2000FUN論壇

搜索
2000FUN論壇 綜合論壇 魔力寶貝2 魔力寶貝2 心得及資料區 合時裝的小發現(更新版)
返回列表 發新帖 回覆
go

合時裝的小發現(更新版) [複製鏈接]

岩岩係合野果時~~即係防具店附近有個npc,會傳去合野o既地方,有個玩家有d合野o既問題~~我用左小小時間解答左~~
就借e樹一次解答多一次@@識o既~~唔好串我=0=我都係比d唔明/未合過o既人~~明白d~~唔好比魔2搵笨.__."

合成材料有:時裝/現有的裝備(我用r1鞋做例子)  商城o既合成證,就係得咁多

~~~~~ 時裝+裝備合成方法~~~
咁npc會彈左一個格(代表你想合o既 野個樣子),你放時裝落去~~之後又會彈第2邊個格比你放野(代表你想o既能力)
之後咁確定~~佢會係你身上拿走合成證~~之後就會成功合左~~樣係你放o既時裝樣~~能力係你放果對r1鞋o既能力,會係100耐
如果之前你對鞋用過~~只有9/100耐~~合成左都會係100耐.__."

~~~~~高等裝做樣子o既屴法~~~~   
有人會問可唔可以用r3鞋做樣~但要r1鞋能力@@係可以!!你只要第1格放r3鞋->第2格放r1鞋就得~合成左會係100耐
但要記住一定要100耐~唔可以修理過,修左會耐久上限唔係100~就無法合成!

~~~~~高等裝做能力o既方法~~~~
有人問我只可以用合成左o既鞋有3r能力~~係可以!但你要記住因為能力果對係3r鞋~所以合成左都係3r o既裝!所以你如果本身唔係用到3r o既話唔好咁做~只會哂左張證同裝@.@

~~~~~相同lv裝合成方法~~~~
咁同lv o既裝會點@@"之前講過你用時裝同鞋會係100耐..
但鞋同鞋如果同lv合成o既話@@會變成200耐.___."但要留意一點~~同v裝合成會把你2件裝o既能力+埋,之後o既平均值._.
但時裝可唔可以有200耐@@可以的~~你合左一次會變成100耐~~之後用你合左時裝o既鞋做樣~~之後放多對對落去合~~就會變成200耐~~~ps:一定要同你之前合成果對對係同一種~~即你你同時裝合成o既鞋係r1A,你第2次都要用返r1A,先可以200耐~~
ps:同一件合成品可以合成10次@@所以時裝做樣合成10次後會變成900耐!!
但裝同裝合可以去到1000耐~~
        !!多次合成都有野要留意@0@!!
你第1次如果用廢鞋合成~第2次用好D o既鞋合成!平均值會高左的~但相返用靚鞋成左第1次!之後用廢鞋合~能力會下降左-0-"所以大家如果想合幾次的話..要由壞合到好~~
咁講大家都應該點合野@0@....
你合時裝時~如果唔小心用左修理過~~o既鞋(45/45耐)去合時裝會點@@我中左招-.-!
一樣會合到但變左得返45耐-_-唔會幫你+返到100-9-e樣可以睇到~~第一次合係睇你鞋o既耐久上限做標準~即係上限係100~~唔理你100/100耐定係1/100耐!都係合成左會變成100/100耐..
但咁好唔好彩1/45 or 45/45耐~~會得返45=_="
{我標提o既發現就係}@@我用證合一件新o既野~~會變成點@@係可以合上去!!我合第2次變左145耐@0@即係第2次會計返100耐+第1次o既耐@0@"蝕就蝕左d=_=好過佢用45黎計-_-咁就慘-0-45耐~~第2次正常2倍!!即係90耐-_-就會生不如死=0=”
e件事可以證明...100耐o既野合第2次~用小過100耐o既野係合唔到的~~相返!!小過100耐o既裝可以同大過你要合成o既裝做合成~~例如100耐同1~99耐(上限值)係唔比合~相返1-99耐同100耐 or 1-50耐同51~100耐o既野係可以合成的.
       ~~~~染色裝備合成!!~~~
如果有d玩家都會有染左色o既裝~~又會點??
大家要認清楚咩o既增+值!咩叫後+值?用帽黎講~基本能力係+防+魔防~~你地都知染左色o既裝係會+能力值!!+幾多?係隨機~
我用我件r1衣服做例!染左b,c都係+多左防同魔防(一次只加一種能力)(e d就叫增+值!!係基本能力上增加)到d~e都係+回復,去到f,g,h係+閃@@去到h係+18閃(e d係基上能力上冇...叫後+值)
記住e個能力係唔係件件都一樣就未一定住-0-我都有頂2r帽染到h~+21閃@@,所以+幾多閃=_=所以+閃都係隨機的~~

