2000FUN論壇

搜索
2000FUN論壇 綜合論壇 風色幻想Online 敏雙劍的路 小心得
go

敏雙劍的路 小心得 [複製鏈接]

十週年勳章(賀詞) 十週年勳章(截圖)

前言:
        玩敏雙劍要做好心理準備 , 裝備奇貴 , 路不好走。

配點 :
         選角  10敏 10力 10靈  (此為主治之路  請看R1)  *本人之路線*
                 10敏 10力 10智  (此為主劍之路  請看R2)
         選書:  敏書   *一定的*
R1:
      主職治療  無疑是放棄 2轉劍技而選取前期能單拖的快感
     及二轉治職的聖靈盾(暫:抵消3千傷害) 及聖靈絆 (+20%聖靈書效果)

建議職業: 治療  劍鬥  夜行  弓鬥 (基本必備) 可配  女僕 / 槍鬥

治技 : 因為初期能配50點技點
                   所以背德必鑲  (8~10)
              3 BUFF 鑲滿  
                   治療一級  
                   輕靈5級 或 信念5級  自行取捨

劍技:  雙手劍修 必滿
                   滴血  必滿
                   殘影  必滿
                   十字   五級 (只餘五點)  旅人二轉後能推副職上限40 再點滿

夜行: 幻影身法  必滿 (+20%回避)
              神行   滿  (建議)
                   突刺   滿 (建議)
              殺手知識 / 短劍修練   加減配

弓鬥 : 命中修 必滿 (命中低 對boss級更顯著可見)
              精準修練  (心神前置)
              心神   必滿 (冇魔劍的加攻防技 只能靠這招提升攻擊及命中)

細配點: 先滿99敏  再配靈及力  靈約 25~30即可  其餘點力
        裝備: 蝶翅/妖翅類 (*鑲飛燕最佳*) 羽翼頭/折耳 (可配背德晶) 忍者口罩 (可配看穿 但防更低) 天嵐戰衣 / 有洞敏衣 (配太陽晶)
              神行之靴 (必備最佳敏鞋)/其他輕裝鞋(可配葉隱/神行) 超頻手環(*最佳*)鳳凰羽毛(亦可)
      升級: 不憂慮初期怪物  有buff的話 基本上初期的都無敵
                  ~15級 刷山鬼團
                  ~35級 刷蟻團  (約4x 便99敏)
             ~50級  刷魔界/巫毒 (魔界槍手命中不可忽視)
             ~70級  龍姬/虎蜥類
                 ~80-99級 三幻
                 以上都是副本練法  快捷之路~

R2:
        主職劍鬥即能放棄主治的好處 (當然能副治 但用途不大)
      但放棄治療亦能 配上魔劍複合 增加坦的用處,攻,防

建議職業: 劍鬥 夜行 弓鬥 (基本必備) 配 魔導 + 魔騎 (強烈建議)

劍技:  雙手劍修 必滿
                   滴血  必滿
                   殘影  必滿
                   十字   五級 (只餘五點)  旅人二轉後能推副職上限40 再點滿

夜行: 幻影身法  必滿 (+20%回避)
              神行   滿  (建議)
                   突刺   滿 (建議)
              殺手知識 / 短劍修練   加減配

弓鬥 : 命中修 必滿 (命中低 對boss級更顯著可見)
              精準修練  (心神前置)
              心神   必滿 (冇魔劍的加攻防技 只能靠這招提升攻擊及命中)

以上是copy上列的 (懶惰的人才)

魔導 : 四屬知識  隨配  (最好跟魔劍技)
               亦可修  乙太吸收 回魔
                    或 冥想 滿

魔騎: 魔力開放  必滿 ---│以劍主坦的話
                   魔力冑甲  必滿 ---│最強的魔騎技
                   四宿  加減配
                   其餘的能配
                   對應知識的屬性攻技
                   大劍修  魔調

細配點:-----同上
        裝備:------再同上
      升級: -----及同上
                                                     (更懶惰了........)
~~~~~~~~我是分隔線~~~~~~我是分隔線~~~~~~~~~
以上沒有提及旅人職的  
    其實旅人很輕鬆  除了體力及團結之外
    都能隨意配知識及其他技能
再者 我亦沒有提及 R2的配點能否洗去
    其實是可以的 可是對於新手來說 咖啡不是便宜的東西
    追求更強的話 轉了魔導&魔騎可以洗掉那12點智 從而配其他

