2000FUN論壇

搜索
2000FUN論壇 綜合論壇 手機推介及討論區 想成為日本手機の達人 ~ ? 先來了解使用日機前所 ...
go

[其他] 想成為日本手機の達人 ~ ? 先來了解使用日機前所需知 - 初心問題 與 購買指南 [複製鏈接]

十週年勳章(賀詞)

好多時 , D朋友仔成日都話
朋友仔說道 : 「我覺得日本手機好靚呀~! 我好想轉呀~但事前有咩準備呀~?又可以係邊到買呀~!?」
仲有多多的問題~
而家就由我小進話比大家知啦 ...

初心者篇

1) 朋友仔 : 香港既機最多只有褶機 , 推機同埋轉機 , 除左呢D款 , 日系手機有無「其他款」~?

小進 : 當然有啦 , 日本比較著重手機外型同埋功能 , 除左以上3種 , 仲有
先講褶機 : 褶機の側開(例:P905i , 開後像電腦) , 褶機の90度轉(例:SH-01A , 轉後成T字) , 褶機の90度轉隱藏版(例:932SH , 同褶機の90度轉分別在於 "褶機の90度轉" 機面會有樓梯式 , 而"褶機の90度轉隱藏版" 就無 , 同普通褶機一樣) , 褶機の180度轉(例:SH-03A , 轉後可以對著鏡頭自拍及變成 普通褶機のMON向面)
推機 : 推機の打橫推(例:SH-04A , 一味向上下的推機 , 就會變成左右推 , 仲有KEYBOARD版)
轉機 : 日本少在轉機方面著手 , 因為由於樣式同埋難改變機身樣子 , 所以比較少

另類日系手機款式 : 3段旋轉型機(例:N-01A , 3段即 1普通日系手機 -> 2向上一推 , 變推機 -> 3將個MON轉成90度)
仲有防水 , 去游水都拎部樣子不俗 , 顏色又SHARP , 日系手機 出來聽電話 , 都真係溝死女嚕~!

當然 , 除左以上既款式 , 更加會期待日本開放其他種類及形式款上的改變

2) 朋友仔 : (手指指)就 ... 呢款啦 , 咁有咩功能架~? 香港又用唔用到架~?
小進 : 功能當然就要根據番部手機既型號啦~
不過一般黎講打出打入 , MSG SD出SD入 , 相機 , 睇片 , 聽歌 , 入SD卡都無問題 ; 電視 , CODE認証就只有日本先可以用到
而入歌就不能夠入 .MP3 , 需要轉 .ACC / .WMV , 無原因的
不過ACC聲質比MP3靚 , 配上某D機種既5.1聲道 3speaker 既喇叭 , 轉一轉享受下用電話播高清晰音樂 , 都吾錯

謎之聲 : 咁有咩特別呀~ 香港機都一樣咋啵
當然 , 好似無咩特別 , 不過基於香港限制 , 所以D功能都未能用盡
但有D手機有特別既功能 , 例如光感控制 , TOUCH , 指紋認証 , 先不論呢D可愛功能 , 淨係個樣同配置都已經夠殺食~!
本身日本手機除左著重機身樣子 , 功能都一樣著重
例如最新SH-01/3A或930SH或932SH等 , 都配置左800萬CCD PROPIX處理鏡頭 , 3.0或3.3吋MON
同時顯示1,600萬隻顏色GE高解像度FULL WVGA , 最高更加可以支援16GB microSDHC
932SH更加係AQUOS畫面
真係拎睇睇戲 , 影影相都唔會失禮你 , D女仔仲會愛上你 .... 部電話TIM!

