2000FUN論壇

搜索
返回列表 發新帖 回覆
樓主: az073
go

礦工討論區 [複製鏈接]

我個礦工最主要用黎整修理道具
真係好好賺呀
不過D料越黎越難打
搵食艱難

原帖由 sin47 於 2008-7-4 02:43 PM 發表
我個礦都係靠吸
不過2-2果隻機器人好吸引
但2-1有得玩凱特靈....
唔知點揀好...

俾我我會以2-1為主
因為2-2部機械人最多都係用黎代步
而且部機械人唔係好似其他寵咁打怪就會自動成長
而係要你機械師用"力量回路","防禦回路"之類既道具佢先會成長
所以如果真係要部機械人變強,所花既錢絕對可觀

而2-1最後個兩招 - 大地崩裂,火焰之心絕對是好物

2-2真係好正-w- 但用錢量太多~~
so都係玩住2-1先 @w@:
我都係因為想玩砲先玩礦工喳

不過我琴日見過一個渣機械人既玩家
佢用部機械人打落隻皮露露度扣18x
可想而知完全冇強化過既機械人攻擊力真係唔多高
要用佢黎打後面d怪唔強化過真係唔洗打

各位礦工們..
我係一個新既礦工新手
之前玩過獵人同精靈使
大家多多指教..

有兩個問題

1.我想問礦工係用咩野武器(姐係例如鎚,權杖咁樣)

2.礦工用既武器係咪鈍器既一種?(例如鎚)

原帖由 無能兄弟N仔 於 2008-7-7 10:03 PM 發表
各位礦工們..
我係一個新既礦工新手
之前玩過獵人同精靈使
大家多多指教..

有兩個問題

1.我想問礦工係用咩野武器(姐係例如鎚,權杖咁樣)

2.礦工用既武器係咪鈍器既一種?(例如鎚)

你第二個問題基本上答咗第一個問題=w=
礦工係用鈍器~~即係用鎚仔

我想問轉左2轉既大大
你地有冇學個招岩鎖錠?
請問效果如何?

原帖由 傲玥流云 於 2008-7-9 14:22 發表
我想問轉左2轉既大大
你地有冇學個招岩鎖錠?
請問效果如何?

呢招遲下開放光之塔有用。。。果度有55-88LV岩石系
目前得火山。。。路路同康康 先係岩石系/礦石(料)=.="

我想問 如果想 集料 合野  同埋 整防具 係咪練礦工好??
仲有係咪2轉左先有 生產技能???

想問下有玩礦工既大大們
你地礦工幾job會2轉嫁喇?
有d咩技姅用必修/選修既呢?

見到呢個區咁靜...真係傷心..
我都分享一下我既心得...(雖然我而家只係一隻小小既66lv鐵匠..)

而家礦工既大路玩法都係str>vit>=dex左右玩法吧
因為本身無delay cancel系既招,agi又要有大量付出先有成效..
所以高STR放乾坤一擊就成為左練功主流

一轉推薦技
提升HP最大上限 LV5 共7點
提升SP最大上限 LV5 共7點
提升HP回復率 LV5 共7點
提升SP回復率 LV5 共7點
鈍器修練 LV5 共7點
乾坤一擊 LV5 共7點
鍊金融合 LV3 (LV1可) 共5(3)點
鈍器命中率提升 LV5 共7點
製作金屬製品修理工具 LV5 (LV1可) 共7(3)點
煙氣 LV5 共7點
JOB 50轉 以上合共用68(62)點

其實都係推薦,無話一定要跟既...(我都未拎曬D追加技能點啦..)

升LV前段唔駛多教啦..由大約LV40 SOLO開始吧...
LV40既時候應該可以一下一隻圓莉多/小惡魔..所以打到2轉都唔係問題..
當然可以落南國打下詩納摩/康康...儲下黑色火藥做礦工專職任都可..