~~~完  累~~~
                          ID: 豆丁丁
                            (丁丁是人才)
                          ~可以找我發問問題喔~             

原帖由 〥凍◆奶茶〤× 於 09-10-21 09:25 PM 發表
前言:
        玩敏雙劍要做好心理準備 , 裝備奇貴 , 路不好走。

配點 :
         選角  10敏 10力 10靈  (此為主治之路  請看R1)  *本人之路線*
                 10敏 10力 10智  (此為主劍之路  請看R2)
  ...

丁丁=天使低低B隻野=蠢材= ="
感覺上都係體貴d.....因為我之前係體,85體,全身+4,除左件甲/雙超頻,都被小怪打幾百,之後先放棄,洗做敏
我到宜家都未明d變態佬點衝防可以衝到被3幻d小怪打1滴咁勁
我係冰Ice~~~~

十週年勳章(賀詞) 十週年勳章(截圖)

原帖由 joe93054961 於 09-10-22 12:10 AM 發表

丁丁=天使低低B隻野=蠢材= ="
感覺上都係體貴d.....因為我之前係體,85體,全身+4,除左件甲/雙超頻,都被小怪打幾百,之後先放棄,洗做敏
我到宜家都未明d變態佬點衝防可以衝到被3幻d小怪打1滴咁勁
我係冰Ice~~~~

你唔知有被動加防咩.3."  總有晶體附加減傷

= =....三幻d 小怪 好弱 打1 好像只係要700防多d

冒險專家...60job lv  +30體 修練20

自身聖靈+聖羈      80體 差唔多成210體...(含裝備)

盾修 總加25%防... 盾用無屬抗5%  (仲要未有冒險10%的抗技...)

= =一個體精補師...都可以有800防..咁點會好難呢

以前難d= =未改體加成公式之前體得好少..

而家上滿buff有99+148體..防裝盾 178+728,組隊會再高..

可惜..對物攻王來說都係遠遠不及..王都千5攻以上otz..都是敏系強勢.

原帖由 莉嘉 於 09-10-23 02:34 AM 發表
以前難d= =未改體加成公式之前體得好少..

而家上滿buff有99+148體..防裝盾 178+728,組隊會再高..

可惜..對物攻王來說都係遠遠不及..王都千5攻以上otz..都是敏系強勢.

不過物攻王到3幻就已經要神裝/女僕/神級補師(60job)先miss lu~數值上限又99

呢隻game真係好恐怖= =人類被怪sm一流,真係玩咁耐都好自虐feel,除左開頭Lv30
之後日日都係度打副本度日,冇補師想打下野外怪升,無論體/敏都死俾你睇,血係用噴o既

d死人裝npc又冇得買,整又冇得整,高Lv裝又淨係加數值唔加防,d武/防石o既掉寶率神奇地低....
乜都擺晒係商城.....商城已經係嚴重到影響隻game o既平衡
正常商城都係方便玩家
有得飛/經水/外觀上o既野都ok,呢隻game乜q勁裝/要有洞都擺晒福袋度抽

怪/人防o既公式唔駛講,大家都知
血量又太少,佢d怪攻高過人類都冇問題,有時間回血就得
但係Lv90 99體+血裝先得1萬2血....王爆一野就5~8千
其他game玩體擋王唔駛補師靠食紅水都擋到廿秒掛,呢隻........3秒都唔得

我玩過30幾隻online game,呢隻係第一隻有得玩敏擋王,正常敏/體o既血量差好多
而王o既命中會好高,所以先要體擋,敏負責狂爆擊放王血
敏逐隻打小怪勁,體系就靠血多玩拖怪爆勁
呢隻game玩體又冇仇恨技可以吸到王,王o既攻擊範圍又成個畫面咁大,即係叫主職劍鬥火力勁d人去死啦= ="

p.s.又打左咁大篇野添= =最後一篇lu,準備出走,有冇好game介紹?

同感= =體系都仲係無咩發揮..1來d怪太高攻但命中又唔係太高攪到敏系當道..魔法怪又唔係多..2來夠防都拉唔住隻怪

十週年勳章(賀詞)

BUFF是什麼?

