2000FUN論壇

搜索
2000FUN論壇 綜合論壇 我的第一隻網遊 天外ONLINE 綜合討論+感想區
返回列表 發新帖 回覆
樓主: 夜魅絕影
go

[感想] 天外ONLINE 綜合討論+感想區 [複製鏈接]

見到大家寫感想,連我自己都想寫埋一份!XD

天外唔係我第一隻GAME,但令我留有難忘回憶,

我記得隻GAME剛開始公測,就去開帳號,果年既夏天,

我諗呢隻GAME可算係大熱黎,

我玩既SER本來係天外之巔,後來知道有朋友在玩,

所以轉去世外桃園陪佢,果陣就好似入魔咁,

成日都唔夠訓,日日夜夜好似唔洗訓咁,

記得自己好驚訝入到排行榜,係我第一隻GAME能夠有排名!

那排名也令我很滿意!深刻!又或者是我唯一有排名的GAME了,

因為我都不可以任性地沉迷ONLINE GAME了‥

記得有一次全部EC都「擺工」,超搞笑 XD 我都有份擺工 =]

收費前一天,所有GAME裡認識的人都互相交換 ICQ,

互相拍照,那些照片還在呢,呢隻GAME算係我影相最多 =]

可惜當收費的第一天,發覺所有平時陪在身邊一起練工的人,

卻少了一半,收費的頭一個月,我沒玩完那個月,我就放棄沒玩天外了‥

樓上提及的世外桃園人物,名子裡頭,有兩個我認識... 自閉傑跟紅毛!=]

忘了說!我玩的SER是「世外桃團」,「冰之星」醫師。可能被遺忘了‥
已有 1 人評分威望 Good 收起 理由
善福 + 15 + 1 活動參與

總評分:  威望 + 15  Good + 1   查看全部評分

天外係我第1隻online game黎A_A"
我表哥叫我陪佢玩下
我咪試下玩
之後玩玩下覺佢又幾好玩
因為我好享受打到英戈下既快感(同埋d人物好令xDD)
仲有就係佢個戰鬥系統好正 遇怪之後成個場任行
之後我係26LV就開左族
戈時打到1張英就已經好開心嫁啦 (第1次打出黎既英係穆蓉月)
1見到穆蓉月卡就開心到成個彈起
日日同D族人吹水同升LV  真係好開心
可惜,,,,,,公測完左就要收錢...
搞到我32LV之後冇玩LU
不過戈陣同人組隊好開心嫁
因為一入場我就好似英雄咁  第1個沖出去@_@"劍士天性xDD
D怪打我1血XDD  D隊友讚我令我好自豪
之後D隊友爆下爆下又一場  邊遇怪邊吹水好正
真係唔似E+   你停一停打下字  可能會因為全隊開曬香而插你一輪...
同埋戈陣見到GM真係好開心嫁A_A"
佢隻竹馬好潮嫁

最後~~~真係好想番去公測戈陣時呀

已有 1 人評分威望 收起 理由
善福 + 15 原創內容

總評分:  威望 + 15   查看全部評分

話說講起天外..
大大話話我都玩左2次..
我都記得個陣我係由封測開始玩起
所以個dee咩野cb頭巾我個陣都有2條-v-
個陣玩藥師.. 係青葉村玩都玩得好開心
識左個..我叫個人叫 森美.. 佢好好人架
又借錢 又借武防具俾我地呢deee新人
仲記得個陣個system係打怪都跌箭/符..
因為個陣玩藥師 所以呢dee野都冇用
就送哂俾身邊要既人.. 大家感情都好好
由於個陣都係中1,中2咁樣.. 所以都比較多空閒時間去玩
就係咁..唔經唔覺都玩左好耐
玩到去公測.. 參加左個公會..
印象中係負責為公會提供(or賣)藥
雖然我係算係玩左好耐個deee人
但由於我比較懶, 我係成日hea黎hea去..
冇乜升lv..
可惜.. 之後冇幾耐俾人呃左個陣好特別個套,,成套特別竹馬
之後就quit左嚕/_\

