2000FUN論壇

搜索
2000FUN論壇 綜合論壇 學生討論區 邊際報酬遞減定律(97-7分)
返回列表 發新帖 回覆
go

[其他] 邊際報酬遞減定律(97-7分) [複製鏈接]

十週年勳章(賀詞)

上堂個時聽老師講呢題唔係好明!
唔知有冇人教下我呢!?
---------------------------------------
生病不能上班人數                日產量下降
     1         20 
     2         50
     3         90
     4        140
     5        200

問題:應用上述資料來說明邊際報酬遞減定律
答案:
上班工人數      總產量     邊際產量

我唔係好識解呢題野!要答個總產量同邊際產量!
希望有人教下我!邊際報酬遞減定律!

原帖由 守護.天使 於 2009-3-7 04:15 PM 發表
---------------------------------------
生病不能上班人數                日產量下降
     1         20 
     2         50
     3         90
     4        140
     5        200

問題:應用上述資料來說明邊際報酬遞減定律
答案:
上班工人數      總產量     邊際產量

我唔係好識解呢題野!要答個總產量同邊際產量!
希望有人教下我!邊際報酬遞減定律!

上班工人人數   總產量   邊際產量
0                      0            0
1                      60          60
2                      110        50
3                      150        40
4                      180        30
5                      200        20

一開始答o左個定義, 之後話

你可以假設o個間公司得5條友返工, 佢地5條友合共o既生產量係200.

5條友都請假, 即係0生產量.

1條友返工就有60生產 2條友返工就有110生產 如此類推

其實呢題有冇固定生產 , 即係機器數量維持o係一樣o既數目.

冇o既話即係 long run, long run唔會出現呢個定律

只會出現o係short run.

唔應該
邊際報酬遞減定律,係指支資源的不斷加入,最終令到每一個單位的資料所制造出的"報酬" 下降了

呢條問題需然係好似有同樣既效果,但意義相反.(呢條只係証明,適加入資源,平均"報酬"會上升,但未到最終下降果part......
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 免費註冊

聯絡我們|Archiver| 2000FUN論壇

SERVER: 2 GMT+8, 24-4-28 08:54 PM , Processed in 0.029854 second(s), 12 queries , Gzip On.

Sponsor:迷你倉 , 網頁寄存