2000FUN論壇

搜索
2000FUN論壇 綜合論壇 電腦硬件及砌機交流 [顯示卡] 2項詢問~ 請網友解答一下
返回列表 發新帖 回覆
go

[顯示卡] 2項詢問~ 請網友解答一下 [複製鏈接]

Situation:
我而家用緊 AUSU P5VD2-MX底板, 加GeForce 7600 GS顯示卡.
部機用左大概2年, 一直都無咩事.
但係前幾日, 我用用下電腦(用緊FIREFOX, 開左8~10個tabs)
突然"啪"一聲(好大聲添既), 之後我睇下部腦又唔覺有咩事, 無煙, 無味.  電腦如常運作.
但係, 過左半日就出事.

Problem:
用用下電腦, 個mon閃2下, 之後畫面停哂(但滑鼠郁到既), 再過1分鍾到就restart.
所以我開新裝過window xp, 底板驅動程式, 直到裝顯示卡驅動程式,
同樣既問題又發生.
我拆左個顯示卡落黎, 見到有2個銀色,上面有籃色字既野(見下圖)爆開左

*個mon一直都有畫面出, 只係拖曳頁面時會lag*

Questions:
1. 係唔係我張顯示卡出左事? 係唔係好大件事?  有冇得搞番點?

2. $1000-2000既範圍入面, 邊隻PCI-E顯示卡好呢??

~感謝查閱~

爆電容

十週年勳章(賀詞) 笑傲無雙

你用Onboard Display 試下係咪都係咁..
如果係多數都DISPLAY卡有問題...同埋你都話見到D電容爆左=(..
而家D DISPLAY唔係好貴..千幾蚊已經有好多張好你而家呢張好多
已有 1 人評分Good 收起 理由
邪魂怨 + 1

總評分:  Good + 1   查看全部評分

回復 1# 邪魂怨 的帖子

1. 應該系d電容爆左 (可以拎去代理維修-換返d電容)
2. n記(nvidia)有gtx260+或a記(ati)有4870,4850等等
但系要先睇你火牛夠唔夠watt同有無6pin或8pi既線外接電源比張顯卡
如果火數唔夠可能要換埋隻牛
邪魂怨 + 1

可以講埋電腦既配置嗎?
見樓主資錢都足夠
但可能冇需要要上千元卡

或者考慮有冇需要直接出部新
(2年前雖然唔係好耐,但換張新卡,又可能唔夠電,又要換埋牛,不過直接出部機)

邪魂怨 + 1

原來舊野叫電容 :] 而家先知道
我既電腦知識係屬於bb班

原帖由 ※海浪※ 於 2008-10-26 01:13 AM 發表
爆電容

Thank you for your quick response!!

原帖由 X~鏗 於 2008-10-26 01:17 AM 發表
你用Onboard Display 試下係咪都係咁..
如果係多數都DISPLAY卡有問題...同埋你都話見到D電容爆左=(..
而家D DISPLAY唔係好貴..千幾蚊已經有好多張好你而家呢張好多

其實我都認為好大機會係張卡有古怪,
我有諗過用你既方法試,但係我唔識點轉用番Onboard Display
千幾蚊就得?!    我果時買7600gs都好貴....."      冇見香港幾年, d野平咁多 ^^
Thank you

原帖由 13b花花 於 2008-10-26 01:20 AM 發表
1. 應該系d電容爆左 (可以拎去代理維修-換返d電容)
2. n記(nvidia)有gtx260+或a記(ati)有4870,4850等等
但系要先睇你火牛夠唔夠watt同有無6pin或8pi既線外接電源比張顯卡
如果火數唔夠可能要換埋隻牛

有冇得自己買果舊電容番黎慢慢修理?
點樣搵而家個火牛幾多watt?
"6pin或8pin既線外接電源"係咩黎?

omg  問題愈黎愈多........."  
多謝幫忙

原帖由 邪魂怨 於 2008-10-26 01:54 AM 發表
原來舊野叫電容 :] 而家先知道
我既電腦知識係屬於bb班

Thank you for your quick response!!

