2000FUN論壇

搜索
2000FUN論壇 綜合論壇 美容髮型講場 做緊髮型屋既come come^^我想知學徒要跟幾耐先可升髮型 ...
返回列表 發新帖 回覆
樓主: Shanoel
go

[髮型-髮型屋討論] 做緊髮型屋既come come^^我想知學徒要跟幾耐先可升髮型師?? [複製鏈接]

原帖由 Elizajie 於 2006-8-13 09:33 PM 發表

隻手敏感甘點算呀"
系咪要塗d hand cream果d,,
咩類型hand cream?
仲要注意d咩?
(我男朋友做緊學徒..xdd)

同埋,,學左1星期就已經幫人染頭焗油仲學緊電髮算唔算快喇?

THX~

睇下邊種敏感la
最普片係皮膚"爆擦",咁擦d hand cream就冇咩問題
但係如果敏感得嚴重的話,可能真係唔岩食依行飯都未定

其實度度標準唔同,好難講算唔算快
有d場個標準好低,或者唔夠人手果時
就求其咁教過下就俾客d jun做

而可能有d 場個標準好高既,練成個月都未肯俾d客你洗既都有

不過都係果句la,
"識"就好易,只要有人肯教就自然識,都可以話只係一d程序,方法
但係做得好唔好就係另一回事,易學難精就係咁解

不過講真,如果真係有興趣入依行
就唔好哂時間讀課程,直接出黎做,
因為果d課程只係俾你hea都幾年
出到黎做就完全唔係果回事

原帖由 魂cSzEc 於 2006-8-14 12:34 AM 發表
我e+都o係salon學緊師!!

我e+跟果個髮型c
佢只係用左9個月就升左lu(做左6年髮型c,25歲左右)

一般都要1~2年,
我做緊果間要考試ga,pass左先有得學新野,
洗頭試,treatment試,color試,電髮試,
按次序pass晒 ...

你唔係係mina dev'wil到做~跟個師父汁邊剷短同電左髮嫁下話
1年升到就升到嫁啦~最非你天份真係高成咁啦~
唔係既話到時比返d洗頭串你冇料~其實好多野要學ge~3~4年果d絕對唔係資質低~人地電一個髮10分鍾~你電一個成個鍾有咩用~分分中jinior仲搵得多過你

係咪要本身自己既形像好掂人地先請嫁????我見大多數果d都幾型

做呢行要具備好多野先可以成功做個出色髮型師...
第1一定講個樣先..有台型個客先會信得過你..
第2要靠把口..口才好自然同d客都溝通得好..
第3講技術..如果冇技術..第1同第2都幾叻都冇用...
依家出面d髮型師大多半桶水..想搵個掂ge都好難...
如果你真係有興趣發展呢行就應該搵d出名d ge salon做至學到野..有天份or勤力d 1年已經可以自己出去跑師傅...

跟要跟4年....快咪2~3年囉

原帖由 InvisibleZero 於 2006-8-14 09:06 PM 發表
不過講真,如果真係有興趣入依行
就唔好哂時間讀課程,直接出黎做,
因為果d課程只係俾你hea都幾年
出到黎做就完全唔係果回事

你係咪做緊ar?
你好多感受ar^^
我覺得最辛苦都係有客時要企足成日
咁我想問請女仔既機會幾大? ?..印象中好少女仔會做e行既
如果有心做係咪要搵間大型d既黎做ar?定細細間做住先之後先轉?

上面有個人話要一個月內剪100個頭先可以升..會唔會太難喇吧?
d客都唔了解你點會放心交個頭俾你wo...

ah!!!!!我想問d人工方面...大約幾多ga?或者講點計法?
thanks you ar^^

而家好多人都係玩玩下既!
even有d為左set個好型又好貴既頭而去做~
set完咪拍拍羅由走人lo

最重要揀一間對junior嚴格d同professional o既salon!
雖然捱得辛苦過人地好多,
但相對地學野俾人快好幾倍,

做一個stylist唔難
不過要做個professional o既stylist就十分難,
要提升自己對髮質知識,剪功,stylingo既技巧,對客人o既態度........等等

p.s:10分鐘左右係捲起40個per 係電髮試o既最低要求(基本per)

原帖由 魂cSzEc 於 2006-8-16 12:18 AM 發表
最重要揀一間對junior嚴格d同professional o既salon!
雖然捱得辛苦過人地好多,
但相對地學野俾人快好幾倍,

做一個stylist唔難
不過要做個professional o既stylist就十分難,
要提升自己對髮質知識,剪功,sty ...

