2000FUN論壇

搜索
2000FUN論壇 綜合論壇 Fantasy Earth Zero FEZ 納茨瓦王國 GENiUS 專用vent啟用and教學
go

GENiUS 專用vent啟用and教學   [複製鏈接]

newest IP  ---> 216.246.125.210

程式官網 http://www.ventrilo.com/

1)先到 http://www.ventrilo.com/download.php 下載 Client programs 其中一個,要配合你用緊咩 windows 或 Mac 等,一般都係第一個,進入後按 I agree 進行下載

2)下載後 install 再開啟

3)按圖中紅圈

4)再按 New

5)輸入你在 FEZ 內的 game 名,方便大家使用時認人

6)按 OK

7)再按圖中紅圈

8)再按 New

9)輸入服務器名,任意輸入,如 GENIUS

10)在紅圈的 Hostname or IP 輸入特定 IP,在藍圈的 Password 輸入密碼,至於 Port number 輸入3786
PORT: 3786
密碼: 問團內任何一位會員
設定完成

11)每次使用時按一下 Connect

12)連線成功

發言時按著鍵盤左下 Ctrl,綠色喇叭代表發言中,如想用第二個按鍵或其他設定請進入 Setup

調教按鍵、出聲及入聲音量

1)按右邊的 Setup

2)紅圈設定發言按鍵,藍圈設定Outbound(即你說話時對方聽到的聲音)及綠圈設定Inbound(即收音)

咪(mic)使用問題

1)先確保你有 mic 並已插入電腦紅色位置

2)按電腦右下的喇叭仔(即音量)

3)選項之後內容

4)選擇 Input 後按確定

5)確保麥克風音量不能為空,理論上可以正常使用

vent_a.jpg vent_b.jpg
已有 7 人評分Good 收起 理由
土耳其@fez + 3 感謝分享!
櫻花幻影 + 2 唔記得比GOOD添
13313313333 + 2 支持你!下次繼續^_^
霉乂男 + 2 實在太偉大,藍國人都要加分比你。
jcchenghk + 1 紅國變了@@
惡魔獵鷹 + 3 支持你!下次繼續^_^
路人荿 + 1 無私奉獻 希望紅國人 可以保持和諧

總評分:  Good + 14   查看全部評分

支持一下先~

終於搞到,好事好事

十週年勳章(賀詞)

我反而想用舊板vent多D~_~
不過都支持下啦

點推薦置頂啦

十週年勳章(賀詞)

wow   有我間房 禁室培育~

紅國既朋友加油~

原帖由 ocean森 於 10-3-25 02:01 AM 發表
wow   有我間房 禁室培育~

有無三角木馬先

十週年勳章(賀詞)

創業難  守業更難      (唔好掉以輕心)
這一步  對紅國來講   十分重要!!
一旦失敗  再想攪 就難上加難...

希望樓主   預想一下   處理一些突發事件   (例如罵戰等等)
一旦二團發生 罵戰  從而退出v   就滿遺憾
希望各團  有咩事都好  唔好退出v

仲有見到     好多時   打完一埸  <聯合國戰>   
各團  都會返回  自己專屬頻

樓主有無打算    開一個公眾頻
就好似   紅國主城咁    有一個大廰  各團人都可以看到  彼此
當各團  都少人時  又無人帶隊   就可以去公眾頻   聚聚  (做國任 招人幫手宣戰 甚至比無團人士 一個落腳點)
如果真係開  希望可以在置頂   一來顥眼  二來尊重

>>仲有見到     好多時   打完一埸  <聯合國戰>   
>>各團  都會返回  自己專屬頻

分開好,正所謂見面容易相處難,日見夜見成日見,好易出事

>>就可以去公眾頻   聚聚  (做國任 招人幫手宣戰 甚至比無團人士 一個落腳點)
就算有團都唔擔保100%唔係25,又可能唔係真心25,只係唔小心傳左個密碼出去
仲要比無團人士.........好危險下o者

十週年勳章(賀詞)

真係要嘈既   就算唔係vent嘈   一樣咪可以在主城
幾時見  有軍事區等等地方 有部隊用黎做掛機點 ??
反而  你見有幾可  有人用  vent嘈過??
d人打字就叻   真係叫佢出聲抽水  有幾多個敢
開公眾頻目的 主要係  希望各人  就算非黃金時段都可以一齊
從而更投入  紅國專屬vent

知人口面不知心  無可否認  每個團  一定有人 有玩其怹國分身
唔係話  見人就派v頻 密碼   
紅國有d咩人  經常on 又為紅國作出過貢獻既
就算比佢入v  又有咩問題
當然 所謂無團 (唔一定指真係無團人士  包括一d較少人的團 列如少女 炎鳥等等)

紅國v頻 唔單單止係為左  打國戰
我認為  最重要係  再從新凝聚 紅國人的心

四大團 (G 櫻 妖 血)  佔紅國人口 幾多成呢??