3) 朋友仔 : 我簡好左喇 , 不過叫得做日本機 , 但日文又有中文字喎 , 咁有無得「顯示d中文」同埋「打中文」架~?
小進 : 問得好喇 , 其實如果認識/有學日文既朋友仔 , 就知道日文漢字(即大家所謂日文之中既中文字) 只有中國文字(即中文)既8成
所以日本手機就只能顯示果8成字 , 其餘就顯示唔到 , 但睇慣英介面既朋友 , 就可以使用英介面
至於打中文方面 , 就要根據番每部機既型號而定 , 由300-5000字不等 , 通常都會係常用字 , 而非常用字就吾會set入去
輸入方法同平時筆劃輸入法一樣 , (例: "三" ->按3下1 , "人" ->按3 , 4)

俗語說 「有錢使得鬼推磨 , 無錢就無得磨」 , 要解決中文既辦法一樣有 , 不過就係"錢"既問題
我所講既錢 , 並唔係有錢就可以令到部機有中文
而係去買台版/大陸版既日系手機 , 不過就有型號限制(即未必多款)

謎之聲 : 話明日系機 , 都有其他版?
係呀~而家日系手機都邁向國際化 , 連apple個主席都係用日系手機架咋~!(詳情請閱"iphone在日本變成0機價の新聞")
講番上來 , 佢地既分別在於介面變番中文字 , 顯示到全部中文 , 台版及大陸版更加可以用到3G
不過價錢就好和味嚕 , 起碼都要$5000以上

4) 朋友仔 : 唔緊要啦 , 我都係打開英文 , 無相干既 , 最多打電話~! 係呢 , 咁係唔係部部機 , 個個台都用得架~? 我而家用緊 「3」 台既「3G」!
小進 : 呢個問題就要根據番部日系手機而定 , 首選係smartone , 次選就係peoples , csl
不建議PCCW同新世界 , 因為會經常圈外 (即OUT OF SERVICE)

但有一個壞消息~
一般學生 / 朋友都因為 3 台價錢便宜而用3 , 但實際上 , 日系手機係接近「所有型號」都用唔到3台
原因在於3台制式唔同 , 加上日機來到香港不能用3G , 只能用2G , 而3都即將改變全3G , 所以用3既朋友就無得考慮日本手機喇

3G其實是指3rd-Generation , 即第三代流動通訊技術 ,
現時3G制式分為 : W-CDMA , CDMA-2000 , TD-SCDMW , 而香港的3G服務便使用了W-CDMA制式
日機需要行駛GSM
當然 , 亦有幾款型號可以用到3 (其實只能用3不能用其他 , 不是3亡就是其他台亡!!!!)

謎之聲 : 哇 , 個香港差唔多都已經係李嘉誠架喎 , 買野都唔可以唔去百佳 , 上網唔可以唔用網上行 , 睇波更加要睇NOW , 我D同學個個都用3台 , 唔用3我可以用咩~?
其實3台係平字(指最平個PLAN) , 要用日本手機就要放棄一下喇
如果3台仲加埋d什麼什麼費 , 其實計番 , 用其他台都差吾多

5) 朋友仔 : 唔緊要唔緊要 , 我份約下個月到期 , 就轉SMARTONE啦~轉完都SMART D! (小進冷冷的視線望著) ... , 咁駛唔駛咩解LOCK架~?
小進 : 恩 , 的確需要 , 不過一般來講其實吾需要太多步驟
只係拎張解sim lock卡(需另外買 , 不過一般買電話時個價錢都已經包埋) , 放上sim卡到~
晶片位對晶片位 , 兩張一齊放入日系手機既擺sim卡位就可以 , 有d就要自己開機set台 , 有d就咁自己search就ok~!
謎之聲 : 點解之前聽人講話要剪sim卡既~? 是什麼一回事~!?
以前係需要剪卡 , 因為張解sim lock卡有粒晶片凸左出來 , 所以要剪張sim卡
其實剪張sim卡不是一件很危險的事 , 因為個位不會傷到sim卡晶片(本身張晶片就是很細的嘛!)
而係而家 , 張解sim lock卡技術發展 , 開始設計到變平平既一張a4紙厚度 , 所以而家未必一定要剪(咁價錢就一定貴d , 不過亦都無咁易圈外)

[註:本文所有權為2000fun及本人與Phonehk ps3465所有,未經2000fun及本人與Phonehk ps3465的同意而轉發,一律禁止。]

已有 6 人評分Good 收起 理由
×╳Sky☆〞 + 2 你的文章對我很有用。謝謝!
魔魂仔 + 2 支持你!下次繼續^_^
小神話 + 1
萬事屋阿銀 + 2 好有用~gd!!
銀剎 + 2 你的文章對我很有用。謝謝!
moLZ + 2 原創內容