講返正題@@如果用時裝同染左色o既裝合成可唔可以~~係可以~~一樣咁做
但要留意係~後+值o既變化~你用時裝/裝備合成係冇影響~~但想合成到200耐up@@
重點....
你用合成左o既裝~同一件冇染過色o既裝合成會點~會係樣子係染左色o既樣~但能力會冇左後+值果d野!同埋一樣會2件裝能力+埋o既平均值~會係200耐..想唔想升上去<自己決定>
有個方法係可以補留後+值....就係!!係第1格放你o既裝上去~~做樣-->之後第2格放染左色o既裝上去~合成左之後會係200耐~~有返後+值o既野!但個樣~~變返普通裝個樣-=-”

最後一樣o既留意係~如果你合成左幾次~當3次!!應該係200~300耐~睇你用時裝定裝備合成做開頭~
          ~~~~提升合成具方法~~~
你升高左lv~咁點算!!裝能力一樣冇變..但你高lv,緊係想裝o既能力高返~係可以合成高r過e家果件~~之前有提到你第2格放r幾裝~就會合成r幾~例如你10級合成左3次o既r2裝!到30級,用返果件合4r裝~合成左會變左做4r,但耐力會由頭解計過即係r2 300耐-->4r 100耐  
我d野講哂有咩講留我會解釋返.__.希望幫到大家c_c

已有 5 人評分威望 Good 收起 理由
庸碌無能 + 1 你的文章對我很有用。謝謝!
封之介 + 15 鼓勵
妙趣造弓森美 + 2 如果有一個簡單的總結就相當完美, 感謝分享 ...
芝麻胡椒 + 1 詳細
藍天之雲-明 + 2 心得分享 thx

總評分:  威望 + 15  Good + 6   查看全部評分

...............

咁多字...點睇呀~~~

好有心機
大約都明白.不過合野真係用好多錢+心機-.-

字太多+無分段,d人望到都唔會有心機睇-.-

好多~~~~~~囉
分段 列點啦

我睇哂,但真係睇得好辛苦....
有時睇完都要諗一諗先明你講咩......
不過都講得唔錯,而且講得好詳細,做得好,係分段好差=.=

小訓2個鐘改返d字-0-”累累...訓多3個鐘又要返工@.@”
z_z.....訓~~~閃....

雖然現在的段都令我見得有點兒辛苦

但因為我對這些內容有點興趣(雖然沒錢合)

所以還是把它看完了..

內容很好很有用..

謝謝你^_^

我想問一件時裝係咪上限只可以合10次~
例如我合r2合左7次,再合r3合3次,咁件野係咪冇得再合?

原帖由 左馬介~ 於 2009-6-7 09:48 AM 發表

聽說唔同R既裝合左會重置次數,耐久也會重置

原帖由 chit82 於 2009-6-6 10:45 PM 發表

你第1次如果用廢鞋合成~第2次用好D o既鞋合成!平均值會高左的~但相返用靚鞋成左第1次!之後用廢鞋合~能力會下降左-0-"所以大家如果想合幾次的話..要由壞合到好~~

...

(1+5+7)/2 跟 (7+5+1)/2 會有什麼分別嗎....囧?

其實可以簡略成幾個重點

1.合成後的耐久上限是兩者相加,時裝則是第一次合成後由50變成附加裝備的耐久上限,之後才正常相加
2.合成後耐久回復上限,合成前的耐久並不會有任何影響(1/100+99/100=200/200)
3.同種類的裝才可以合成,無分單雙手,所以可以用單手槍做基礎合雙手槍上去,會加唔少能力[(單手+雙手)/2],還可以裝盾
4.合成後的屬性是兩者平均,時裝則是第一次合成後變成附加裝備的屬性
5.不同R裝備合成後,耐久會重置而不是相加,合成次數也會重置
6.合成後無法染色,想要H屬性的1000耐久裝備要用10件H屬性裝來合,只想要H色裝1000耐則只要一直用H色裝來做基礎,合10次就可以

睇得好辛苦 ~

有用但要慢慢理解好過好多無意義的文章thx你

原帖由 左馬介~ 於 2009-6-7 09:48 AM 發表

係.__."
唔理你用裝合裝,定係時裝合成~~都係總次數10次
所以~~建議r2 2次  r3 2次  r4 3次  r5 3次
因為早期升lv好快的~~合咁多耐冇咩用~~後期升lv,解任時間長左~~消耐久快好多~~果時300耐~~會見洗d@@

飛走d符號. 留返d標點 ,分段 應該會好d...

原帖由 littledream 於 2009-6-7 10:24 AM 發表

聽說唔同R既裝合左會重置次數,耐久也會重置

(1+5+7)/2 跟 (7+5+1)/2 會有什麼分別嗎....囧?

其實可以簡略成幾個重點

1.合成後的耐久上限是兩者相加,時裝則是第一次合成後由50變成附加裝備 ...

