2000FUN論壇

搜索
2000FUN論壇 綜合論壇 美容髮型講場 做緊髮型屋既come come^^我想知學徒要跟幾耐先可升髮型 ...
返回列表 發新帖 回覆
樓主: Shanoel
go

[髮型-髮型屋討論] 做緊髮型屋既come come^^我想知學徒要跟幾耐先可升髮型師?? [複製鏈接]

原帖由 pasukar2 於 2006-8-17 08:44 AM 發表

我諗你做左呢行都唔係好耐
我諗做得呢行有返咁上下日子,都應該知道有說話唔肯定就唔好講
junior唔一定少錢 如果你係劈場度做 一個月8000都有 不過一定係好辛苦
至於stylist起碼有5位數字?我諗你見到既只係一 ...

呵呵..stylist 1定有5位數字呢句野真係好唔惦= =
我見過好多所謂stylist月入得過3,4000...仲少過公司d junior!!!!
香港有好多好差既髮型屋..58蚊剪個髮,20蚊吹個頭,個stylist剪個頭髮袋落袋可能得十幾蚊,
仲要冇可能日日爆工...點搵5位數字呢;)

我係中環toni&guy做,
我講緊既係香港一線大salon,唔係d垃圾
我地要學3年,最小,
好多野都要學,唔係拎住把教剪就係stylist

原帖由 ㊣煙~鏟㊣ 於 2006-8-24 02:35 AM 發表
我係中環toni&guy做,
我講緊既係香港一線大salon,唔係d垃圾
我地要學3年,最小,
好多野都要學,唔係拎住把教剪就係stylist

好威?大saolon一定勁?細salon一定係垃圾?
係唔係自大左d同膚淺左d呢?

同埋我覺得作為1個髮型師,品德,言行比起技術重要得多

原帖由 LS薰 於 2006-8-17 10:34 PM 發表
如果你忍到比人屌~比師父當唔係人咁~可以去d大場度做~唔遲得到~幫人買野食~多數冇得坐
如果你有能力做到挑緊個high-light另外跟緊個電髮之後仲要即做個color,可以去劈場
如果純水想去玩下~可以做d普通salon

頭幾句完全感同身受

我做jun個陣幫客買奶粉都試過

原帖由 jan0902 於 2006-8-24 02:46 AM 發表

好威?大saolon一定勁?細salon一定係垃圾?
係唔係自大左d同膚淺左d呢?

同埋我覺得作為1個髮型師,品德,言行比起技術重要得多

我都覺得大salon唔一定係最勁:o
有d大salon開埋d連鎖店..收費又平果d..反而仲垃圾..

而且我從來都唔鍾意去呢類salon..

原帖由 Shanoel 於 2006-8-17 07:38 AM 發表

如果係一間salon做左3年,去另一間salon由頭學起...

我想問.......係一間salon做左3年,果3年白費架?要去另一間salon由頭學d咩?

睇你自己想出到黎收咩價同係邊度出黎,星級salon出黎起碼都200,300同400cut(岩岩升),如果係細場做一年升既,我feel唔到有得幾勁
but都係細場價,but做stylist,天份有就當然好,冇既要靠勤力搭救,最小起碼3年,愈後生做愈好,呢一行既經驗係好講究,高矮唔係問題,亦都唔關咩拎setion事,我果間salono的chair,張張都係梳化,咩高矮都係咁cut,睇你自己既技術,升stylist年期幾耐同資質無關,我果間都好忙but都要3-4年(係有天份果隻)係因為識表面唔夠,hair cut有4種cut法,可能我見識小有更多我唔知啦,4種cut法match埋起碼都幾百種image,出面幾十蚊一個cut既黎黎去去都係果幾種image,自在果o的客係為左cut而cut,唔係起青就cut碎,透薄,個型自在係夠短夠清爽but冇change到個型都係原裝剪短,黎黎去去唔係牙剪就電產(比較多用),而家我做呢間我見到就真係唔同,電產真係我見到既好小用,多數用黎產頸後面果o的毛仔,教剪就同黎轉image,好似one xxxxxx(唔識串= =)同pointcut同埋layercut,或者拎教剪起青後先再用牙剪,我以前都做過細場,好多客都同我講o的stylist係咁牙剪呀電產呀,個feel俾人好求其,好唔細心,點解呢行會有大中細場分係因為我地呢行係服務行業,求唔求其,細唔細心,技術好唔好,服務態度,不過大中小其實冇得比,大家客路唔同,正所謂道不同不相為謀,but遲下我聽講我地呢行既stylist要考試先做得,唔係公司自己既升級試,而係出面國際認可既試,以提高我地呢行既專業質素,but都係聽番黎,我唔肯定,但真係有既就好啦- -:

