2000FUN論壇

搜索
2000FUN論壇 綜合論壇 九陰真經 九陰出自動尋路 官方論壇吵番天(官方策劃任盈盈的回答) ...
go

九陰出自動尋路 官方論壇吵番天(官方策劃任盈盈的回答) [複製鏈接]

官方策劃任盈盈的回答:
最近論壇掀起了遊戲是否應該自動尋路的討論風。
湊個熱鬧,也來說上兩句。
我想舉兩個最簡單的情況。

情況1假設有自動尋路。先不說解救了路盲MM。
玩家接任務的時候假設他不看具體任務直接尋路。那麼中途的過程他要幹嘛?3D遊戲的地圖很大,這段時間幹嘛呢?
因為有了自動尋路,他可以吃東西、上洗手間、打個電話、定定心心欣賞沿路風景,或者,乾脆利用這個時間把任務瀏覽一遍。說不定任務劇情看完後,目的地也到了。

情況2假設沒有自動尋路。
那麼它必定會有插件問世。其實導致的結果是一樣的。
首先玩家如果不想看具體任務,眼睛完全可以掃描到介面上的任務目標,點擊旁邊的插件,然後查找大地圖上的位置,手動跑過去。
這樣的過程中,他不方便吃東西,不能去上洗手間、打電話,除非是在半路上停下來。當然,他更不可能跑著跑著突然止步,打開任務介面查看所謂的任務情節。
所以,從上述兩種情況下來看,大家可以很清楚得看到,哪一種情況,玩家認真看任務的可能性高了。
其次,無論是以上哪種情況,如果一款遊戲需要逼迫玩家去面對你的任務,那麼這款遊戲也將是不成功的。
喜歡了解遊戲任務,感受遊戲世界劇情的玩家,當然是很好的。
但是對於那些沒有耐心來看繁瑣任務的玩家,難道就要這麼放棄麼。
其實也不用。
比如我們可以在系統裡設置這樣一個東西,假設它的名字叫江湖經歷。
它把一個玩家從來到這個世界,經歷過所有的武林任務和江湖情節全部的記錄了下來,那麼所有的玩家都不再會有遺憾。
只要你想,無論何時何地,你都能查看你的江湖經歷,回憶你在這個世界裡踏下的足印。

轉自官方論壇

忍影世界 玩過星曲WEB

其實有自動尋路都OK既~
好似佢咁講行過去可以睇下任務~
同埋有唔代表一定要用既~
你都可以自己搵~

其實官方出唔出自動尋路對我黎講根本冇所謂

但係如果有得比我選擇,我寧願反對有自動尋路

原因(1): 有自動尋路既話就會間接性養懶人,

間接性令D玩家唔多睇任務內容黎解任務,

乜野都靠晒自動尋路功能,

依個正正間接性反映依加D玩家乜野都要方便

原帖由 wolfhell 於 10-4-14 11:41 PM 發表
其實官方出唔出自動尋路對我黎講根本冇所謂

但係如果有得比我選擇,我寧願反對有自動尋路

原因(1): 有自動尋路既話就會間接性養懶人,

間接性令D玩家唔多睇任務內容黎解任務,
              ...

一張圖直行5mins(大圖7~10mins)wor 大佬(唔用輕功坐騎
我諗冇auto 小左好多人玩

原帖由 99金 於 10-4-13 01:27 PM 發表
官方策劃任盈盈的回答:
最近論壇掀起了遊戲是否應該自動尋路的討論風。
湊個熱鬧,也來說上兩句。
我想舉兩個最簡單的情況。

情況1假設有自動尋路。先不說解救了路盲MM。
玩家接任務的時候假設他不看具體任 ...

甘99金 想 邊樣多d o.o'?

我就覺得自己搵好玩d.
又可以通街跳下玩下'
問下人點點點.
多d交流.

如果自己行.
甘同外掛 自己打怪'
有咩分別?

仲有果個 乜鬼 江湖經歷.
睇 同 玩 係兩樣野黎- .-

唔鍾意自己搵既人.
都係因為 唔知邊條友'
up出黎.
又有邊條友'
同意.做左出黎'
之後個個就跟住佢個甘既自動尋路.
唉'你乜都自動甘玩黎有咩意思姐.?

原帖由 呆呆豬 於 2010-4-15 01:10 發表

一張圖直行5mins(大圖7~10mins)wor 大佬(唔用輕功坐騎
我諗冇auto 小左好多人玩

如果研發商研發得好、搞得好既話,

我諗唔會小左人玩囉,

總有一批會留係到繼續玩,

依d野睇下官方點宣傳隻九陰真經姐

原帖由 astray2008 於 10-4-15 09:09 PM 發表

甘99金 想 邊樣多d o.o'?

...