其實我都認為好大機會係張卡有古怪,
我有諗過用你既 ...

原帖由 錐影 於 2008-10-26 01:43 AM 發表
可以講埋電腦既配置嗎?
見樓主資錢都足夠
但可能冇需要要上千元卡

或者考慮有冇需要直接出部新
(2年前雖然唔係好耐,但換張新卡,又可能唔夠電,又要換埋牛,不過直接出部機)

其實我搵暈櫃桶低都只係得$2000-2500...."
想買部新機都唔得
而家又可能多個火牛要買...
但係, 你幾建議十分好~"   3q

回復 6# 邪魂怨 的帖子

唔提議自己換因為工程比較煩但你有時間又唔趕住用可以考慮
因為而家d比較高階顯示卡需要外接提供電源先行到(有d要6+8先行到)
所以要睇你隻牛有無提供呢d線,通常買牛會跟埋呢d線備用你可以check下
另外火牛火數要打開個case睇,通常都有lable貼系則邊顯示規格

邪魂怨 + 1

買張hd 4670都係7舊水..又唔洗外+電源比佢

原帖由 13b花花 於 2008-10-26 02:07 AM 發表
唔提議自己換因為工程比較煩但你有時間又唔趕住用可以考慮
因為而家d比較高階顯示卡需要外接提供電源先行到(有d要6+8先行到)
所以要睇你隻牛有無提供呢d線,通常買牛會跟埋呢d線備用你可以check下
另外火牛火數要打 ...

我淨係見到250v, 其他都比個光碟機姐住=_=

呢款電容係全部印有K字的....唔係爆....

咁多人竟然誤以為爆....無奈

原帖由 minda325 於 2008-10-26 02:55 AM 發表

哈..    我都見到點會全部爆得個形一模一樣 原來真係全部印有K字   ..

原帖由 minda325 於 2008-10-26 02:55 AM 發表

搵左成個字..係度諗佢係影唔到爆個粒= =..
佢又話見到爆左..咁緊係信佢啦..實物又唔係我地度..

佢應該爆左粒IC= =
中間偏左上小小銀色長方

原帖由 winsonwong20 於 2008-10-26 03:25 AM 發表
佢應該爆左粒IC= =
中間偏左上小小銀色長方

醒張圖你過下癮啦, 呢d我都爆過, 不過係成個隕石洞咁

邪魂怨 + 1

對唔住~ 係我傻傻地
竟然全完無意識將而家部腦影相post上黎 =o="
上面果張顯示卡圖係我上網搵既, 目的只係想指出"電容"出左事.

下面2張就係我部腦既圖 (我知好朦, 因為冇好既相機係身邊, 但係我加左explanation)

原帖由 minda325 於 2008-10-26 03:40 AM 發表

醒張圖你過下癮啦, 呢d我都爆過, 不過係成個隕石洞咁

http://www.manyimage.com/img/2008/10/26/562e52 ...

我又冇你爆得咁利害  *人*
多謝你既分享~"
睇完你d相, 心情好好多=-=" (我而家既情況都唔係咁嚴重姐 )

琴晚我諗過啦
最初, 我唔知價. 但係聽左網友們既posts,
我想改一改問題2, 將2000-2500降低至1000-2000 @@"

其實我張卡多數用黎:
- 打online games (eg. RF online, Audition...etc)
- 睇劇
- 踢下波-o-"(fifa, winning...)
- 有時會興起打無雙=__="

比4850你都要諗下cpu推唔推到la!!!
你粒cpu係咩先???
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 免費註冊

聯絡我們|Archiver| 2000FUN論壇

SERVER: 2 GMT+8, 24-5-20 08:13 PM , Processed in 0.036189 second(s), 11 queries , Gzip On.

Sponsor:迷你倉 , 網頁寄存