你打o既文章比我小好多~~分段做得幾好~~所以睇落冇咁辛苦同多字,說明文果隻
以我係用口語化打出黎~~係多d字~~同埋可能會重覆講一d細節....會睇得辛苦d....
(我個人問題)我睇左你e幾段文章我係要睇左3次先明你講d咩~~一d好易明,但一d就字眼冇咁明確~~要思想左一陣先明-.-可能我理解能力低=.=
小討論發表野~~只會有一d新野發現先打出黎大家討論下姐~~打得唔好唔好見怪=_="
有幾樣野想講出黎大家討論下-.-唔係想筆戰~~唔岩聽我可以關左個post~~
你有講到~~
(聽說唔同R既裝合左會重置次數,耐久也會重置)
我打e個文章係我自己合成咁多次既經驗~~到底合另一種會唔會重置-.-?真係唔多知~~如果有機會去合我會上黎講返聲...但一d聽講o既野-.-我一定唔會去打~~
你可以夠膽講..你聽o既野係一定岩??如果你可以搵到d親身合成過o既文章 or  自己試過~~話返比我知~~我先講聲thx.__."
(同種類的裝才可以合成,無分單雙手,所以可以用單手槍做基礎合雙手槍上去,會加唔少能力[(單手+雙手)/2],還可以裝盾)<~~~~e樣野我冇試過
我頭先專登去買左把單手劍同雙手劍去合成~~真係如你所說~~變成單手劍~~能力下降左冇雙手劍咁高攻~~但可以用埋盾~~係一樣唔錯建議~~~多謝你寶貴o既資料~~

(合成後無法染色,想要H屬性的1000耐久裝備要用10件H屬性裝來合,只想要H色裝1000耐則只要一直用H色裝來做基礎,合10次就可以)
合成左o既野係唔可以染色e一點係岩~~但要h屬性(指能力??)要用10件一樣h屬性裝先可以合到1000耐???我可以話比你知~~唔洗咁哂錢又煩=_="你只要用9件普通合成左最後先用h裝合就有果d能力=_="
但你如果係想講要樣同能力都係h裝-_-都唔洗咁做~~只要8件普通合成左~~第9見做基礎~~就會900耐~~h裝個樣~~最後緊係用h裝合成埋咪一樣有1000耐o既h裝@.@"
仲有咩野想分享請話比我知@0@虛心受教.___."

原帖由 chit82 於 2009-6-7 09:29 PM 發表

你打o既文章比我小好多~~分段做得幾好~~所以睇落冇咁辛苦同多字,說明文果隻
以我係用口語化打出黎~~係多d字~~同埋可能會重覆講一d細節....會睇得辛苦d....
(我個人問題)我睇左你e幾段文章我係要睇左3次先明你講d ...

你講野方式太過隨心所慾-,-自己個心諗到咩 就1字不漏咁打出黎
你自己睇就好舒服 好易明
人地睇就一頭霧水 要有排諗
建議你都係精簡左去 但又唔好太過"專家"就ok
列埋point就very good-,-

咁係唔係合時裝既上限係10次..
10次之後就冇得再合?

我想問..如果我件3 h色100耐,想合上去500耐要點做?? 唔-能力

原帖由 chit82 於 2009-6-7 09:29 PM 發表

(我個人問題)我睇左你e幾段文章我係要睇左3次先明你講d ...

其實樓主你自己試左咁多~你都仲好混亂..

1:如果不同r裝合成 理論跟你合成 時裝+裝備一樣 <--呢樣其實連官網都有講...

2:單手武合雙手武 好多人都有咁做了 台灣更甚~就算合成能力相加除2 都仲有賺 仲拎埋盾tim

3:h裝問題~
如果你想法係 例:r3裝合9次 最後去合r4h裝 <--結果只會係 r3裝外表 h裝能力 [100耐久] 並不會有1000耐久 還有這件係算r4裝

如果同r裝合成係能力相加除2 你叫人合9件普通裝  最後去合件h裝
h裝能力+普通裝 除2......呢d唔係h裝既人想要既野...
所以話要用返10件h裝去合成

仲有你提出既合成提升方法...
因為耐久重置...點解要用錢去做呢樣野?
不如再找一件新既時裝去合
何必浪費之前合成花的錢

其實樓主你用心試左好多野~不過要將結果邏輯整理一下會好d=.=真係好亂囉

睇完都有野唔太明=3=..
我想問係唔係r1普通色既衫合9件
最尾合緊r5衫h色落去
咁最後得出既野就係r1既樣~但係就完完全全係一件同r5h色能力完全冇分別既衫?
而且耐久係1000?
係唔係姐係咁?
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 免費註冊

聯絡我們|Archiver| 2000FUN論壇

SERVER: 2 GMT+8, 24-5-5 09:02 PM , Processed in 0.044645 second(s), 16 queries , Gzip On.

Sponsor:迷你倉 , 網頁寄存