2000FUN論壇

搜索
2000FUN論壇 綜合論壇 伊希歐之夢Online eco d賤商, 奸商一覽
go

eco d賤商, 奸商一覽 [複製鏈接]

以下係一部分玩家既職業= =

手法低劣的商人 (2轉3職業: 詐騙師  轉職條件: 手法高明1千倍先講):

利用玩家對物品認識不足, 魚目混珠, 以假亂真

手法低劣實例1 e.g.
以ECO卷偽裝成激賞卷, 大賣80萬, 而ECO卷實際約值1000

手法低劣實例2 e.g.
上城証或非永久南國証偽裝成南國永久証, 大賣2萬張, 貨不對版

賤商 (轉職條件: 賤得起/本身夠賤):

物非所值且有誤導成份, 賤商也.
實例1 e.g.
標題寫賣雙石劍8萬, 事實上耐久度為0
玩家意見1: 買左先發現係0...

無法無天, 銅徽章.

實例2 e.g.
利用bug獲得的銅章, 日光日白係上下城四周擺擋, 仲要賣幾千

奸商 (特徵: 成本收益出入大):
e.g.

奸商意見: 擺明賣得貴, 擺明係奸商, 有人買得起/係都要同我買, 唔鋸?
實例1 e.g.
復活藥水 $8000
禁書 $100萬
65lv裝 $幾十萬

實例2 e.g.
能開推進器寶箱, 賣x萬元
利用「能開推進器」吸引部份人和傻仔, 將較易獲得既寶箱以高價出售

炒商 :
實例1 e.g.
激賞禮卷物品
玩家意見1: 有d賣成幾百萬, 係唔係物有所值? 大家心中有數

玩家意見2: 佢係唔係賣架? 有可能只係擺出黎show野

實例2 e.g.
幾千萬賣王印章, 推進器
玩家意見1: 天價, 係唔係真係咁值錢?
玩家意見2: 覺得東門某攤好阻眼
玩家意見3: 佢有佢賣, 我有我玩, 洗乜理人咁多

傻仔 (特徵: 容易比人看穿, 容易受騙):

容易比人看穿e.g.
80萬賣ECO卷(假激賞3)

容易受騙e.g.
80萬買eco卷(假激賞3)

低效益商人 (特殊影響: 拖累市場價格) :

收價過平, 效率低
e.g.收祝福5m以下

出價過高, 效率低
e.g.賣官書45萬以上

乞衣 (特徵: 標題叫人幫幫手/好窮之類):
e.g.骨頭 1000蚊條

歡迎發問

已有 1 人評分Good 收起 理由
全職藥師 + 2 一針見血~我好同意"某攤好阻眼" ...

總評分:  Good + 2   查看全部評分

原帖由 地獄鼠 於 2008-8-9 07:48 PM 發表
騙子 (遲早比差佬拉仲要扮傻個d):

e.g.
賣ECO卷80萬張
賣南國永久証2萬張

0耐久雙石劍8萬

奸商 (成本收益出入大):

e.g.
幾十萬賣65lv裝
幾百萬賣激賞野
幾千萬賣王印章

傻仔 (自稱受害者個 ...

紅色我覺得有小小唔岩
激賞80m張..入面點知係eco卷
呢個先比較合理

賣南國永久証2萬張
你情我願
急起上泥..
2M就2M

窮人(明知冇人賣仲要收咁平) :

e.g.
收祝福5m以下

樓主你有問題? 唔通人地做價仲要跟??

笑傲無雙

通識教育@@
同你講既野有咩關係??

傻仔 (自稱受害者個d):

e.g.

包括樓主

雙方你情我願咁交易既話 ~
樓主所有既理論都會變左廢話~
多9餘

仲有 賣南國證 2萬
ECO 劵 80萬
係絕對唔會俾警察拉 ,
唔好成日當d差佬係白痴,食飽飯無野做先得架

原帖由 梳打餅 於 2008-8-9 08:01 PM 發表

紅色我覺得有小小唔岩
激賞80m張..入面點知係eco卷
呢個先比較合理

賣南國永久証2萬張
你情我願
急起上泥..
2M就2M

冇南國永久證<=呢樣野= =
係人都知永久證得東國先有
我覺得開post的人應該改為“幼兒教育”
就係有呢d人,講左出來仲唔識扮識係度笑人
今日係擺攤度見到成班白癡仔開店賣ECO當激賞3呃人買
唔知又有幾個傻仔上左當呢

原帖由 銘*MINS 於 2008-8-9 08:55 PM 發表
傻仔 (自稱受害者個d):

e.g.

