2000FUN論壇

搜索
2000FUN論壇 綜合論壇 伊希歐之夢Online 報告!!! 在洗金銀章後!!! eco有玩家發現(合理懷疑)!!! ...
go

報告!!! 在洗金銀章後!!! eco有玩家發現(合理懷疑)!!! 新的洗錢bug!! [複製鏈接]

這段消息
是來自巴哈大大 hades0857

以下是轉同貼精簡內容:

---------------------------------------------------------------------------------------------

這幾天不知道是怎樣
有些人開始高價收某樣垃圾
收的價錢是那樣垃圾正常丟NPC價錢的5~6倍
解任務的話一次賺取的錢 在5500以下
原本我已為止是那個人要解任務才會開出高價收
雖然一開始我確實賣的很開心
但是現在發覺大有問題
當我打了1600個垃圾並且賣對方之後
看對方的錢 剩餘25 我就離開了(原本有7X萬 被我賣到剩下25G...)
結果不到兩小時 對方又帶著170萬來繼續收那樣垃圾...
因此我也開始質疑是不是又有什麼BUG
不然不可能持續高價收那樣垃圾
並且還能夠在短時間內賺取那麼多的錢...

------------------------------------------------------------------------------------------

看來我應該直接說明我的疑點 不該拐灣抹角
原價不到100的東西 並且極為容易掉落
對方以400~500的價錢收購
原本對方有7X萬來收這樣物品  我賣了對方1600多個(花了4~5小時打的)
接著短時間內 對方帶著170萬在來繼續收購這樣物品
簡單的說對方靠70萬 換取了這170萬(淨賺100萬)
那樣物品就算是拿來解任務 一次消耗也只有5個
並且獲得的金錢 都比他所收的價錢還要低
並且我查過WIKI 透視鏡 DATA 那樣物品的用途只有製造一把"弓"
並且那把弓的某樣材料還未開放
加上最近看到廣告目錄有人甚至出1000來大量收
所以我才更懷疑是有BUG遭人利用賺取暴利
最後一提
我是LV70的賞金 基本上這物品的市價我還了解

---------------------------------------------------------------------------------------------

問題在於骨頭是59任務
通常高等級的人都把任務點拿去跑遺跡 或著迷之團JOB任務去了
加上短時間100萬...這有可能嗎?
任務一次5個   一個人頂多一天收25個就好了
問題是我賣了1600多個 而這1600個再短時間就賣光了!?

----------------------------------------------------------------------------------------------

這當然不可能會害了我的財路
因為對方是錢越滾越大 越收越兇
這樣收算是利於買賣雙方  根本沒有一方虧損

問題在於合理性 還有假使真的是BUG
依照官方處理態度是不會負責的
看銅徽章事件就能了解
所以我才不願意說出來

----------------------------------------------------------------------------------------------

最近中央 東南西北吊橋&平原 也多了 好幾個人 身上千萬的在掛收
我也覺得bug沒處理好,感覺是根本抓不到吧
經過bug事件後,感覺自己辛苦累積的錢始終玩不過那些鑽漏洞的【蟲】
頓時也不知道自己這麼辛苦的賺是做什麼,跟笨蛋一樣

我沒認定那就是BUG
是合理的懷疑 所以才在這邊提出 看別人的想法如何
只是不知道為何就是有些人來回文
馬上就用自己的眼光來評判我認定這件事情是BUG
然後說是不了解怎樣利用合成賺錢之類的...
我本尊是F系不代表我沒有用買賣的腳色
前面有人提出是用來高賣給解任務的人
之後我也說了
我也只能暫時接受這個說法
畢竟事情的真相沒人知道
接著就是有人廣告目錄上 用1000G=1來大量收結實骨頭
或許真的有人有很多錢收骨頭解任務
但是會有多少人會開價到1000 並且標明大量收嗎?

