2000FUN論壇

搜索
2000FUN論壇 綜合論壇 伊希歐之夢Online 談前景--ECO將倒閉
樓主: 絲語
go

談前景--ECO將倒閉 [複製鏈接]

港版只是SAGA4吧....
日版的地圖可是不止這些吧好不好....

還有這GAME主要不是衝LV吧...只是一隻有點悠閑的GAME....好像飛空庭, PET這些...
本來這些在遊戲中不難取得...是GM鎖東鎖西.....

RO嗎...我也玩過, 不說什麼了...不好和RO和ECO比在一起吧...

原帖由 happycome 於 2008-8-19 11:53 AM 發表

這就是膠幹線個人之處 重力開發了這套好GAME,就被他整死了
起初時常說會捉會捉Z_Z到最後...
而雙開...其實RO雙開比ECO更加易,RO只需要在同一地圖已經可以吸經,更加方便

新斷線到依家都唔知害到幾多隻好game消失於港澳台地區...
RO外仲有RF都係比佢整死...
睇下隻誅仙會唔會係下一個...

GC都叫唔錯啦...
我連續4日都見到GM係度捉外掛,
但都係有人公開宣傳外掛...

好多GAME都有一個壞處,
就係有人賣GAME錢做真錢,
咁係絕對會令隻GAME物價上升,
尤其係商城物品.
ECO d禁書升到75m就係一個好例子.
本人5年前玩gamania代理的巨商情況最為嚴重...

咁多代理商,
最好一定係OMG...
外掛捉得嚴,
申請帳號又要用真身份證.
邊個夠膽用外掛?

而家係SAGA4呀? 嘜唔係SAGA8咩? 如果唔係點解70->71 所需exp = 94->95既?
SAGA4封鎖左幾多野呢? 其實都唔係好多ja, 因為一路更新SAGA會封得更多, 更多實用物品[例如 禁書 之類]會放商城
GC捉外掛...大家都係睇定d先喇...新斷線當年都有捉外掛的,但只持續了兩個月左右...
因為外掛既成長速度驚人, Bot既成長速度遠超當時新斷線既捉外掛效率...最後都係變成[合法]外掛
大家概然話, SAGA4只係[起步]應該慢慢再睇耐d, 點解又唔睇下[ECO小X魔]都只係起步呢?
記住喎...SAGA一路更新, ECO小惡魔都一樣係一路更新...
的確你話隻隻game開頭都係咁上下[少/小]野玩, 咁隻隻外掛都係開頭淨係識打怪嫁喇~
但最終係game勝利定外掛勝利呢? 有幾多隻game宣佈死亡?
我建議, 合力連署, 要必GC由捉到外掛凍結7天, 改為一捉到外掛即時刪除帳號, 當然要連同憑依左果d帳號都一拼刪除, 方為上策, 只有咁做先可以對外掛使用者有[阻嚇性]作用, 難道有人會為外掛使用者[求情]?
阻止外掛繼續成長...唔係各為熱愛ECO既玩家既義務咩?

原帖由 大細眼 於 2008-8-19 02:14 發表
太多字 ~ d字又要整到咁鬼大隻 ~ 根本連睇都唔想睇

而家 將d字體整大d , 係咪講野會大聲d架 ? (好似之前某個罵戰po , 某位港女咁)

我唔係想講野大聲D 而係我諗大隻字會易睇D 令你誤會唔好意思
另外 原來字細會好睇D咩...

之前的回復是針對個人的
而現在則是看了大家的回復再進行回復的

我看到大家提出的論點 我也明白
一個遊戲的確是需要時間更新, 可是對留著老玩家而言 由最初開始就存在的可玩度是絕對需要的
如果一開始的可玩度不足 不論後來作出什麼更進也是枉然 因為在你更新之前, 玩家就會先玩膩了

