2000FUN論壇

搜索
2000FUN論壇 綜合論壇 足球討論區 皇馬是史上最悲慘的失敗者
返回列表 發新帖 回覆
go

皇馬是史上最悲慘的失敗者 [複製鏈接]

儘管始終未能超越巴塞,但皇馬在西甲聯賽上的數字還是令人感到震驚,祖安德‧拉莫斯上任後,皇馬16輪聯賽14勝1平1負,同期戰績甚至超過巴塞(哥迪奧拿的球隊13勝1平2負),對比歷史可以看到,這是最近20年來同期成績最好的一支皇馬。

史上最強的亞軍

30輪聯賽,皇馬獲勝22輪,拿下69分,這樣的分數放到意甲,摩連奴會寢食難安,放到英超,費格遜和賓尼迪斯也都笑不出來,放到德甲和法甲,皇馬甚至可以直接宣佈奪冠,但在西甲,這個賽季的皇馬卻可能扮演一個悲劇角色,那就是既是史上最強的亞軍,也是史上最悲慘的失敗者。69分,在99-00賽季,已經可以奪冠了,但現在,皇馬即便拿80分,都很難成為冠軍。8輪聯賽還有24分可拿,皇馬即便拿一半分數,最後積分也能達到81分,這一分數比最近11個冠軍中的8個都多,但對現在皇馬來說,卻可能無濟於事。
事實上,從某種意義上來說,「超級巴塞」的存在,也讓皇馬能真正認識到問題的存在,否則,皇馬的革新行動可能又會推遲。

然而,與巴塞不同,皇馬屬於典型的「窩裡橫」,白衣軍團在歐洲賽場已經連續5個賽季倒在了16強上,祖雲達斯、阿仙奴、拜仁慕尼黑、羅馬、利物浦,五大「劊子手」扼殺了皇馬進入八強的美夢,歐冠九冠王如今連進入八強都成為難事,可見這支球隊落魄到了何種境地。

自己的實力事實上是不行的

皇馬不斷連勝,但勝利的含金量究竟怎麼樣?祖安德能戰勝的對手中,也就華倫西亞和維拉利爾算是強隊,對巴塞和馬體會,他就只取得1負1平,其它對手,大多數小蝦小蟹的角色。事實上,皇馬一遇強隊,真正的實力就顯露出來了。聯賽中,皇馬在魯營全力收縮也未能擋住巴塞的進球;冠軍聯賽小組賽,皇馬對祖雲達斯打得非常吃力,而且主客場都被對手雙殺;16強,皇馬主場未能對抗住利物浦,到了客場,則遭遇慘敗。這5場比賽,比皇馬所有的獲勝場次都更具參考意義。

皇馬的陣容並不平衡,被利物浦淘汰賽,西班牙不少的足球專家表示,皇馬也就是16強的水準。邊路,皇馬只有洛賓一人可用,鋒線上,雲佬受傷,亨特拉爾臨時加盟,而且他和拉斯‧迪亞拉還只有一人能獲得歐戰資格;中場,皇馬欠缺組織型人才,古迪依然還是脾氣不改,史尼達、雲達華治都沒有展現令人信服的水準,後防線上,軒斯毛糙、簡拿華路老邁,比比和拉莫斯承擔的任務過重。

皇馬誰也沒有引進

算起來,皇馬這幾年在轉會市場上投入的金錢也不少了,僅卡達朗執政時期,皇馬就花費了3億多歐元,但這些錢,許多都沒有花對地方,球隊如今依然失衡。皇馬需要巨星,但也不能執迷於巨星,球會高層與球隊主教練之間,也需要更多的理解與默契。前皇馬主帥蘇斯達披露說,皇馬的簽約政策有時候是完全違背競技原則的:當時,我對球會高層說,如果C.朗拿度不來,那就另外簽入3、4名球員。我知道皇馬要引進C.朗拿度,肯定要花一大筆的錢,他們也告訴我,如果引進了C.朗拿度,那球會就很難再引入其他球員了。也許能引入一位,但肯定是價格非常便宜的那種。但事實上,皇馬更需要那些球員而不是C.朗拿度。C.朗拿度是球會高層的提議,但教練組知道,引進一個C.朗拿度解決不了皇馬其它很多的問題,因為他既不能防守,也不能出任邊後衛.....。更令人吃驚的是最後皇馬誰也沒有引進。」

蘇斯達表示,皇馬的簽約事務中存在許許迪奧杜度的怪事,比如球會4月份就開會商定了轉會計劃,但此後高層卻沒有任何動作,比如,皇馬要簽約C.朗拿度有錢,但要簽其它球員,米賈托維奇等高層又突然表示球會沒錢了。皇馬需要加強實力,但不能執迷於一兩個的巨星,而是要讓球隊變得更加平衡,一切還是要符合競技規律為原則,2010年,歐洲冠軍聯賽決賽將在班拿貝球場進行,對皇馬球迷來說,再沒有比在家門口看別的球隊爭奪冠軍更痛苦的事了。已經連續5年未能闖入冠軍聯賽8強皇馬,到了必須實現突破的時候了。(沙治奧)

(內容由新浪北京提供)

西甲尼講,皇馬今季其實算好勁
只係今年有隊更癲既巴塞
就算最後有無冠軍都好
球迷見到球隊踢到好波
相信都會好開心

無奈今年巴塞太強...

巨星得c朗1個咩
講真而家皇馬攻力唔太需要 加好多人手囉
亨特拉爾開始踢起,魯爾應該可以頂多1-2年,雲佬出番黎 加埋希古恩,仲有個比人當無到既
沙維奧拿,
如果真係要加攻力,我諗c朗既位置的確對皇馬有用,但唔一定要買代表e個位既人囉..
馬些路表現真係唔太出色,翼鋒要換係真,點解唔試下列貝利?

