2000FUN論壇

搜索
2000FUN論壇 綜合論壇 童話交流區 今天才剛往樂園走去,難道明天已從夢中驚醒? ...
返回列表 發新帖 回覆
go

[閒聊] 今天才剛往樂園走去,難道明天已從夢中驚醒? [複製鏈接]

快過了數星期
也許我的確曾經沈醉在原本的快樂中。
但無可否認,我已從夢中驚醒。
令我害怕的不是怪物的恐怖,
而是人們對錢的執著居然如此地重。
現在無視了我們玩家的哀號,
難道美夢又要再一次化為惡夢?!

已過了一會,我這段日子的確有努力過。
史洞我已走過  皇城我也殺過 月光村則是努力征服中。
從回舊地再次努力的確很快樂,我也看到手握大刀的自己漸漸成長。
我看到自己的努力沒有浪費的感覺真是很好很好。
認識了的朋友也很開心很高興。

今天看到公告,我實在是呆了呆。
是次的維護,開放了什麼魔幣....因為我是兩年前的玩家,所以不太清楚。
心想:「什麼來的?新玩意?」
再仔細一看,心中感到的辛酸是萬分的感慨。
一件又一件傳說中的裝備就我眼中閃過,
一件又一件破壞平衝的禁物在我腦中飛過。
我想有看過這公告的玩家都知道我在說什麼,官方已決定開放「真」系列的武器,用時特調寵,奧秘和分子也是不在話下。
看完很空虛,我曾以為再一次的會是美夢,一場童夢。怎知道剎那已崩潰。
無可否認,我是真的很失望。因為,我真的很愛這遊戲。

我明白官方希望盡早經營獲利的心情,也不否認免費遊是必須有他收費的機制。
只是,這次我會以「未會行,先學走」來形容官方。
我上述這一些的物品無可否認都是價值連城的,同時也可賣不小現金。
只是大家才剛起步有必要把自己推得那麼盡嗎?!
很多玩家都還沒有站穩,推出寶物只會令貧富相差更遠。
倒頭來,新的玩家不會來,倒下的玩家卻只會離開。

我反而明白推出商城是比較好。
賣的物品大多是丸仔,不同的娃娃之類的。
這樣即使別人升級比我快,技能比我高,
我用更多的努力和時間就可以追上去同級的水平。
但現在這一些物品帶來的這個差距,只有用大量金錢才可以「有機會」追回。
那樣還有意義嗎..?這遊戲只會變是在比較誰更富而已..那還有意思嗎..?

我很愛這遊戲,也很愛內裡的人。
這是當初我第一時間選擇回來的原因。
掛機人多沒關係,只要有機會再一次找回那種感覺..我願意回來。
所以,我絕不希望惡夢再次到來。
所以,我絕不想再次看見好友一一離去。

我們都愛這遊戲,那官方能為我們多著想下嗎..?
我會堅持到最後。

童話樂園,36級刀戰士「孤雁」留

已有 13 人評分威望 Good 收起 理由
你是灰色的~* + 1 你說的內容我非常同意
阿風xD + 1 支持你!下次繼續^_^
卍小西瓜卍 + 2 好感人呀.....深有同感...
aqwsxz + 1 我覺得童樂係hkd戰士專用 冇hkd唔洗玩
心魚 + 2
小風雲 + 1
闍魔王 + 2 我都放棄樂園了--
為口奔波 + 3 感謝分享!
鎖匠流 + 1 超級同意...
藍.希羅 + 1 你說的內容我非常同意

總評分:  威望 + 5  Good + 18   查看全部評分

online game 只係賺錢的玩意

原帖由 夠薑隻秋 於 2009-4-1 10:41 PM 發表
online game 只係的玩意

不同意。
它曾為我留下不少回憶。
要是單純只是賺錢的玩意,它不能曾留住很多的心和感情。

笑傲無雙 玩過星曲WEB

算好左嫁啦  e+ set番真武果d做最強武器
平衡左好多,因為勁極都有個限度

原帖由 殺神FEAR 於 2009-4-1 10:45 PM 發表

不同意。
它曾為我留下不少回憶。
要是單純只是賺錢的玩意,它不能曾留住很多的心和感情。

我係佢未公測果時已經放棄左啦,因為玩佢為左咩姐,玩返既人都係因為童話易搵錢
我覺得童話好失敗囉,我跟本唔知佢呢家係咪公測,真係唔明白,佢邊忽似公測
跟本係正式推出,佢最後留比我既不過係童年既回憶,回想起那時 扣人心弦,
呢家變哂啦,唉,社會就係現實架啦

hkd戰士解除封印...

