2000FUN論壇

搜索
2000FUN論壇 綜合論壇 高達街機系列 [GVGN]問艾比安斬得快O既要訣
返回列表 發新帖 回覆
go

[GVGN]問艾比安斬得快O既要訣 [複製鏈接]

十週年勳章(賀詞)

我用艾比安係可以由頭斬到DOWN為止
但係就總係好似卡住卡住咁唔暢順
但係見好多人可以斬到勁快,部機好似抽筋咁...
究竟有咩方法GA.......

格>ac>格>ac>格>ac..................................最快大約2秒插左你5,6下到
多數人用前...新手用n吧...係機鋪目前我都未可以安定使出...通常插左3,4下就甩,其實我極小用艾比安挑就真

我懶用開下面幾招...
前→後ab 2段>abc爆發 威力220 (開頭多一下初段都得)
前→nn→後ab 3段 239
初段x3→後ab 3段 237

<-直接快速初段10hit->ass特的路過

十週年勳章(賀詞)

其實我係想問斬得快o既方法
唔係combo@@..
因為成日都斬唔順,好似卡住卡住咁,做唔到好似d高人咁,快到好似部機癲左咁

原帖由 k'9999 於 10-3-30 01:47 AM 發表
唔係combo@@..
因為成日都斬唔順,好似卡住卡住咁,做唔到好似d高人咁,快到好似部機癲左咁

練多D吧..
最易就係正方制轉AC..手殘地三角+正方推..

原帖由 拉‧魯‧古魯謝 於 10-3-30 01:23 AM 發表
ass特的路過

PSP定機鋪psp手殘都隨時識出

原帖由 k'9999 於 10-3-30 01:47 AM 發表
唔係combo@@..

要快就要用用ac連格...明白嗎?

你想狂n格...未狂n→ac→n→ac→n→ac→n→ac................你係唔想用任何cancel或其他招黎連格就應該左格→右格→左格→右格最岩你...狂搖支棍狂禁格製就是(咁博法唔係扣得點多,傷害2 十下初段打DOWN先246...而且你玩得多機鋪D製應該愈黎愈....)

我打combo出黎係有原因...艾比安正常係玩呢d combo嫁啦...我講個幾招快完成通常雙打用再唔係就ac高速連劍...單挑就可以用(前>)x5>後特...

諗下啦部野d劍1hit扣幾多要打幾耐先會痛?仲要無槍...個又唔係全方位周時擋唔到(唔知係唔係個d幾秒之內唔可以開幾多個力場ga問題關係總之set得唔好),招ac就無乜意見不過可以強化更好...booster又唔係長人實比人拉...比你埋到人身你仲慢慢格?1陣比敵人救機當你格左人5hit先比人救([傷害2]30x5=150)唔好話比敵人用格救...射你3槍都你都蝕本...你唔睇都無所謂嫁↓更多連技↓
http://www15.atwiki.jp/gvsgnext2/pages/146.html
http://www15.atwiki.jp/gvsgnext2/pages/62.html
http://www15.atwiki.jp/gvsgnext2/pages/12.html

原帖由 私名前Terry 於 10-3-30 07:26 PM 發表

你想狂n格...未狂n→ac→n→ac→n→ac→n→ac................你係唔想用任何cancel或其他招黎連格就應該左格→右格→左格→ ...

街機照用可也= =
話說早兩日有個傻仔用陸戰俾我用吞X一set格爆一部
全場唔洗1分鐘爆人6部機自己近乎無損
很實用的一套格
nnnn->特格>特格
第3下n格放線,第4下n格開劍一閃斬,之後即刻nd接特格捕捉>特格零距離舉高shining finger即刻一部

原帖由 拉‧魯‧古魯謝 於 10-4-1 06:07 PM 發表

街機照用可也= =
很實用的一套格
nnnn->特格>特格
第3下n格放線,第4下n格開 ...

1ON1 特格特射派嘛A_A

十週年勳章(賀詞)

原帖由 拉‧魯‧古魯謝 於 10-4-1 06:07 PM 發表

街機照用可也= =
很實用的一套格
nnnn->特格>特格
第3下n格放線,第4下n格開 ...

師兄..我3下n格放線 開劍 nd 放線己經王格..

原帖由 「焚火‥ 於 10-4-2 11:37 AM 發表

師兄..我3下n格放線 開劍 nd 放線己經王格..

?怎麼變成說X的格鬥?
近期開始留意呢部機...我解釋下...樓上個位師兄講個招
N(有2段)→放線(即2段目)→拉番過黎斬一下(3段目)之後ND特格→特格...我PSP試過係可行的,WIKI都有呢招
http://www15.atwiki.jp/gvsgnext2/pages/145.html
NNN>特格特格 威力265 高威力耐性皆無。根性値299。

原帖由 k'9999 於 10-3-28 08:07 PM 發表
我用艾比安係可以由頭斬到DOWN為止
但係就總係好似卡住卡住咁唔暢順
但係見好多人可以斬到勁快,部機好似抽筋咁...
究竟有咩方法GA.......

斬到抽筋咁唔洗Cancel的

基本最易做就係 前格 ->右格 ->前格 ->右格>前格 ->右格 loop 隻手禁快d 嘗試多幾次就成功

十週年勳章(賀詞)

我目前都係用順時針咁LOOP落去
速度唔係太慢
但係同神速仲係有一段距離

原帖由 …啊雪… 於 10-4-1 07:27 PM 發表

1ON1 特格特射派嘛A_A

人地較埋卒仔圍我玩唔到
人家較埋回避卒都1炒6
真係1ON1的話我早就月光蝶收佢檔了

車...一路禁9轉..一路格

原帖由 私の名前はTerry 於 10-3-30 07:26 PM 發表

你想狂n格...未狂n→ac→n→ac→n→ac→n→ac................你係唔想用任何cancel或其他招黎連格就應該左格→右格→左格→ ...

可唔可以俾埋死神既連技表黎  我唔知死神日文係咩-.-

原帖由 天乂殘羽 於 10-4-11 10:16 PM 發表

可唔可以俾埋死神既連技表黎  我唔知死神日文係咩-.-

你真奇怪...出面有個post講緊死神相關討論你唔係個到問...入黎艾比安相關問=_=
http://www20.atwiki.jp/gundam-nextplus/pages/123.html
http://www20.atwiki.jp/gundam-nextplus/pages/57.html

原帖由 私の名前はTerry 於 10-4-11 10:45 PM 發表

你真奇怪...出面有個post講緊死神相關討論你唔係個到問...入黎艾比安相關問=_=
http://www20.atwiki.jp/gundam-nextplus/pages/123.html
http://www20.atwiki.jp/gundam-nextplus/pages/57.html

見你呢度俾網扯  順手問嗎  唔該晒

我艾比安一招秒EZ8

十週年勳章(賀詞)

我都覺@.@

其實我用艾比安有招最簡單...

4b or 6b 起手 , 中一下即刻  2AB + BB

入格 斬一下,  再X字斬三刀 , 都2百幾300 , 又快又痛又唔駛CANCEL
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 免費註冊

聯絡我們|Archiver| 2000FUN論壇

SERVER: 2 GMT+8, 24-4-28 03:29 AM , Processed in 0.041938 second(s), 12 queries , Gzip On.

Sponsor:迷你倉 , 網頁寄存