2000FUN論壇

搜索
2000FUN論壇 綜合論壇 PSP/PSV PSP 軟體工具區 ISO不能成功運行解決方法
返回列表 發新帖 回覆
go

ISO不能成功運行解決方法 [複製鏈接]

十週年勳章(賀詞)

好多人都會遇到呢個問題
其實我好耐之前已經教過大家
不過....
加上我想做少許完善工作

普遍既情況:
執行ISO後,
1. 出現黑屏

2. 出現THE GAME COULD NOT BE STARTED(80020321)

3. 出現THE GAME COULD NOT BE STARTED(80020148)

黑屏:

解決方法:

1. ISO及CSO檔名只可以用英文
好多人都犯呢個錯, 但又教極都唔去記...

2. FORMAT F1
FORMAT F1方法: 先完全關機 → 按緊R鍵開機 → 進入RECOVER MENU → ADVANCE → FORMAT FLASH1 AND RESET SETTINGS → 完成

3. 升到最新既VER.
懶升既話我都冇計

4. FORMAT SAVE卡
FORMAT SAVE卡方法: XMB(即PSP主目錄) → SETTINGS → SYSTEM SETTINGS → FORMAT MEMORY STICK
(請先行備份有用資料)

5. 換SAVE卡
卡壞梗係要換啦

6. 下載別的ISO/CSO
ISO/CSO本身有問題當然運行唔到

7. 刪除SAVE卡中的isocache.bin
這檔係PSP/SYSTEM資料夾入面

8. 解密遊戲
解密三寶: (自己因情況而選擇合適的)
[教學] 遊 戲 破 解 ~ 其 他 遊 戲 自 行 嘗 試 ( 己 測 試 某 幾 款 )
[教學] Yoshihiro's games decrypter B2 破解5.55版本的遊戲
[教學] EBOOT.BIN Patcher 1.0 再次破解5.55版本的遊戲 (5.03MHU/GEN/M33能執行)
(PS: 5.50GEN-D可直接執行尚未解密(破解)的6.00/5.55版本或是之後的遊戲
        5.50GEN-D3可直接執行6.10以上版本的PSN/ISO/UMD遊戲)

THE GAME COULD NOT BE STARTED(80020321):
出現原因: 免引導問題

解決方法:

1. 調整免引導

於XMB按SELECT鍵 → 出現VSH MENU → 將UMD ISO MODE設定為M33 Driver或SONY NP9660
大前題係你已ENABLE VSH MENU,
方法: 先完全關機 → 按緊R鍵開機 → 進入RECOVER MENU → CONFIGURATION → Use Vshmenu設定為Enabled或者Vshmenu → 完成

2. 放入UMD作免引導碟

THE GAME COULD NOT BE STARTED(80020148):
出現原因: 系統無法解密遊戲EBOOT.BIN文件

解決方法:

1. 解密遊戲
解密三寶: (自己因情況而選擇合適的)
[教學] 遊 戲 破 解 ~ 其 他 遊 戲 自 行 嘗 試 ( 己 測 試 某 幾 款 )
[教學] Yoshihiro's games decrypter B2 破解5.55版本的遊戲
[教學] EBOOT.BIN Patcher 1.0 再次破解5.55版本的遊戲 (5.03MHU/GEN/M33能執行)
(PS: 5.50GEN-D可直接執行尚未解密(破解)的6.00/5.55版本或是之後的遊戲
       5.50GEN-D3可直接執行6.10以上版本的PSN/ISO/UMD遊戲)

已有 2 人評分Good 收起 理由
「焚火‥ + 2 雖然我冇呢個問題 但係都支持下先
KaRL-BoYS + 2 你的文章對我很有用。謝謝!

總評分:  Good + 4   查看全部評分

十週年勳章(賀詞)

唔係教極都唔記  
係d人睇都懶得睇...文盲黎

十卜

十週年勳章(賀詞)

波波大人不如教埋點睇片啦-0-
我轉左mp4都睇唔到
呢個唔惦
http://2000fun.com/bbs/viewthrea ... &extra=page%3D1

十週年勳章(賀詞)

原帖由 「焚火‥ 於 09-12-21 17:15 發表
波波大人不如教埋點睇片啦-0-
我轉左mp4都睇唔到
呢個唔惦
http://2000fun.com/bbs/viewthrea ... &extra=page%3D1

求其搵個程式轉MP4
放入VIDEO就得

我一向都係咁

十週年勳章(賀詞)

佢話不支援資料格式.

ballball池大,

我既情況唔係上述三種
轉左張8GB新卡之後
直頭連iso都見唔到
入左Phantasy Star2, GVGNP, 戰場女武神2, Bleach 2
結果淨係見到Phantasy Star2 及 GVGNP
其餘兩隻見唔到
但空間卻已經佔用左
iso全部用英文命名
部機係2000舊底版
已升gen-d3 final
升完之後已enable Vshmenu
並同時已FORMAT FLASH1 AND RESET SETTINGS
格式化張卡後仍然唔得
嘗試delete isocache.bin
仍然無效
請問係邊度出問題呢

十週年勳章(賀詞)

我其中一隻game唔知點解入左game之後就彈返出黎主目錄,但又冇顯示"THE GAME COULD NOT BE STARTED",試左好多次都係咁…

笑傲無雙

................................

笑傲無雙

..............................

笑傲無雙

....................................

thx for sharing...
but i dont hv enough point to see the content. .....
so sad.....:(

希望快 d 夠分睇到...... = . =

終於睇到 d content

upgrade 完
搞掂
再次感謝

...........
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 免費註冊

聯絡我們|Archiver| 2000FUN論壇

SERVER: 2 GMT+8, 24-4-29 02:56 PM , Processed in 0.034630 second(s), 12 queries , Gzip On.

Sponsor:迷你倉 , 網頁寄存