跟住到第2次玩係佢出free ser
我又係第1班人入去玩
今鋪玩勁有挑戰性既弓箭手..
真係好難..玩
錢冇箭冇
而且因為已經去左外國讀書/_\
同香港人玩既時間完全唔1樣
單升既我,,更加困難
有時要係度玩到凌晨3,4點就都係為左呢隻game
認真講 搞到個陣成績都麻麻地
之後不過都唔知點解 入左個個公會
佢地好信任我呢個.. 係同佢處於唔同time zone既人
推選我做會長..
由上手既變到我呢度..
好多好多回憶..
可能對於好多人黎講 由2lv族去到5lv族係濕濕碎既事
但係.. 始終中間發生既野好多
由係入面識朋友..到公會之間既野
由升lv既問題去到話公會既人俾人蝦 會長成日都唔可以挺身而出..
1點1滴..都好深印象/_\..說真的
好似自己係個度身處另1個世界咁
去到最後,, 係靈山打到隻孫堅
開心到跳爆,,個陣直情將我第2日既測驗完全唔記得左
之後隔左冇幾日..
唔知係咪因為話左俾個朋友聽我中左隻孫堅
佢將我成個ac爆左,,
成套+5裝(A字裝,豬面,聖誕樹馬...)爆左
錢冇哂
職工冇哂..
就咁結束左我弓箭身涯
玩完個陣: 族5lv, 我解散左佢. 係.. 我自私..
45lv定46lv弓箭手 (印象中走個陣係榜上有名的..)
事關可能弓真係少人玩,, -v-

十週年勳章(賀詞)

天外係我第3隻不過係我最有印象既一隻game
公測果陣我係同班fd玩世外開頭冇咩特別既fd但自從入左個族識左個叫馬騮仔既人,佢好好人嫁成人都帶我升lv,升到40lv到...之後轉第2個ser陪下fd...冇耐就冇玩啦...後來上年重玩番玩免費ser識左鏡鏡,傻神等人,尤其係鏡鏡佢不知幾好人有次我要番大陸咁我就比我ac叫佢幫我掛,之後係大陸開始驚會爆我ac點知冇仲真係有幫我掛,佢亦比左個ac我...點知有次我部機壞左當買過部新之後因為vista所以冇得玩番啦.....回想起天外我前前後後都重玩過3次每次都令我印象難忘

p.s 我第1次玩升40用左成5個月

掛藥都掛左3個幾月

我都好耐冇玩LU..
好耐之前玩過..
玩到一半冇玩
之後諗住重玩..
但D人個個勁高LV=.=

天外公測果時已經有玩喇

笑傲無雙

賭錢輸左我9張350

小說寫手 十週年勳章(賀詞)

哈哈...呢隻係我第1隻online game...個時真係好happy...

十週年勳章(賀詞) 忍影世界 笑傲無雙

天外係我第4~5隻online既,
個人覺得好d唔係好玩,因為依家個個都去曬妖3掛升上40lv,
真正團升要40lv以上都有,咁即係d新手一定要用錢先玩到依隻game,
咁慢慢依隻game就開始慢慢少人玩,
新手唔玩既唔玩,舊手玩到悶既唔玩,新既唔黎,舊既就走.

隻game我未玩過,不過好似ok咁聽左你地講之後

十週年勳章(賀詞)

