2000FUN論壇

搜索
2000FUN論壇 綜合論壇 SGO - 星夢Online 《星夢》精華區 11個新手任務~魔鬼版主出品(新增每日一電) ...
go

11個新手任務~魔鬼版主出品(新增每日一電) [複製鏈接]

1)新手教學任務
首先去搵初心者之間入面既星空新手指導員觸發任務~

簡單介紹完星夢既世界之後就會教你一般既操作~
然搵後戰鬥指導員 佢會教你戰鬥同裝備既方法~

再去搵營商指導員 佢會教你交易既方法~
跟住就可以番星空新手指導員到開始任務喇
星空新手指導員會俾10蚊同埋星空新手指南
叫你去盾牌坊買一個基質盾牌番黎~買左番去之後星空新手指導員會送把小鐵劍俾你

然後再叫你收集兩個甲殼番黎~交兩個甲殼俾星空新手指導員~
佢就話要準備一份禮物俾你~然後新手指導員會俾一封信你交俾地理博士卡比

同時,星空新手指導員會俾一張尼路亞星魔法地圖你等你唔會蕩失路嫁~
搵倒卡比之後~交出封信 佢就會幫你將尼路亞星魔法地圖 轉換成尼路亞星魔法大地圖~
入面既資料會比較詳細嫁~ 等一小時後就可以番去搵星空指導員拎禮物嫁喇~

禮物包括:
‧新手機甲、
‧強力衝擊.一級技能卷軸、
‧赤色光彈.一級
任務Npc坐標如下:
星空新手指導員:3359,3284(騎士之城)
                       5030,5095(魔法之都)
                       4100,6675(機械之城)

戰鬥指導員: 2770,3585(騎士之城)
                4579,4775(魔法之都)
                4365,6580(機械之城)

營商指導員: 2770,3585(騎士之城)
                5649,4807(魔法之都)
                3870,6350(機械之城)

地理博士卡比: 4288,3232 (流星之河.上遊)
                3904,2656(古尼爾森林)
                7393,3874(格靈森林)
                2432,3712(絲蘭森林)

盾牌坊: 11257 8616(騎士之城) 
            3770,2386(魔法之都) 
            13797,6698(機械之城)
            10845 11147 (尼尼亞皇城)

[ Last edited by 失去法力的魔鬼 on 2005-10-22 at 07:04 AM ]
已有 1 人評分Good 收起 理由
GEAR戰士*電童 + 1

總評分:  Good + 1   查看全部評分

2)試煉之路~就職任務
首先去搵皇家待衛觸發任務~

待衛話需要古尼達博士認可先可以就職
但係博士去左搜集資料~如果急住就職既話就要自己去搵佢喇~

去到星之湖搵倒古尼達博士後 博士話佢忙緊研究立普~
如果我地搵倒3條羽毛番黎就認可我地可以就職~(森林立普,星果立普,冰藍立普)
去左以下3個地方打倒3隻立普拎倒羽毛後就可以番去搵博士嫁喇~

交出3條立普羽毛之後就會得到就職認可書~

就可以番去搵皇家待衛就職嫁喇~

任務Npc坐標如下:
皇家侍衛: 9519,10370(尼尼亞皇城)
              3587,2935 (魔法之都)
              9485,3444 (機械之城)
              7135,7655(騎士之城)

古尼達博士: 3392,2976(星之湖)

[ Last edited by 失去法力的魔鬼 on 2005-10-22 at 08:55 PM ]

3)咪咪的收集(等級限制:1級或以上)
大家除左可以係星夢Online既官網買倒靚靚既頭飾之外~
其實仲可以儲300個甲殼同尼尼亞皇城既咪咪換取頭飾嫁~

可換取既頭飾如下~頭飾加D咩都寫埋係張圖入面嫁喇

4)禮貌喔(等級限制:1級或以上)
大家可以係魔法之都搵魔法師伊寇觸發任務~

觸發任務後會有幾個選擇俾大家 只要大家選擇較禮貌既答案~
就自然可以繼續做個任務嫁喇~然後魔法師伊寇會叫你去幫佢去森林既茶店
搵佩玲買一包茶葉番黎~跟住大家可以預備100蚊去到絲蘭森林搵茶店小姐 佩玲茶葉~

