2000FUN論壇

搜索
2000FUN論壇 綜合論壇 動漫綜合討論區 辯論活動 - 三次元能否與二次元平衝 (評分完結 #131) ...
go

[問題] 辯論活動 - 三次元能否與二次元平衝 (評分完結 #131)   [複製鏈接]

首先先感謝上層回應本人的訴求,衷心感謝
現在本版能夠使用發表辯論帖子功能,希望各位會員善用,令到更多人知道動漫身邊發生的事情

鑑於此版不涉及網上遊戲糾紛,但本人作為版主亦會留意所有辯論帖會否發生嚴重鬧戰情況
一經發現有關鬧戰帖子全部 關閉及下沉處理 / 屏蔽處理
希望會員見到以上情況使用 舉報功能 / 短信息(pm)功能 將有關帖子向我匯報
本人在線會首先處理

辯論由現在起為期一星期
只計算正方及反方(中立一方不計算勝出積分)
參加者請按 (加入)
發表帖子時,請按#4圖示發表
參與的勝方,而且個人有3個帖或以上作辯論者
所有合資格的辯者瓜分120分勝出積分
(小數點後出現0.幾,全部當+1,如有11人都是0.幾,應該會派出131分)

敗方沒有積分

另設有兩項獎項,勝方最佳辯論獎1名會獨得30分積分獎勵
敗方最佳辯論獎獨得30分積分獎勵

結束時間: 11-9-27 09:20 PM 裁判: evaann

正方觀點 (33)

兩者能夠平衝

反方觀點 (190)

兩者不能夠平衝

十週年勳章(賀詞)

2次元既性格同3次元既性格已經唔可以平衡了
2次元的傲嬌..3次元只會叫虐待狂....
已有 1 人評分威望 收起 理由
evaann + 1 1point

總評分:  威望 + 1   查看全部評分

二次元與三次元之間無法平衡,
即使作為愛好者可以盡量兩者兼顧,但較倚重的必然是三次元一方,
因為我地作為三次元人哩一點無法改變。

而且可以話二次元都屬於三次元既一部份。

無論係「京田邊事件」抑或近期大地震都有導致部份ACG作品停播或停售,而隨著三次元人口味改變,二次元世界亦會作出相應改變去迎合三次元人喜好;一名三次元作者病逝,往往就能讓一個二次元的世界崩壞。

所以毫無疑問二次元位於三次元陰影之下,是僅為了三次元而存在的附屬品;
即使二次元作品為三次元人帶來治癒,那也是基於三次元人考慮而誕生的劇本。

說穿了,二次元其實就位於三次元。
已有 3 人評分威望 Good 收起 理由
oO十三妹Oo + 1 同意
woodylo + 1 精品文章
evaann + 2 帶出立場,1例子point

總評分:  威望 + 2  Good + 2   查看全部評分

evaann 發表於 11-9-21 09:12 AM
問題:(辯者可選擇回答/不回答)(作答等同發表一次辯論帖)(這條問題本人不會作出回應及反問)
背景
我們發起今 ...

有問題就好討論~
冇問題唔想開場白呢~

首先睇睇漫節咁多年黎有咩改變~
一開始真係好簡單,去既人都係同好,愛好者~
慢慢因為漫節大起黎,所以就有更加多唔同既參展商~
所以有改變係正常~
又可以講做,因為大高調而開始引黎不滿~
我記憶中,YES係漫節都做左唔知幾多次~
創意地檔都好似有幾年歷史~
果d都係同漫節冇關,不過平安生存左好幾年~
其實可能一直有不滿,而冇人企出黎~
往往事件就要有導火線~
之後就要有人去引爆~
每個人既底線唔同,好多時人都係因為另他人決定而行動~
所以根本問題一直存在,有冇人去行動而已~

再講cosplay有冇愛既問題~
呢個更加要講cospaly 十幾年既歷史~
當年只係由cw開始既cosplay 看板娘~
一切都係由自己一手一腳做~
除著年代改變,由一開始自己整,去到上大陸做,之後有人幫手上大陸做/有人自己問店,有人接訂上去做~
何謂愛呢? 有人話cos得唔似,冇神髓就唔似~
有人往往忘記了最重要既事,就係管埋別人既野~
我自己都cos過SD...唔好話要我有阿誠既神髓XD
更加唔好話我出得唔似,因為我只係因為鍾意套作品先出黎玩下者~
當然另一個目的就係因為要同人合照~
當年係冇問題,大家都玩得好開心~因為有一班愛SD既影相人士~
不過而家就可以會被人話係衣架人~
冇計啦,時代進步,個個都要求多左,衫,假髮,道具都要齊~
唔係就係衣架,偽COS...