從來唔會係game到作任何$銀交易 同花錢買包包  :smilie_:):

其實你地應該一早預左會係咁...何必咁感嘆呢
回頭是岸吧

唔係想講風流說話, 本人亦一早察覺到,
今日o既情況係必然會發生, 只係大家都無諗過
" 發生得咁快 "

其實咁都未嘗唔係一件好事, 趁投資落去o既時間心血唔算太多,
及早抽身而退都係一個唔錯o既選擇, 總比當您地努力苦練,
鑽研出厲害精煉武器先受到打擊好得多 !

袒白講o係舊 ser (我玩快ser) 新手賺錢其實唔難, 物流無爆到,
肯花時間就算打沙地黑森林都打到幾十萬一日 (我日日都用暗c打),
賣垃圾, 好彩打到家卡, 玩具卡娃, 一樣好快可以 "買家當"
只係睇您自己心態接唔接受到 "人地升得輕鬆, 快過您 " 而矣,
一切都係自己心態問題

您有心o既大可以聯同新 ser 志同道合o既朋友返舊 ser 玩,
一樣可以用您鍾意o既玩法慢慢升同玩, 您唔眼紅其他人的話,
其實邊度玩都一樣

您繼續為此堅持, 只會令官方有錯覺, 覺得咁樣行得通,
結果只會一樣接一樣 "魔幣" "抽包" 引入新 ser,
令您地一次又一次失望, 至乎絕望 ~
已有 1 人評分Good 收起 理由
天鳥 + 1 現在的童話.多麼的可笑

總評分:  Good + 1   查看全部評分

十週年勳章(賀詞)

2面睇啦
玩家角度 我要努力升級
A)真係好啦,有野幫下升級,唔洗咁辛苦
B)頂你咩,開商城,點追LV 丫,公平D咁升姐想

GM
我都係想賺下錢姐,唔係點開SER比你班大帝玩姐

我個fd見到咁都唔打算玩啦,我都打算唔玩....

唉..我對童話絕對失望....
我由要交點費玩....屎洞一大把人..
一齊圍嘔屎王..殺去地下..
去搵卡啦..
但越玩越反覺間公司想食左人地隻車咁..

童話真係比過我好多回憶..
但我唔會再玩反咖啦""

回憶心中記算啦""
已有 1 人評分Good 收起 理由
天鳥 + 1 回憶在心中...那美夢也只能幻想了吧

總評分:  Good + 1   查看全部評分

相信不少online game也是鬥富有吧…?

簽名被屏蔽

在online game內面只是用來賺hkd的就不叫作'玩家'
究竟童話有幾多'玩家'呢?

原帖由 鎖匠流 於 2009-4-2 04:01 PM 發表
在online game內面只是用來賺hkd的就不叫作'玩家'
究竟童話有幾多'玩家'呢?

"玩家".............我唔識答你
不如你又問童話樂園令幾多人心死呢!?

又唔會心死既...雖然有d不甘心
最重要既係大家可唔可以忍住唔好眼紅,忍住唔係想咁快勁,忍住唔好爭榜

十週年勳章(賀詞) 十週年勳章(截圖)

童話樂園一出魔幣系統同商城同一刻 我已經放棄
岩岩開ser無耐 就開番呢D野出黎
唔用HKD  咁玩D咩--

贊成..玩左一陣都唔想繼續玩...
唔係1陣已經成班人係度掛緊工作技能
有咩意思呢?...
完全搵唔到新童話ge feel..悶

又唔係生存唔到既其實
唔用戰娃快d屈招黑洞出黎 跟住大把世界
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 免費註冊

聯絡我們|Archiver| 2000FUN論壇

SERVER: 2 GMT+8, 24-5-11 07:49 PM , Processed in 0.056600 second(s), 13 queries , Gzip On.

Sponsor:迷你倉 , 網頁寄存