2000FUN論壇

搜索
2000FUN論壇 綜合論壇 Left 4 Dead(L4D) [轉貼]玩L4D唔彈GAME方法 (更新於24/1/09) 本人測試證實 ...
返回列表 發新帖 回覆
go

[轉貼]玩L4D唔彈GAME方法 (更新於24/1/09) 本人測試證實OK [複製鏈接]

我今日幫我個FD 裝隻L4D ... 佢本身都有彈GAME 既情況出現 ... 於是我就DEL 晒個STEAM 同 隻 L4D 再裝過 ... 宜家佢同我玩緊了 ... 我宜家試下打個過程出黎 ... 希望幫到你地吧 !!

詮: 一定要跟住STEP做,唔好跳STEP喔!!

1) 彈GAME 既人要將成個STEAM DEL 晒佢 (即係 C:/Programme File / Steam) 入面既野 DEL 晒佢。
i) 正式程序為在"新增或移除程序"搵出STEAM後再刪除
ii) 然後再將steam既file (C:\Program Files\Steam) 刪埋d殘餘物就OK了

2) DOWNLOAD 埋隻L4D (如果之前有就唔駛DOWNLOAD, 因為淨係要入面個"SOUND" FILE")

3) 之後就走去DOWNLOAD 返個SteamInstall.msi,之後裝左佢

4) 裝左就係右面個圖示按 "離開",再將UnDeadPatch333.exe放入去C:\Program Files\Steam,開左之後 ENTER , y(再禁ENTER) , y(再禁ENTER),咁就破解左STEAM

5) 攪掂之後 LOGIN,再係入面果度揀"工具",DOWNLOAD 個叫做 " Left 4 Dead Dedicated Server" (我發覺有好多人都冇DOWNLOAD 哩舊野,我埋我試過唔裝哩個工具就用個PATCH REPLACE 落去,發覺係會彈GAME...一定要DOWNLOAD 左先)

詮: 一定要DOWNLOAD晒先好做下一個STEP

6) DOWNLOAD 完之後就先關閉Steam, 右鍵畫面右下角既Steam 圖示 -> 離開,
  之後係哩個POST果度DOWNLOAD一舊野叫做"多合一更新檔(由於chun1324 提供)"
http://www.ipve.com/bbs/viewthre ... &extra=page%3D1

DOWNLOAD 左個FILE個名應該係叫"left_4_dead_3663-3716",將入面既所有FILE解壓放係 C:\Program Files\Steam\steamapps 果度

7) 之後再開STEAM(禁桌面個ICON就OK了),之後等佢更新(如果冇就唔駛理),下一步就再關閉Steam, 右鍵畫面右下角既Steam 圖示 -> 離開

8) 之後就入去C:\Program Files\Steam刪一個叫做 Steam.cfg 既野 (哩個野要係用左UnDeadPatch333.exe破解左STEAM先會有,如果你冇做錯我以上的STEP,就一定會有)

9) 刪完之後就再開STEAM (都係禁桌面個ICON),之後佢一定會更新,更新完成後就登入,登入完再離開Steam (右鍵畫面右下角既Steam 圖示 -> 離開)

10) 之後再係C:\Program Files\Steam 開 UnDeadPatch333.exe 再破解多一次,開左之後 ENTER , y(再禁ENTER) , y(再禁ENTER)

11) 之後再將之前COPY既"sound" file 放返係 C:\Program Files\Steam\steamapps\common\left 4 dead\left 4 dead 入面 ( 哩個step係解決開game入面冇聲)

12) 之後就再開多一次STEAM,之後LOGIN,LOGIN完之後就揀"我的遊戲",再按"新增非STEAM遊戲",再係 C:\Program Files\Steam\steamapps\common\left 4 dead 哩個路徑搵返 "left4dead.exe",點選左之後再按"新增所選的程式"

(係哩個時候,工具果度果個 " Left 4 Dead Dedicated Server " 就會自動更新一次,等佢更新完就得)

13) 係哩個時候你就會發現有2個Left 4 Dead 既東東,有個叫做"捷徑 - 就緒",有個叫做"下載暫停",又或者係" 100% -  準備完成" ,咁你整係哩果個叫做"捷徑 - 就緒" 就得了。

14) 之後就LOGIN VLAN,再入房間,入完之後就可以開GAME ( 有2個方法)
i) 係steam 既"我的遊戲" 度右click果個叫做"捷徑 - 就緒"既left 4 dead,再啟動遊戲
ii) 係 C:\Program Files\Steam\steamapps\common\left 4 dead 哩個路徑搵返 "left4dead.exe",再整個捷徑係桌面,咁就可以玩了

後話:

1) 點先可以知道自己有冇更新到呢??