包括樓主

雙方你情我願咁交易既話 ~
樓主所有既理論都會變左廢話~
多9餘

仲有 賣南國證 2萬
ECO 劵 80萬
係絕對唔會俾警察拉 ,
唔好成日當d差佬係白痴,食飽飯 ...

你呢d先叫傻仔
你去買野買返來發現件貨同標簽上的說明完全係貨不對版
你呢d係咪都叫作“你情我願”?
樓主好心提醒人唔好受騙都要比人笑
d人素質真係越來越低.....

原帖由 千祁 於 2008-8-9 09:01 PM 發表

冇南國永久證

佢指既應該係 入左南國 之後送俾你個個 騎士團證 ~

橋唔怕舊 最緊要受 ~
貪字得個貧 ~
世界上依然有貪心既人, 就依然有被呃既傻仔

甘將ECO卷扮係激賞禮卷3賣D人係騙子定奸商??
actually我覺得係混合體wo...

原帖由 YuskO 於 2008-8-9 09:09 PM 發表
甘將ECO卷扮係激賞禮卷3賣D人係騙子定奸商??
actually我覺得係混合體wo...

我覺得兩樣都唔係-.-"
明買明賣 ~ 價錢唔岩可以唔按落去 ~
按得落去點解仲要後悔?

原帖由 銘*MINS 於 2008-8-9 09:06 PM 發表

佢指既應該係 入左南國 之後送俾你個個 騎士團證 ~

橋唔怕舊 最緊要受 ~
貪字得個貧 ~
世界上依然有貪心既人, 就依然有被呃既傻仔

貪?人地貪d咩= =?
貪永久證夠貴?
擺明左利用新玩家唔熟悉遊戲規則呃人買
仲要話人地貪?
呃人既人仲要惡人先告狀,話人地貪,唔好笑死人= =
我睇樓主所講的人當中,有一個就係你

原帖由 千祁 於 2008-8-9 09:15 PM 發表

貪?人地貪d咩= =?
貪永久證夠貴?
擺明左利用新玩家唔熟悉遊戲規則呃人買
仲要話人地貪?
呃人既人仲要惡人先告狀,話人地貪,唔好笑死人= =
我睇樓主所講的人當中,有一個就係你

所講既邊一種人先?
而家係咪唔俾人擺檔先?

新人唔識 唔怪你 ~ 但可以爬文彌補 ~ 2000fun資料區咁豐富 ~仲有
eco data,癲野幻境,透視境,wiki,巴do , 爬爬求其一個 都可以學到好多野 ~

唔爬文俾人呃 = 唔研究又想炒股票既師奶 , 做晒大闡蟹

唔好再撩交嘈 , 廢事一陣又鎖po

原帖由 銘*MINS 於 2008-8-9 09:17 PM 發表

所講既邊一種人先?
而家係咪唔俾人擺檔先?

新人唔識 唔怪你 ~ 但可以爬文彌補 ~ 2000fun資料區咁豐富 ~仲有
eco data,癲野幻境,透視境,wiki,巴do , 爬爬求其一個 都可以學到好多野 ~

唔爬文俾人呃 = 唔研 ...

人地唔識規則就唔代表你有資格昆人
呢個唔係常識問題,係道德問題
連呢種基本道德都冇
你有咩理由仲去笑人笨比人呃?

ok,講到呢度停,呢個問題根本冇必要吵

原帖由 千祁 於 2008-8-9 09:23 PM 發表

人地唔識規則就唔代表你有資格昆人
呢個唔係常識問題,係道德問題
連呢種基本道德都冇
你有咩理由仲去笑人笨比人呃?

第一 : 一種物品 擁有人有權以任何價錢去擺賣 ~
第二 : 價錢合唔合理 , 人人唔同 ~ 推進你覺得4000萬合理 , 我覺得1蚊先合理啵 ~
第三 : 上面兩條已經推翻左所謂既昆人

答完

仲有 , 呢個唔係道德問題 ~ 而係你主觀問題 , 你先入為主 , 已經認為某一樣物品就一定係個個價錢 ~
唔俾人擺第2個價錢 ~ 咁仲有咩好 argue ?

除左d改價錢 , 改物品數量 先叫呃人 昆人之外 ~ 其他 我完全唔覺得係呃人昆人~
明買明賣 ~ 雙方都係清醒狀態下按確定,交易鍵(包括係檔買) ~ 點解仲要後悔跟住話俾人呃?

以上純粹係問題

原帖由 銘*MINS 於 2008-8-9 09:25 PM 發表

第一 : 一種物品 擁有人有權以任何價錢去擺賣 ~
第二 : 價錢合唔合理 , 人人唔同 ~ 推進你覺得4000萬合理 , 我覺得1蚊先合理啵 ~
第三 : 上面兩條已經推翻左所謂既昆人

答完

仲有 , 呢個唔係道德問題 ~ ...

