2000FUN論壇

搜索
2000FUN論壇 綜合論壇 幻月之歌 《幻月之歌》心得區 【班門弄斧更新】冰火主導法師分享~39lv大部分主動/被動 ...
go

【班門弄斧更新】冰火主導法師分享~39lv大部分主動/被動技分析 [複製鏈接]

十週年勳章(賀詞)

今日有位玩家PM我
內容:
我係幻月冇時間玩法師,見你好似有玩,所以想問下你.
1.法師係咪真係好易死?見人係咁話少血易比人秒.
2.前期有冇冷卻快同埋冇吟唱既攻技?因為好似創角果招好似都有2.0吟唱...速度大打折扣
3.後期(你升到幾多就幾後)有幾招技真係叫經常用?講約數ok...最好講埋名^^
4.你有冇試過搵祭司用招冰火詛咒同你配合打怪,如有效果係點.

最後希望你答到我,因為我唔知版上邊個有玩法師而又肯熱心答人既,見你有分享自己經驗所以pm你,如有不便請見諒.

我答:
哦~冇問題
魔法彈去到後期比較小用(CD2秒果招)
我專精係修爆擊同埋冰火系既
EG:火系DOT +XX%
冰系爆擊+XX%咁
冰系有兩招我用會,暴風雪:打自身範圍既,出招時間6秒,CD時間0.6叫大技黎,因為食魔好勁
最多可以打5隻,依招我用黎打王用多
因為王身邊會有兩隻小怪O係度,3隻打落黎都幾痛下
攻擊力係計自身魔攻+XXX(招LV越高越多)
冰第2招長用:寒霜衝擊,施法4秒,1秒一下都好高攻
魔用得少,好似我自己玩埋爆擊爆到一下,多數打高3,4LV怪都冇問題
仲可以O係依4打死一隻怪,CD時間0,好好用

如果打埋範圍,有地震術,CD時間又係好快,用魔大量
距離都算遠,如果打遠攻怪,幾隻O係埋一齊,出兩次都一定殺曬D怪

因為自己單練多,未試過同祭師去打過怪

暫時,PK法係好差,因為係得法冇暈技,但聽講去到45之後有冰停人,依個唔SURE
血量我去到39未計祭BUFF都有21XX魔都係2XXX

而詠唱方面我諗你都知,攻擊同詠唱完全係同一時間做
者係話當我出緊寒霜衝擊時果4秒,要esc中斷
有自動怪而自己冇血多數死得=[
所以唔計打王唔計禦神輪果D
法單打怪其實唔差
問題只係中斷技能,留意血量

我自己長用單P怪:
焚燒(12秒內有DOT,計法係(招越高LV%)+基本攻擊(1XX)加12秒DOT3秒一下(魔攻XX%+1XX攻)
寒霜衝擊
依兩扣,5~7秒打死一怪
唔理遠攻又好近攻都好,多數D怪都係最多打到你3,4下到

★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★

以下為圖片分享及不詳細分析:
被動技:

以現階段內測,魔法適應LV2此5%魔爆傷害,可以肯定的說不明顯
而且暫時以45LV爆擊型法師,最高爆擊率大約只有15%~20%,
以遊戲數值顯示方面約2300~2800(已包括所有強化裝置/裝備)
所以是否實用?!見人見智吧
等級2學習費用也不算多,買個安心吧lol

這是OJ(我稱呼那道具作OJ,ORANGE JUICE,柳丁汁),忘了在城買OJ或用盡後
又想多刷一下怪升等獲取經驗值時,絕對是好幫手

281點....說多不多說少不少,可多發兩三次攻擊,買吧買吧

學吧學吧,怎說也是多一點點回復,學了也沒壞啊~

主動技:

