2000FUN論壇

搜索
2000FUN論壇 綜合論壇 魔力寶貝 我岩岩重玩,想知咩係銀票同金庫!!
返回列表 發新帖 回覆
樓主: wilson_ptw
go

[疑問] 我岩岩重玩,想知咩係銀票同金庫!!

算了...c海....冇謂同佢爭論落去...羸左冇$分...佢要嘈羸你...你由佢啦- -.....唉.....咁嘈落去都冇咩意思@@

其實(銀票即係 你現實既銀紙)轉做書面語
銀票就是你現實的紙幣~哩句雖然冇喻詞
冇像~冇好似~冇若~冇仿佛~冇如同~冇猶如
但係佢有將本體和喻體說成同一個東西
so佢句說話唔係明喻句~但係都係比喻中既隱喻句
明喻~隱喻~借喻~都係比喻句既一種
ps:(我是天空裏的一片雲彩)都是比喻句來的

原帖由 詩凱 於 2009-3-30 10:36 PM 發表

- -..我係唔覺自己有咩解錯..
係要拎黎嘈都冇計
加上..我又唔洗用中文-.-..夠用就ok....

我唔覺最後一句有什麼問題- -..我又沒罵你 又冇說你有什麼不是..
在我既立場黎講...我只係講出某方面既可能性 ...

"我唔覺最後一句有什麼問題- -..[我又沒罵你 又冇說你有什麼不是].."
我一出世就身為一個中國人/香港人,我係E到留言問問題打既係中文,我諗唔會有人覺得我唔係中國人/香港人~~
我話晒一出世第一句聽到既係中文,我一出世第一句講既都係中文~~
你竟然話我[中文一定好有限],問心果句,如果作為一個真正中國人,竟然比人話中文有限!!會有咩反應?
而我就覺得非常之無辱~~~

首先,我好多謝你既好心回答我既問題...
但係點解你答完我問題又要係最後加E句野@@?
又沒罵我 又冇說我有什麼不是~~~禁果句野係咩意思?你話唔係無辱,唔通係讚?(我估)

我E家問既係關於魔力寶貝一個虛擬世界既問題,我想講虛擬世界係充滿幻想,而魔力寶貝裡面有飛龍,有魔法,有好多好多現實中無可能發生既野存在
虛擬世界係天馬行空,而我先岩岩返返黎E個天馬行空既虛擬世界裡面~~~
魔力寶貝裡面既銀票~可以係任務既物品,可以係寵物,對一個等於新手既人黎講真係好難諗到出~~~
而你一答完我問題就豪不客氣地話我中文好有限~~~

你所講既[你中文真係好有限]既意思姐係解咩呢?
又唔係串我,又唔係讚我...
禁點解你又要加句禁既野?

我覺得問人野一定要講唔該~我覺得E個係基本禮貌~~~
我覺得如果其他人幫完我而我會同佢地講返聲唔該,我諗佢地有覺得開心D~~~
當然可能你平時人地幫完你你唔會同人講唔該,因為你覺得唔重要...(我估)
禁我地係禮貌上意見有禁大出入,我地唔好講禮貌住~~~

最後我再三請你解釋下你對我講既[你中文真係好有限]~~意思係咩?

仲有,我估你打錯字...
三..反而你既禮服見仁見智
                             ^
仲有第三段都有~~~
可能我估錯!!可能你真係想打禮服!!如果我估錯唔好插~~~

原帖由 ~魔師仔仔~ 於 2009-3-31 08:58 AM 發表
明喻 ...

唔該晒師兄解釋~~~
但係我覺得佢唔係用緊你所講既隱喻句~~~
因為佢都唔清楚咩叫明喻句同隱喻句...
如果佢知既話,當我話佢錯既時候佢應該可以好似C兄你禁解析返比我聽

仲有~
我想問下你,如果你比人話你中文好有限...
你會唔會覺得人地係到串緊你?你會諗到D咩?

原帖由 ~魔師仔仔~ 於 2009-3-31 08:58 AM 發表
明喻 ...

