2000FUN論壇

搜索
2000FUN論壇 綜合論壇 UFO及超自然力量 揭蠑螈肢體再生之謎 有助人類研究肢體重生 ...
go

[奇聞異事] 揭蠑螈肢體再生之謎 有助人類研究肢體重生 [複製鏈接]

揭開蠑螈肢體再生之謎(圖片來源:騰訊科技)

新華網倫敦7月2日電(記者黃堃)蠑螈等動物具有斷肢再生的能力,不過是什麼保證了斷腿的地方不會長出一條尾巴呢?英國《自然》雜誌2日刊登的一項研究說,蠑螈的各種細胞具有記憶所屬機體組織的能力,可良好地“專業分工”,幫助斷肢再生。

《自然》雜誌刊登的這項由德國和美國等國科學家進行的研究指出,研究人員利用基因技術向一種名為墨西哥鈍口螈的蠑螈體內植入綠色熒光蛋白,再將相關細胞移植到有斷肢的墨西哥鈍口螈體內,這樣就可以通過追蹤熒光蛋白觀察斷肢再生的過程。

研究發現,蠑螈斷肢創口周圍的皮膚、肌肉、骨骼等各種細胞會聚集到一起,從成體細胞反向變為“幼年”細胞,形成具有再生能力的芽基細胞群。儘管這些芽基細胞看起來都差不多,但它們都記住了各自的來源,從肌肉細胞而來的仍再生為肌肉細胞,從神經鞘細胞而來的仍再生為神經鞘細胞。

更令人驚奇的是,從蠑螈肢體末端取下的軟骨細胞,在移植到上臂部位後,居然慢慢移到了與其原有位置相對應的地方,證明這種細胞具有記憶位置的功能。

醫學界一直在研究蠑螈、壁虎等動物的斷肢再生能力,以發現幫助人類斷肢再生的途徑。研究人員認為,本次發現對於再生類藥物的研發具有重要意義。

來源:新華網

感想:

看來不久將來人類都可以斷肢再生,食藥就可以了。

有冇on9左d呀...竟然話食藥可再生
我可以話比你聽食藥係冇可能
請問你係米想係d藥到加入d細胞或者dna等人食左可以改變體質咁樣呀,你真係當藥係萬能呀,你究竟知唔知咩係西藥呀,西藥一係由動植物,微生物,礦物造成,二係化學合成好似抗生素果d,我唔知有咩藥可以食左改變令人改變胞再生囉,人既細胞有冇得再生係基因定律黎架,人既幹細胞只會係制造胎兒既時候先會活躍既炸,大左就冇既啦

你不如話用移植細胞去人身上仲合理啦,藥只係輔助用黎抗排拆既炸

原帖由 skywingcroc 於 2009-7-7 05:52 PM 發表
請問你係米想係d藥到加入d細胞或者dna等人食左可以改變體質咁樣呀,你真係當藥係萬能呀,你究竟知唔知咩係西藥呀,西藥一係由動植物,微生物,礦物造成,二 ...

唔好咁激動  咁人地 唔知呀MA....  又無你咁 知識廣闊

原帖由 skywingcroc 於 2009-7-7 05:52 PM 發表
請問你係米想係d藥到加入d細胞或者dna等人食左可以改變體質咁樣呀,你真係當藥係萬能呀,你究竟知唔知咩係西藥呀,西藥一係由動植物,微生物,礦物造成,二 ...

不一定

你能把未來加以否定嗎?

有很多個不一定。

如果太常理的話,反而令自己思維收縮不少。

你所說的細胞移植,人類會對外來細胞產生排斥反應,這是比較要克服的難題。

如果推出這種服務,個人比較確定的是一種療程,不會是單單細胞移植這麼簡單。

本人說得不全面,呵呵。

看來下次一個資料作感想,比較好(到時候別人應該說很煩)

ps:人體的幹細胞不是長大後就消失,幹細胞還會殘餘在體內,如果說人類長大後的幹細胞在哪裡?他們就是紅血細胞、白血細胞、血小板和神經細胞等等 。

原帖由 〝童年。回憶〞 於 2009-7-7 09:52 PM 發表

唔好咁激動  咁人地 唔知呀MA....  又無你咁 知識廣闊

傳播知識和知識廣闊是兩回事

他只是把一種可能性加以否定,再說明另一種方法而已

當中只涉及傳播知識

重生嗎?好像不錯!!

你都onx99既- -
e度系超自然版,又唔系醫學版!!
e d野比你知道左既重洗研究咩...

識小小野就扮晒代表....onx99咁- -

仲有丫,樓主只系發表自己感想...食藥可再生有乜出奇,超自然既野咁易比你諗到咩...on9仔- -

已有 1 人評分威望 收起 理由
chan198999 -2 挑釁、侮辱或恐嚇。

總評分:  威望 -2   查看全部評分

你今日梗係第一日識我啦
我係E個板到早就插左幾年
我唔係咩都插既,只會插D睇唔過眼既野
我咁頂我唔順米同我串過囉
不過要串得有由理WO
講到戇戇鳩鳩咁我當你發UP瘋既炸WO

其實前板主叫過我去做板主
不過我冇做囉,因為我係鐘意係到搞屎棍呀
如果我唔係係到串串咁,就警剔唔到你地D錯處

仲有囉,E到係香港,我講咩係我言論自由
你咁鐘意剝削人言論自由就番大陸啦你
‹ 上一主題|下一主題

聯絡我們|Archiver| 2000FUN論壇

SERVER: 2 GMT+8, 24-4-29 11:43 PM , Processed in 0.027140 second(s), 11 queries , Gzip On.

Sponsor:迷你倉 , 網頁寄存