2000FUN論壇

搜索
2000FUN論壇 綜合論壇 巨商 《巨商》心得區 [我太得閒x個人意見] 巨商小攻略 just for新手 ...
返回列表 發新帖 回覆
go

[我太得閒x個人意見] 巨商小攻略 just for新手 [複製鏈接]

v1.8401版本(改版應該唔會更新 無咁得閒 sorry) 嫌長禁上一頁
先講講兵 帥 2轉既 紅利點法
圖片轉自巨商網 只係想幫新手 無其他意圖

===============台灣篇=================

首先講講西洋槍手
係持鐵炮 遠距離攻擊;可對空 近距離被攻擊會逃走
一擊必殺(持64級以上高級鐵砲系武器)自動
點法係
200法 - 由於一擊必殺被改 一次用10法力
可以隨玩家喜好 增加減少 但200法其實已經足夠
後 全力 - 無人測試過最上限技能會扣幾多血 所以唔建議點全力
/100-150力 大約打火龍中左 約3-4千血一下
/全敏 - 可以爬下帖 睇番一個係講寧2既post
我覺得 命中係講機率 加敏係可以增加 但100%命中都唔係每下中
100%命中係300敏
所以我認為
100-150力 200法 全敏到一個你滿意既命中率後 全力或全血
亦都可以繼續點敏 視乎個人需要 無一定規範

之後係一轉 帕羅  拍羅雀屎
一擊必殺(持64級以上高級鐵砲系武器)自動
鬼魂彈 MP30 自動
毒霧術 MP100 手動
技能有毒霧術,鬼魂彈同一擊  建議係430法 多0法係防止用鬼魂彈而無得放多下毒霧術
至於毒霧術 係屬於半買半送 有人話全力既話會好強
但我覺得清怪黎都係好弱  而鬼云彈純係輔助 與其用佢不如哂多個兵位用陰陽c既主拍或念力c既虛榮
一擊必殺黎講     由於我係改版前試過 果陣未改強一擊必殺 我俾唔到意見 但你都唔會因為一擊而哂一個帥位掛
所以我認為 400法 全力     不過係唔建議轉既一隻帥

斧頭巨漢
滿月舞 MP50(持46級以上高級斧頭系武器)手動
近距離攻擊  斧頭係所有近戰武器中最高攻擊力既武器
放技係範圍內自動鎖定目標攻擊
點法係
200-300法 全血 可慢升lv
全血 純吸 血盾
200-300法  150力 全血如果會賣 就全血
轉既話就要200-300法 全血或者點150力後先全血都無所謂

王巨漢
野獸之魂 MP80 手動 自身
滿月舞 MP50 手動 近距離自動鎖定目標攻擊
忍耐(戰鬥等級100以上天生技能) 自動  自身全隊 打撃抵抗上昇
我無轉過     2-400法 可全血 可200力全血(我個主200力全血400法 打到象 但呢隻帥未試過
所以威力唔知有冇個主用咁勁)

棒術師
近距離攻擊
培修之陣HP79、MP80(持46等級以上高級棍棒類武器) 手動 單體
由於技能會得番一血 而我唔知技能係依咩配點威力
所以我暫時答唔到大家點配點住

柳永福
培修之陣  HP79、MP80(持46等級以上高級棍棒類武器)手動 單體
黑龍大車輪 MP100 手動 小範圍
用黑龍黎升lv既就 400法 400力全血  你亦可以全力 但無血會好易死
而技能既傷害除 被施法者其餘接近既怪/兵都會受傷害

念力師
中距離攻擊;可對空
混亂術 MP20 自動
虛榮甲冑 MP消費量:[式]200+int(Lv÷5)(持37等級以上高級鏡子類武器)手動 敵人全隊
無咩好講    呢隻係轉帥用
所以全血就ok 你鍾意 可以加d法力俾佢打野快d而如果用虛榮既話 就580法全血 照上面條耗法公式黎講
200lv都出到兩下技 有錯請提出

張仙花
石乖術 MP60 手動 單體
虛榮甲冑 MP消費量:[式]200+int(Lv÷5)(持37等級以上高級鏡子類武器)手動 敵人全隊
石乖術 因為本身有360法 出到6下技 再加轉帥有40lv金戒指 440法 出到7下
所以全力就可以 而且技能可以定住敵人2-3秒(好似 定幾耐唔記得左)
全力升lv都幾快

鳳凰飛鳥 2轉
遠距離攻擊,可對空
天罰火勢  MP225 手動 大範圍
虛榮甲冑 MP210(裝備解封符)
打擊抵抗 2/20%
法術抵抗100/80%
個人點法係 900法 2000血全力 有4下技
有600力可2下殺一隊象(聽聞 我果隻入左倉 無得試T_T)

道士
中距離攻擊
回復術 自動 單體
地震術 MP40(持55級以上高級佛珠系武器) 手動 小範圍
法術抵抗20%
補血用就全法 或1800-2000法 全血(後者我會建議)
轉帥用都係如上 但有地震術就加力50-100 打怪升lv快d
*記得有55佛珠先轉!!*

林平厚
回復術 自動 單體
地震術 MP40(持55級以上高級佛珠系武器)手動 小範圍
雷電風暴 MP100 手動 大範圍
法術抵抗20%
林平厚本身無地震術 所以記得 記得 記得 要有55珠先轉 謹記!*
6-700法 100力 全血 係用地震術升lv
想玩雷風就點多d力 放棄點血啦
雷風 人地話 點怪既腳隔離係扣得最多 聽聞