總評分:  Good + 11   查看全部評分

十週年勳章(賀詞)

進階者篇

1) 朋友仔 : 好野~我買左部靚靚既日本手機喇 , 但我聽人講有D唔駛貼卡貼既~? 點解~?
小進 : 果d叫做軟解機 , 軟解機係指部機本身已經解左鎖 , 好處係唔洗另加卡貼 , 就咁插入用家張Sim咭就可以用到部機 ,
包括 : 打出、打入、影相同聽歌等功能

而家市面上主要gei日本軟解機有以下四個系列:

1. EMOBILE H11T by TOSHIBA   
2. SoftBank 815T, 911T, 912T, 920T同埋921T by TOSHIBA

3. SoftBank 707SCII, 同埋920SC by SAMSUNG
4. AU W64S by Sony Ericsson

2) 朋友仔 : 香港有SE , LG , NOKIA等等呢D大牌子 , 咁日本又有無架~? 同埋點解有D又SHARP果D既~?
小進 : 其實日本最大既手機牌子就係DoCoMo 同埋 Soft Bank , 其後就係AU等等 ...
SHARP其實係指「手機製造商」 , 而不是手機牌子 , 可別弄錯喔~!

3) 朋友仔 : 我買左果部係日本Soft Bank牌子既手機 , 用卡貼要有咩留意~?
小進 : Soft Bank手機一向係最為香港玩家所熟悉 , 因為一路以黎數碼通引入gei日本機一定係黎至Soft Bank
自從810SH開始 , SoftBank手機除左通話鎖仲加多加多媒體鎖 , 如果只係好似904SH咁自行加張卡貼 , 最多都只係可以解到通話鎖 , 係用唔到影相同聽歌架

解鎖需要採用多媒體卡貼 , 例如 : 台灣iNEX專用多媒體卡貼(每個型號都可能需要唔同卡貼) ,
而解除多媒體所需gei Soft Bank有效漫遊Sim咭 , 因為價錢昂貴(大約等同於兩部最新手機) ,
所以並唔係一般用家所能負擔得到架 , 而且就算係解左多媒體 , o係以下情況下都可能會自行鎖返 :

1) 校左 Master Reset
2) 校左 Offline Mode
3) 無插入/唔記得插入Sim咭 (包括您張Sim咭插得唔好)
4) 未完全熄晒機就拔左粒電池出黎
   (呢個情況最多用家忽略,大都以為SoftBank logo之後畫面一黑就係熄左機 , 其實仲要等埋Please wait ... 果段行埋 , 之後畫面黑晒先至係真正熄左機架)
5) 部機無電超過兩日

呢個亦都係點解本人一向唔建議海外用家選購Soft Bank手機 ,
因為一鎖返就唯有搵返賣家用張Soft Bank有效漫遊Sim咭黎解返 ;
相反揀docomo手機就無呢個煩惱啦 , 就算無插入Sim咭都一樣可以開到機
同埋用到影相聽歌等多媒體功能

而家市面上gei SoftBank機主要係由SHARP製造

4) 朋友仔 : 好彩我係同你買 , 有咩事都可以搵你喇~哈哈! (小進又用冷冷的目光望著) , 咁DoCoMo又有咩唔同~?
小進 : docomo手機本身只有通話鎖 , 只要手機本身係支援GSM網絡制式 , 加上適當gei卡貼 ,
例如 : 市面上最穩定gei台灣iNEX專用卡貼 , 再加埋適當gei設定 , 咁o係世界各大城市 ,
就分別可以用到以下Sim咭gei打出、打入、收發SMS功能啦 :

* 香港建議用數碼通、次選為中國移通通信(PEOPLES)、CSL (one2free)又或者電訊數碼
至於PCCW或者新世界 , 本人唔建議用 , 因為會經常發生圈外情況 ; 另外 , 之前都提到 , 3台係用唔到所有最新日機架

* 台灣建議用大哥大

* 澳門建議用和記又或者數碼通2G

* 澳洲建議用Optus

* 加拿大建議用Rogers又或者Fido

* 美國建議用T-Mobile

* 英國建議用Vodafone UK又或者O2

* 國內建議用聯通

好處係可以自行換Sim咭 , 同時手機未有好似SoftBank手機加入多媒體功能鎖 ,
就算唔插入Sim咭都可以用到影相聽歌功能 , 呢個亦都係點解本人一向都建議海外用家揀docomo手機 , 而放棄SoftBank手機啦