也有人說其實我玩的時日和程度根本不夠長或是不夠深 玩過的不過是遊戲的表面
可能這是的確的 而我也承認我並沒有玩得太多這個事實(在公測的兩個月以後, 上線時間已經直線下降, 到現在是在任點積到15或以前去把任點清理而已)
可是 這畢竟不是一個人的遊戲 我也有在觀察別人 應該說 在不知道做什麼好的時候(也就時練功練得發慌不想繼續的時候)我會隨便找人聊天 在聊天的途中也聽過不少苦水 也就是我對這遊戲的後路的這篇文章的資料來源, 並不是個別的人, 而是大部份的人(指我接觸過的大部份, 並不是佔服內的大部份), 其實也都指出, 已經進入不知所措的時期

嘛, 當然啦
我吶, 是真的想繼續下去的吶

原帖由 wongtszlunw 於 2008-8-19 15:07 發表
這隻game有不少點數卡也沒有進過一張的人然後說改得遊戲差難升而走人
世上有d人很喜歡沒俾錢就跟人說服務質素差
更有些人老是拿去拉去跟日本的來比
有些人說香港服務器難升,去到了私服玩數百倍經又說易升沒意義
...

呃 抱歉, 似乎沒看出你是在回應我的文章 你在起勁一直罵個什麼...
我並沒有在抱怨難練或是點數貴之類的呀...

我現在在指出的是遊戲存在著的問題 當然, 這可能並不是遊戲的問題 而是這個遊戲的玩家所人造出來的問題
可是吶 這畢竟是個危機吶

原帖由 魔龍寶貝II 於 2008-8-19 15:35 發表

敢問一句
你意思是說沒有於ECO作出任何花費的就沒有權發表任何意見?
再問多一句
你可以說出來ECO商城有什麼東西是非買不可,而要我們作出花費?
================對樓上的說話↑================
作為一個玩家 ...

這是個好遊戲這是一項事實 而這是個有問題的遊戲也是一個事實
兩者的衝突根本不存在

舉個例子
木頭易燃是個壞處 因為當火災時便會一發不可收拾
木頭易燃是好處 因為可以輕易起火取暖

同樣道理 "一支針冇兩頭利"
是一個好遊戲的事實並不會因為一兩個問題而改變
我只是指出問題所在 並沒有說這已經不是一個好遊戲或是這個問題令遊戲變成爛遊戲
兩者的衝突是不存在的

抱歉 我連貼 但最後想告訴大家我發這文的真意

上面的所有回復都是在看了個別人士的言論之後作出回覆的
現在再一次做出一個回覆

我最初並不打算言明這個本意
是因為就算我發言 大家也不會立即或是打算改變態度
說了還會讓人鄙視 所以我只好把說話隱藏在文章的後面

可是看來根本沒幾個人可以理解我的本意
所以只好說一下

別再自閉了
大家的冒險精神呢?
大家的活躍去哪了?
網遊最竇貴和最吸引的地方是組隊團練
那個行為呢? 組隊的動機去哪裡了?

有不少人似乎是在罵我沒用心玩這個遊戲
似乎也有人說我根本不了解這個遊戲
好 我都不敢說我是了解 也不敢說我有用心玩 應該說 我一天上線的時間並不容許我用心玩 只能"有目的地"去玩

那你很了解了? 你玩出精髓了?
最精彩的組隊團練你有做過了?
你到哪冒險過了?
有什麼經驗可以分享嗎?

你不是開口閉口都只說45M/HR嗎? (別說這個價格什麼的 這裡是打個比方)
你怎樣怎樣了? 在你們義正詞嚴的說這說那之前, 你有用心想想嗎?
這個遊戲有令人會心的微笑過嗎?
你有曾經玩得手心出汗嗎?

我自問 這個遊戲並沒有令我特別激動
可能是我已經過了會因為遊戲而激動的年紀
但是
玩遊戲是應該激動的呀, 是應該也是需要為了遊戲而心跳加速, 手心出汗的呀
為什麼玩在沒了呢?