二轉推薦技
雙手鈍器修練 LV5
岩鎖錠 LV? 因為未開光之塔..可以唔駛理住..
緊急治療 LV5 SOLO神技..憑依近戰練功可以唔駛搵祭..
攻擊援手 LV3 (LV5) 憑依之後LV3可以長開
鐵匠之魂 LV1 都係練功一流

其他等開左先算啦~

二轉左之後,可以去北牢/迷團西面打,應該都可以二招左右一隻
打到60 LV左右,就開LV60 遺跡打雷尹雷斯同赫爾達...快者可以一星期內60>70了...

以上只係我SOLO既打法,可以團練比較好..
憑依時可以無限SP放乾坤一擊,有神官放毛就更加唔駛講..
P.S.我推介用60 GAME點買200SP既水練功...買一下點遊戲先可以生存啦~XD~

其實仲有好多野可以寫,不過寫住咁多先....有問題可以一齊討論指教吧~

回復 51# Matthew.Y 的帖子

我唔想等到50job先轉
我只係同你既煙氣有少少分別
我係點雷霆突擊
比d意見吧- -v

回復 52# 無能兄弟N仔 的帖子

其實升50job真係好辛苦...除非有人帶同燒水...

雷霆突擊其實唔係太好用..雖然多10%攻,但係有delay+擊退怪變相打得慢左...

而煙氣真係好強,由其係防高既角色用..
比個例:
一個35+40防既人同隻打你500既怪打...

無用煙氣=500-(500x35%)-40=285
用左煙氣lv5=(500x50%)-(500x35%)-40=35

相差都好大的..

回復 53# Matthew.Y 的帖子

暗示了我要重配技能= ="

那麼要乾坤一擊還是雷霆突擊好?

請跟據SP,威力,詠唱時間,怪物攻擊個d既因素分析
感激= =

嘿嘿!!!我都發表下少少意見.
我自己係超級礦工邪童一名,因為我玩2隻礦工ge= =+
一隻戰,一隻生產.
我見好多人(或者係前人出過舊po,網站d流料)都話主修煙氣.
其實你地有冇真正分析過呢招(實際效用)呢?
數據上呢招的確係好優秀.lv5技足足減對方/怪50%and持續20秒.
不過,有冇考慮過其他問題呢??
1,呢招係衰弱技,詠唱要3秒,有延遲.即係放呢招技冇攻擊力扣怪血.
2,呢招實用性,練功唔會特意去用,pvp都有點用(用大地崩裂+煙氣,的確唔錯.問題係攻擊距離得1.打交相信唔會有人企定定比你打,除左近戰.大家都知eco咩職最多人玩==魔法系su.打帶跑.想用大地定人幾難下.弓手槍手克死你.沒錯..主要呢招係打王用.問題黎喇!你會用幾多時間去打王,加上爭王問題,除非你同團去圍王就有用.
3,礦工整個系歸於生產系..尤其鐵匠以輔助技為主.d技差唔多係玩邪靈上身.
即係你想練到50joblv學煙氣,就要預左升鐵匠為左上戰士身為主.呢個會係戰鬥型鐵匠生涯

有冇需要修煙氣,就要靠自己考慮清楚2轉後既方向喇!!!!

打左好耐...好軟

回復 55# 原罪犯 的帖子

多謝你既分享~~睇黎我要深思熟慮下先
但係我所有礦工fd都話冇學煙氣= =v

原帖由 原罪犯 於 2008-7-18 10:39 PM 發表
嘿嘿!!!我都發表下少少意見.
我自己係超級礦工邪童一名,因為我玩2隻礦工ge= =+
一隻戰,一隻生產.
我見好多人(或者係前人出過舊po,網站d流料)都話主修煙氣.
其實你地有冇真正分析過呢招(實際效用)呢?
數據上呢招 ...

其實招煙氣唔會唔好用
因為我地生產系本身防唔係高
可以話同魔法系差唔多,我地最多高少少
俾怪打一樣好痛,打一兩隻就要食藥
你可以爆到幾多水呢?

