2000FUN論壇

搜索
2000FUN論壇 綜合論壇 夢之樂章Ⅱ 這是一個台灣某公司官方人員的日記(一) ...
返回列表 發新帖 回覆
go

[分享] 這是一個台灣某公司官方人員的日記(一) [複製鏈接]

其實大家常常這樣吵下去好嗎
我想分享一下 一份日記給大家~
是我一名台灣朋友(他也是做小妹那種官方人員)寫的
==================================
我從2000年底就在線上遊戲公司工作, 一直到今年出來創業, 扣除中間出國唸書的兩年, 大概也在三個不同的公司工作過總共五年, 除了自己下場接客服電話以外, 舉凡公關, 行銷, 測試, 授權作業, 產品發行都做過.

做遊戲的都挺常去逛一些論壇, 有趣的是有些玩家卻認為遊戲公司是不看版的, 其實每天看是常態, 比較變態的PM(產品經理)還一天光臨好幾次. 有時候自己上去闢謠, 大多時候是默默收集意見.

每次當遊戲出問題時, 從玩家的反應裡面普遍看到指名"工程師""客服"或者是"GM"居多, 其他被罵的大概就是公司"高層", 不知道罵誰的時候, 就把公司的名字用其他諧音文字玷污一番.

一般來說"工程師""客服"或者是"GM"都不是決策者. 真正有決策權力的是主管, 這點大家都知道. 有些遊戲改版當天就出現嚴重的問題, 或者該開機的時間沒開機, 於是就有很多人腦子裡有疑惑:

"線上遊戲公司的主管都在幹什麼吃的?"

一個常識: 沒有遊戲公司是喜歡惡整玩家的. 這樣聽來好像我在為遊戲公司開脫, 只是反映事實: 不處理不是不願意去處理, 通常都是"沒有能力"或者"沒法即時發現問題".

當遊戲出問題時, 主管們不是在會議室裡想辦法, 就是到處奔走解決問題.

這裡舉一個經常發生的例子, 相信從韓國代理遊戲的同業都有過這樣的痛苦. 某遊戲X月Y日的Z時間是改版推出的時間. 為了這個偉大的日子, 遊戲公司準備了周全的計畫, 包含綿密的內部作業, 與原廠不斷來回的測試.

前三天, 原廠送來了改版包, 為了照顧網路連線不好的玩家, 讓他們可以在改版一開就進遊戲, 理論上我們應該儘可能早點把改版程式放到下載點.

但是吃過虧的我們早已經不這麼做了, 這裡把理由簡單說明一下:

在韓國的原廠公司裡面, 有一台伺服器叫做"Taiwan", 他們把台灣方面要改版的程式放在裡面, 邊開發編修正, 然後把同樣的程式交給台灣.

台灣也有一台伺服器稱為內測機, 這台機器外面連不到也看不到(有些比較幽默的工程師會取名叫做"不挫賽", "大吉利", "爽不停"或者"神專用"), 是一個模仿真實狀況的伺服器組合, 當接到原廠送來的程式時, 就會更新到內測機上, 確認無誤後, 就會通知原廠寄來程式, 這次是給營運機用- 也就是玩家目前在玩的伺服器組合.

但是內測機有個致命傷, 就是不能反映營運機的真實狀況, 舉例來說外面的世界是有許多玩家同時連線的, 而內測機卻只有測試員在測, 另外就是有些問題需要大量映證(例如哪裡會卡點: 總不會所有的地圖點通通都走到吧). 因此內測機過關不代表營運機就safe了.

線上遊戲公司懷著戰戰兢兢的心情, 在前一天終於把韓國給的(營運機用)改版程式放在下載點上, 迫不及待的玩家開始下載, 截至開機前六小時, 已經有上萬玩家從載點下載了改版程式.

這時, 我們親愛的原廠終於送來了最終版的營運機用程式(這是server程式, 剛剛玩家下載的改版程式是client程式), 於是系統工程師趕忙在一百多台機器上更新並且設定, 讀到這裡玩家想一想, 改版通常花費最少數百萬的行銷費用, 而這些繫之於系統工程師在這幾個小時要完成的工作.

換作是你, 要不要來做這個容易導致心臟病發的工作?