而家市面上主要gei docomo機包括有以下特約手機製造商 :

1) by SHARP
2) by PANASONIC
3) by NEC
4) by Fujitsu
5) by SONY ERICSSON
6) by MITSUBISHI

[註:本文所有權為2000fun及本人與Phonehk ps3465所有,未經2000fun及本人與Phonehk ps3465的同意而轉發,一律禁止。]

十週年勳章(賀詞)

留帖備用

支持你

十週年勳章(賀詞)

係咪有台版的日系機嫁?好似話用到日系機 又3 又3G到的

十週年勳章(賀詞)

原帖由 肥老鼠 於 2009-3-28 05:36 PM 發表
係咪有台版的日系機嫁?好似話用到日系機 又3 又3G到的

可以 , 詳情請閱初心者篇第3題

十週年勳章(賀詞)

話說 有冇邊D係3台用到嫁?
我想SD MSG= =

P-04A同P-05A有咩大分別?

SH-03A同埋以上兩種大概幾錢? 暫時最貴932SH?

另外, 係唔係讀唔到果d格仔code? (QR code)

同埋係唔係多數都係去mk先施買? 我上次去見到好多

原帖由 小進@nami 於 2009-3-28 03:45 PM 發表
係呀~而家日系手機都邁向國際化 , 連apple個主席都係用日系手機架咋~!(詳情請閱"iphone在日本變成0機價の新聞")

你講steve jobs?可唔可以post條link睇睇?

十週年勳章(賀詞)

原帖由 altc3000 於 2009-3-28 10:09 PM 發表
話說 有冇邊D係3台用到嫁?
我想SD MSG= =

3台只可以用到大約10部機左右
差不多全部軟解版本(即不用解sim lock卡貼)
但有大部份都不能收發sms

十週年勳章(賀詞)

原帖由 小進@nami 於 2009-3-29 12:16 AM 發表

3台只可以用到大約10部機左右
差不多全部軟解版本(即不用解sim lock卡貼)
但有大部份都不能收發sms

咁大濟0.0
收發sms都唔得0.0

十週年勳章(賀詞)

原帖由 halofish1991 於 2009-3-29 12:01 AM 發表
P-04A同P-05A有咩大分別?

SH-03A同埋以上兩種大概幾錢? 暫時最貴932SH?

另外, 係唔係讀唔到果d格仔code? (QR code)

同埋係唔係多數都係去mk先施買? 我上次去見到好多

P-04A有相機(320萬) , P-05A無相機(輕D)
SH-03A而家做緊 白色/粉紅色($3550) , 黑色($3600)
932SH 金色($3950) , 紫色/白色($3900)

香港未用到手機影CODE取得資料呢種功能 , 所以日系機有呢種功能係香港都用吾到
如想購買日系手機 , 可與我聯絡
請閱 : http://hk.user.auctions.yahoo.com/hk/user/ps3465
本人與YAHOO 及PHONEHK之ps3465為partner , 向我地購買會提供3日非人為損壞保障 , 3日後就會盡量協助送往日本維修
更可獲永久免費提供手機應用技術諮詢服務

十週年勳章(賀詞)

原帖由 臭€屎 於 2009-3-29 12:07 AM 發表

你講steve jobs?可唔可以post條link睇睇?

嘻嘻~
之前聊版有人post過~ 好似係日方果面個負責人
不過吾見左了

我覺得你講得幾好..
我痕痕地想買..不過要到7月先..
同埋我係英國用架..所以冇打中文架煩惱..
我係用英國架voda~ 我係女仔..
有咩手機介紹a..?
如果我係英國用會唔會有咩要注意a..?
thx~

十週年勳章(賀詞)

原帖由 ~車黎子 於 2009-3-29 06:44 AM 發表
我覺得你講得幾好..
我痕痕地想買..不過要到7月先..
同埋我係英國用架..所以冇打中文架煩惱..
我係用英國架voda~ 我係女仔..
有咩手機介紹a..?
如果我係英國用會唔會有咩要注意a..?
thx~