我的第一網遊-天外

話說已經4~5年前
我果陣最hit既遊戲大致上都係江湖同埋pokemon
當然身為學生既我都應該會打機唔係點同d fd傾埋一齊
2隻我都有玩江湖就比較沉迷
果陣時我幾得玩過一個叫c2.ggx.xx
時至今日個網仲未汁但係就俾以前已經少人...
果陣時玩尼d江湖可寄錢過去升會員就好似而家online game買點一樣
我有時會諗如果自己可以做到站長就相當之好
果陣咁岩就俾我識到一個人
佢就係出租一 d江湖俾人做站長果陣佢就話一個月100$
咁我又覺得幾抵~但果陣時有$20已經係好多好多
所以我就同d同學仔夾錢5條友寄去
點知就條友同我地講話收唔到我地寄去既錢
咁我果陣都好想問無理由會寄失嫁啵~如果係寄唔到就一定會回郵
咁果陣我地就心諗大獲啦尼次俾人昆左tim...
果陣我地每日都係icq到等條友online問佢係咪收到錢扮唔係
結果我就同果4位同學反左面
而家另外有一班就專打pokemon既朋友
有一日有個就黎問我你玩唔玩online game
我問佢咩黎...果陣時天外岩岩出係d game鋪見到封測碟10隻而且有d書都送碟
so佢就話有一個game同pokemon差唔多又係做任務升lv咁我就覺得好似唔錯
不過果陣時屋企太窮都係用住56k上網仲要有時間限制即係每日下午4點到10點
夜晚7點鐘補完習番黎食完飯沖完涼都9點幾
得1粒鐘打機就覺得唔太抵玩又要收費
so我就偷偷地買左果d網卡入面有幾十粒鐘既56k上網去玩
一到10點打後就開黎玩...咁就開始我既遊戲旅程
一開始我地見到有咁多ser真係唔知選邊個,最後我地就選左天外之巔尼個ser
初頭同個fd係新手區打得好正有時就出下寶
當我地打到東都道果陣見到有個地煞洞果陣就好奇入去
一入去lag到喊真係估唔到會咁多人仲要集中哂係一個地圖
真係想搵番人都幾難...我地果陣時lv差唔多唔係你14就我15
so我地2個一個術士一個醫師打入去地煞洞好難先俾我地升到20
由於我係醫所以我20lv就已經有2招範圍技果陣時收人錢帶升不知幾正
幫到人地之餘自己又升到lv不過就係缺乏左mp藥..第2個大計就係開多隻人做掛藥
雙開一隻掛一隻升...結果天外就出得越黎越多野
之後出左個賭場...果陣時手上有10m本錢就諗住俾我入去賭一次
跟住我一開波就禁錯制放左10m去下注點知俾我中左變左20m
果陣爽到喊~再諗住試多次點知清袋
然後成個人灰哂已經退出天外
直到3年前左右出左第一個免費-踏天射水我又重新投入
不過好玩既野總係好快過今次我玩劍捱到20lv點知gm話要同收費ser火鳳合埋一齊
跟住就由5個變做2個天世無雙同埋火鳳群英
果陣我又退出~_~由前年我又再重玩
今次係我玩得最長既一次已經練到90lv唔想再玩
做醫師真係俾好多職辛苦同悶,,,想再嘗試去玩其他職
結果有位朋友俾左一隻90lv既夜行者我...咁我玩落去又係幾爽啵
so我就長玩尼個夜行同埋天外
天外俾我既第一種感覺就係正到無得頂...我曾經玩過唔少online game但要搵到天外咁既風格真係無乜
有d就會打打下有人黎搶你怪有d就係無左果種震撼感
玩天外就唔同當你5個隊友入到一個戰場入面去殺怪拎經果陣
大家都好肉搏你打我補...當你去到一種攻擊就會變做大字
令到自己有更高既自豪感同人鬥大隻
而家既天外收費ser依然剩番d老玩家,新手一日難升過一日
日日都去吸經無哂以前地洞既感覺而家番到去一個人都無
解任既都無連最基本既狼王都打唔嬴
最慘就係醫師...越黎越唔識補血...就係掛住吸經無哂經驗...連70lv已經可以爆血裝打100lv怪
完全破壞左遊戲平衡
多謝咁多位睇我既文章
---------------------------完-------------------------------
已有 1 人評分威望 Good 收起 理由
善福 + 35 + 5 鼓勵

總評分:  威望 + 35  Good + 5   查看全部評分

呢隻係我第二隻鐘意打既game
果時封測緊..因為收月費制既 (學生呀,邊有錢打機)
咁玩到35lv 就收費 無得再玩 好可憐

果陣 我FD都係叫我玩 玩到十幾LV左右 沒玩LU~

天外冇記錯既話我係FORM 2玩我記得係暑假開始公測
個陣同幾個同學玩,仲記得等佢公測第一日開SER,佢話就話下晝開SER
點知等到夜晚8點半左右先有得玩,但係講真真係好玩
,個陣玩天外之巔做劍士跟著升到16LV左右搬屋企,搬屋期間冇得玩
個心勁掛住天外,最後搞左成個星期先玩得返
跟著就係咁升,公測個陣仲未有D EXP香個D野
大家都慢慢咁升,仲記得以前D30幾LV係曬水道到升
勁多人,好多人組隊,大家都有講有笑,好開心
之後入左個族叫縹緲峰,入面D人都好好人
得閒有D活動,好好玩
但係之後要收錢,GAME入面好多朋友都唔玩
最尾就冇玩LU
之後FORM4暑假,有個同學又提起天外
佢話免費一齊玩,咁我覺得免費玩下都冇妨
跟著又玩,今次玩返多左好多野,又香又多英
但係好明顯就係升LV快左好多
今次就做術士,升到40就去帶人打妖洞
記得最清楚就係係仙界打到孫策,佢算係我平生中第一隻打到下既英雄
仲有一件事就係入面有個術士同我同名不詔我係細階,佢就有2個英文字大階
最尾因為要應該開學就冇玩LU
天外都真係有好多回憶~

天外 i love it
天外係我第一隻接觸的online game
亦都係我最中意的遊戲之一
它獨特的入戰場系統
令我最迷醉都係出戰場,彈出寶物的一刻
那種不能形容的緊張心情
係我到e家都找尋唔到的
即使我之後接觸到的魔獸世界,巨商等等
都不能給予的這種感覺
在天外封測完後,我依然比月費玩
但之後我自己都忘了為何放棄
好像是給人騙了一張珍貴的英雄卡吧!
不過過去就是過去,多追想都唔有用
反正現在都沒太多遊戲可以吸引起我的注意
就讓天外成為我心中美好的回憶

原帖由 星子~* 於 2008-8-15 01:25 AM 發表
見到大家寫感想,連我自己都想寫埋一份!XD

天外唔係我第一隻GAME,但令我留有難忘回憶,

我記得隻GAME剛開始公測,就去開帳號,果年既夏天,

我諗呢隻GAME可算係大熱黎,

我玩既SER本來係天外之巔,後來 ...