雷公 2轉
休戰復 MP42 手動 全體
(耗法:等級x2 + 40,休戰時間:(自身等級/10)+7秒)
強力回復術 MP100 按w後自動 手動就全地圖即無限遠 單體
(回復血量:等級/2 + 10%)
地震術 MP40(裝備解封符) 手動 小範圍
打擊抵抗 40%
法術抵抗 60%
由於雷公要裝解符先有技能係攻擊
係呢個大前提後就係全智到2500法-4000法先全血
因為休戰同強補耗法極多 所以 點法要大量係無可奈何
而且雷公無技打人 升lv極慢
所以我認為林平厚升過100lv先轉啦 有多d點

原住民戰士
中距離攻擊
風刃術 MP100(持46級以上高級投石索系武器) 手動
400法 全力 /400法 250力 全血
風刃術傷害最大係風頂 放既時候 可以係
xxxxx<=== 扣得最多血
xxx<==扣到血
oZo

Z』 放呢個位就可以扣到x血
『o』就扣唔到血

趙士林
風刃術 MP100(持46級以上高級投石索系武器)手動
召喚熊貓 MP300 手動 需點敵人或者兵才出現
400法 一隻熊貓同一下風 或4下風 4下風係400力以上 5秒內可殺一隊冥海底王
400法 400-450力 全血
有兩種裝for2轉
一隻係80敏set 朱雀set 加血同敏
一隻係135敏set 龍鱗set 60敏 5體質 15%打抗
再加鬼飛龍投石 +10敏 12體質

吉祥天 2轉
陣風 MP200 手動
熊貓幻術 MP400 手動
打擊抵抗 20%
法術抵抗 50%
800法 全敏
可以加血到1000 但我覺得無呢個必要
因為熊貓俾殺後有機會分裂 變到更多血
陣風放既方法同風刃無分別
但風刃係計力 切記 唔好點錯

野獸戰士
近距離攻擊
刺擊術 MP2(持46級以上高級槍矛系武器) 自動 單體
轉帥同血盾都係建議全血

孫維昌
刺擊術 MP2(持46級以上高級槍矛系武器)自動 單體
呼喚長槍 MP300 手動 小範圍
長槍呢招技都幾弱 所以係全力
310法/610法全力 一下同兩下既分別 多10法係避免放左刺擊 放唔到長槍
由於技能問題 而2轉後很強 所以建議用花1/2 打剩幾格血俾佢撿雞

火龍車/炎龍 2轉
猛擊火龍破  MP200 手動 火龍經過之地 怪掂到都會扣血 火龍係無限遠 直至地圖盡頭先會消失
打擊抵抗 9/50%
法術抵抗100/50%
800法 放4下技
全力 大多數人既選擇 係有其他野幫手頂住怪先係
800力 全血 係我既建議
火龍呢招技係對新手黎好難用 所以我都唔詳細教
唯有自己領悟
不過話你知橋妙就係火龍車禁a 近距離攻擊自己友1 2下
再放技就很強
最建議轉既2轉

因為台灣係我最建議新手用既國家
所以我打左台灣先
但由於時間關係 加上我懶
其餘3國係無限期延誤
新手睇住先
真係唔好意思

如果有有心人幫手打下 無任歡迎

暫時係咁
已有 2 人評分威望 Good 收起 理由
PC@傻駿 + 1 有努力^^~
sunyexynt + 10 精品文章

總評分:  威望 + 10  Good + 1   查看全部評分

版主唔好介意
留一留位
thank a lot

版主唔好介意
留一留位
thank a lot

版主唔好介意
留一留位
thank a lot

版主唔好介意
留一留位
thank a lot

有d錯字,,和有些加點方法不是太好,,會浪費了本身技能的實用性...
有很多也是聽聞...

不過我支持你,,繼續努力...

原帖由 sunyexynt 於 2009-2-9 09:53 AM 發表
有d錯字,,和有些加點方法不是太好,,會浪費了本身技能的實用性...
有很多也是聽聞...

不過我支持你,,繼續努力...

無辦法
因為我自己用過既將好少
而且改左版又無機會試
不過我信呢d點法對新手唔會太大影響
最重要都係2轉姐

林平厚本身無地震術 所以記得 記得 記得 要有55珠先轉 謹記!*

個人覺得400法唔需要加血就可爆全力升林1

同埋放雷電風暴要放腳底(見唔到怪既血)就會扣多好多~

90LV放2下可以秒殺親衛隊(一隻)~

原帖由 rewq 於 2009-2-9 09:39 PM 發表

個人覺得400法唔需要加血就可爆全力升林1

同埋放雷電風暴要放腳底(見唔到怪既血)就會扣多好多~

90LV放2下 ...

林平厚本身320法

我果隻100幾lv轉的道士 2隻80介 連腰 連手 連鞋 龍頭 龍甲 95珠 一開頭都成700法,,好難400法

回復 9# sunyexynt 的帖子

版主好串 小弟個隻61LV轉一轉用金指環ja

岩岩好400法一開波全力~
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 免費註冊

聯絡我們|Archiver| 2000FUN論壇

SERVER: 2 GMT+8, 24-4-28 07:15 PM , Processed in 0.048546 second(s), 15 queries , Gzip On.

Sponsor:迷你倉 , 網頁寄存