嗯..每個行業都有佢既性質同要求
so要有興趣先會choose e行

最後想問幾條問題@@
1 有咩途徑入去做?自己去搵?
2 女仔受請既機會 會唔會比男他微d?
3 佢既人工會唔會太奀?       per hour or per unit???
4 如果同個客洗頭要注意d咩ar??

thanks a lot~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

原帖由 Shanoel 於 2006-8-13 08:39 PM 發表

原來最快都可以一年就升到^^
工作時間長既意思係每日不停咁做定係每日搞掂12個頭就得?^^
其實我唔明洗頭染髮幾勤力都好,就算升上去都係唔識剪髮ga wo..咁點做髮型師呢@@?
thx^^

每日搞掂12個頭就得==""
唔好玩啦~如果個日多客...你認為你做完12個頭可以一直坐到收工咩==
緊係12個鐘頭啦~諗都諗到啦=.=

原帖由 寒霜~子 於 2006-8-16 07:28 PM 發表

每日搞掂12個頭就得==""
唔好玩啦~如果個日多客...你認為你做完12個頭可以一直坐到收工咩==
緊係12個鐘頭啦~諗都諗到啦=.=

唔好串我吧...
我真係蠢到以為新人搞少d頭

回復 #30 Shanoel 的帖子

1.自己搵(多數睇你 o既態度同目標)
2.唔會(都係睇態度同目標)
3.junior一定唔高(約3000~4000左右,按客量而定),stylist起碼都有5位數目o既(my師傅最高$60000一個月左右)
   多數都係底薪加佣制,我果間係包薪制(個別例子,各有各好)
4.每間salon都有不同o既方法ga,(注意水花,水溫,關心多d客o既髮質.從而提供自己的專業意見!!)
   p.s:如果你一間salon做左3年junior,去另一間salon都係由頭學起!!

p.s:我果個間salon每個月都會有日本o既老師黎上課!!

最好自己目標要堅定la,
以我為例,我今年會考13分(中文B,中文讀本A = =v晒命!!)
我知道自己係唔鍾意讀書GA(科科都係考之前果日溫O既=口=)

當然屋企人同部分FDs(佢地考唔到姐)都強烈反對la,
佢地誤解我只係想打份工- -"
老實講想打工都唔搵salon la(人工低又辛苦)
人地用2年(中6.7讀唔上大學=side氣)or4年讀完ive咪又係由頭黎過(學d野可能比salon少)
因為salon有得練真人頭,讀ive好似用假頭(真,假頭分別好大)
我揀e個路比人辛苦好幾倍,不過一定係先苦後甜!!

如果明白我講緊咩o既,咁你就會覺得junior就會有挑戰性!!
有心做stylisto既人,請以"專業o既stylist"為目標!!

原帖由 魂cSzEc 於 2006-8-17 12:34 AM 發表
最好自己目標要堅定la,
以我為例,我今年會考13分(中文B,中文讀本A = =v晒命!!)
我知道自己係唔鍾意讀書GA(科科都係考之前果日溫O既=口=)

當然屋企人同部分FDs(佢地考唔到姐)都強烈反對la,
佢地誤解我只係想 ...

講真試問有幾多個會好似你咁向"專業o既stylist"為目標
專業就唔敢講,我覺得d人都係抱住搵餐食既心態
既然你都揀左e個路,梗係唔好放棄la^^
我覺得做junior冇咩問題ar..又唔係一日係junior就成世都係
所有工作都經過學習嫁la,不過難得有咁既興趣,又有咁既機會係手,點解唔認真做到最好呢
你話比其他辛苦好幾倍?可以講d黎聽下,等人有d心理準備都好^^

如果係一間salon做左3年,去另一間salon由頭學起...咁搵一間固定既都幾難><咁真係要好好睇清楚
thanks^^

簽名被屏蔽

我都打算想學比你地咁講法我又唔係好高---

如果你忍到比人屌~比師父當唔係人咁~可以去d大場度做~唔遲得到~幫人買野食~多數冇得坐
如果你有能力做到挑緊個high-light另外跟緊個電髮之後仲要即做個color,可以去劈場
如果純水想去玩下~可以做d普通salon

原帖由 Shanoel 於 2006-8-13 08:39 PM 發表

原來最快都可以一年就升到^^
工作時間長既意思係每日不停咁做定係每日搞掂12個頭就得?^^
其實我唔明洗頭染髮幾勤力都好,就算升上去都係唔識剪髮ga wo..咁點做髮型師呢@@?
thx^^

呢個問題問得好好= =
你勤力..自然有c父欣賞,欣賞你,就會教你野,教左你野,你就要勤力操假頭,
或者帶model返公司操..
最重要都係,勤力

原帖由 Shanoel 於 2006-8-15 06:22 PM 發表

你係咪做緊ar?
你好多感受ar^^
我覺得最辛苦都係有客時要企足成日
咁我想問請女仔既機會幾大? ?..印象中好少女仔會做e行既
如果有心做係咪要搵間大型d既黎做ar?定細細間做住先之後先轉?

上面有個人話要一 ...

有d公司中意請女仔,貪夠細心
有d公司中意請男仔,貪做得野
不過好少會話淨請女仔/男仔既..
如果你怕係大場做太辛苦,可以去d中價場做..
我係女仔,都係做緊呢行..我中意搵d中價場做..唔會太辛苦,
時間唔會好長,又學到野..
人工方面間間唔同,
我做緊果度底薪1500,勤工500,飯錢30逐日計,遲到1分中都冇
另外佣金就10洗個頭,26個焗油,39 color..46電髮,56set perm,66負離子..
平均1個月5500..因為係2樓鋪淨係做熟客,少what in,所以人工唔會太高
如果你想搵多d錢,就去d旺區街鋪做,不過時間通常會長好多..
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 免費註冊

聯絡我們|Archiver| 2000FUN論壇

SERVER: 2 GMT+8, 24-4-30 11:02 PM , Processed in 0.042046 second(s), 11 queries , Gzip On.

Sponsor:迷你倉 , 網頁寄存