真的是遊戲的問題? 真的是系統的問題?
我說出這些問題 但真正要說的你看出來了嗎?
玩家們的行為

玩家們的行為正在把一個好遊戲抹殺掉呀
是你們呀

正在把這遊戲推下垃圾的幽谷之中
是GC嗎? 有關嗎? 是有關呀
可是, 最大關系者呢?
是玩家呀

遊戲的靈魂 不是規則, 不是系統, 不是職業, 是玩家呀
我管他代理的是狗屁!
玩家呀, 是只要能玩就滿足的生物, 可是吶, 他們正在做的事情是真的在殺掉遊戲呀

有人反駁我說的"沒有最強的職業, 只有最強的玩家"
你明白這句話的真意了嗎?
這是在說, 網遊的真締是組隊團練呀
你真的明白了嗎? 組隊呀

盛如很多人所說 為什麼要玩網遊? 如果到頭還是一個人玩的話 為什麼不玩單機?
組隊吶 才是網遊的真締呀

我先唔理d bot
見到唔妥咪告佢囉 自己自覺唔用 又識得見到就告人 對方呢家又唔係唔做野
使乜係度講隻game會執?

講真 香港人對外掛既自覺性 係睇佢流唔流行同埋果兩邊(中台)愈唔愈黎多人用
睇返個外掛既論壇 佢地唔係冇自覺性 但係佢地認為外掛係冇問題
出到呢個問題既原因就係因為佢只係""輔助程式""

呢d只係可以令到佢日練夜練
會有唔公平既產生? 沒有 ,但已經犯規
見到就告 捉左就算 都會有人用
星星之火可以燎原 更何況係台灣果邊d人咁易比外掛影響
香港某部份人又咁易比台人影響 亦有d根本冇自律性

因外掛而倒閉?唔係完全關代理同開發果個既事 ,自己都有責任

game入面地圖係咪大 因人而異啦
隻GAME開左冇幾耐果陣 D人重嘈點解行得咁慢 點解地圖咁大

重有 偷雞既方法 係玩家諗出黎
唔好 好似搞到隻GAME整野既方向錯左
互動性降低 都係因為玩家搞成咁
互動性低左
唔係GAME既錯
而係玩家既錯

原帖由 絲語 於 2008-8-19 01:34 AM 發表
----2008.08.19新增----
有人說字大不好看也因為字大而不想看
那我現在做個小字版
而原本的大字版則在下面 大家按自己喜好看看

另外 我希望大家的回覆可以回應我的文章 而不是針對字大字小和排版等問題
如果這 ...

基本上我唔多鐘意對他人既想法加意見,因為畢竟只係以自己既意見黎否定/肯定
不過見到樓主呢幾句:
如果你問我"假若有一天世界變成劍與魔法的世界, 那你要去做什麼?"的話, 我大概不用想就會答你:"冒險!"
有什麼比單人匹馬(組隊也可)潛入危險的地圖更令人熱血沸騰?
有什麼比一大堆人在同個畫面裡抵抗怪物的暴走更來得驚險?
我忍不住要提出自己既意見
世界變成劍與魔法的世界的話,樓主想也不想就會去冒險?
真係想也不想呢,現實不同動漫,就算現實世界變成劍與魔法的世界,樓主都請記住
你唔係都跟住變成不死身,唔係好似動漫既主角,無論點打都唔會死
有什麼比單人匹馬(組隊也可)潛入危險的地圖更令人熱血沸騰?
真的熱血沸騰啊,不過是樓主體內的血被魔法燒得沸騰而已
樓主可能分不太清楚game和現實的分別,係game到被怪點打你本人都唔會痛
但係現實無咁簡單,俾怪打到都唔痛?咁應該係你連痛覺都未感覺得切就從呢個世界畢業了吧
...............抱歉,太離題了
講番eco,地圖太少,呢個問題就如上面各位所講,會隨住不斷改版而有所改善吧
外掛問題,呢個追根究底,錯既係玩家,外掛係因為一些玩家為了某d原因(貪方便?)而造的
又唔係代理整出黎,點解大家都要罵代理唔罵創造者呢?而外掛放出,點解大家只怪代理捉外掛唔夠努力,罰得唔夠嚴
而又唔怪果d為圖方便,走去用外掛既玩家呢?
玩家交流問題,呢個我都唔知點講好,不過其中一個原因就係,大家都想別人做出黎既成績符合自己既要求
升lv既打手想跑手走得好,可以閃開哂怪既攻擊,跑手想神官回血回得岩岩好,一扣左血就即時回血
既然覺得自己做得比人地好,點解仲要同人地一齊,唔自己幫自己呢?
而買賣方面,買家想賣家既價錢岩自己既要求,賣家都係一樣
對方一旦唔岩自己既要求,就會抱怨對方,從不想想會唔會自己既要求太高
聊天方面,好簡易,一言不合,引起罵戰
最後仲有一個方面,升級太難,趕玩家走,呢方面代理固然有錯,經驗值升得咁高,的確令人幾難接受
但係玩家方面會唔會又太過急進呢?爆肝人士升級快過食飯,一下子就到封頂,為左升級傷埋自己身體,何苦呢?
一旦難升左就話要走,會唔會唔多夠耐性呢?
一開頭固然有火,但下左火,會覺得代理其實都唔算好過份的人,應該有吧
老實講,我最唔高興既係代理將禁書等等本來有得係game到得到既野鎖左,放係商城賣錢呢種行為
無辦法,因為我窮,花唔到咁多錢買點
雖然知道代理都要賺錢,但係始終有點難接受.........好自私的意見
再次老話:以上純屬個人意見,如果唔同意的話,請理性的提出