重有係細場去大場一定係由頭學過,點解,因為度度都係咁,一線既salon唔係自大,唔係膚淺,係因為我地一線既salon質素同出面其他場唔同,除左髮型上既試外我地重有服務質素既試,全間鋪都講究禮貌,有人話大場要幫人買野食俾人屌師傅當你唔係人係因為你講既所謂大場係唔知幾多年前既事,而家咩年代,一個人有禮貌既都會專重第二個人,禮貌對自己同事對客都有用,我覺得一線salon呢樣野就係同出面既場最大分別,重有我而家係大場做我都可以坐,人事關係好好,又有野學,忙果時係遲o的食飯,but做過呢行既人都知手上take緊野既就唔可以唔理走去食飯架啦,忙既咪係o的prem,hi-night同colour中間實有空檔,講究服務既salon一定唔會俾你一個人take好多野,因為take咁多野一定亂,亂就好易唔做一o的細心既野,而家有人話大場會好辛苦,我諗只不過係辛苦係人工小,其他既,一個正常既junior都係應該有既質素,除非有o的人九唔搭八冇心做呢行諗住過下日神既就唔該唔好做,我係大場做我覺得好輕鬆,係窮o的者

重有冇人可以分享多D

屌~而家好多 啊豬啊狗都可以係髮型師又話自己做幾耐幾耐升 其實唔知剪d咩狗屎垃圾
嚴c出高徒 睇你自己 同你跟咩人la~~

原帖由 Shanoel 於 2006-8-13 06:00 PM 發表
我知要升首先係睇資質,但係有冇最少幾多年or最多幾多年ga?thx^^

上次剪頭記得同個barber傾開計.佢話學徒高度都有影響嫁wo-.-
佢又指住佢其中一個又矮又肥既女仔學徒,偷偷地同我講話佢冇咩可能做到髮型師@@

係 ...

我就快升C父....我用左接近1年到時間學野LOR....
高度都只係因為有時有D高大既客人黎CUT...唔通您叫佢坐低D就您牙...
個客一定會係走左之後笑您....因為我地真係有個C父係咁....攪到唔好意思...個客仲笑左出黎...= ="
同埋...您要唔好介意您會冇時間見屋企人...朋友....因為番工時間太長....話就話放幾點幾點....但係您一有野做您就冇得放....要等個客走左先可以走....我每一日都要番16個鐘.....可想而知....真係見同事多過見屋企人了.....
人工唔算多...[因為本人一個月先得8-9K...我覺得OK...但係我有D JUN都係得4-5K....呢一行真係一個手停口停既工作黎架....!!]
日子耐左您就會發覺您對手會好痛好痛....會留血水....您訓覺個陣一唔小心您就會痛到醒左...我試過好多次了....仲痛到喊TIM....

-.-我覺得無2年內就做師傅個d人未夠班..咁小時間可以識曬..無咩可能.. 吹頭都未必得

原帖由 馬桶 於 2009-3-1 02:00 AM 發表
-.-我覺得無2年內就做師傅個d人未夠班..咁小時間可以識曬..無咩可能.. 吹頭都未必得

好多人都會咁諗...但係因為我牙E做呢行...之前放學都會係佢到幫手...咁樣幫下幫下就識左D.....之後做左一年JUN就識喇...但係我唔計我之前幫我牙E個D時間姐...計埋都年幾多了......
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 免費註冊

聯絡我們|Archiver| 2000FUN論壇

SERVER: 2 GMT+8, 24-4-30 09:56 PM , Processed in 0.037262 second(s), 11 queries , Gzip On.

Sponsor:迷你倉 , 網頁寄存