肥佬又係度講耶穌啦=0=救命呀

原帖由 wilson_ptw 於 2009-3-31 10:20 AM 發表

"我唔覺最後一句有什麼問題- -..[我又沒罵你 又冇說你有什麼不是].."
我一出世就身為一個中國人/香港人,我係E到留言問問題打既係中文,我諗唔會有人覺得我唔係中國人/香港人~~
我話晒一出世第一句聽到既係中文,我 ...

你出世第一句聽倒係咪中文都唔關我事- -..
另一方面- -...我唔覺個句係踩你 OR 有咩負面意思..
如果你係都要向負面方向諗..都阻你唔倒
而我亦自知冇話過你咩野...
所以我唔覺得個句野有咩問題

你身唔身為中國人又好點都好- -..
我講完個句你唔鍾意聽既意見..你可以否認
所以都唔知你嘈左咁耐為左咩--"..
可能要表現下你D中文掛

你覺得係咪 "無辱" 你既事
我自問我講既野冇咁得閒要去"無辱"你
說話一定要係 "無辱" OR讚的嗎- -....
說話唔可以中性的嗎?..負面既意思只係你自己幫我加上去罷了
呢D都只係你個人想法..興我無關

冇錯...網上世界..虛構既世界想點都得..
所有野都要講求自行既想像力..理解能力
既然呢兩野已經可以令你想像唔倒..咁我都幫唔倒你

我只係諗倒咩就講咩...都係個句..
我自問係保持中性既態度講個句野
如果你要自行加上負面既意思..請自行解決qq

好明顯..係當時是但加上去冇咩意思既野..
亦都可以話..係當時講出黎既個人見解..

你鍾意向負面方向諗...請自行解決

講唔該 就等如基本禮貌...?
你定義上既 基本禮服真係幾基本下~~~~

我再三講多次..
係中性既個人意見.字面上解釋冇分別.但如果你鍾意加上負面意思 (例如 "無辱" ) ...請你自行解決..興我無關

唔好意思...真係 禮貌..你冇講錯..
係我打錯字

原帖由 細路仔 於 2009-3-31 12:17 AM 發表
算了...c海....冇謂同佢爭論落去...羸左冇$分...佢要嘈羸你...你由佢啦- -.....唉.....咁嘈落去都冇咩意思@@

佢係都要話我踩佢 "無辱"佢 - -冇計架~~

可能真係要 踩佢 "無辱"佢 ...佢先安心- -..

原帖由 詩凱 於 2009-3-31 11:52 AM 發表

單丸怪算啦=0=
有佢啦-.-
佢講到冇野講就會收聲嫁啦-.-

原帖由 無悔.魂@0@ 於 2009-3-31 12:55 PM 發表

單丸怪算啦=0=
有佢啦-.-
佢講到冇野講就會收聲嫁啦-.-

對住佢,佢講幾多我講幾多@@

你睇,佢又打錯字啦...

原帖由 wilson_ptw 於 2009-3-31 01:06 PM 發表

依家有人答左你咪算囉
嘈來有咩用?

原帖由 無悔.魂@0@ 於 2009-3-31 11:10 AM 發表

肥佬又係度講耶穌啦=0=救命呀

吹咩- -凸凸凸凸
我越黎越覺得我好似老師
叫我害老師啦

原帖由 詩凱 於 2009-3-31 11:52 AM 發表

侮辱-3-
快D話我叻啦 = =V

原帖由 ~魔師仔仔~ 於 2009-3-31 05:55 PM 發表

吹咩- -凸凸凸凸
我越黎越覺得我好似老師
叫我害老師啦

你越來越似豬兜就真

原帖由 無悔.魂@0@ 於 2009-3-31 07:35 PM 發表

你越來越似豬兜就真

世人對我既誤會太深了

原帖由 wilson_ptw 於 2009-3-31 01:06 PM 發表

對- -我又打錯字..

你又唔會打錯字既 ...."無辱"..囉
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 免費註冊

聯絡我們|Archiver| 2000FUN論壇

SERVER: 2 GMT+8, 24-4-18 06:08 PM , Processed in 0.037646 second(s), 11 queries , Gzip On.

Sponsor:迷你倉 , 網頁寄存