2000FUN論壇

搜索
2000FUN論壇 綜合論壇 貓狗情緣 7個月已經咁惡咬主人(唔係玩),點算!!! ...
返回列表 發新帖 回覆
go

7個月已經咁惡咬主人(唔係玩),點算!!! [複製鏈接]

我有兩隻西施狗仔(同胎兄弟) 由兩個月養起,依家七個月大,未絕育。細佬好乖,哥哥冇咁乘(鍾意吠),不過都算啦,諗住仲係BB,慢慢教。兩兄弟好鍾意喱埋梳化底,我成曰都會拉番佢地出嚟玩,一路都冇事。不過呢個月開始,我拉哥哥出嚟時,佢唔肯仲即時發惡咬我,我當時有大聲No佢同冇再勉強佢出嚟。之後每次佢響梳化底,我都唔敢即刻拉佢出嚟,會先摸下佢既鼻鼻嘴嘴先拉佢出嚟。摸佢時都好地地,但一掂佢隻手準備拉佢時,佢又係即時發惡咬我。唔單止,佢響地下執到水樽蓋,我想攞番,佢又咬我;佢咬電綫,我先生想打佢嘴嘴,佢直頭想璞起咬,惡到死。我先生打左佢幾下屁股,跟住困佢入籠,但佢出嚟,又響梳化底再咬我。

自問好錫佢,但不至於縱。唔比佢上梳化上床,每次開餐前都要stay直至叫OK先准食,佢亦冇護食心態,食食下攞走佢啲糧都OK,玩緊既玩具,你叫佢give give佢都肯。

唔知係咪之前一路比佢咬開手(玩嗰隻),佢以為我地可以咬得。依家我地已經唔比佢咬嚟玩。

其實佢平時好cute好得意,同細佬打交都有就住就住,我地叫佢地唔好打,佢都會停,就係唔知點解會咬人,仲要係佢既米飯班主。

BB已經咁惡,大D可能更甚。我先生話可能係先天性格問題,叫我趁細,送比人。我伯到時人地亦會因為佢咬人又唔要佢,不如自己教番好,但有得教嗎?

我果隻芝娃娃都係咁...細細個已經好惡....佢平時鐘意訓係我阿媽間房,我每次一入我老媽子間房佢追會追住我隻腳黎咬 ....有時冇啦啦跳上我張床訓,因為我d皮膚對狗毛有敏感所以同親佢訓都會起晒一粒粒...所以佢一上我張床我就會扔返佢落床...佢就會好大力咁咬到我隻手爆晒光...我身上已經有不小傷痕係佢咬我而留低....但冇計...打又打過...鬧又鬧過...佢都係咁...差唔多成間屋既人都比佢咬過晒,係我老母一個未試過比佢咬...人地話芝娃娃呢種狗剩係會認定一個主人,可能係呢個原因啦/_\

‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 免費註冊

聯絡我們|Archiver| 2000FUN論壇

SERVER: 2 GMT+8, 24-5-8 06:30 PM , Processed in 0.027985 second(s), 12 queries , Gzip On.

Sponsor:迷你倉 , 網頁寄存