺沉悶

因此我們需要三次元的現實作為平衡
三次元的本質就是未知
我們沒有神祉的全知   因此不清楚其他人的心  更不知道自已  或者其他人的未來
因此我們的努力  可以使別人得到意想不到的效果
雖然 人生如意事十常八九  但卻是和二次元完全不同的味道
因為你不知道何時會遇到挫折  更不知道何時會收成正果
雖然付出未必和回報成正比   但這些未知數卻使三次元更刺激
這是二次元給不到我們的

當我們  在三次元遇到挫折時  我們可以投進二次元尋找慰藉
當我們  厭倦全知的世界 想尋找刺激感的時候  就需要三次元作為平衡

霉乂男  就算係敵對方我都不得不讚好。  發表於 11-9-24 12:36 AM
evaann + 3 表明立場,用左兩者間的空(quick)作平衝,帶.

總評分:  威望 + 3   查看全部評分

回復 全職學生三世 的帖子

萌角們的特徵,缺陷只係所謂既人設~
人設定既野就可以改變~
所以可以有不同既故事(同人誌)
要改變唔係話想就得~唔係妳想某人作畫,某人配音,就可以有一套咁既作品出黎~
一個人既能力有限,二次元既野都唔係完全可以合乎所有人既要求~

可以控制既,唔係我地一兩個人~
一套作品,所需要既人有幾多~
我同意二次元係由人造出黎~
不過就唔認同一切都係自己想點就點~

二次元不只有所謂既慰藉,更加係大家娛樂既工具~
再一次重伸,不要只把二次元放在動畫新番,漫畫~
遊戲都係二次元~ 而諗遊戲唔好淨係集中係gal game/h game~
睇一睇一個月係不同既機種入面有幾多遊戲~
再諗一諗二次元既世界~
要知道,hello kitty呢d都係二次元,都係虛幻既東西~

我反而覺得二次元比較多幻想空間...例如幻想與 塞巴斯醬跟Grell 在....... (((((噴鼻中..
三次元我倒是覺得太過真實....我反而會幻想不到呢...
evaann + 1 表明立場

回復 花穗 的帖子

也許我對動漫  的制作過程認知不足
不過自已喜歡的事物  不必強求所有人都喜歡
能夠令到自已喜歡就足夠

不過你亦承認了   

1. 二次元的角色是由三次元的人創造出來的
2. 我們可以透過同人誌  創造一個自己喜歡的世界給他們

就算在其他人的作品中,我們和作者都是類近全知的存在
餘下未知的部分  可以根據作者的思緖推敲出來
既然全知  還有甚麼未知數可以刺激我們呢?

這個時候  我們就需要其他三次元的人給我們刺激

你下面提到遊戲  gal game
被遊戲娛樂不正正就是慰藉的一種嗎?
evaann + 1 既然全知...我們就需要其他三次元的人給我.

十週年勳章(賀詞)

很簡單的一句說話:「2次元不能幫你成家立室生兒育女。」
evaann + 1 表明立場

用有神的存在,同無神的存在(我指鬼呀神仙呀果類野)
就知係點
無左ed野平衡住,就大把病人.

回復 oO十三妹Oo 的帖子
oO十三妹Oo 發表於 11-9-23 12:52 PM
很簡單的一句說話:「2次元不能幫你成家立室生兒育女。」

正因如此  我們需要三次元的老婆  和  二次元的萌角
兩者互相平衡

你是正方還是反方...

=============================
還未有人就平衡做一個定義

我覺得平衡  就是「兩者都同樣被需要」
evaann + 2 例子攻擊成立,引導主題

總評分:  威望 + 2   查看全部評分

回復 全職學生三世 的帖子

以漫畫為例,有時好明顯係迎合大眾既喜好而決定~
睇爆漫都知,人氣下降既,就會被人腰斬~
係呢個三次元既世界,唔係成日都想點就點~
特別當你已經決定左呢一樣係終身既工作~
我地所見到既漫畫,動畫,遊戲,都係由大部份正職既人黎做出黎~
我諗到可以自由發揮既就係同人誌,音樂~

