2000FUN論壇

搜索
2000FUN論壇 綜合論壇 街頭足球Online 街頭足球 Online 精華區 新.利物浦故事 第 十話
go

新.利物浦故事 第 十話

2008-2009年 利 物 浦打 破 宿 命 終 於得 到 英 格 蘭 超 級 聯 賽 冠 軍,球 隊 主 將 費 蘭 度

托里 斯 更 拿 神 射 手,當 他 們 拿 完 冠 軍 後一日 ,被 傳 球 會 陷 入 假 波 傳 聞 ,懷 疑 主

席 吉 列  收 買 球 證 ,結 果 利 物 浦 不 幸 貶 落 丙 組 作 賽 。由 於 主 席 假 波 退 出 和 之 前

早 擬 興 建 新 球 場 , 而 傳 出 第 二 個 壞 消 息 球 會 赤 字 被 迫 放 走 主 力 球 星 。球 迷 回

想 上 幾 年 同 列 斯 聯 面 目 全 非 ,覺 得 利 物 浦 不 再 是 強 隊  已 心 淡 。利 物 浦 唯 一

寄 望 一 班 青 年 軍 展 現 利 物 浦 的 傳 奇...............

貼 圖 區 :

利記宣傳大使
[

已有 3 人評分Good 收起 理由
0o艾加仔o0 + 2
┌↑謝拉特》┐ + 1
Mwater + 1

總評分:  Good + 4   查看全部評分

第一個支持

新利記 lol

支持

wow ! 好理性及合情理地解釋到 Kicks裡邊的 老玩家與新玩家交替, 再來一個還原基本法... 高手...

第 一 話 傳 奇 的 開 始
2008 年 尼 日 尼 亞 發 生 內 戰 ,大 批 難 民 進 行 移 民 到 歐 洲 國 家 。 故 事 由 這 裡 開 始 , 難 民 之 一 米 基 李 察 士 同 母 親 移 民

去 利 物 浦 同 叔 父 居 住 。在 飛 機 場 途 中 ,米 基 李 察 士  突 然 慌 張 起 來 。

米 基 李 察 士 : 媽 ! 你 有 冇  見 過 我 件 利 物 浦 波 衫 呀 ?

母 親 : 我 幫 你 把 左 係 行 李 箱 到 啦 ! 我 點 唔 會 幫 你 拿 埋 ? 你 日 日 訓 教 攬 住 黎 訓 當 係 寶 咁 。

米 基 李 察 士 :多 謝 你 ! 媽 ! 呢 件 係 上 年 去 英 國 去 晏 非 路 球 場 謝 拉 特 幫 我 簽 名 架 ,呢 世 界 得 呢 件 。

去 到 機 場 ,叔 父 去 接 他 們 就 乘 坐 私 家 車 回 家 。 米 基 李 察 士 每 年 去 利 物 浦 市 四 處 差 不 多 市 民 穿 利 物 浦 球 衣 逛 街

一 片 紅 潮 ,但 今 年 同 市 宿 敵 愛 華 頓 佔 大 部 份 甚 至 要 隔 幾 條 街 先 見 到 一 個 利 物 浦 球 迷 。

米 基 李 察 士 :叔 叔 ! 點 解 冇 灑 利 物 浦 球 迷 ?今 年 聯 賽 冠 軍 應  該 好 多 人 , 冇 理 由 咁 小 。

叔 叔 : 米 基 仔 你 唔 係 唔 知 ? 前 幾 日 利 物 浦 市 發 生 一 件 大 件 事 ,利 物 浦 打 假 波 , 被 眨 丙 組 作 賽 。

米 基 李 察 士 頓 時 嚇 左  一 跳 : 我 以 為 係 吹 出 黎 架 , 叔 叔 唔 好 同 我 講 笑 啦 !

叔 叔 拿 報 紙 給 他 看 。

父 親 讀 給 米 基 李 察 士   : 利 物 浦 被 降 丙 組 , 球 員   星 散  , 費 蘭 度 托 里 斯 , 謝 拉 特 何 去 何 從 ?

米 基 李 察 士  哭 著 : 一 切 ......都 ...係..假...架.......!.一 切 ......都 ...係..假...架.......!.

米 基 李 察 士 開 車 門 激 動 跑 出 去 , 叔 父 們 想 追 出 去 ,但 好 多 車 與 他 失 散 了。米 基 李 察 士 跑 去 晏 非 路 球 場,

他 想 起 一 年 前 的 熱 鬧 情 況 。 球 場 外 四 處 都 有 不 小 攤 檔  買 利 物 浦 的 東 西 , 贏 波 會 在 街 上 慶 祝 的 情 形 。

他 跪 在 痛 哭 。有 一 個 人 慢 慢 行 去 米 基 李 察 士 到。

那 人 : 你 有 冇 事 ? 做 咩 喊 ?有 咩 可 以 幫 你 ?