開機前三小時, 營運機已經準備好, 但是對外仍沒有開放, 測試員先登入測試, 這時候發現不得了了, 有些武器攻擊力數值有錯誤, 白武變特武啦!

由於會嚴重影響遊戲平衡, 於是各部門的主管都開始做自己該做的事情了, 身為產品部主管, 我馬上打電話緊急通知原廠送修正版過來, 包含營運機用的server+client程式, 並且安排測試員下次的測試重點.(所以有時候, 即使玩家已經下載過改版程式, 會懷疑開機後怎麼又要patch一次呢?)

你會說, 內測不是測過了沒問題, 怎麼營運機就有問題?

你問的太好啦! 我可以現在給你遊戲原廠的電話, 趕快去學幾句韓國話來罵人吧!

回題了, 此時系統部主管在等著原廠程式來的當口吃著泡麵, 等等又有一模一樣的那一百多台機器要更新設定, 而且若是搞不定的話, 今晚又不用睡了.

客服部主管忙著發延後開機的公告, 有人忙著打電話叫便當, 所有客服同仁在開機前都排隊去廁所尿尿了, 因為等一下開機的時間沒法開機, 電話就要滿線了.

行銷部主管, 忙著把一些電視廣告的que表稍微延後. 程式部門的主管在研究怎麼把Z時間內登入就送XX虛擬寶物的程式做修改.

原訂開機時間到了, 原廠的程式也TMD的到了(TMD是什麼意思?不要問我). 此時我登入遊戲論壇果然看到這句話:

"^%*&遊戲公司XXOO的說話不算話, 又延遲開機, 主管都在幹什麼吃的?"

http://digicontent.blogspot.com/2008/01/1.html

===============================================================
其實每一個代理商都是無力中做最好
能夠真的把官方人員放到大家面前的遊戲,試問有幾多個?

會玩,是因為代理商用心
會走,只有大家太愛覺得遊戲未到十全十美

十全十美,有的嗎?你自己是嗎?

這只是小女子的小小感受,請勿見怪
已有 2 人評分Good 收起 理由
藍夢月 + 1 老妖明白,,才會,,嘿嘿小妹,,
oO小仙人Oo + 2 精品文章

總評分:  Good + 3   查看全部評分

感謝分享~~~good~

[每次當遊戲出問題時, 從玩家的反應裡面普遍看到指名"工程師""客服"或者是"GM"居多, 其他被罵的大概就是公司"高層", 不知道罵誰的時候, 就把公司的名字用其他諧音文字玷污一番]

/ o \ 的確會好多人唔鍾意呢樣唔滿意果樣......不過隻game唔錯

十週年勳章(賀詞)

d人成日以為自己有俾錢大哂"
你估隻代理唔想賺你錢咩?"
成日係度怨依樣怨果樣....
話邊度唔好邊度唔好...
好似今次個防外掛咁....
大家一直想出個防外掛系統...
出左..雖然有問題...但係的確有效防止外掛啵...
但係d人彈仲多過讚...
可能你地會有人話.....佢地無考慮哂咁多方面....就出有d不負責任咁
但係果陣係邊d人不斷催...不斷話外掛當道果d說話...
依家出完......又嫌三嫌四
真係一樣米養百樣人

回復 3# ║~丫健~║ 的帖子

最慘系無比錢都要嘈~
果D人覺得自己肯玩就大晒
都唔知代理商點解要理佢地

小妹都在幹什麼吃的?

原帖由 ║~丫健~║ 於 2009-5-7 01:55 AM 發表
d人成日以為自己有俾錢大哂"
你估隻代理唔想賺你錢咩?"
成日係度怨依樣怨果樣....
話邊度唔好邊度唔好...
好似今次個防外掛咁....
大家一直想出個防外掛系統...
出左..雖然有問題...但係的確有效防止外掛啵... ...