買完之後就可以番魔法之都將茶葉交俾伊寇完成任務嫁喇~會得到可愛兔娃娃一個
選擇有禮貌既答案可以另外拎多50Exp嫁~
做人都係要禮貌d好:)3

任務Npc坐標如下:
魔法師伊寇: 2788,2342(魔法之都)

茶店小姐 佩玲: 5496,3466(絲蘭森林)

5)騎士之都巡禮前巡(等級限制:1級或以上)

大家可以係騎城搵依凱路觸發任務~

見佢個樣好辛苦@@咪行埋去問下佢咩事囉~
佢話佢好肚痛喎~但係一陣仲要參加巡禮~
我咁好人緊係第一時間去幫佢買肚痛藥啦:)3
但係佢聽倒我要幫佢買藥之後 佢既反應怪怪咁~
不過唔理得咁多喇@@等住救命嫁嘛~
我地可以去搵騎城既海倫醫生用200元購買一個肚痛藥嫁~

番到去搵依凱路~佢唔出聲..原來佢只係扮肚痛嫁咋俾人呃左添
然後佢講左個籍口出黎..話唔去得巡遊仲想我代佢去巡遊添~
賒後佢就俾左個巡遊眼鏡我~叫我戴住佢搵負責巡遊既官員~

搵倒巡遊官員之後從佢既口中得知原來巡遊延遲左呀
知道d個好消息之後就番去話俾依凱路知~同埋交還巡遊眼鏡
(想得到巡遊眼鏡既會員 就唔需要再番去搵依凱路喇)
然後依凱路為左報答我就送左個聖靈盾俾我做禮物~仲有40exp添~

任務Npc坐標如下:
依凱路 : 7996,8734 (騎士之城)
海倫醫生 : 8175,6557(騎士之城)
巡遊官員 : 7487,8130 (騎士之城)

6)鐵諾的介指](建議等級:21級或以上)
大家路經尼尼亞皇城既時候~有無發覺有個心事重重既男子, 企左係台地傳點既左手邊呢?

d個人叫做鐵諾~佢心事重重既原因~原來係因為佢係一次避雨事件中~
係古可暴族既洞穴入面俾古可暴族搶走左佢亡妻既戒指咁慘~
我天使既心腸話俾我知~我一定要幫佢拎番隻戒指既然後佢就指示我去尼西亞台地尋找洞穴~
佢仲話俾我知獵人卡夫特亦已經到左果度添~搵倒個山洞果然就見倒獵人卡夫特企左係度~

原來獵人卡夫特唔止識打獵~仲識整傳送器添~但係唔夠零件整喎~
唯有等我出手去收集零件啦~卡夫特就話俾我地知~
要修理好個傳送器係需要50個機動偶零件嫁:)收集好之後交俾卡夫特~
就可以修理好個傳送器送我地入洞穴內部嫁喇~
入到去洞穴內部打敗古可暴族就有機會打到誓盟戒指嫁喇~
得到戒指之後就~可以利用打怪得番黎既古可傳送蘑菇~
出番去洞穴外~然後就番去俾番隻戒指鐵諾~
最後鐵諾會隨機送一件裝備俾大家當作報酬嫁:)

任務Npc坐標如下:
鐵匠  鐵諾:6305,11107(尼尼亞皇城)
獵人 卡夫特:3507 2412(尼西亞台地)

7)農民的煩惱(等級限制:5級或以上)
有日~係陣營入面遇倒農民米奧~佢想我幫佢一個忙~

因為米奧佢用晒d蘿蔔種子~但係又唔知點算好喎~(買咪得囉= =)
所以就想請我幫佢搵d番黎喇~咁我就應承左佢喇~當我諗住問佢邊度有既時候..先醒起
佢知既話就唔洗搵我幫手啦咁唯有靠自己喇~出到城外既森林遇見魔法師米斯堤~

就索性問下佢有無蘿蔔種子啦:)佢居然話有喎~真係好彩喇 咁快就搵倒~
但係佢要我去森林小店幫佢買煙絲番黎佢先肯俾我
算啦~應承左米奧 幫人幫到底啦~跟住就係森林搵茶店小姐既狄蘭~

