2000FUN論壇

搜索
2000FUN論壇 綜合論壇 Fantasy Earth Zero FEZ 納茨瓦王國 紅國的解決版。提供改善方法區 (30/3小更新) ...
go

紅國的解決版。提供改善方法區 (30/3小更新) [複製鏈接]

回歸FEZ後當然要重整紅國旗鼓
眼見紅國開始有點起色,心中的建國野心再次燃燒
所以今日就突然奇想開了呢個POST
呢個POST係希望紅國既人都可以提供解決紅國各種問題方法(但不解決私人問題的唷 )
但希望各位理性地討論,本人不想再引起無謂的罵戰而增加問題
睇到有咩問題就有要改, 唔好睇左就算, 人人有責
希望紅國上下齊心

有新問題時
最好當然提出解決既方法

提供新問題格式
水工
(問題:)
(解決方法:)

#2  國戰內與外問題  (30/3更新)
#3  部隊各問題        (30/3更新)
#4  日常問題           (10/3更新)
#5  VENT問題         (30/3更新)
#6  待定
#7  待定
#8  待定

國戰內與外

國戰內
~ 指揮
缺乏指揮能力者
(問題:有指揮既人, 但都只係用部隊頻/VENT指揮團友)
(解決方法:多用軍團頻指揮成埸人, 唔好只係叫守塔, 敵召)

~ 組隊
(問題:無組既人又唔講又無彈P)
(解決方法:無組既打111 OR  係 系統設定~>等待組隊彈個P出黎 等人見到都組埋一齊)

~ 壓線
戰線散亂
(問題:不能齊上齊落, 導致死既死, 走既走)
(解決方法:不論 壓或退 都講一聲, 能提高協調度)

小隊
(問題: 組齊5人後, 但還是分開各有各打)
(解決方法:用小隊頻講聲集合返一隊人)

個人英雄主意
(問題:越打越入, 導致泥足深陷)
(解決方法:多注意頻道, 地圖)

~ 技術
雷法

(問題: 破冰, 亂雷d, 有時要幫盾冰b也不出, 雷c吹近不吹遠, 其他職到位便吹走破冰)

火法
(問題: 不斷出火c, 導致要用火d 時pw不足)

弓遊
(問題: 亂射 貪人頭 唔磨敵血, 只係打前唔打後)

刀遊
(問題: 有暈敵時要扼傷,但不看清身邊人數,人物動作為>拆武,減魔,慢足什麼都有,就不先破防)
(解決方法:見到暈左的敵人請必先破防)

雙手戰
(問題: 單體巨龍蓋重壓/解冰/火d, 唔識粉風救人)

盾戰
(問題: 大地打其他人時有時蓋傷, 但暈既時間出火劍 大地 蓋火d重壓也不知)

大劍
(問題: 小跳xn>暴跳劍>死)

~ 職業
盾戰, 冰法, 火法
(問題: 缺乏)

弓遊
(問題: 過多)

~踢人
(問題:踢人無原因 )
(解決方法:呼籲國人  保持中立的心 投下正確一票)
原因: 無論第三國又好   自己國都好    無理由的踢   只會增加 國民流失 他國人止步

~ 擴建
(問題:一埸快, 一埸慢)

~ 水工
(問題:出水速度唔夠快, 仲有好多人掛機坐水)
(解決方法:盡量咩情況下D水都比哂水銀先, 之後再由水銀分配比水邊個先)

~ 守塔意識

~ 召喚獸
=================分隔線==================

國戰外
~ 集合
(問題:成日都要估估下邊個團打咩地圖)
(解決方法:係首都/大地圖用黃頻講左打邊先)

~ 國任
(問題:各團高層齊裝  無心再做)
(解決方法:互相提醒/各團輪流做)
原因:  紅國地大人少  為增加新手/第三國人物加入   最少以國任表示 紅國仍在努力

部隊各問題

緋紅星塵
(問題:1.無副隊就唔識集合打國戰)
(解決方法:1.自發性帶隊打國戰)
(問題:2..到左集合時間總係有2~3個唔合群打其他國戰)
(解決方法:2.副隊跟返足D)
(問題:3.唔夠副隊, 一到11點後就無哂)
(解決方法:3.加多幾個)

血染
(問題:??)
(解決方法:??)