總歸幾句
我懷疑的只是高價無限收骨頭&金錢補充的速度之快
以及每次快速補充後的錢都多出很多
不過金錢補充這方面也有人提出來了
我也只能先選擇相信
在觀察個幾天看看
畢竟玩家在怎樣有錢
骨頭都不可能每天持續收下去
因為一天的消耗量根本不比現在的產量來的多(整座城堡當然不只有我在打骨頭來賣)
加上開始有人收骨頭是在上星期四才慢慢出現的

------------------------------------------------------------------------------------------------

這個你可能要看清楚原文一下...
他有提到是NPC賣價的5-6倍
所以商人敲詐技能在此不適用

如果說全部攤位只有他一人收如此高價(假設NPC賣100 他收500好了)
其他人收頂多200-350的話

或許是真的有那麼點問題在
再怎麼說任務一天也是才那幾點而已,每次用到的任務最多30個 1天的消耗量也才150
據原PO所說賣了1400個出去後補錢再收,光這數量應該夠它解上兩個禮拜了
所以會有疑問也是理所當然的

-----------------------------------------------------------------------------------------------------

個人結論:

的確很可疑
因為剛好這幾天才修好復製金銀章的bug

現在有人這麼高價收大量這些不合乎常理的垃圾

實在有點擔心

如果
我只是說如果

真的再出現復製或洗錢bug

我本來只有70%跳去台灣版都會變成100%跳去
因為再出現洗錢復製bug  香港版大概都完了

以上

很明顯,這個是分號ac,原本放到這個用來收東西用的錢都用完,很自然會補充一下錢很正常,加上有D人鐘意一個ac賣,一個ac收,咁樣交錢時方便,賣的ac賣完之後的錢就給收的ac去收東西,收的ac收完物品就交給賣的ac去賣,並不是什麼稀奇事,我都有2-3個商人分號吧

原帖由 cannypp 於 2008-7-13 02:42 PM 發表
很明顯,這個是分號ac,原本放到這個用來收東西用的錢都用完,很自然會補充一下錢很正常,加上有D人鐘意一個ac賣,一個ac收,咁樣交錢時方便,賣的ac賣完之後的錢就給收的ac去收東西,收的ac收完物品就交給賣的ac去賣,並不是 ...

但係一個結實骨頭
一個收1000  佢仲短時間內收左1600個

再即時補充金錢170萬  再收

雖然無咩證據話一定係bug
不過我都一樣同台灣那位玩家感到很懷疑

佢收來做咩?
解任務1600個已經有排解  仲即時再入錢大量收

結實的骨頭
好似都係解任務至用到  聽果個人講可以用來做一把無咩用的弓  外已無用處

如果現實如此
我會覺得好可疑

其實... 買賣好難講既...

我本人都分別有兩個買賣角色,當入貨個角色無錢,就會去賣野個角色到拎。

70m> 170m,並唔係咩大不了既事。

我而家懶開人,收到得番1m的話,最少都會拎番200m去~.~以免過一陣又要過多次錢~

maybe可能有bug既,但係如果你單憑個人推斷,好難令人信服

或者人拎去解d生產任/收下城垃圾果d都未定~@w@

而且你去台版,咪又係用香港個程式~ 哈哈~

同一個代理啊baby @w@

十週年勳章(賀詞)

我本人都想過去台版戈度玩!~因為香港人"小部分"好無品,台灣人有品多了~~

70lv弓還叫沒甚麼用處.......

多舊魚~日日都懷疑咁多9野~~~~~~~~~~

原帖由 稚狼 於 2008-7-13 02:48 PM 發表
其實... 買賣好難講既...

我本人都分別有兩個買賣角色,當入貨個角色無錢,就會去賣野個角色到拎。

70m> 170m,並唔係咩大不了既事。

我而家懶開人,收到得番1m的話,最少都會拎番200m去~.~以免過一陣又 ...

不可能
如果我要收另一個號的東西....正常來說會以比市價低很多或是$0 來收吧
但可以排除了銅章那模式的洗錢bug
因為之前的洗錢bug...只需要一份原料就可以

原帖由 kampfer1234 於 2008-7-13 03:02 PM 發表

不可能
如果我要收另一個號的東西....正常來說會以比市價低很多或是$0 來收吧
但可以排除了銅章那模式的洗錢bug
因為之前的洗錢bug...只需要一份原料就可以

2分鐘前,有木偶係南國,賣實骨1800。

當佢賣唔出,1400一支都好~

600蚊收,單支淨賺你800... 任務物品既價值,遠遠唔係npc既價~

玉罐npc 價 20蚊,但係你係南國賣200蚊,我敢講1000舊,掛賣都唔使一個鐘就無晒~

雞毛npc價都係5舊以下,人地賣800蚊都有市場。

你提過話要入遺跡之類, 嘿... 呢d可以憑依入去架姐...