錯啦~~~而家D人冇比錢都以為自己大晒啦
香港既玩家十分唔成熟 大部份都係自私精
一DD就佢唔到就係咁係度嘈嘈嘈
有冇比錢都以為玩家大晒

十週年勳章(賀詞)

恭喜你~ 此文章已被版主挑選成為精華

一間遊戲公司有無為玩家做事 相信大家有眼睇 夢之樂章經常為玩家搞活動 而且送既禮物亦都唔差
其實GC係好多方面已經作出緊調整 佢派官方人員黎2000fun到收集意見 又不時為會員解決問題 雖然有D人會話 我比得起錢 佢就要為我服務!!GC又何常唔想賺你D錢呢?
但係有好多事上面佢地都無能為力 因為遊戲入面好多時出現既BUG 等等都需要由開發去解決 佢地可以做既就只有平息各位玩家既怨氣 盡量達到玩家想要既賠償

最後 真係唔做野既代理我見過幾間 唔出活動 玩家用加速 外掛都唔拉 BUG商城錢 BUG裝 經常斷線 維護唔公告 我都見過 但係全部都無賠償比玩家 仲要係咁話無 影晒相SD埋比佢都可以話無事 所以如果GC做到咁樣都叫差 咁我覺得大把代理會差過佢

以上只係個人意見 不喜勿回

呢個GAME有得比玩家講意見佢地未以為自己大晒囉
個個都以為自己做緊老闆咁

十週年勳章(賀詞)

原帖由 於 2009-5-7 09:58 AM 發表

錯啦~~~而家D人冇比錢都以為自己大晒啦
香港既玩家十分唔成熟 大部份都係自私精
一DD就佢唔到就係咁係度嘈嘈嘈
有冇比錢都以為玩家大晒

陰公..進化埋

原訂開機時間到了, 原廠的程式也TMD的到了(TMD是什麼意思?不要問我).

TMD可能是(他媽的)意思.

笑傲無雙

回復 7# oO小仙人Oo 的帖子

十分認同你講既野....GC真係肯聽玩家意見....
講活動...由最初送新生原石到依家送翼送咩咁..
如果咁都叫無聽玩家意見...無做過野既...我都唔知邊間代理有做野...
雖然唔可以話十全十美...但係100分都拎到70幾80分啦

十週年勳章(賀詞)

A_A我表哥都係做程式的...

搞野前唔該..衡量一下輕重先...

陣間哂心機捱眼訓...陣左個...

唔係十完十美的IDEA,,,,,唔好開始做住...

條橋本身都有問題....你仲繼續做落去.....

回復 12# 藍夢月 的帖子

那我相信你表哥是可以完全明白「開發商」的角度^^

十週年勳章(賀詞)

原帖由 月田小姐 於 2009-5-7 05:56 PM 發表
那我相信你表哥是可以完全明白「開發商」的角度^^

見佢做到隻狗我會唔明..

回復 14# 藍夢月 的帖子

可惜你唔明白公司呢樣野同你見到既野又係兩件事

你仲細,仲讀緊書,出黎做野,有同其他公司搞合作既話應該會更加明白

十週年勳章(賀詞)

原帖由 月田小姐 於 2009-5-7 06:09 PM 發表
可惜你唔明白公司呢樣野同你見到既野又係兩件事

你仲細,仲讀緊書,出黎做野,有同其他公司搞合作既話應該會更加明白

係AR.....老妖最叻吹水唔抹嘴

回復 16# 藍夢月 的帖子

人不瘋狂枉少年 
我細個時都係甘

十週年勳章(賀詞)

原帖由 月田小姐 於 2009-5-7 06:13 PM 發表
人不瘋狂枉少年 
我細個時都係甘

對啦對啦~~~

老妖得到太公陰符的庇佑,,,成了仙很久了~

很感謝大部份人都喜歡,第一次被加分,感覺很開心

十週年勳章(賀詞)

原帖由 紫色丁香 於 2009-5-7 06:20 PM 發表
很感謝大部份人都喜歡,第一次被加分,感覺很開心

你應該一早打上黎...因為有好多人都唔明...
老妖一早就閞發咩事...唔信你地睇哂E個版D POST就知老妖有冇講大話
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 免費註冊

聯絡我們|Archiver| 2000FUN論壇

SERVER: 2 GMT+8, 24-4-29 08:25 PM , Processed in 0.039242 second(s), 11 queries , Gzip On.

Sponsor:迷你倉 , 網頁寄存