就係係入game之後load 完動畫,係主選單果度最上果個上會有行藍色字叫"伺服器瀏覽器" 見到的話就即係表示你更新左了,,恭喜恭喜!!

2) 點解入左去會冇聲嫁,我已經教到最大聲嫁喇啵

係因為係"left_4_dead_3663-3716"哩個file入面果隻L4D係冇"sound"哩個FILE, 所以只要將"sound" 哩個file 放返入 C:\Program Files\Steam\steamapps\common\left 4 dead\left 4 dead 入面就可以了,如果冇的話就要download返了,搵唔到既就DOWNLOAD 返隻GAME 搵下啦,一定會有

詮:

1) 如果你按以上的step可以玩到L4D,而不會彈game的話,照其他開server 的post 開server 應該冇問題的 (因為我都開到、冇問題)

2) 開SERVER請參考以下POST (我用XP開的,我個FD用都開到VISTA,仲好順添)
http://www.ipve.com/bbs/viewthre ... &extra=page%3D1

暫時係咁多啦....以上都係我既研究心得,有問題可以一齊傾傾的,祝大家玩到L4D =] 見到我既HI 下我

我GAME入面個名叫 乂MidNiGhT乂 , 希望見到你啦

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

有關24/1/09的更新

1) 大家可以到以下的POST更新新檔

請注意: 一定要用哩個FILE更新左先"left_4_dead_3663-3716"

2) 之後去上面個POST DOWNLOAD個2個 FILE, 名為"left 4 dead 3716-3730" & "090124NCF"
i) 將"left 4 dead 3716-3730"解壓到 C:\Program Files\Steam\steamapps\common 內
ii) 將"090124NCF"解壓到 C:\Program Files\Steam\steamapps 內

3) 之後再開STEAM(禁桌面個ICON就OK了),之後等佢更新(如果冇就唔駛理),下一步就再關閉Steam, 右鍵畫面右下角既Steam 圖示 -> 離開

4) 之後就入去C:\Program Files\Steam刪一個叫做 Steam.cfg 既野 (哩個野要係用左UnDeadPatch333.exe破解左STEAM先會有,如果你冇做錯我以上的STEP,就一定會有)

5) 刪完之後就再開STEAM (都係禁桌面個ICON),之後佢一定會更新,更新完成後就登入,登入完再離開Steam (右鍵畫面右下角既Steam 圖示 -> 離開)

6) 之後再係C:\Program Files\Steam 開 UnDeadPatch333.exe 再破解多一次,開左之後 ENTER , y(再禁ENTER) , y(再禁ENTER)

7) 之後可以入GAME

請注意 : 更新後的 engine.dll 為 (4.25mb) ,更新後之engine.dll 為最新engine.dll,則無需再更新engine.dll

本人用的為最新 engine.dll (4.25mb) (24/1/09)

謝謝支持 !!

以上轉貼自ipve 玩家anakinrex

另外招人開隊一齊練

咁如果係用n0steam玩咁點做好= =

我好彩玩正板姐

good post!!得左  唔該晒

咩唔彈game先  係未唔會倒數出去

點解 用左破解 登入唔到 ....第 4 去  第 5 步

好得丫~~~好詳細  唔推唔得

真係得=口= 但係點解入到去個畫面黑色既

咩都玩到.....只係玩唔到單機.......點解會咁..help me..

點解會黑色畫面ge我都係~~~

我想問點解我依足晒程式 都搵唔到一個叫steam.cfg 既野???

入面有d link死左...有冇得返生? down唔到...

十週年勳章(賀詞)

都仲係玩唔到.....

thx for sharing
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 免費註冊

聯絡我們|Archiver| 2000FUN論壇

SERVER: 2 GMT+8, 24-5-14 03:03 AM , Processed in 0.041472 second(s), 12 queries , Gzip On.

Sponsor:迷你倉 , 網頁寄存