搵倒佢之後就問佢有無煙絲買啦!~要成300蚊嫁:o買完就番去搵米斯堤~
番到去諗住用煙絲同佢交換蘿蔔種子啦~點知佢居然俾左包南瓜種子我...超無奈
搞咁耐都係得番包南瓜種子-_-算喇~唔理喇 番去照樣交俾米奧啦~
番到去米奧居然無發現包種子係錯既:010:仲問我係唔係新品種添
跟住就送左個迷之箱子俾我~仲有60exp添~(咁少嫁:O.o好孤寒嫁)
迷之箱子會隨機抽倒熱光系列既武器 或者一把叫做金刀子既新手用武器~
仲有機會會爆炸添(爆完就咩都抽唔倒)

任務Npc坐標如下:
農民米奧: 2150,8448(騎士之城)
              1216,3808(魔法之都)
              14400,7392(機械之城)

魔法師米斯堤: 3012,2724(格靈森林)
                    7232,4128(古尼爾森林)
                    7616,4704(絲蘭森林)

茶店小姐狄蘭: 5124,2783(格靈森林)
                    6720,5344(古尼爾森林)
                    4544,3680(絲蘭森林)

8 )垂釣的老伯(等級限制:15級或以上)
諗住去機械之城行街街既時候~路經流星之河.下遊~
見倒有個伯伯好似好需要人幫手咁喎~我魔鬼既直覺話俾我知~
又係我出動既時候喇第一時間衝埋去問下佢有咩可以幫倒佢啦~

個老伯叫做艾魯~原來佢釣魚釣得耐坐得衰~
坐到腰酸背痛起唔番身喎:O.o(都唔知真係釣魚定係ZZzzZz..)
咁佢就想我幫佢去尼尼亞皇城搵藥師~無計啦幫人緊要d~唯有番轉頭去搵藥師先啦:)3
去到尼尼亞皇城近中心附近見倒有位叫做柯玲既藥師~

我諗我要搵既人就係佢喇~佢係度叫賣骨傷藥~500蚊一個(都幾貴)
無辦法啦~都應承左人喇~照買啦~買完番去搵艾魯~
佢拎左我個骨傷藥無耐就話好似好d(有無咁快呀~仙丹咩)
跟住佢為左報答我呢~就送左條金鑰匙俾我做禮物~
仲叫我不妨拎去魔法之都咁話喎@@
跟住佢既指示我就去到魔法之都~魔法之都過左橋之後既兩邊真係有兩個寶箱喎@@

箱子一號會開倒治療特效藥~

箱子二號呢就會開倒改良魔法藥水
開完寶箱之後諗住番去搵艾魯多謝佢既~點知佢知道個箱係裝住d支藥水~佢話想要喎~
咁我要黎都無咩用~就送俾佢啦~跟住艾魯就好客氣咁俾左650蚊同埋500exp我喇(好心係有好報嫁)

任務Npc坐標如下:
艾魯: 4986,5252(流星之河.下遊)

藥師柯玲: 10560,10068(尼尼亞皇城)

箱子一號: 1588,3219(魔法之都)
箱子二號: 2802,3793(魔法之都)

9)坐騎牌照(等級限制:20級或以上)
幫完艾魯之後終於可以繼續我既機械之城之旅喇
去到機城見倒一位叫做穆蘭卡博士~佢靜雞雞咁叫我埋去佢身邊~

埋到佢身邊之後佢同我講想我幫佢一個少忙~之後會送張機甲卡俾我咁喎
原來上星期穆蘭卡唔小心整唔見左一張非常重要既晶片~
無左佢就驅動唔倒最新型機甲嫁喇咁都可以唔見既
穆蘭卡提供左個解決方法俾我~就係叫我代佢去搵佢爺爺艾伯博士~
因為艾伯博士識得整d一塊晶片只要搵倒佢幫忙就有救喇~
事不宜遲~即刻出發去搵艾伯博士,穆蘭卡話左俾我知博士係城外既森林
即係絲蘭森林啦:)搵倒艾伯博士之後~我咩都未講博士已經知道我既來意喇~

