2000FUN論壇

搜索
2000FUN論壇 綜合論壇 美容髮型講場 做緊髮型屋既come come^^我想知學徒要跟幾耐先可升髮型 ...
返回列表 發新帖 回覆
go

[髮型-髮型屋討論] 做緊髮型屋既come come^^我想知學徒要跟幾耐先可升髮型師?? [複製鏈接]

我知要升首先係睇資質,但係有冇最少幾多年or最多幾多年ga?thx^^

上次剪頭記得同個barber傾開計.佢話學徒高度都有影響嫁wo-.-
佢又指住佢其中一個又矮又肥既女仔學徒,偷偷地同我講話佢冇咩可能做到髮型師@@

係咪真係咁歧視d身材矮細既人嫁??thx^^

唔....我諗高度如果唔係太特殊的話應該唔會既..- .-

至於幾耐(假設勤力的話)
資質好既話1 年就做到既 我都見過
普通既話2年就最常見
至於資質差同埋懶果d 就3-4年不等..

一開始多數都係洗頭同打掃先.
升上去要肯捱,
而且長時間幫人洗頭會令隻手敏感

呀...係,講少左d野

不論點都好,依份工的工作時間都係好長好長
起碼12個頭+

同埋隻手會因為長期掂到藥水而"爆擦"

不過優勝之處我覺得係在於唔太辛苦又有冷氣law

高度有影響嫁,,夠高既話,,剪髮"手羅"個角度會好好多,,所以矮既話係蝕底好多嫁~
好睇天份既,,有天份又有心肯學既,,年半都得嚕~My fd天份1般但肯學,,3年做左c傳lu..有個唔肯學既,,做左5年都係做緊染髮-__-''

原帖由 InvisibleZero 於 2006-8-13 07:39 PM 發表
唔....我諗高度如果唔係太特殊的話應該唔會既..- .-

至於幾耐(假設勤力的話)
資質好既話1 年就做到既 我都見過
普通既話2年就最常見
至於資質差同埋懶果d 就3-4年不等..

原帖由 InvisibleZero 於 2006-8-13 08:03 PM 發表
呀...係,講少左d野

不論點都好,依份工的工作時間都係好長好長
起碼12個頭+

同埋隻手會因為長期掂到藥水而"爆擦"

不過優勝之處我覺得係在於唔太辛苦又有冷氣law

原來最快都可以一年就升到^^
工作時間長既意思係每日不停咁做定係每日搞掂12個頭就得?^^
其實我唔明洗頭染髮幾勤力都好,就算升上去都係唔識剪髮ga wo..咁點做髮型師呢@@?
thx^^

原帖由 passsimson 於 2006-8-13 08:03 PM 發表
升上去要肯捱,

咁呢樣一定預左既^^
咁係咪全部髮型師都係由學徒開始做起先成功?
如果有讀關於髮型既野再去見工係咪又唔同d^^?

原帖由 YENB 於 2006-8-13 08:31 PM 發表
高度有影響嫁,,夠高既話,,剪髮"手羅"個角度會好好多,,所以矮既話係蝕底好多嫁~
好睇天份既,,有天份又有心肯學既,,年半都得嚕~My fd天份1般但肯學,,3年做左c傳lu..有個唔肯學既,,做左5年都係做緊染髮-_ ...

咁又係^^矮既人同個高既客剪髮都睇唔到個頭頂...
ah...入面都分好多階層ga?c傳即係....@@?

原帖由 passsimson 於 2006-8-13 08:03 PM 發表
升上去要肯捱,

隻手敏感甘點算呀"
系咪要塗d hand cream果d,,
咩類型hand cream?
仲要注意d咩?
(我男朋友做緊學徒..xdd)

同埋,,學左1星期就已經幫人染頭焗油仲學緊電髮算唔算快喇?

THX~

我e+都o係salon學緊師!!

我e+跟果個髮型c
佢只係用左9個月就升左lu(做左6年髮型c,25歲左右)

一般都要1~2年,
我做緊果間要考試ga,pass左先有得學新野,
洗頭試,treatment試,color試,電髮試,
按次序pass晒先有得剪model(自己搵人),
學得7788就升見習髮型c,
到1個月內有100個客可以升上正式髮型c(100都要係指定叫你剪)

好多野都係考勤力,
其實電髮同treatment都唔難不過要o係指定時間內做晒!!

