2000FUN論壇

搜索
2000FUN論壇 綜合論壇 爬蟲天下 唔該各位幫幫手,鱷龜問題
返回列表 發新帖 回覆
go

唔該各位幫幫手,鱷龜問題 [複製鏈接]

1.想問下 有邊一到 有細細隻鱷龜買
呢幾日係金魚街 睇到 都好大隻, 得一隻細d size .但爛尾= =
有邊一間shop 有信心保證d ,我想由細隻養起
2.仲有呢.. 養果方面 係咪大(江) 就會 越快大..
因為我唔想換水,, 打算 大(江) 加過瀘器
3.如果 剩係喂龜糧 係咪無甘快大
唔該各位幫幫手 謝謝

1.你想買凸定平背...上5木睇下,戈到d水龜幾多
2.缸愈大,龜係會大得快d...仲有,龜一日唔死一日都會大;你唔想換水可以買個勁d o既濾水
    愈勁你可以愈耐唔換水,只係加水
3. 聽講餵龜糧會大得快d,因為佢有齊所需營養....你餵小d就得~
     養鱷前諗清楚,我fd 就係貪細隻得意,宜家成25cm,又惡 佢掂都唔敢掂 要搵呀爸搞

凸背,
如果用過瀘唔換水 洗唔洗定期 加d消毒藥水果d
我有打算加d 石頭 比佢
我自己屋企養果d 龜仔 有加石頭 .成日要沖洗d石頭 生晒d綠野
我驚 鱷龜個江 加石頭又甘樣, 加消毒 藥水 會唔會解決呢個問題
仲有 ..有幾多年命.. 我怕太大 到時唔知點處理..

十週年勳章(賀詞)

回復 3# kurt8942 的帖子

濾水並不是萬能..

也需要2--3日換最少一半

原帖由 kurt8942 於 2009-5-6 08:04 PM 發表
凸背,
如果用過瀘唔換水 洗唔洗定期 加d消毒藥水果d
我有打算加d 石頭 比佢
我自己屋企養果d 龜仔 有加石頭 .成日要沖洗d石頭 生晒d綠野
我驚 鱷龜個江 加石頭又甘樣, 加消毒 藥水 會唔會解決呢個問題
仲有 ..有 ...

龜象徵長壽  健健康康至小都有十年八年又可能二十年   如果因為驚佢大而唔想佢長命不如唔好養-,-
唔用過濾就最好日日換水,因為鱷龜排泄都幾密,同佢成日脫皮,如果餵活體更加要日日換......日日換就最好唔好加太多野,洗都有排你洗
放小小底材就ok了

其實鱷龜唔太雖要加底材比佢,最緊要比足夠活動空間比佢就ok~
過濾器我諗都冇咩作為因為佢地d屎異常地大而且仲痾好多
鱷龜真係大得好快~_~我隻買隻黎細細隻而家養左一年多d都9cm背甲...

鱷龜太變態=.=   加上有d龜好惡.
真係會咬人   自從細過係公園被d龜咬左手指就驚

原帖由 KL`﹏‧ 於 2009-5-6 10:17 PM 發表

龜象徵長壽  健健康康至小都有十年八年又可能二十年如果因為驚佢大而唔想佢長命不如唔好養-,-
唔用過濾就最好日日換水,因為鱷龜排泄都幾密,同佢成日脫皮,如果餵活體更加要日日換......日日換就最好唔好加太多 ...

健健康康點只二十年
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 免費註冊

聯絡我們|Archiver| 2000FUN論壇

SERVER: 2 GMT+8, 24-5-26 09:14 AM , Processed in 0.032443 second(s), 12 queries , Gzip On.

Sponsor:迷你倉 , 網頁寄存