所謂既全知係指咩?
背後可能有好多野,大家都唔會深究~
如果真係可以咩都推敲,咩都知道,咁新遊戲出時,大家都唔會咁興奮同期待~
我只可以認同"再好的樂章  終有一天會覺沉悶"
而唔認同所有野都一早知道,二次元係冇野可以刺激我們~

引用呢一句"這個時候  我們就需要其他三次元的人給我們刺激"
轉換造
"這個時候  我們就需要其他三次元的人制做的東西給我們刺激"

如果娛樂=慰藉
咁...
"三次元遇到挫折時,我們可以投進二次元尋找慰藉"
呢一句說話就等於...
"三次元遇到挫折時,我們可以投進二次元尋找娛樂"
第一個問題出自...
三次元遇到挫折時,不一定係二次元先尋找到娛樂~
而係二次元尋找娛樂既時候,不一係係遇到挫折時~
慰藉呢一個詞語,我認為係因為失意之後先會需要~
而我找娛樂,不一定係因為失意~
evaann + 1 唔認同所有野都一早知道,二次元係冇野可以.

平衡,其實何謂平衡?
你講例如好似二次元咁,係一名蘿莉控
就連現實既,只要係蘿莉都控埋一份?甚至有d犯罪行為都出埋黎?

定係二次元同三次元既活動時間?
有人要番工番學,跟住玩online game,打機睇動漫
可能有d人完全放棄所有其他活動專注打機之類?

根據個定義唔同,我都唔知應該贊成定反對好
老實講,時間上黎講,真係好難平衡
ACG,動,漫,遊
日日都有新野,尤其遊戲,扣除番工番學食飯訓覺
要完成1隻遊戲要幾耐呢?
PSP,NDS呢類手提係等巴士等火車時玩都由你
ps3,xbox360,wii果d家用機game點算?
新game都不在話下,有時有d經典game,後期先加入既動漫迷可以點?
再花時間追囉
講真,你估日日咁得閒俾你追咩
動畫又係
單單動畫半個鐘1集
有時連新番都追唔切何來仲有得追舊番?
仲講同時要玩game?
只能分配,壞打算就要放棄平日既某d活動,有人可以甚至唔訓覺通宵打機
就時間呢方面,我會講除非你係neet,否則唔容易平衡
時間方面投反方票

in case今次係講行為果d方面
稍微有理性既人相信都好清楚
有咩係做得,咩係唔做得
而且好重點既一點
如果d人就係混淆二次元同三次元
我想提提你:
你唔會係二次元故事中既主角
無特別能力,無主力威能,無劇本令你強運/不幸,你亦唔會好似galgame成堆異性圍住你等你慢慢攻略
呢d野,應該理性少少就會明白啦
呢方面,正常既人應該平衡到既
行為方面投正方票

因為只係路過發言...我唔知大家傾到邊個程度,只能咁樣表達吧

岩岩收到一位會員的短信息回復
會員名我唔公開了

----------------------------------------------
其實辯題的定義是由開辯(即是第一個發言的辯手)定出的
另一方不同意的話亦要在辯論的開頭討論

找到雙方都同意的定義才有論好辯
---------------------------------------------
之後的辯論,都是這樣,大家如何?

回復 evaann 的帖子

下次注意吧  
現在已經討論到這個層次

霉乂男  今次活動係白老鼠開先河,算係咁啦。  發表於 11-9-23 11:58 PM
evaann  無錯,唯有下次做好d  發表於 11-9-23 05:03 PM

回復 evaann 的帖子

笑,所以我一開始就話唔要做第一個發言果個~
而且呢個題目更加係十分灰色~
在乎平衝二字如何使用

三次元世界能否與二次元世界平衝
人是否可以在三次元世界與二次元世界取得平衝
就已經唔太同了~
老實講,呢一個話題我自己都冇咩立場,哈哈~
純粹係睇下大家發言而睇下覺得有咩唔認同~
從而討論一下大家既價值觀/觀點者~