妖精
(問題:踢人之前無同當時人講原因)

少女隊
(問題:唔入VENT)

G團

櫻龍

其他部隊

日常問題

~ 溝通
態度
(問題:粗口習以為常 國戰中對敵勢力者 不友善)
(解決方法:好與壞 在乎自己和身邊的人 積極一點表示自己的不滿)
原因: 都係哦句   有能力既部隊  有善既態度   黑白分明既處事手段   都係增加國家人口的因素
~ 輔導
(問題:新手無人教, 人生路不熟, 無人教亂入國戰, 導致國戰中被踢,  自然流失人才)
(解決方法:各團都搵幾人出來專門教新手, 教到個人, 對紅國必定有一定幫助)

~ 訓練
(問題:定期部隊訓練, 了解自己身邊既部隊, 首要問題, 湊夠人數)
(解決方法:紅國部隊戰, 賽後互相檢討)

~ 交流
(問題:定期會議, 有問題, 但無人一齊討論解決方法)
(解決方法:各團團長/代表 去會議室定期會議 一/兩星期數次)

VENT問題

~ 大廳
(問題:開左都無咩人入, 打完埸國戰個個都仲係個個分流, 一係就返自己部隊分流)
(解決方法:繼續打國戰既自動自覺上去傾下埸打邊到)

~ 交流
(問題:各團之間暫時交流少, 房間設定太多密碼)
(解決方法:無野做又唔打國戰既, 上大廳傾下計, 唔係個大廳開黎無意思)

~ 配合
(問題:每個部隊都只係同某個部隊長期合作, 妖精+櫻龍 & 血染+G團)
(解決方法:試下同其他部隊合作, 例如:櫻龍+血染 & 妖精+G團)

~ 黃金時間
(問題:數個部隊打同一場好多人入唔到, 好易有人誤會有部隊唔團結唔一齊打之類, 但入唔到既玩家又唔想等(可能下場都入唔到)
(解決方法:開場前, 請各部隊代表一齊互相報下人數, 看看會否爆埸, 如人數過多 就開多一埸,  由 a+b團  又或a+c, 但事前一定要溝通好, 免生誤會)

~ 指揮
(問題:各部隊打同一場國戰但無人敢出聲指揮, 大家都怕出聲就指揮錯誤, 而被當作千古罪人, 沒有指揮自己團內輕鬆
例如:A團某人叫B團某人出騎, B團某人可能會心中不快(心想:為何一定要叫我出?), 而A團某人又唔好意思再出聲)
(解決方法:嘗試總好過甚麼也不試, 可能效果不錯, 被使喚者, 先服從 後上數)

~ 效率

~ 分流

留個位~~~~~~~~~~

少少提議+呃分

藍字為重點
紅字為以前成日發生的情況

其實好多時係戰場,,,,,,,大家都睇地圖見到有人偷塔、唔夠召等等
都會有人大叫"B7有人偷塔/守B7/B7B7B7B7"
或者係"唔夠騎,主水出騎/搵人出騎"等

先舉個例子
當發現有人偷塔/要守塔的情況
除左軍團頻叫之外,,,,,,,麻煩向部隊佈告/自己帶1小隊去守先
呢個情況唔係埋怨點解得我守,D人唔黎的時候,,,,,,首要o既係守左支塔/拖慢敵方的攻勢
(希望明我講咩~_~)

另一個例子
大家覺得無騎,唔夠騎o既時候
請先叫部隊同伴出到騎都出左先,,,,而唔係呢個又叫無騎,,,,個個又叫無騎
先解決左唔夠騎個問題,,,,令到唔夠召的情況降低,,,,再去叫人分配人出騎

咁樣戰場落後/比人追平的機會降低=贏的機會大左
我諗大家都係想打場贏的國戰,所以麻煩大家出一點力

你漏左樣野
希望增加職業平衡 紅國目前雙手戰不缺 缺盾戰
法師方面缺冰 火(特別係冰)
遊俠不予至評

缺盾戰 :victory: :victory: 呃分-v-"
真係好缺盾戰....

十週年勳章(賀詞)

應該教新手

唔好把貫 以精準咁用..........

同埋佢地應該對團長尊重,

試過有1個成員話團長係 胖女人

搞到個團長火到爆..... (女仔最唔中意比人咁講....)

十週年勳章(賀詞)

我認為D個問題算嚴重
當有人係頻到講某地區被人偷塔時
無人會理會

只有不斷洗頻才會有人見到
建議多看聊天頻道

十週年勳章(賀詞)

呃個分先~______________~

原帖由 我是雞仔 於 10-2-26 02:32 PM 發表
應該教新手

搞到個團長火到爆..... (女仔最唔中意比人咁講....)

你在自豪ma?

原帖由 我是雞仔 於 10-2-26 02:32 PM 發表
應該教新手

好似你經常都係咁...有口話人無口話自己~.~

笑傲無雙 玩過星曲WEB

係紅國玩冰法玩到心都淡啦
冰d中多幾個人
唔夠三秒就比人雷d打晒啦
玩冰玩到冇晒心機囉

個人英雄主意-嚴重

應該教新手

吊你唔好借板阿,唔該

原帖由 segawa 於 10-2-26 05:41 PM 發表
係紅國玩冰法玩到心都淡啦
冰d中多幾個人
唔夠三秒就比人雷d打晒啦
玩冰玩到冇晒心機囉

有人打咪算好
我見到係成日冰左一堆無人打,過幾秒對面又活動自如
‹ 上一主題|下一主題

聯絡我們|Archiver| 2000FUN論壇

SERVER: 2 GMT+8, 24-4-27 04:35 PM , Processed in 0.039582 second(s), 14 queries , Gzip On.

Sponsor:迷你倉 , 網頁寄存