十週年勳章(賀詞)

BUFF是什麼?

體系唔係冇發揮餘地-_-
我自己有一隻
主職劍53
殘影10
力量領悟10
滴血10
雙手10
順流3
逆流5
仲剩5點唔知做咩好

旅人60
5動物
5人型
5神祕
5惡魔
團結10
體鍛10
體領10
受身10<<<限60job

魔劍50
四宿全5
大劍10
冰 地10  中距離~

治癒35
buff4神技
5堅定
5精神
5信念

弓鬥  35
命10
精準10
心神10
弓修5<<<多左唔知做咩好

夜行35
殺手知識10
幻影身法10
短刀修練10
5神行   
我開夜行職可以話只係方便自己行地圖同埋招20%人型增傷 而家個pvp太爛  遲下應該會相當有用

魔導35 例牌~
4精5
冥想10
乙太吸收5

全區   ID  不是女孩       狂刷3幻中~

-------------------------------------
出左旅人2轉  冒險專家     根本是體系福音

而家61job   +12%hp上限   +8%sp   +29體    -9敏

體系出頭天來臨了xd    p.s   冒險能拎大劍   魔劍的限制技對冒險來說無視了xd

原帖由 ★鋼♂ 於 09-10-25 01:17 AM 發表
體系唔係冇發揮餘地-_-
我自己有一隻
主職劍53
殘影10
力量領悟10
滴血10
雙手10
順流3
逆流5
仲剩5點唔知做咩好

旅人60
5動物
5人型
5神祕
5惡魔
團結10
體鍛10
體領10
受身10

原來你就係不是女孩= =
宜家日日打3幻打到好q悶....想轉game啦
我又係主職劍鬥,2轉左都冇技用...都係玩殘影劍...
我就繼續玩四宿槍.....悶死
同埋d job勁q難升囉
Lv94我冒險專家先54job= =有排先60job...學受身
打個死人塔仲變態,唔係靈99都打唔中,好自虐呀........
職業唔平衡/配點唔平衡都唔係問題
怪同玩家勁唔平衡先係問題
人類太弱勢啦

係好左好多..問題都係樓上說的= =d怪太勁..隻隻王都千5攻以上..

而家封頂左無野做就得閒幫下公會d人解任打材料,升job,打錢..

我係一隻主治療的魔劍..所以呢..力唔夠不過防就好夠(因為背德所以一開始咁選),因為自己有得放聖靈技10lv..用冒專65job拎大劍上滿buff都800幾防..去刷看穿,折翼晶賺錢好正..成堆熊+小王圍都係扣1= =

我一直都抱輕鬆心態去玩..所以一直無重玩..雖然唔夠攻不過算,我不追求強大..玩開心就好..慢慢等佢更新就有野玩嫁啦..隻game唔係開左好耐姐..

回復 11# joe93054961 的帖子

呢隻game好講求配合(囧這是真的!?

補師補慢一秒就準備吃土吧囧

打手太大力  準備吃土吧囧

坦太低防 太低攻  補到補師手都斷

而家出左招聖護盾    雖然得3千傷  但都好好用o_o

回復 12# 莉嘉 的帖子

玩傳說中o既光宿吧xd

原帖由 ★鋼♂ 於 2009-10-25 06:45 AM 發表
玩傳說中o既光宿吧xd

有玩丫..用黎打惡魔領主/地獄領主超爽的說..本身體系唔太怕魔攻又有光屬..有人補就夠= =

(開始嚴重離主題了otz

回復 15# 莉嘉 的帖子

不會離題   一直都以"心得"為重點來回覆xd(這算哪門子的借口囧

4-1個任過左冇得打魔王角/口\

係呢  其實有冇霸者角嫁o_o?

說起來封頂了還是有超級多副本沒開出來XD有機會去開= =(連幻影軍團前置都未打.

力靈變王道了...By迷你霖

因為塔的高回怪吧..有人說要400命..

是的,因為100層要600命中,估計
‹ 上一主題|下一主題

聯絡我們|Archiver| 2000FUN論壇

SERVER: 2 GMT+8, 24-4-29 10:07 PM , Processed in 0.032756 second(s), 10 queries , Gzip On.

Sponsor:迷你倉 , 網頁寄存