2000FUN論壇

搜索
2000FUN論壇 綜合論壇 魔獸世界 給暴雪的一封信(也是我的心聲)
樓主: L.C.k
go

給暴雪的一封信(也是我的心聲) [複製鏈接]

原帖由 劍※蒼生~~※ 於 2008-7-25 10:43 PM 發表

好認同
爆擊同刃性 有少少自相矛盾
pvp裝打架大晒?
pve裝就唔打得架?
個差距都唔好話咁大先得ga大佬
e+你著住pvp裝見到個pve裝的人
你就唔打佢?
著住pve裝唔敢打d/唔想打 pvp裝 的人
你估人地會唔會放過 ...

刀無二面利...又要馬兒好又要馬兒不吃草...
pvp說明是玩家之間對戰既裝備   pve就是打怪副本的裝備
你可以反轉黎諗...
pvp裝備點解 輸出今低   pve輸出今高......
呢個問題根本是出自人既貪念

講得幾好, 一開始已經講分開pvp同pve
pve打怪
pvp打人

硬係要用pve裝去打人, 當然係死啦....同樣道理, pvp裝又無命中dps又低...想打大副本??睇有冇親友團囉
我都認為第1-3季存在漏洞, 不過到左s4大大提高個人分已經減少左便當團, 如果一開始第一季已經咁設定, 我諗會幾好

如果無 韌性既出現, 我諗秒人既情況都幾嚴重, 我會覺得反而無技術含量

而韌性令戰時拉長左, 變左可以發揮到每個人既技術高低, 講真韌性就算相差100..都唔係差距好多...唔好睇得咁誇張...

當然....你係要用pve裝去打人, 自討苦吃而且.....

原帖由 曦曦 於 2008-7-26 03:49 AM 發表
你係要用pve裝去打人, 自討苦吃而且.....

話左係時間問題=]

有d職業天賦係玩秒人
你唔秒人就比人秒啦
e+唔係話想用pve裝去玩埋pvp
而係2者o係打架能力上差距太大
樓主文章內容有話t6都打唔過s2(排除技術因素 因為技術因素很難量度)

原帖由 聖箱 於 2008-7-26 02:19 AM 發表

問題在於你搵到4個好隊友既難度絕對比你搵個公會團來跟既難度...
你如果無返今上下裝備/技術(朋友帶這個沒話說)...可以打gg場沖到今上下?
還有便是副本的王是死...gg場的人係生的...不可以一套打法打到死
便當團 ...

你一個新人物70,跟公會團易定係搵個55隊易?
正常隊伍1600-1800級,大概兩星期一件裝,1900+可能兩個月就齊裝...
25人raid呢? 唔好彩你camp佢兩個月都唔出你要o既比你...

我唔係唔認同gg場d人o既技術同反應,但相比副本玩家,除左要了解各職技能外,所做o既功課差好遠
就裝備而言,s系武器竟然比副本武器更強... 呢個更加係致命問題

無論你觀點如何,gg場/韌性在某程度上封殺左副本已經係必然o既事實

原帖由 konkkk 於 2008-7-26 12:11 PM 發表

正常隊伍1600-1800級,大概兩星期一件裝,1900+可能兩個月就齊裝...
25人raid呢? 唔好彩你camp佢兩個月都唔出你要o既比你...

我唔係唔認同gg場d人o既技術同反應,但 ...

想問一下的正常隊伍有沒有韌性需求?如果沒的話(0韌打上1800..我服你)
s4 只有2件不需要個人等級..其他都要...散件鞋子都要1700..
25人raid 注定係今..佢唔出你既裝備也無得怨,,,你可以說黑手
gg場一定有便當團同衝分團2種隊...技術也有高低...你技術配合好,打d無今好既..當然無覺得輕鬆

原帖由 劍※蒼生~~※ 於 2008-7-26 09:27 AM 發表
有d職業天賦係玩秒人
你唔秒人就比人秒啦
e+唔係話想用pve裝去玩埋pvp
而係2者o係打架能力上差距太大
樓主文章內容有話t6都打唔過s2(排除技術因素 因為技術因素很難量度)

一早就說明了 pvp是for 打架  pve是for 打怪
能力上差距太大 是正常...2者既用途都唔一樣
再者職業天賦你有冇想過點解個天賦係今靠爆發既?
如火法.... 火法係傾向於炮台型既天賦..你用黎同人打架..梗係俾人打到扑直喇
再隻無一個職務係一定要玩死某個天賦,,,你自己要玩秒人天賦..但又秒唔到人
就係到嘈話唔平衝...