而cosplay為左宣傳,商業利益,都冇咩不可~
人地宣傳需要請人,有cosplayer 做就當然好,不過要知有人就覺得唔應該為錢而做~
咁就自然請其他人做~
市場就係咁,各取所需~
呢個就係現實~
不過現實確實係有真係cosplayer 係去幫某d公司做cosplay 宣傳~
一切都係睇公司有冇心請人,同埋咩價吧~
問題係佢地想要既係結果有冇宣傳作用~

當年一個小小既場就話吸唔到咁多人~
而家個場咁大,多一點東西都冇咩不可~
只要不是太份就好了~
反正呢幾年動漫節已經變哂了~
online 參展商~ 地檔~ 等等~
你覺得有可能回復番當年嗎?
呢個就係三次元既世界...現實呢~
如果只係想係二次元,根本唔應該管三次元既野~
所以二同三根本冇得分開討論~

(反對係指我不會支持綁番條黃絲帶)
evaann + 2 用左參展商,cosplayer帶出不平衝

總評分:  威望 + 2   查看全部評分

evaann 發表於 11-9-21 09:12 AM
問題:(辯者可選擇回答/不回答)(作答等同發表一次辯論帖)(這條問題本人不會作出回應及反問)
背景
我們發起今 ...

唔支持綁黃絲帶。

即使出發點動機不良,可以帶動二次元文化同增加個別作品知名度係事實,
而且有愛既cos不會因此而消失,僅僅是cos的整體人數增加了罷,
某種意義上更突顯左有愛cos既價值。

由同人誌人既畫家結集果個唔係CW咩?
COMIC WORLD,一開始係旺角開始~
好似同動漫節冇關~
日本果個係COMIC MARKET 吧?
用日本同香港比既就真係算了~
因為我覺得根本冇得比~
就好似用信和/旺角同秋葉原比一樣=0="

唔太明白你指太廢係咩...
如果講宇宙船,cospa 等檔,好正常係賣舊野~
而好似其他...bc等,應該有d新野,不過都係打算係漫節清舊貨者~
不得不講就係老翻啦,今年都係一樣有不少~
而其他,好似木棉花(有冇記錯名),角川,都有新既產品~
不過岩唔岩買又係另一件事了~

而cosplay 方面~
今年漫節為左控制人流,所以要入場既即興都要一早登記~
引黎左好多cosplayer 既不滿~
所以明顯cosplayer 會少左/唔去/唔入場~
我唔知你見到既cosplayer 係邊度啦~
不過正常真正cos,玩既人都會係d比較神秘既地方~
會場入面根本唔係一個好既影相地點~
你去d大既cosplayer相薄就會見到d相大約會係邊度~
又可以知道果個影相人士同邊幾個cosplayer 特別熟咁~
當然有人可能只係著重二次元而唔會睇任何既cosplay既~
而cosplay有冇愛呢一點,根本唔可以因為睇到肉而決定~
有好多角色都係賣肉~ 賣肉先係原著,笑~
就正如我之前所講,有冇愛根本就唔係一般可以決定到既事~
呢個會係另一個討論完都未必有結果既問題~

日本的都曾經有幾個輕小說作家畫家黎過簽名會~
而歌手都有出現過~
JAM project今年都會有演唱會~
其實香港既ACG 係慢慢地進步緊~
如果咁有愛,就應該去日本行下~
熱血一下~唔係應該只係抱怨香港咩都冇~

試問CM既限定物,香港有幾多店會入到番黎?
大家都係自己一早去預訂/BID番者~

(原來一開始做左反方就冇得改架喇?攪到好我似覺得不能平衡咁-.-)

evaann  使用引用功能反駁攻擊會好些,立場改變可以係之後既事,但辯論加入左就嘗試用論點攻擊,身體雖然很誠實,但亦都可以口裡說不,將對自己不利既論點不說  發表於 11-9-22 07:03 AM

飛乂奧古 發表於 11-9-21 09:33 PM
二次元其實就位於三次元
呢點我同意
但係反覲黎睇

三次元無錢就無二次元大作玩正正係二次元必須依附三次元的體現,
無可否認二次元崩潰會對三次元構成一定影響,三次元本身卻會如常運作,
僅僅是少了很多樂趣﹑或是經濟上出現部份損失;
相反三次元世界滅亡的話二次元世界將不復存在,
可以話二次元對三次元黎講只係一段小插曲,但三次元對二次元黎講就係一切;

即使有偏愛二次元既宅男存在,要佢響二次元同三次元之間作生死抉擇時選擇既往往亦係後者,
畢竟二次元吸引之處在於擁有三次元難以擁有既事物﹑角色﹑世界觀,
但咁亦反映出二次元吸引之處其實係愛好者對三次元所抱有無法具現既幻想及憧憬,
所以二次元擁有既一切其實都建基於三次元之上,係彌補三次元缺憾既一項補完計劃。

既然係補完計劃,正如上面某樓所言,各取所需並無不妥,
只係將兩者放響天坪上衡量,較重的一面往往是三次元一方,
故本人不認同可以平衡對待。
evaann + 4 立場清析,反駁帶出二次元建基於三次元之上,.