米 基 李 察 士 : 都冇 幫 到 我 !  利 物 浦 降 丙 組 , 費 蘭 度 托 里 斯 , 謝 拉 特 又 走 , 我 心 中 的 利 物 浦 冇 啦 !

米 基 李 察 士 另 轉 身 : 謝 ......拉.....特....................

謝 拉 特 : 放 心  我 唔 會 走 , 我 身 為 球 會 隊 長 為 球 會升  班 係 我 , 為 左 我 地 既  球 迷 會 努 力 。

米 基 李 察 士 滿 懷 歡 迎 回 叔 叔 的 家 。

母 親 : 米 基 ! 你 走 左 去 邊 到 ? 擔 心 死 我 地 ?

叔 叔 : 你 做 咩 咁 開 心 ? 頭 先 重 失 落 緊 !

米 基 李 察 士 :媽 ! 爸 ! 叔 叔 ! 我 頭 先 見 到 謝 拉 特 佢 話 唔 走 留 係 球 會 協  助 升 班 , 所 以 我 決 定 考 入 利 物  浦 青 年 軍 。

過 了 幾 日 , 米 基 李 察 士  成 功 入  利 物  浦 青 年 學 校 開 始 自 已 傳 奇 故 事 ,前 面 艱 難  既 路 等 住 佢 個 。

---------------------------------------------------------------------------------------------下- 一 話 :我 的 足 球 生 涯 開 始 啦

原帖由 Joenly 於 2008-9-2 06:07 PM 發表
wow ! 好理性及合情理地解釋到 Kicks裡邊的 老玩家與新玩家交替, 再來一個還原基本法... 高手...

什麼?

原帖由 大佬源 於 2008-9-2 06:08 PM 發表
第 一 話 傳 奇 的 開 始
2008 年 尼 日 尼 亞 發 生 內 戰 ,大 批 難 民 進 行 移 民 到 歐 洲 國 家 。 故 事 由 這 裡 開 始 , 難 民 之 一 米 基 李 察 士 同 母 親 移 民

去 利 物 浦 同 叔 父 居 住 。 ...

如果有加插人物既我 (鬼鬼〞) 又玩
p.s 當然係要踢利記, 本人乃利記fans

十週年勳章(賀詞)

幾好睇
超支持呀

做乜要俾佢做主角

原帖由 0o艾加仔o0 於 2008-9-2 06:35 PM 發表
做乜要俾佢做主角

佢係發起人

原帖由 大佬源 於 2008-9-2 06:38 PM 發表

佢係發起人

咁叫佢作啦-_-

十週年勳章(賀詞)

正呀...冇心機睇不過

原帖由 ahim 於 2008-9-2 07:19 PM 發表
正呀...冇心機睇不過

鳩人又鳩up, too bad

有小小意見,劇情突然得快同埋對話太誇張

原帖由 PuNIsHer 於 2008-9-2 08:00 PM 發表
有小小意見,劇情突然得快同埋對話太誇張

只 係 個 小 插 曲 ,你 既 意 見 我 會 考 慮 。

新.利物浦故事..........................+油-.-

十週年勳章(賀詞)

正常
原帖由 ┌↑謝拉特》┐ 於 2008-9-2 07:57 PM 發表

鳩人又鳩up, too bad

第 二 話  我 的 足 球 生 涯 開 始 啦  

在 入 利 物 浦 青 年 學 校 前 一 日 米 基 李 察 士 滿 懷 心 情 迎 接 一 個 大 日 子 。

米 基 李 察 士 : 太 好 啦 ! 成 功 入 讀 利 物 浦 青 年 學 校 ! 可 以 做 個 足 球 員 賺 大 錢 啦 !我 今 日 太 開 心 !

父 親 : 米 基 ! 你 唔 好 一 朝 得 志 , 幾 何 有 幾 個 足 球 成 功 有 十 幾 萬 週 薪 ,一 隻 手 指 數 得 灑 , 最 緊 要 努 力 ,即 使 做 唔 到 足
               球  員 唔 緊 要  , 你 曾 經 付 出 個 就 可 以 。

米 基 李 察 士 : 放 心 大 家 ! 我 一 定 成 功 做 個 足 球 員 以 偉 大 利 物 浦 隊 長 謝 拉 特 的 目 標 ,為 利 物 浦 爭 取 好 成 績 。