原帖由 konkkk 於 2008-7-26 12:11 PM 發表

再回你最後一句
我絕對唔覺得gg場封殺副本....
每個玩家也有佢選擇打gg場 / 副本 的 權利
為什麼一定要說gg場 封殺 副本呢...
沒可能說其中一者比較受歡迎就等於封殺左另一方...這個觀點很有問題

gg場所做既功課, 唔係了解所有職業技能咁簡單的.....每樣技能配合唔同隊友已經有唔同既結果, 加上地形...可以每次都係考反應
當然你話25人raid, 好似外國開荒唔靠攻略, 自己去研究隻boss點推, 我就會認為做既功課絕對大過哂pvp啦...

原帖由 聖箱 於 2008-7-26 01:51 PM 發表

一早就說明了 pvp是for 打架  pve是for 打怪
能力上差距太大 是正常...2者既用途都唔一樣
再者職業天賦你有冇想過點解個天賦係今靠爆發既?
如火法.... 火法係傾向於炮台型既天賦..你用黎同人打架..梗係俾人打到 ...

我都同意你既講法
能力上的差距係好正常......之前我全套S3裝, DPS最高最高只有8XX....

見PVE既人DPS千幾, 甚麼可以去到2000.....我同樣咪一樣羡慕....不過我接受到分清pvp同pve既路向
唔通我又投訴副本裝DPS過大??

我諗唔係gg場封殺副本...而係本身玩家既心態, 係想殺人就好自然去玩pvp路向, 只可以話想玩pve既人好少
我一開始玩呢隻game係為左pvp的, 以往tbc前要打嬴人就好似返工咁跟團提高裝備, 煩到死
佢分返開pve同pvp路線我就覺得不知幾好, 所以而家我正義章乜都無, 仲係用士官披風等, 佢將披風 pvp裝放入副本(正義章), 我都有不滿啦....確實我同埋班朋友, 都只係玩pvp...差唔多每個人都無10人或以上副本經驗

我會認為首先搞清自己想玩d乜...你係想殺人就玩pvp啦...你係想推王既就玩pve

pve既樂趣係推王過程, 不過如果係睇所謂攻略去推王, 成功感會大減.....

其實我篇文章主要係想講推出競技埸既問題同埋裝備屬性問題.
其實副本方面我無點多講,我只係講左一句.競技埸既推出令到職業故事茅盾,一開始部落推出聖騎都知道有問題啦.
兩個陣營完全一樣哂(職業)即使技能不一.但係能力都係一致既.
回復番你地.以前想去PVP勁既人只得一個方法就係跟公會出團拎裝.宜家呢?只要手殘去戰埸打幾日都拎到一套s2,再強搵沖分隊
以前無PVP裝係令到技術要求提高.但係宜家呢?一套裝備打天下.T6殺怪S4殺人.係分得清楚.但係裝備入手兩套係完全唔一樣,基本上拎T6係好哂時間.拎一套S3只要無無聊聊等下等下就會唔覺意拎到件裝
至於你地話封唔封殺就係完全另外一樣野.請唔好混為一談.
以前60lv年代個個裝備都係副本裝所以打人要一定既技術..但係宜家?O.重複番我岩岩講既野.唔好意思唔想多講
路向呢一樣野MA.令到鐘意pvp既人本身打開副本既都變左打競技埸.所以.競技埸裝備設計係存在一定問題.至於問題就由暴雪發掘啦.你地有腦既都知道有咩問題

原帖由 oiua 於 2008-7-26 09:17 PM 發表
其實我篇文章主要係想講推出競技埸既問題同埋裝備屬性問題.
其實副本方面我無點多講,我只係講左一句.競技埸既推出令到職業故事茅盾,一開始部落推出聖騎都知道有問題啦.
兩個陣營完全一樣哂(職業)即使技能不一.但係 ...