總評分:  威望 + 4   查看全部評分

對二次元有愛而對三次元無愛,
個人認為只係因愛成恨;

何況只對二次元有愛而對三次元無愛,
也不能稱之為平衡。
evaann + 1 好一個「因愛成恨」,簡單直接

evaann 發表於 11-9-22 06:42 AM
這個就是辯論功能好處
一旦確定立場,不能更改
只有用盡方法去辯解

問題在於你一開始冇將動漫節呢個主題帶出黎~
簡單講即係冇左開場白~

"三次元能否與二次元平衝"呢一個主題~
三次元同二次元相信大家都明白~
不過灰地色帶係...
cosplayer/聲傻/畫家 呢d介乎係兩隻之間既野~
因為一樣有人係太愛一套野,覺得有人cos就係沾污了~
而另一個問題在於可謂平衡~

上面有人講"只對二次元有愛而對三次元無愛,
也不能稱之為平衡"
我好明顯係生活係二次元同三次元之間~
兩方面都有愛,咁所以我好平衡~ 係咪可以咁講?
咁呢一個平衡就變左每個人既準則~

要知道二次元係好大~ACG~
最大既就係Game~
你睇下d PS3,360等大作大賣幾多隻~
再拉既拉到apps 既都係二次元既野黎吧~
請不要誤會,將宅同二次元混為一談~

而上面所講既"宅男會同2次元人物結婚"
只要不被承認,也只不過係個人喜好吧~
只係活在自己既空間~ 只不過將行為比大家睇~
如果你話屋企人,親戚等承認~
而又係合法,咁先算真正結婚吧~
evaann + 1 詳#29 , 不過你用法律果part去攻擊人地個po.

evaann 發表於 11-9-22 11:12 AM
no no
動漫節那條只是問題
可以選擇答/不答

笑,冇果一條我就唔會開始答到~

睇黎我一開始就做錯左,我應該加入中立=0=
因為我係一個冇立場的人,笑~

一直都係以自己既觀點同角度出發者~
你就當我連最基本既問題
"三次元能否與二次元平衝"
都唔知道點解吧~
平衡係唔同既角度有唔同既解釋~

主要因為冇得多重引用?
我都係見到你話叫我引用,我先引用~
而咁岩第一個想回你先,咁咪引左你囉~
完全同恰你冇關~
對事唔對人架ma~
你見我都唔係追住你黎打XD

有時打開野就停唔到,所以唔太想出完post之後又引多個咁~

十週年勳章(賀詞)

來試新功能的我是...

忍影世界

兩者不能夠平衝:smilie_:):

三次元根本萌不起
雖然小唯很可愛
evaann + 1 立場表示

十週年勳章(賀詞) 十週年勳章(截圖) 笑傲無雙

當然不能
為什麼社會上有那麼多「電車男」「御宅族」?
就是因為他們在三次元社會得不到平衝,才要到二次元世界逃避
因為二次元世界都是美好的
evaann + 2 表示立場,用左宅男例子求証

十週年勳章(賀詞) 十週年勳章(截圖) 玩過星曲WEB

絕對不能
先不要說樣子了  那是無法相比    << 二次元勝
再談性格方面 三次元大多都是不能令男孩喜歡  eg. 熱心不助人 ... 傲驕!?少數吧  ...  天然呆?  是弱智的還可以
但是二次元 那我說是完美  例如聖誕之吻個森島遙 已經令我鍾意左佢1年半了吧

我都唔太明這post平衡的意義
我先假定係 三次元人對二次元動漫角色的傾慕吧
evaann + 2 立場表示,引用例子說明

這個功能用左好多例子說服上層爭取的

在價值觀上,已經不能平衡了
何況是在其他方面。
兩方是2個民族,不能理解對方
就算開了裸聊室,也確保不能
evaann + 1 表示立場

當然不能, 兩者不能夠平衝

十週年勳章(賀詞)

三次元是現實
二次元是幻想世界
先有三次元才有二次元  
平衝係冇可能
不過兩個次元可以都可以影響大家
evaann + 1 表明立場

兩者不能夠平衝._./
‹ 上一主題|下一主題

聯絡我們|Archiver| 2000FUN論壇

SERVER: 2 GMT+8, 24-4-28 04:21 AM , Processed in 0.077767 second(s), 19 queries , Gzip On.

Sponsor:迷你倉 , 網頁寄存