叔 叔 : 有 大 志 。我 地 期 待 你 在 晏 非 路 球 場 表 演 既 一 日 , 展 開 成 功 翅 膀 。

到 了  入 利 物 浦 青 年 學 校 , 米 基 李 察 士  見 到 小 貓 三 四 隻 , 自 已 心 想 如 何 想 反 是 上 年 報 名 肯 定 沒 有 咁 易 成 功 。同 時
感 覺 責 任 越 來 越 大 ,一 定 要 成 功 。

職 員 : 請 各 位 學 生 在 手 上 名 牌 對 住 壁 佈 板 去 適 當 的 課 室 點 名 。         

點 名 不 久 就 好 快 就 要 上 球 場 。眾 學  生   去 晏 非 路 球 場 練 波 , 非 常 興 奮 認 為 是 個 歷 史 時 刻 。

鬼 鬼 : 教 練 咁 耐 架 ? 唔 係 我 地 青 年 軍 經 費 真 係 唔 夠 麻 ,唔 通  真 係 冇 教 練 ?

米 基 李 察 士  : 應 該 唔 會 架 ! 我 地 一 路 熱 身 一 路 等 啦 !咁 難 得 係 晏 非 路 球 場 練 波 。

費 托 :冇 錯 ! 我 地 繼 續 練 波 啦 ! 上 面 重 有 觀 眾 係 到 ! 再 等 一 下 啦 。   

有 幾 個 球 員 打 算 不 再 等 要 走 , 他 們 突 然 在 球 員 通 路 停 下 來 。 原 來 有 個 人 企 係 球 員 通 路 到 , 只 係 他 們 唔 知 。

杜 格 列 殊 : 做 咩 你 地 想 走 ?如 果 想 走 就 走 ! 一 個 對 於 足 球 有 熱 誠  既 人 唔 會 咁 易 放 棄 , 所 以 請 冇 心 既 人 走 。

一 班 球 員 圍 住 杜 格 列 殊 拿 簽 名 。

鬼 鬼   :杜 格 列 殊 先 生 !我 睇 番 錄 影 就 覺 得 你 腳 法 勁 , 可 以 同 馬 勒 當 拿 齊 名 , 你 可 唔 可 以 係 個 波 衫 簽 名 。

杜 格 列 殊 :我 係 黎 教 你 地 踢 波 , 我 希 望 我 見 唔 到 果 d 冇 熱 誠 同 刷 鞋 果 d 球 員 , 而 係 踢 個 好 波 。首 先 你 地

分 成 兩 隊 ,睇 下 你 地 技 術 層 面 去 了 邊 。

紅 隊 :GK干 沙 利 斯  CB 米 基 李 察 士 MF 亞 辛卡 奧  MF 干 高 FW 費 托  WF 鬼 鬼

藍 隊 : GK 巴 利 克 CB 加 西 亞 MF 沙 治 奧 FW 費 南 迪 斯 FW 巴 布

費 南 迪 斯 : 教 練 我 地 打 少 一 個 人 甚 樣 做 ?好 難 打 架 喎 !

杜 格 列 殊 :放 心 ! 我 已 經 安 排 好 你 地 。

艾 加 仔 : 教 練 唔 好 意 思 ! 我 遲 左 小 小 !冇 下 次 !

費 南 迪 斯 :那 麼 齊 人 就 開 波  !

米 基 李 察 士  : 第 一 次 係 晏 非 路 球 場 一 定 要 踢 好 , 要 給 教 練 看 我 的 技 術 爭 正 選 。

下 一 話 ------------------------------------------------------------------------------------名 門 之 後..................

好鐘意搵錯字

第1話搵到2個

第一個

「父 親 讀 給 米 基 李 察 士   : 利 物 浦 被 降 丙 組 , 球 員   星 散  , 費 蘭 度 托 里 斯 , 謝 拉 特 何 去 何 ?」

應該為 何去何從

第二個

球 場 外 四 處 都 有 不 小 灘 檔  買 利 物 浦 的 東 西 , 贏 波 會 在 街 上 慶 祝 的 情 形 。

係攤檔而唔係灘檔

總括黎講

文筆不俗

係偶然有d錯字

汁汁d別字就ok

原帖由 乂鹿 於 2008-9-2 10:16 PM 發表
好鐘意搵錯字

第1話搵到2個

第一個

「父 親 讀 給 米 基 李 察 士   : 利 物 浦 被 降 丙 組 , 球 員   星 散  , 費 蘭 度 托 里 斯 , 謝 拉 特 何 去 何 重 ?」

應該為 何去何從

第二個

球  ...

錯 字 已 更 正

聯絡我們|Archiver| 2000FUN論壇

SERVER: 2 GMT+8, 24-4-19 09:25 AM , Processed in 0.040650 second(s), 14 queries , Gzip On.

Sponsor:迷你倉 , 網頁寄存