笑傲無雙 玩過星曲WEB 忍影世界

二次元是人作的
三次元能與二次元平衝
evaann + 1 表面立場

回應點評 霉乂男  FEZ版乃是非之地。

話說我都有個3轉40acc的,只是兒家無咩玩了
自f團細路果單野,就知,嘿嘿
fez重視第3身即時競技(簡單d應該叫pvp)
係依d版,未開波就已經火藥味燶

話說,我係某大game壇做過巨商主版版主,之後決定再做都唔會做game版版主
你試過比會員凶你遼出去隻抽嗎?
嘿嘿,我果陣水貼無犯版規,都係隻眼開隻眼閉
之後跟足版規扣一個人,跟住佢唔份氣捉到我無扣人(果陣太多帖用左抽查)話我無做野,唔盡版主職責
投訴區即刻打左成編論文(當然緊係我羸,果陣仲想打,扣你就扣你,洗比面你)

大家版主當傾下閒計,話說你「毒男」形象係果度幾深入民心

霉乂男  網絡人設姐,不用網絡身份用不同態度去處世,真實既我係點永遠係一個謎。  發表於 11-9-23 11:57 PM

回復 花穗 的帖子

亦因為三次元未必事事如意  我們才有新的創意  新的東西誕生
事事順讀者意思的二次元世界   只是把舊有事物重新拚貼

當這些事物組合的可能性大部份已經變成了不同的作品  二次元的世界就會變得陳舊
這時候就需要三次元的一些挫折  一些由三次元的困難中產生的創意  融合在二次元中
(例如是綠霸 和  綠霸娘)

特意回應你這一句:
「如果真係可以咩都推敲,咩都知道,咁新遊戲出時,大家都唔會咁興奮同期待~」

如果是單單由二次元的角度去觀看作品
代入單一角色  或者  主角   去經歷作者預設了的事情
那你已經知道了他的一切  
再美好的故事,也只會變成了一個個畫面  看完就沒有了  
也許可以回帶觀看  不過所看到的  
也只是畫面上的顏色  它們的組合還是有限的

君不見到現在的二次元一堆廢萌嗎?
當二次元只顧把受喜歡的元素組合  而不再加入新元素
新作品就會變得空洞  只有聲色畫  而沒有內涵

優秀的作家懂得將他們的作品,變成電話  變成電腦 變成書信
透過他們的作品作為媒介  去告訴讀者作者想要告訴他們的事情
作者所經歷的事情是三次元的  他要告訴我們的事也是三次元的
雖然當中的媒介都是所謂  二次元  但亦因為不只於二次元  所以才值得各位讀者期待

就像不同的新番作品  作者和觀眾的互動
不同的舊番作品  評論家和觀眾的互動

我們不知道其他人的反應,所以需要猜想
由我們在不同作品猜想  餘下來的劇情  
其實已經和作者本人 做了一次三次元的互動  
就像我們收到了作者的書信  或者 一個電話一樣

作者究竟在這個人的背後  要告訴大家甚麼呢?
為什麼要這樣寫他呢,而不是另一種可能性呢?
當然,如果最後的答案是「我要賣萌  我要混飯吃」  
這個作者的作品無論如何也震撼不了人心  也沒有人會特意等待他的作品  因為市面上有太多萌作

所以  我們期待新作品 是因為我們渴望和作者交流  
透過二次元,做一次三次元的交流
亦因如此  二次元和三次元是平衡的  是互相需要的

===============================
題外話:
回復 花穗 的帖子

千萬要爭做第一發言  因為你定了一個有利於自已的定義  以後就好打很多

例如正方可以把平衡定做「兩者都同樣被人需要」
接著就可以舉出二次元  和三次元  可以共存的例子

反方可以定為「兩者互補,重要性相等」
然後  舉出  二次元和三次元予盾的地方

當然定義下得太離譜也會有人反對你的  

霉乂男  的確辯論的先機是很重要的。  發表於 11-9-24 12:10 AM
evaann + 4 帶出交流的重點,能夠用媒介講出兩者間的橋.

總評分:  威望 + 4   查看全部評分

本日問題(回答等同發表一次辯論帖)
背景:
神:三次元的不確定因素太多了,沒有旗可以插,
又一堆不確定的參數,不能重來。
(紅色這句請千萬別想歪野,依篇copy的,唔刪係唔想失去完整色彩)

閣下同意嗎?(請留意自己立場作答)
‹ 上一主題|下一主題

聯絡我們|Archiver| 2000FUN論壇

SERVER: 2 GMT+8, 24-4-28 03:42 PM , Processed in 0.043109 second(s), 18 queries , Gzip On.

Sponsor:迷你倉 , 網頁寄存