謝謝你
其實朋友您gei情況等同進階篇第4題 (詳情可參閱)
建議使用DoCoMo牌子gei日系手機 , 同埋英國建議用Vodafone UK又或者O2電話台

女仔gei話 , 個人建議選擇SH-0XA 系列

SH-01A

SH-03A

SH-04A

SH-01A同SH-03A 個人比較推薦 , 而SH-04A就是推薦比較喜愛用PDA/KEYOARD那類

SH-01A同SH-03A功能上大致無分別 , 而特別之處有幾點
1. SH-01A個Mon.有3.3"大 , 而SH-03A只係得3.0"
2. SH-01A條天線係內置gei , SH-03A就係外置gei
3. SH-03A新增面部微笑對焦功能
4. SH-03A有觸控功能 , SH-01A就因為個設計關係 , 無加到觸控

5. SH-01A為90度轉 , SH-03A為180度轉(轉後自動開議TOUCH功能)

兩者都係800萬CCD相機模組 , 具有29mm gei廣角效果 , 搭載ProPix圖像處理器
最大支援ISO2500高感光拍攝 , 可拍攝高速移動中gei目標 , 有逆光補正機能 ,
可以長時間4秒曝光 , 用黎影夜景真係拍得住入面數碼相機
更有捕捉面部微笑對焦又或者自行對焦人臉(最多5個)
最大支援16GB microSDHC

個人比較推薦女仔用SH-03A , 因為有TOUCH功能睇相/睇片之餘
180度轉既設計可以自己同朋友仔一齊自拍 , 吾駛就位估估下 , 可以即時睇到
睇相一樣可以有IPHONE功能 , 轉啊轉 ...

十週年勳章(賀詞) 十週年勳章(截圖)

無得入歌應該點做........

原帖由 小進@nami 於 2009-3-29 11:42 AM 發表

謝謝你
其實朋友您gei情況等同進階篇第4題 (詳情可參閱)
建議使用DoCoMo牌子gei日系手機 , 同埋英國建議用Vodafone UK又或者O2電話台

女仔gei話 , 個人建議選擇SH-0XA 系列
SH-01A
http:// ...

我想問佢地2 個機架價錢幾多a...?
同埋會唔會有咩功能我係用唔到架..?
好彩我係vodafone
不過我係7月先番..
果陣會唔會又有咩新機型號a..?

十週年勳章(賀詞)

原帖由 ~車黎子 於 2009-3-29 12:33 PM 發表

我想問佢地2 個機架價錢幾多a...?
同埋會唔會有咩功能我係用唔到架..?
好彩我係vodafone
不過我係7月先番..
果陣會唔會又有咩新機型號a..?

SH-01A而家做緊 白色/黑色($3600) , 藍色($3750)
SH-03A而家做緊 白色/粉紅色($3550) , 黑色($3600)

SH-03A網頁
http://www.nttdocomo.co.jp/product/foma/prime/sh03a/gallery.html

SH-01A網頁
http://www.nttdocomo.co.jp/product/foma/prime/sh01a/

功能方面大致上香港情況一樣 , 一般功能都用到 , 除左TV , 影code
睇片 , 影相 , 聽歌都無問題

另外款式7月當然會出新款
因為日系手機 , 比較喜歡一季季出 , 到時可能有新突破都不出奇
不過暫時來講 , 新呢幾部算是手機之王了

十週年勳章(賀詞)

原帖由 abq12345 於 2009-3-29 12:09 PM 發表
無得入歌應該點做........

您指哪一部型號 lol?

原帖由 小進@nami 於 2009-3-29 12:46 PM 發表

SH-01A而家做緊 白色/黑色($3600) , 藍色($3750)

SH-03A網頁
http://www.nttdocomo.co.jp/product/foma/prime/sh03a/gallery.html

SH-01A網頁
http:/ ...

咁我想問一下..
下一季佢幾時出新架..?
thx
‹ 上一主題|下一主題

聯絡我們|Archiver| 2000FUN論壇

SERVER: 2 GMT+8, 24-5-14 10:45 PM , Processed in 0.064380 second(s), 13 queries , Gzip On.

Sponsor:迷你倉 , 網頁寄存