暫時出問題係
1)夜晚黃金時間9:00至12:00
四團同打一個場好多人入唔到
好易有人誤會有團唔團結唔一齊打之類
但入唔到既玩家又唔想等(可能下場都入唔到)

2)三四個團同打一場國戰雖然同用一個vent但無人敢出聲指揮
大家都好怕出聲驚帶錯隊
無自己團打時講野咁輕鬆
例如A團某人叫B團某人出騎
B團某人可能會心中不快(心想:你自己又唔出?叫我出)
A團某人又唔好意思再出聲

3)各團之間暫時交流少
房間設定太多密碼
你入我唔到我入你唔到

非常好的正確態度,帶出問題的所在.
希望多D不同意見,可以做好一點.

原帖由 火之熙 於 10-3-26 04:37 PM 發表
暫時出問題係
1)夜晚黃金時間9:00至12:00
四團同打一個場好多人入唔到
好易有人誤會有團唔團結唔一齊打之類
但入唔到既玩家又唔想等(可能下場都入唔到)

2)三四個團同打一場國戰雖然同用一個vent但無人敢出聲指 ...

講真而加個VENT真係分得太多區
每一個團佢都分開幾個區 再加密碼
咁試問又點可以團結得好呢..
根本凝聚力未夠

十週年勳章(賀詞)

1 爆埸  入唔哂
我覺得 開場前  四團 頭頭一齊 傾傾先   互相報下人數   看看會否爆埸   
真係人太多 未開二埸囉  由 a+b團  又或a+c    但事前一定要溝通好 免生誤會

2 槍打出頭鳥   誰也不服誰
係咁情況下    合作的團    不妨輪流   做頭頭
但  這個 一定要   同團員講   好等高手們   放下中心成見
今埸今場 聽邊個  下下埸就由我地帶頭等等
一定要透明    讓佢地明白   誰也無吃虧
都係哦句   4團領隊  真係要溝通溝通

3 <0>交流
樓上  我有提到開大廳  就係想  各團可以多一點點接觸
但誰先 行出這一步??   這需要人帶頭   離開封閉的密室  
希望(g團 大大們 可以領頭先踏出  這一步)
另外  交流這個未必 一定要咁被動
競技埸    其實可以帶來好多樂趣
有10k  有搶簱仔  有打怪等等   (10k 可以順路練埋技術)
但要需注意   一定要混隊玩   如果係團對團  勝負難免會令相方仇視....唔係人人都38吋..

4 效率
好多時  聯合打一二埸後   
因為不了了之       人群  就散了
長期合作  要刷出火花   就一定要無冷埸  一場接一埸
建意未完埸  仲有0.5條國力   頭頭們  就商討定下一埸等等事項

緋紅星塵正式加入聯合vent~望大家能好好合作(只為一名隊員,速逃)

十週年勳章(截圖)

GOOD啊~~~~~~~~~

緋紅軍加入....
感覺還ok 多謝支援!!

真係好左好多
效率高左好多

原帖由 kuok1234 於 10-3-26 03:03 AM 發表
>>仲有見到     好多時   打完一埸      
>>各團  都會返回  自己專屬頻

分開好,正所謂見面容易相處難,日見夜見成日見,好易出事

>>就可以去公眾頻   聚聚  (做國任 招人幫手宣戰 甚至比無團 ...

你係馬路前...會唔會有個交通督察就埋黎同你講...馬路係有車架...
咩都有風險架啦...驚得幾多...
‹ 上一主題|下一主題

聯絡我們|Archiver| 2000FUN論壇

SERVER: 2 GMT+8, 24-4-29 04:32 AM , Processed in 0.047335 second(s), 15 queries , Gzip On.

Sponsor:迷你倉 , 網頁寄存