2000FUN論壇

搜索
2000FUN論壇 綜合論壇 夢夢Online 雙手劍戰感受分享。
go

雙手劍戰感受分享。 [複製鏈接]

十週年勳章(賀詞) 十週年勳章(截圖)

前言:
  本人獨愛大劍,有雙手的話,怎能不試試。
  一試..就呆了..呆得拿三隻帳 開三隻雙手來分開玩。

感受:
  我第一隻失敗品的雙手劍,無疑地是用來熟習環境,一路上也不覺得有什麼問題,
直至見到單手劍,矛戰..就發覺 原來不是遊戲節奏慢..明顯地是雙手劍攻速超慢,
的確這個設定,我摸不著頭腦,單手劍攻速比較快是正常的,但沒理由快那麼多吧,
而且 矛也很快呀.. 畢竟是三年半的研發 無理由那麼不平衡吧。

所以第一隻雙手劍戰,先試了雙手各種各種的技能,單體的,範圍的,輔助的都點過了。
但由於技能點真係很虧蝕的情況下,只試到了24級。

然後開第二隻雙手劍戰,這次目標很明顯。這隻是為了玩單體式的。
就是說除了範圍技能及一些我覺得無必要的被動技能 如火球那招。
加攻,輔助都點滿。 感覺如何呢?! 頭20級很輕鬆地升龍斬 升龍斬。
但 需要留技點的情況下 21-24這三級 真的是地獄 水開很大。
慢慢龜到2轉後 攻擊力明顯地因為2轉的技能升了一倍多。
全開態技 有四至六個 全開一次大半條MP呢。
這時龜怪 單體放個升龍怪物已經半死。但不足的是,只有一招單體技能嘛。
試完這隻之後..再轉轉目標。

最後開了第三隻雙手劍戰,單體玩過了,到範圍式雙手。
這類在巴x論壇是最受喜愛的型式。點滿範圍技,初期開碎片拖怪龜龜龜。
初期都是被動怪,拖怪這方式.不太受落.反而很辛苦.但打單體.超慢的說。
碎片跟buff都點滿 然後隨個人喜愛再點至20點技,就留點到24級。
24級2轉後,拖怪速度快了超多,不單單是因為怪物變主動容易拖了。
更明顯的是,技能方面,初期拖怪水開得比單體還要大,但2轉後有一招炮彈的東東。
會造成範圍暈眩(這不應該是弓系技能?!),然後一堆範圍技放下去,
在暈眩過後你會發覺 一堆全趴 綠色養眼的經驗值整齊地跳出來。
水不用花很大 但效率很高,當然這限於打小怪。

總括:

雙手劍戰分  單體式 & 範圍型 & 混合?!(誤)
單體式生存來是單挑型,打王這類比範圍型適合,
本已高攻而在輔助技能加上的情況下,攻更高,還附加出血,削防。
太美好了 (限於食王)

範圍型則是為了拖怪而生存,解任務跟升級一流,不信的話,組個/自己玩看看。
在有靈魂伴侶的情況下,更為顯著,畢竟經驗值直線上升嘛,
而且更能找多個人拖怪呢。可惜小弟不才玩單機,沒女生把我看上眼>///<(人妖的踢飛。
男男這類更好說 ~絕 對 不 要~

以上完畢。 多謝收看。

希望你有其他職既分享

嘩!! 好多字!  正正

我都係甘話  後面2轉3轉先好,玩

我都試哂所有技 ..  明顯雙手戰是玩範圍的 .. .  但當然 . ..  如果pk .. . 一定比較屎吧(沒暈沒隱身). . .  . 但要沖等.  .是一流的 ..

不得不留意 .. 剛二轉學哂d正技. . 一定爽的 . . 但之後呢. .  高lv , d 怪血多左攻高左 . . 兩招(8秒同25秒冷卻) 秒唔到 . .用碎片斬 . . 個人都幾傷. . .T_T

有此故慮係因為覺得隻game人物d hp 增長都幾快. . .24lv 6-7000血吧. .  而hp水一開始就可以用最勁哥隻 . . 總覺得有一天水會開始補唔徹 = v =. .

吹水而已~~

ps: 我玩雙手都係想型姐.  .做咩咁膠要用手留彈T_T

原帖由 愛不留 於 10-2-28 04:04 PM 發表
我都試哂所有技 ..  明顯雙手戰是玩範圍的 .. .  但當然 . ..  如果pk .. . 一定比較屎吧(沒暈沒隱身). . .  . 但要沖等.  .是一流的 ..

不得不留意 .. 剛二轉學哂d正技. . 一定爽的 . . 但之後呢. .  高lv , d  ...

我真係唔明點解雙手有手榴彈-___-"但係的確幾有用

40lv3轉之後總有多招暈技。

原帖由 愛不留 於 10-2-28 04:04 PM 發表

不得不留意 .. 剛二轉學哂d正技. . 一定爽的 . . 但之後呢. .  高lv , d  ...

佢有招  大叫!扣怪 攻擊  2轉有招團斬  同1轉果招團技  兩樣用幾好既  但mp就金囉- -  
仲有招好9    要組先有用- -   俾人打扣少20%攻擊力   2轉果個up

吃水吃得好金- -  血水  藍水  兩樣都要   ..真係煩..... 企係度打一dd mp  hp 都唔加

邊有gaem 要戰士吃血水 同藍水  吃甘多架- - 真係

但系比你揀都做雙手啦..right=_=?
所以咁多說話..咪又系認同雙手勁=D哈哈
不過...食咁多紅藍水我都覺得值
至少防系戰士既防..攻系法C既攻..
仲要範圍加拖怪...
食水姐...食囉=D

雙手系吾錯^^..
單手吾好想- -我諗住抽到好QQ 同石石..防多左4XX
旦打怪只系扣小左1X - 2X -_- "

單手清怪命中哂  10 - 15秒 [有出技]
雙手清怪命中哂    5 - 8秒  [有出技]

原帖由 ■莉莉▼… 於 10-3-4 01:53 PM 發表
雙手系吾錯^^..
單手吾好想- -我諗住抽到好QQ 同石石..防多左4XX
旦打怪只系扣小左1X - 2X -_- "

單手清怪命中哂  10 - 15秒 [有出技]
雙手清怪命中哂    5 - 8秒  [有出技]

但係你有冇試過入3X副本精英怪到?

你入左就會知道1個人係無可能升~~~~我同槍攻擊力最高- -打怪都唔痛仲要比佢打到好金
一下扣你幾千~~~~你諗下如果雙手劍入到去- -根本無可能生存到

原帖由 乂散打王乂 於 10-3-4 03:43 PM 發表

但係你有冇試過入3X副本精英怪到?

你入左就會知道1個人係無可能升~~~~我同槍攻擊力最高- -打怪都唔痛仲要比佢打到好金
一下扣你幾千~~~~你諗下如果雙手劍入到去- -根本無可能生存到

我知道 @.@"
入到去盾仔都比怪扣 8xx -.-" 真系問你怕未 -3- '  ' ' '

姐係玩雙手劍係廢既啦

=_=其實..好明顯系要隻補..
吾系要防啦..囧
‹ 上一主題|下一主題

聯絡我們|Archiver| 2000FUN論壇

SERVER: 2 GMT+8, 24-5-23 05:27 AM , Processed in 0.032380 second(s), 13 queries , Gzip On.

Sponsor:迷你倉 , 網頁寄存