我冇所謂...
但係我支持冇自動尋路
就算有,我都唔會用,因為用輕功跳黎跳去會好玩好多

笑傲無雙 玩過星曲WEB

好期待呀,幾時有得玩

忍影世界 玩過星曲WEB

原帖由 99金 於 10-4-16 04:58 PM 發表

我冇所謂...
但係我支持冇自動尋路...

有趣既趕路方式的確會令人唔用自動尋路~
好似之前我玩隻單機game咁~
叫虐殺原形~佢跑步果種速度感同力量感好正~
所以我成日都周街跑黎跑去~
又有隻未來啟示錄既online game~
佢有得揸機車~
趕路果陣我都係用鍵盤控制揸機車~
唔會用自動尋路~
九陰仲可以用輕功趕路添~
仲好玩過上邊我講果兩隻~到時我趕路都狂玩輕功~

原帖由 john01006 於 10-4-17 01:08 PM 發表

有趣既趕路方式的確會令人唔用自動尋路~
好似之前我玩隻單機game咁~
叫虐殺原形~佢跑步果種速度感同力量感好正~
所以我成日都周街跑黎跑去~
又有隻未來啟示錄既online game~
佢有得揸機車~
趕路果陣我 ...

輕勁要考內功(定唔知咩功) 有時限性-_-
你點趕路 假設輕功速度提升100%(一定唔會set100%咁多)
比你無限輕功 細圖都要行2mins 咁又真係悶左d wor
只可以講 掛自動仲衰 幾mins都唔知做咩好 睇風景-_-?

原帖由 呆呆豬 於 2010-4-17 15:46 發表

輕勁要考內功(定唔知咩功) 有時限性-_-
你點趕路 假設輕功速度提升100%(一定唔會set100%咁多)
比你無限輕功 細圖都要行2mins 咁又真係悶左d wor
只可以講 掛自動仲衰 幾mins都唔知做咩好 睇風景-_-?

我理得輕勁洗唔洗時限性

但你知唔知點解大陸d玩家咁反對有自動尋路?

最主要目的係:因為玩家想官方能將九陰真經全地圖做到無縫連接技術

依個技術唔但指大大減少玩家係螢幕前等待讀條既次數,同時比玩家一個近乎真實既巨大遊戲世界。

同埋依個技術到左今時今日魔獸世界online先能做到,但其他國家係研發唔到咁既技術

所以大陸玩家希望官方參考魔獸世界地圖黎度新訂做另一個九陰真經大地圖呀

十週年勳章(賀詞)

有, 你都可以唔用
冇, 你想用都冇得用

若果說甚麼養成懶人, 要懶既冇人阻到, 可以懶到唔玩
唔懶既, 就算有都唔會用

原帖由 wolfhell 於 10-4-17 05:51 PM 發表

我理得輕勁洗唔洗時限性

但你知唔知點解大陸d玩家咁反對有自動尋路?

最主要目的係:因為玩家想官方能將九陰真經全地圖做到無縫連接技術

依個技術唔但指大大減少玩家係螢幕前等待讀條既次數,同時比玩家一 ...

無縫有D GAME都有...之係勁LAG姐~優化不足~原因為伺服器帶來負擔

原帖由 呆呆豬 於 2010-4-20 22:37 發表

無縫有D GAME都有...之係勁LAG姐~優化不足~原因為伺服器帶來負擔

唔係優化不足,係對依方面技術仲未掌握得咁好呀

魔獸到左今時今日"塋"然稱霸全球都係有一班背後專業人士

將遊戲藍圖設計得天衣無逢,獨一無二呀

不論在安裝過程至遊戲裡,都做得相當完善

試問有邊game可以做得咁勁、咁厲害呀

同埋想當年你仲玩緊魔獸單機game既時候

佢地間公司以經諗到我地要發展到2010今時今日既成就

九陰真經點研發都追唔上,但係講真今時今日中國d網絡遊戲研發得咁既水準算係唔錯啦

算係有少少突破及改善,不過"塋"然都有進步空間

原帖由 99金 於 10-4-16 04:58 PM 發表

我冇所謂...
但係我支持冇自動尋路
就算有,我都唔會用,因為用輕功跳黎跳去會好玩好多

正解~我都覺得自己搵好D,
既然已經話要仿古,甘不如就冇自動尋路,
甘咪仲真!!
而且呀,你有心玩隻GAME既話,
1個星期叫你升1LV(假設下姐),
你都願意嫁啦~
更何況係個幾分鐘,
你咪當係練下輕功囉,
而且D畫面好令,
睇風景~
‹ 上一主題|下一主題

聯絡我們|Archiver| 2000FUN論壇

SERVER: 2 GMT+8, 24-5-1 08:58 AM , Processed in 0.037731 second(s), 12 queries , Gzip On.

Sponsor:迷你倉 , 網頁寄存