冰豬星 好耐冇見

以前真係打過篇自己既天外傳想post上網....不過真係廢事

game玩過好多隻 榜都上過唔小次

不過可能天外係我第一個自己開左族 而個族又托賴撐到咁耐有些小名氣

識左好多fd 到今時今日變左真正既朋友....都幾懷念

天外所有相我到今時今日都仲全部keep住....冇一萬都幾千張...張張經典 =.=

十週年勳章(賀詞) 十週年勳章(截圖)

我記得我都係小六先玩大外

個陣係7仔買野飲既時候佢送左隻碟比我

之後我咪叫我個老死同我一齊玩

諗返起真係好正

之後上左中一

我個老死唔同學校

而且仲入左間完全陌生既學校

好記得當時最無助既時刻

有人無啦啦問我

你有冇玩天外呀

E家諗起真係感動死

原帖由 神映日月 於 2008-3-23 06:47 PM 發表
嘩..天外..我都算元老級果堆..
果時我中1..岩岩先有電腦..
就玩呢隻game..果時online game比我一種好奇妙既感覺..
就係周街都係有真人係度玩緊..
雖然而家諗返真係好傻好天真  

你game名係咪叫神映日月?
老老實實 我玩個時都係吸妖3既 不過係由2x吸到4x 淨係記得一個人-神映日月 我記得佢勁好人 同講野好鬼cool
開頭個1-2xlv真係好難升

我係中二開始玩

果陣有幾個fd玩先 咁岩我又轉腦

咪試下一齊玩

現實識既有eg.c7 皇馬 金鑫 ...

mo可以話係我第一隻出力玩既olg

以前小學時代玩果d都係1個星期掂一兩下

果時妖三好開心的 呀金鑫組住我去川都

之後點驅魔香上妖三 果時咩都唔識咪搵左隊唔洗錢既比人帶

仲記得第一次諗住買香辣(699點)果日入錯左做月費..

之後第二日又入過....而家諗番覺得哂錢到嘔

起妖三升到45倒 果時都識左好幾個fd 有d爆得好鬼快 唔洗1星期都2轉左

之後就好無聊咁去水2打...一心諗住水2好多人,,

點知得小貓3 4隻 跟住就係龜速咁慢慢升上去

咁岩果時出左靈山 50倒之後就上靈山打

又咁岩果時出左種英 我同金鑫打賭種950英

佢偏唔信果時好易種出950英 佢話如果我種到就切jj

點知我真係中左三娘 之後梗係起game叫佢切j啦

第二日番到學校佢就話痴番好 變態的

之後去修玩 修洞識得最多fd 多到我都好多唔記得左

好彩果時有粒龍吉爆下法技 如果唔係單練都冇咁順利

記得間中都有打下內關戰 果時有條友打到張飛

跟手我又打到關羽~仲記得好多人都唔信

又又咁岩有個fd想要關羽 咁我就用50m平賣左比佢

我有隻龍吉就夠

去到60梗係就去2轉啦

記得2轉我搵左好多fd幫手= =辛苦哂佢地

做劍有個好地方係唔記得打邊隻仙人可以bug位

不過要打好鬼耐就真

最後隻天尊打到我呀 就快精神崩潰

最最最後當然都有ko佢啦

不過轉左霸王之後就唔想玩...

唔知點解 最後既階段就係起天山打

又識到fd 果時仲好鍾意成堆唔著甲埋堆影相

之後升到65...真係冇心機再玩落去

就say 88啦

上年個赤兔活動我都有掛下機撞下彩

都中倒一隻赤兔 不過我諗而家隻野都轉左幾手去了

想玩兔既fd真係sorry sorry啦
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 免費註冊

聯絡我們|Archiver| 2000FUN論壇

SERVER: 2 GMT+8, 24-5-3 06:18 AM , Processed in 0.044241 second(s), 12 queries , Gzip On.

Sponsor:迷你倉 , 網頁寄存