打完隻王都唔係好多exp,入到去升就ok~

至於迷團任,耶,su系點打迷團= =

@@應該唔會係bug掛

原帖由 Keroro青娃仔 於 2008-7-13 02:45 PM 發表

但係一個結實骨頭
一個收1000  佢仲短時間內收左1600個

再即時補充金錢170萬  再收

雖然無咩證據話一定係bug
不過我都一樣同台灣那位玩家感到很懷疑

佢收來做咩?
解任務1600個已經有排解  仲即時再 ...

1000一個收,之後係南城2000一個賣比D做任務ge人,不過價格應該會下調吧

原帖由 稚狼 於 2008-7-13 03:11 PM 發表

2分鐘前,有木偶係南國,賣實骨1800。

當佢賣唔出,1400一支都好~

600蚊收,單支淨賺你800... 任務物品既價值,遠遠唔係npc既價~

玉罐npc 價 20蚊,但係你係南國賣200蚊,我敢講1000舊,掛賣都唔使一個鐘 ...

可唔可以叫你狼叔嗎,最近價格上升了 雞毛升到950-1200,你賣800一個鐘頭都清倉la

玩過星曲WEB

懷疑你老未, 成日係度懷疑, e加咁多人70lv 要賺錢又幾難?  你要去台版咪去囉
唔洗係度吠嫁

原帖由 櫻想 於 2008-7-13 15:33 發表
懷疑你老未, 成日係度懷疑, e加咁多人70lv 要賺錢又幾難?  你要去台版咪去囉
唔洗係度吠嫁

人地懷疑,學周星馳套審死官講,估有冇罪?

定係,自己心虛呀?

玩過星曲WEB

原帖由 extinct123 於 2008-7-13 03:36 PM 發表

人地懷疑,學周星馳套審死官講,估有冇罪?

定係,自己心虛呀?

我心虛好笑!! 真係一個好笑既笑話..  咁你話囉d人成日無啦啦,,係度話乜bug 得d字就可以証明有bug? 當然我冇講過佢懷疑唔得囉
我只係得覺d人成日開post 懷疑果樣又呢樣!!又無實質既証明 係得d字

原帖由 櫻想 於 2008-7-13 15:45 發表

我心虛好笑!! 真係一個好笑既笑話..  咁你話囉d人成日無啦啦,,係度話乜bug 得d字就可以証明有bug? 當然我冇講過佢懷疑唔得囉
我只係得覺d人成日開post 懷疑果樣又呢樣!!又無實質既証明 係得d字

咁你有冇證據,證明人地既懷疑係無蹊之談?
連有理由懷疑都唔畀,你即係固步自封,助紂為虐

原帖由 櫻想 於 2008-7-13 03:45 PM 發表

你唔妥佢咪唔好回文lo=.=你回文咪推高佢~~~你又唔係當事人=_=

原帖由 cannypp 於 2008-7-13 16:01 發表

你唔妥佢咪唔好回文lo=.=你回文咪推高佢~~~你又唔係當事人=_=

佢回都好架,等我地睇到一部份人係點既心態

有啥好嘈的?洗錢?有錢還收這些骨頭做啥?對你來説沒用不等別人沒有用,很多人都會在練等附近擺個收商,懶得來回走,別一朝被蛇咬,十年怕草繩,別甚麽都說跟bug有關

玩過星曲WEB

原帖由 extinct123 於 2008-7-13 03:56 PM 發表

咁你有冇證據,證明人地既懷疑係無蹊之談?
連有理由懷疑都唔畀,你即係固步自封,助紂為虐

哈!! 証明? 我自己夠係成日收d垃圾任務既材料既人, 咁唔通話我都係洗bug 既人囉    呵呵!!

原帖由 cannypp 於 2008-7-13 04:01 PM 發表

ok !多謝你既 suggest
‹ 上一主題|下一主題

聯絡我們|Archiver| 2000FUN論壇

SERVER: 2 GMT+8, 24-4-28 04:12 AM , Processed in 0.039113 second(s), 12 queries , Gzip On.

Sponsor:迷你倉 , 網頁寄存