十週年勳章(賀詞)

原帖由 春*﹏” 於 2009-4-16 05:05 PM 發表
無奈今年巴塞太強...

係屈機

2KF足球隊

好勁咩皇馬==?

攻就一流
防守就9流

勁既話防守就唔會比唔到信心人地啦=-=

打左咁多年 條後防 次撚次都係打卡斯拿斯一個

我完全唔覺得佢地好慘囉
根本就係on9
年年又買c朗又幫邊撚個
幫d好既防守球員得唔得?

(當03年前 我仲認真睇波個時... 都係鐘意皇馬)

史上最強的亞軍

咁要唔要整個最強季軍

十週年勳章(賀詞)

原帖由 利物浦加西亞 於 2009-4-16 05:19 PM 發表
好勁咩皇馬==?

攻就一流
防守就9流

我完全唔覺得佢地好慘囉
根本就係on9
年年又買c朗又幫邊撚個
幫d好既防守球員 ...

我係皇馬fans...見你咁講 我唔會話怪你,因為某程度上我同意你既講法,係真係比唔到信心人!!
我想講...其實條防線下半季已經好左好多(可能係拉莫斯既排陣/新入既迪亞拉關係啦)
另一方面睇,就係後防唔係太勁,失左波先,之後就要追返
所以皇馬d波好少悶場,極少0比0

十週年勳章(賀詞)

無計...
依家強者愈強情況下...
要稱王必須比以前強大的實力,,,

原帖由 利物浦加西亞 於 2009-4-16 05:19 PM 發表
好勁咩皇馬==?

攻就一流
防守就9流

我完全唔覺得佢地好慘囉
根本就係on9
年年又買c朗又幫邊撚個

唔同意
皇馬而家攻擊力絕對唔係一流
中場史尼達,加高經常傳失波
vdv又唔出,洛賓又沈左,
相反,防守就比起以前好左
而家皇馬防守有左比比,拉莫斯,拉斯,的確係好左好多
你可以睇近十幾場聯賽,失波係非常少

睇d數據....真係可怕

希望皇馬下年歐聯爭氣d, 唔好次次都死剩巴塞幫西班牙爭霸

巴塞+皇馬 打 英超big4, 我會好期待

我唔同意wor@@

原帖由 愛人愚己 於 2009-4-16 07:00 PM 發表
希望皇馬下年歐聯爭氣d, 唔好次次都死剩巴塞幫西班牙爭霸

巴塞+皇馬 打 英超big4, 我會好期待

你頭像好型唷!!但條褲 ...  -.-

皇馬真係覺得好可惜

十週年勳章(賀詞)

原帖由 。褲仔 於 2009-4-16 07:26 PM 發表

你頭像好型唷!!但條褲 ...  -.-

皇馬真係覺得好可惜

比d時間^^有起有落係正常
"real madrid" is coming^^

好勁咩皇馬==?

攻就一流
防守就9流

我完全唔覺得佢地好慘囉
根本就係on9
年年又買c朗又幫邊撚個

我唔同意你講既野

係拉莫斯上任,16場失左7球,其中2球係第一場作客輸比巴塞

上任第1場,用一個殘陣(我記得要用s.拉莫斯打左閘,沙加度打右閘,迪倫菲正選左翼,洛賓停賽)

全場比人禁住黎打都捱到8x分鐘,即係15場只係失左5球.....果場之後就落後12分

我覺得真係好可憐,每次皇馬自己踢完贏左波,都期待巴塞會失分,希望可以追近小小,結果都係一d父獲都冇,

或者有時見到巴塞贏左波先,皇馬自己都只可以爭取贏波,唔好比呢個遙遠距離變得更遙遠

最短試過差4分,結果下場對贏左巴塞既馬體會只係逼和到1:1,我一開始覺得好唔抵,咁辛苦追到4分,又拉開返2分,

不過睇d新聞見到:雖然和波,但係皇馬追趕巴塞既旅程,1分都係無比珍貴,,,,我就真係感受到1分既寶貴性

其實有d幾氣餒.....不過皇馬呢種唔放棄既精神,真係值得睇埋今季西甲落去!
已有 1 人評分Good 收起 理由
寒伯 + 1 精品文章

總評分:  Good + 1   查看全部評分

十週年勳章(賀詞)

憑佢個後防同較弱既防中,想係2場過既歐冠拎到成績都好難
你估你仲有C丹咩-.-

真係各有各睇法
睇皇馬咁耐
由佢巨星計劃,到近年認真買返d後防返黎
個刻心都安慰,無奈係又話後防唔穩,唔合拍
唉,高層永遠都係罪魁禍首,買星就多多都有,有實力但缺星就冇咁爽口

或者最終失敗係因為人腳經常換返原因..

今年打到咁,算係咁架啦..
失球唔算多,得球又接受到
不過睇得皇馬波既人都難免發現
魯爾好多次既入都係門口輕輕踢入
唔知講佢把握力好定咩,又或者重於在此好..
如果魯爾唔係度,都唔知點算..

好無聊呀篇野..
仲有咁多場波未打
皇馬輸硬?

十週年勳章(賀詞)

今年西甲真係一場都唔可以輸...
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 免費註冊

聯絡我們|Archiver| 2000FUN論壇

SERVER: 2 GMT+8, 24-5-9 03:47 AM , Processed in 0.054974 second(s), 15 queries , Gzip On.

Sponsor:迷你倉 , 網頁寄存