末開TBC之前..副本係比較易拎到強力裝備...但係有技術既玩家..更多係衝官階...拿官階裝,,,,
你好像忘記了了官階裝 大元帥...督軍裝的存生...一路係今講副本裝...

原帖由 聖箱 於 2008-7-26 11:46 PM 發表

末開TBC之前..副本係比較易拎到強力裝備...但係有技術既玩家..更多係衝官階...拿官階裝,,,,
你好像忘記了了官階裝 大元帥...督軍裝的存生...一路係今講副本裝...

宜家無左.已經被大多人遺忘了吧...

魔獸已經變質了....

原帖由 曦曦 於 2008-7-26 03:00 PM 發表

gg場所做既功課, 唔係了解所有職業技能咁簡單的.....每樣技能配合唔同隊友已經有唔同既結果, 加上地形...可以每次都係考反應
當然你話25人raid, 好似外國開荒唔靠攻略, 自己去研究隻boss點推, 我就會認為做既功 ...

我純粹從時間做出發點,
55 o係s4出o個日,我都已經打到1850+,其他隊友仲打到2050+...
佢地用左一日就差唔多可以龜分等拎晒一套s4
到我去打SW,打左好耐都係卡同一隻王...

我覺得同一隻遊戲,點解會有一個完全唔同o既環境??
pvp同pve,tbc以前都算是好平衡,但到左有gg場,真係差好遠
以前我未打到伊利丹,仲會比gg場玩家串:你打咁耐都無好武器,我用一個星期拎把s3已經正晒    囧...
而某d公會都因為卡王而導致會員流向gg場,已經唔係今日先出現

我言論上無針對某一方,我想講o既係:宜家咁樣係唔係真係咁正常呢? bz係唔係應該做d野平衡一下呢?

笑傲無雙 玩過星曲WEB

如果.....裝備+隊友=>裝備...我敢肯定  好容易拎到武器/肩膀

事實上....第3季已經好多靜係靠裝備就衝到上頭10/ . \

唔識斷法 唔識轉目標@0@....

----------------------------------------

我問我朋友....點解唔用自己acc....幫朋友拎到復仇鬥士(3v3第一)

佢答左我一句....."因為mo 8件t6" = =.....

原帖由 konkkk 於 2008-7-28 05:42 PM 發表

我純粹從時間做出發點,
55 o係s4出o個日,我都已經打到1850+,其他隊友仲打到2050+...
佢地用左一日就差唔多可以龜分等拎晒一套s4
到我去打SW,打左好耐都係卡同一隻王...

我覺得同一隻遊戲,點解會有一個完全 ...

其實pvp要打上高分..唔係靠你一個人技術好就得了...
你的朋友/你 有一群很好的隊友...很容易便衝上去...你但你有沒有想過,,整個wow,,有幾多隊真係衝到上2000?
tbc後...野外戰明顯減少這個是事實,,blz整左個pvp野外戰(哈刺)的原意就是想吸引玩家,,但可惜獎品太差...根本沒人打

原帖由 閃KANE閃 於 2008-7-28 07:37 PM 發表
如果.....裝備+隊友=>裝備...我敢肯定  好容易拎到武器/肩膀

事實上....第3季已經好多靜係靠裝備就衝到上頭10/ . \

唔識斷法 唔識轉目標@0@....

----------------------------------------

我問我朋友.. ...

有意識,有技術,很多這樣的玩家都已經有隊了,,,你要找到這樣的隊友真的很難
‹ 上一主題|下一主題

聯絡我們|Archiver| 2000FUN論壇

SERVER: 2 GMT+8, 24-5-8 07:37 AM , Processed in 0.039312 second(s), 11 queries , Gzip On.

Sponsor:迷你倉 , 網頁寄存