原帖由 lt1190 於 2008-8-19 09:17 AM 發表

其實gc出下一個版時有d咩步驟?係米click幾下製就ok?

==首先係要翻譯成中文要花好長的時間,然後將資料輸入去遊戲到,之後既野我就唔知啦

原帖由 爭霸者 於 2008-8-19 02:45 發表
本身我都對依隻game寄予厚望
不過知道左代理成碌柒咁 我覺得唔會係長命game

100%認同

開game不夠半年,就想追人家幾年的發展,難怪現時的香港人常被內地人笑回轉頭

外掛盛行也可以只罵代理,話說,外掛好像是玩家用,不是代理用,就算雙方也有錯,也是玩家先錯吧?各位想野比d邏輯

不用提ro吧,100個玩家8成支持外掛,結果代理真的封條毛-.-

外掛最先和主要原因,跟本是玩家先行毀約,自己懶,貪心,跑去用,別的人見人懶自己又唔抵得,也跑去支持外掛,ro就是因為這樣才倒,現在eoc某些人一直說難升,心裡什至口裡都在支持外掛,如果eco真的亡在外掛,罪魁禍首是這班人,不是gc,gc從來無話過比你地用外掛-.-  ro也是,相信回得這個貼的人所有都用過外掛,自己問心果句吧,別語言上就清高,心裡卻很髒,又要推捨責任

經驗難升方面,可以說,這遊戲改了還是我看過最易升的遊戲-.-
而且某些人常掛著這是悠閒遊戲不應該提高經驗值,結果還是那麼注重那個數字-.-可笑可悲,前言不到後語,完全無理找藉口,自己想做eco高等高手就真係,改高了輸了爆肝魔人就覺得唔抵,沒改自己封頂後升得慢的人追又罵代理不提高封頂等級,那些人是白痴嗎,自戀到來eco?我看那麼多貼,這兩種說話完全是出自同一班人,神人也-.-

總括來說,就是有班人自己貪心是事實,卻永遠把自己當正義看,結果成為了傳說中的偽君子,自己是不是心照,不用多講

原帖由 絲語 於 2008-8-19 01:34 AM 發表
----2008.08.19新增----
有人說字大不好看也因為字大而不想看

...............
都太少/小! 少/小得令人想"小"! (最後一句沒看懂的話證明你是好孩子)

看到這裏
我突然笑了=,="
但我非常同意樓主.....
呢度黎黎去去都係打遺打遺!!
原因只是只有遺跡才沒太多人搶怪和lag(你要知道玩達人既玩家最怕lag)
仲有.遺跡又叫做多怪,而大部分也較多經
最不平衡就是這點
一隻1000hp血的怪只有400經
而另一地方,800hp怪也有700經.
相對起來.大家便成群去打800hp怪
之後消息傳開
人人都走去打800hp怪升級
而1000hp的怪卻沒人到
這造成了很多地圖都人口稀少的情況
只聽到句句遺跡,遺跡....
這遊戲真的好玩嗎?
(我覺得只好玩在達人快速殺怪...和美麗的服裝=])

不要只看到ECO的缺點嘛~
ECO捉外掛可以有更好的方法...像跑online一樣2星期斷絕外掛

日版出了天堂唷.............