但有招煙氣點都唔同d,招野有5lv,你唔會只用5lv吧?
就算用2lv都可以吧? 發動1秒,延遲3秒,減20%攻,維持50秒
我相信呢20%都少扣你好多血了
如果唔夠,咪放完2lv再放更高lv既煙氣囉
配合用咋嘛

同埋,我覺得我地根本唔需要靠戰士系囉
鐵匠技能入面有針對打岩石類既怪提高攻擊力既技
而且光之塔岩石類既怪有唔少,我地可以集中打呢類怪
即使唔打岩石類,我地用返乾坤or雷霆攻擊力都唔會差得去邊
用埋招煙氣升lv簡直事半功倍

另外唔好忘記我地重有最佳拍檔凱特靈炮係度
枝炮本身存在價值就係幫助你,枝炮能夠幫你一齊打怪已經減輕你唔少負擔
佢唔需要秒殺怪,反正佢秒左你又冇經驗
更何況後期既怪血量咁多佢都冇咩可能秒到

以2打1既情況黎升lv,我地點會輸俾戰士系?

原帖由 傲玥流云 於 2008-7-19 12:58 PM 發表

其實招煙氣唔會唔好用
因為我地生產系本身防唔係高
可以話同魔法系差唔多,我地最多高少少
俾怪打一樣好痛,打一兩隻就要食藥
你可以爆到幾多水呢?

但有招煙氣點都唔同d,招野有5lv,你唔會只用5lv吧?
就算用2 ...

其實想唔想學煙氣,最終都係.取決於自己.
第1個考慮因素(走敏力路線?)
我自己玩敏礦既.打怪95%唔會中招+上炮車,人寵合一.比怪圍都有機會走到.
可能力礦既覺得唔比怪打到痛到入肉,煙氣比較重要.
呢點都係玩家自己考慮因素(走敏礦,力礦問題)

第2個考慮因素.(純玩生產系)
諗住只係用黎生產既玩家,學黎都多餘.
就而自己另一隻行生產線.30lvjob就轉,費時諗.
礦工只需要鍊金融合+制作金屬品修理,job30就轉得鐵匠學武制+防制+杖制之類.

第3個考慮因素.(職業決擇.重要.我上次無講得清楚- -+)
就係玩家要玩2.1定2.2先.同一個系,完全2樣野.基本上d戰技無咩帶到另一職.
除左被動技,生產叫做有關聯之外.

鐵匠,正如我所講.d戰鬥技已經少,想學煙氣都無可厚非.
戰技(閃電刀刃無人學,岩鎖錠,大地崩裂+丟鉛塊+火焰之心)
附身技(攻擊援手,強力援手,鐵匠之魂,岩鎖錠+大地崩裂+丟鉛塊+火焰之心)呢D附身左一樣有效
TEAM技(防護保養,採掘教育)
生產技,大炮技.......
所以我講鐵匠係玩附身,當然你要單打當然得.不過就技能上設定黎睇,我都冇需要再特意解釋.
機械師= =+
假如我話佢係一個獨立職業出黎都未算為過份.
差不多所有1轉,2.1既技能無直接關係,咁學唔學煙氣都冇咩無謂.
呢點亦係我上次漏了所講.

其實玩家唔好太特意將生產系既職業當足戰鬥系黎睇.始終係技能上雙方會有分野.

回復 1# az073 的帖子

★~┌┬┐☆┌┬┐☆┌┬┐☆┌┬┐☆┌┬┐★  
☆~├感┤☆├謝┤☆├您┤☆├分┤☆├享┤☆
★~└┴┘☆└┴┘☆└┴┘☆└┴┘☆└┴┘★

想問下大家想玩2-1定2-2?
好難揀>.<
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 免費註冊

聯絡我們|Archiver| 2000FUN論壇

SERVER: 2 GMT+8, 24-4-29 08:22 PM , Processed in 0.037070 second(s), 10 queries , Gzip On.

Sponsor:迷你倉 , 網頁寄存