好o既salon要睇你表現先教你野(1~2年左右上到,不過你可能捱到4~6個左右xd),
有某d salon 返工係超輕鬆(多數3~4年先升到)

有d人對d product要敏感(不適合做髮型c)
自己形象唔掂同冇要求o既都係(個客點放心交個頭俾你啊!!)

仲有ive果d 4年制高級文憑讀完o係salon都要由頭學起ga,
我大師兄用左2年上左髮型c,佢有個有文憑o既師兄(唔同salon)做左4年junior都未升- -"

p.s:洗頭洗要隻手好鬼乾- -"

高矮我覺得唔開事個woo=.=..
矮過160除外
依家salon d "登"可以教高矮嫁ma..~_~

簽名被屏蔽

原帖由 pasukar2 於 2006-8-14 05:57 PM 發表
哇 咁你去剪果間1定係垃圾髮型屋黎
做髮型師邊關高度先
知唔知有d星級髮型師都好矮下=0=
睇下技術ge者

你係咪傻嫁?
一個正常高度既髮型師一來剪髮方便d^^
二黎行出黎都唔會影哀個髮型屋既image吧^^
技術高超就另計吧^^

原帖由 魂cSzEc 於 2006-8-14 12:34 AM 發表
我e+都o係salon學緊師!!

我e+跟果個髮型c
佢只係用左9個月就升左lu(做左6年髮型c,25歲左右)

一般都要1~2年,
我做緊果間要考試ga,pass左先有得學新野,
洗頭試,treatment試,color試,電髮試,
按次序pass晒 ...

係咪間間都要考嫁其實
其他可能唔係叫考試lo@@
不過e d一定要測你先知你既quality^^

仲有你覺得做時係咪應該搵間受歡迎d or出名d既大型既salon做ar?
定係細細間做住先之後先轉@@?thx^^

原帖由 Shanoel 於 2006-8-13 08:39 PM 發表

工作時間長既意思係每日不停咁做定係每日搞掂12個頭就得?^^
其實我唔明洗頭染髮幾勤力都好,就算升上去都係唔識剪髮ga wo..咁點做髮型師呢@@?
thx^^

我打錯字,我想講12個鐘+

原帖由 YENB 於 2006-8-13 08:31 PM 發表
好睇天份既,,有天份又有心肯學既,,年半都得嚕~My fd天份1般但肯學,,3年做左c傳lu..有個唔肯學既,,做左5年都係做緊染髮-_ ...

正如樓上某d會員咁講
而家好多salon d 櫈有得教高低,所以其實唔會太大問題

原帖由 Shanoel 於 2006-8-13 08:39 PM 發表

thx^^

最快當然一年就升到la
不過試問又有幾多個"最快"呢?
而且每間salon的標準都唔同

原帖由 Shanoel 於 2006-8-13 08:44 PM 發表

咁又係^^矮既人同個高既客剪髮都睇唔到個頭頂...
ah...入面都分好多階層ga?c傳即係....@@?

c傅
即係師傅

原帖由 魂cSzEc 於 2006-8-14 12:46 AM 發表
好多野都係考勤力,
其實電髮同treatment都唔難不過要o係指定時間內做晒!!

好o既salon要睇你表現先教你野(1~2年左右上到,不過你可能捱到4~6個左右xd),
有某d salon 返工係超輕鬆(多數3~4年先升到)

有d人對 ...

oh...好詳細ar你講得^^
咁其實專登去晒4年讀文憑都係晒氣=__=
我見到好多都係搵唔到野做or貪型既人先去做
不過都有d係有興趣既^^
雖然聽落去一兩年好似唔長
但係每日都做同一樣野都幾難捱

做髮型師真係我興趣ar...我驚入到去會俾人蝦就慘lu
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 免費註冊

聯絡我們|Archiver| 2000FUN論壇

SERVER: 2 GMT+8, 24-4-30 04:44 PM , Processed in 0.037714 second(s), 12 queries , Gzip On.

Sponsor:迷你倉 , 網頁寄存