#(當世界太闊, 人們會去尋找, 但世界窮盡, 人們會再發拓世界.)

不對......

原帖由 快樂 於 2008-8-19 09:56 PM 發表
不要只看到ECO的缺點嘛~
ECO捉外掛可以有更好的方法...像跑online一樣2星期斷絕外掛

@@" 跑online有那麼厲害嗎? 2星期就杜絕...真厲害...
-0-"其實不只有跑啦, 好像瑪奇, 魔力也[曾經]有過外掛, 可是代理商抓外掛絕不軟, 抓到的懲罰也夠嚴厲...足以做到威嚇作用...
=.="反觀GC...第一次抓到嗎? 凍結7天就好了, 反正外掛還不夠多...就跟上面某在樓主所說[捉條毛]...這方法有用嗎?
又引用上面某在樓主的說話, [用外掛根本是玩家的錯在先], 非常合理! 是玩家不夠自律, 所以抓到外掛就應該立即將外掛人物連同憑依帳號一拼刪除不是[非常合理]嗎?
再再引用上面某在樓主的話, 其實追加exp也不算太難練阿, 為什麼還要用外掛呀! 用外掛就該死, 該刪帳號, 現在只凍結7天實在治標不治本! 比新斷線當年更糟, 更容易令外掛生長!
所以在此鼓勵各位熱愛ECO的樓主, 一起連署要求GC把第一次抓到外掛者的懲罰由凍結7天改為[立即有關刪除帳號]
不要只在2k fun裡勇敢了, 在現實中也要勇敢一點麻! 跟我一起連署吧! 為了[清潔]的ECO!

原帖由 絲語 於 2008-8-19 07:11 PM 發表

我唔係想講野大聲D 而係我諗大隻字會易睇D 令你誤會唔好意思
另外 原來字細會好睇D咩...

本來半版既野俾你改字改到大大隻 , 要拉條bar 先睇得晒 ~
你話好唔好睇- - ?

原帖由 DX貴族 於 2008-8-19 03:42 PM 發表
其實個gm 都算唔錯啦
知道有外掛就 日日 捉 我零神5點果時都見佢仲係到捉外掛 都係咁啦
代理問題姐
相信大家都晒左好多時間同心血玩这只game 點解難升就唔升?咁只只game  練到咁上下就會難升!!咁你就唔玩! ...

個GM好好呀,3點幾同D玩家係度傾計,問D玩家有冇問題然後幫我地回報,

我都玩左ONLINE GAME好多年....第一次遇到咁好GE GM...

同我地傾完計佢又繼續去捉外掛@@

原帖由 yu1gi2oh3 於 2008-8-19 06:48 PM 發表
而家係SAGA4呀? 嘜唔係SAGA8咩? 如果唔係點解70->71 所需exp = 94->95既?
SAGA4封鎖左幾多野呢? 其實都唔係好多ja, 因為一路更新SAGA會封得更多, 更多實用物品[例如 禁書 之類]會放商城
GC捉外掛...大家都係睇定d先 ...

RO我都玩左幾年,雖然都係好多外掛,不過我見佢日日都有捉喎....

其實外掛呢D野唔怪得晒個代理商...用GE人都好應該反省下...

說了這麼久,直接好了
這裡的聲音討論那麼久,
到底有多少傳達到了其他玩家跟代理商那裡.......
即使傳到了
事實也是我們人類的卻望太無盡,又有多少人會知足
所以呢.......
誰不是自私鬼,我也是自私鬼呢,我何惜不想多打點材料幹多點只能用材料合的武器,作為武器收藏家
一起自責吧~
日後長大了,想起來,總會呆坐發笑

‹ 上一主題|下一主題

聯絡我們|Archiver| 2000FUN論壇

SERVER: 2 GMT+8, 24-4-29 04:39 PM , Processed in 0.041944 second(s), 9 queries , Gzip On.

Sponsor:迷你倉 , 網頁寄存