真真係好笑
d人擺明標題寫住“激賞卷3 8x/7x萬”
但係入去一睇,係度賣ECO卷
呢d叫唔叫做“主觀問題”?
係我眼花“主觀”睇錯個title?抑或擺店個人“主觀”將ECO卷放錯當成激賞卷3?
明明個通行證唔會永久,甚至連通行證都稱唔上
就寫明“x國永久通行證2萬”,呢d係咪叫做“主觀”理解錯左人地擺店個意思啊
呃人就呃人啦,仲要搵咁多藉口,整到自己呃人仲好無辜,其實係被呃既人笨
你係唔係想講呢個意思

原帖由 千祁 於 2008-8-9 09:35 PM 發表

真真係好笑
d人擺明標題寫住“激賞卷3 8x/7x萬”
但係入去一睇,係度賣ECO卷
呢d叫唔叫做“主觀問題”?
係我眼花“主觀”睇錯個title?抑或擺店個人“主觀”將ECO卷放錯當成激賞卷3?
明明個通行證唔會永 ...

你肯定所有 賣呢d野既人都 大大隻字 去誤導買家?
我睇到好多都係無標題 而 賣ECO劵 幾十萬啵 ~

南國證真係永久啵 ~ 不過只限該ac 擁有者(我自己試過俾分身用唔到) ~

我無講過係無辜 ~ 但你講到買個個人完全無責任去驗貨 驗價錢 ~
咁樣買野法 , game 唔俾人昆 , 現實都照樣俾人昆 ~
一隻手係拍唔響 ~ 呃人個個都要搵到對象先呃到既 ~

原帖由 銘*MINS 於 2008-8-9 09:38 PM 發表

你肯定所有 賣呢d野既人都 大大隻字 去誤導買家?
我睇到好多都係無標題 而 賣ECO劵 幾十萬啵 ~

南國證真係永久啵 ~ 不過只限該ac 擁有者(我自己試過俾分身用唔到) ~

“所有”
你唔信自己去睇= =(我係夏ser)
我岩先行完四邊同下城
好大好大隻字標明,除非你唔識字
見到你說“南國證真係永久啵 ”就知你都係新手個類型
會永久通行係因為你+入左南軍,唔係你有個張證,就算冇任何證你都可以隨時進出南國
因為入左南軍既係你自己,唔係個分身
個張證只係一種象徵性既野(代表冇任何實際用處= =)

原帖由 千祁 於 2008-8-9 09:46 PM 發表

“所有”
你唔信自己去睇= =(我係夏ser)
我岩先行完四邊同下城
好大好大隻字標明,除非你唔識字
見到你說“南國證真係永久啵 ”就知你都係新手個類型
會永久通行係因為你+入左南軍,唔係你有個張證,就 ...

睇唔睇到我“南國證真係永久啵 ”之後個句  ~ 睇唔到 ,擘大對眼睇多次
要串既 , 真係可以 ~ 不過睇清楚d po 先串....唔想好似頭先另一個po d人串得咁無謂 ~

原帖由 銘*MINS 於 2008-8-9 09:38 PM 發表
我無講過係無辜 ~ 但你講到買個個人完全無責任去驗貨 驗價錢 ~
咁樣買野法 , game 唔俾人昆 , 現實都照樣俾人昆 ~
一隻手係拍唔響 ~ 呃人個個都要搵到對象先呃到既 ~

呢一點證明左你將呃人“合理化”
又返返去道德問題個度
如果你心存冇呃人個念頭
咁被呃既人點會上當
我想唔會有人走去你面前求你說“你呃下我啦唔該”
你當所有人都係傻仔咩

原帖由 銘*MINS 於 2008-8-9 09:49 PM 發表

睇唔睇到我“南國證真係永久啵 ”之後個句  ~ 睇唔到 ,擘大對眼睇多次
要串既 , 真係可以 ~ 不過睇清楚d po 先串....唔想好似頭先另一個po d人串得咁無謂 ~

睇唔睇到我說通行證冇用呢句,睇唔到 ,擘大對眼睇多次
因為+入既係人,唔係你個張證的問題
唔信你身上唔帶任何證去南國試下(自己+入南軍),無論你第一次去定無數次去
都唔需要你帶證
‹ 上一主題|下一主題

聯絡我們|Archiver| 2000FUN論壇

SERVER: 2 GMT+8, 24-4-29 10:53 PM , Processed in 0.035422 second(s), 11 queries , Gzip On.

Sponsor:迷你倉 , 網頁寄存