原來穆蘭卡唔係第一次整唔見野嫁喇博士有現成既晶片係度
但係要我用研究既材料黎同佢交換~包括甲殼,晶石碎片,羽毛各20個~
儲齊之後再搵艾伯博士就可以換倒水晶晶片喇~然後再番去搵穆蘭卡~
交出水晶晶片~就可以係穆蘭卡博士手中得到機甲卡喇:)3

任務Npc坐標如下:
穆蘭卡博士: 8591,5647(機械之城)
艾伯博士: 2975,3616(絲蘭森林)

10)沒有材料的廚師](等級限制:20級或以上,完成過農民的煩惱任務)

自從幫完米奧 艾魯仲有穆蘭卡之後~就越黎越鍾意幫人啦~
幫完人既心情特別靚嫁~又係時候去尼尼亞皇城睇下有無平野買先
正當諗住去執平野既時候~見倒有個人個樣好似好煩惱咁樣喎~
又到我出手既時候喇原來佢叫做比達係一個廚師黎嫁~(唔知會唔會有好野食呢:010:)

因為佢行唔開~所以想拜託我幫佢搵紅蘿蔔番黎~ 講起紅蘿蔔就諗起米奧:)

唔知佢而家有紅蘿蔔未呢?番去問下咪知囉初初諗住搵米奧商量下問佢借d紅蘿蔔
點知佢一見倒我既反應就係..咁佢終於發覺果d係南瓜...佢話佢仲有幾個紅蘿蔔
但係絕對唔會送俾我咁我唯有番去話俾比達知啦~佢聽倒話無紅蘿蔔之後 話有南瓜都照殺@@
又去搵多次米奧先~米奧話見我上次幫過佢..大平賣 南瓜賣4千蚊.. 搶錢咩~
死都要同佢講價~好彩最後講到2千蚊就有交易-o-得到南瓜之後
就番去搵比達喇~交出南瓜之後就會得到南瓜雞湯同埋500exp~
之前同米奧交易果時佢話口渴想飲D湯~去高價賣俾佢先:010:
唉~都係算喇~我天使心腸黎嫁嘛都係免費送俾佢算啦:)3
米奧就好感激我~仲送左d珍藏既紅蘿蔔俾我添~(都話好心有好報嫁啦)
再拎住d紅蘿蔔交比比達~佢就好快手咁整左個紅蘿蔔果凍送俾我喇~

任務Npc坐標如下:
廚師比達: 7208,10175(尼尼亞皇城)

農民米奧: 2150,8448(騎士之城)
              1216,3808(魔法之都)
              14400,7392(機械之城)

11)每日一電(現實時間24小時可觸發一次)

大家去到尼尼亞皇城鐵諾附近就會見倒皇家配給守衛~

佢會要求玩家幫佢拎簽名板俾3位小朋友簽名~
分別係拉達、沙菈同埋史堤芬妮

只要搵倒佢地 簽左個名 再番去搵皇家配給守衛就可以拎倒一粒電嫁喇~

除左簽名版外~仲有機會係叫你去送信俾一個叫亞可既人~
亞可身處係魔法之都~一入魔法之都就見倒佢嫁喇

只要將公函交到亞可手中~再番去搵皇家配給守衛同樣可以拎倒一粒電嫁~

任務Npc坐標如下:
皇家配給守衛: 5966,11396(尼尼亞皇城)

亞可: 1624,4008(魔法之都)

拉達: 12043,11964(尼尼亞皇城)
沙菈: 10553,11895(尼尼亞皇城)
史堤芬妮: 6682,10233(尼尼亞皇城)

十週年勳章(賀詞)

good ar!!!!!!!!!!

r唔該~!!!
...

笑傲無雙

嘩~~~正喎~~~~~
我有好多冇做...=.=

thank you!!!  i need this !!! thank you so much !!!

點解7)農民的煩惱既獎品唔同我拎果個既?
永恆之翼 該用戶已被刪除

點解第7個任 佢比我的是蛋糕既?.?  係唔係資料有問題?

好正呀..好彩有你..我做哂11個任

thankyou very much!!!!!!!!!
‹ 上一主題|下一主題

聯絡我們|Archiver| 2000FUN論壇

SERVER: 2 GMT+8, 24-4-20 06:44 AM , Processed in 0.039690 second(s), 14 queries , Gzip On.

Sponsor:迷你倉 , 網頁寄存