主要說明招式施法時間比較長(兩秒),雖然有一定攻擊力
(190%魔攻加大數值固定傷害)前期打怪必用,後期有其他技可以取代
PK方面,只要拉到一定距離也是不錯的技能
但必須記得,其他職業都有暈技,要避免敵人暈眩技是否已使用或CD中才好使用
否則危險性大增

出技時有一個魔法陣(?)顯示攻擊範圍,一秒一次傷害
平均數約160~2XX,打怪時,怪物為魔攻,遠攻時,當三五成群也是一個非常好的範圍技
基本上施放兩次,所以怪物都可以歸西的了(不計王)~
但注意,18尺距離以本人經驗基本上任何遠攻怪都可以成功攻擊施技者
代表,如果成功攻擊5隻怪時,每2秒就有5次傷害,拉怪時必須小心。
PK方面,前方大戰時,這是絕對可以幫助友方作出不錯的攻擊傷害
但一發現有隱身忍者或戰士埋身,請立即ESC中斷技能
再用空間移動逃離現場,否則非死則重傷

比魔能彈遠的攻擊技,施放時間也是兩秒,
用法與魔能彈相似。

CD時間比較長的一招,考慮用法是PK時幫助我方戰力於戰鬥狀態也可快速回血
12秒如果不被其他人攻擊時,必定回滿血
當然要留意施法時間3秒會有機會被敵人攻擊,給敵人來個二連殺

這技能嘛....如非準備長期作戰/打副本/PK
基本上是不會用的,用15分鐘時間可製作約5魔法水晶,
可即時回魔,當然要買OJ回魔再製作吧~
有空而又準備作戰時,不妨製作一些少量傍身也是不錯的

長期使用BUFF之一,施放速度能加快一點點便快一點點吧
雖然以內封版本也是其中不明顯的一環,但也用一用吧=]
但不明白為"攻擊者法力值"是魔法法攻擊力/還是減少受技者法力(MP)

法師拉打技能之一,大多數PK用
61移動速度明不明顯?哈~自行理解吧

對任何人/怪都有用的一技能,12%如施放時間為3,多0.3秒時間
也是....有一點點用吧....

對我來說...這大多數是逃走技
CD時間45.......基本上PK只能用一次....
PK這招可幫助自己快速攻擊或逃離,
要盡快自行習慣施法有效位置/距離,
使用得心應手時,絕對是不錯的技能

地系魔法....沒有大家所想像中的
減速,暈眩效果
施法時間比魔能彈,雷擊術快0.8秒
但距離可是近得可憐.....強烈希望官方可增加此技能負加效果

本身有第一時間傷害,再加上DOT,後期專精加強DOT傷害達30%
打怪時,如遇上主動怪,收起神子,先用此技起手,
再配其他招式,絕對值得推薦

個人認為團P專用技。如圖所示,不作說明亦可

也是不錯的技能,自身範圍技,每一波攻擊也有不俗傷害輸出
而且沒留意錯誤,6尺內之怪受到攻擊時會有一點點拉埋施技者身邊
本人打王必用,因為可以先清王身邊的兩隻小怪
避免多重傷害。
PK時,本人絕對認為此招由如拉登
自殺式襲擊,被敵方埋身時多數也是忍者,戰士,4個暈....如何不死?
只能換取約每個敵人約2~400傷,然後便塵歸塵土歸土了lol

另一必須使用buff,如圖所示,不作說明

第4個單體攻擊技能,
但本人沒有留意是否每一個火球都有172%+527傷害
但也是很不錯的攻擊招式

本人用最多之技能,打怪一流
施法第一秒便有傷害輸出
如本人spi(爆擊法師)爆擊成功
38lv打40~42lv怪可達每一波5xx

而如果打避動怪而一次爆攻擊也沒發出
放心,神子會自動幫你尾刀
,同時已經可以tab打第二隻怪
不過要留意,神子miss時,你亦會被攻擊
小心危險

而...緩速嘛.......還是這句
內封數低不明顯,有或沒有..我都分不清了
◇◇◇◇◇◇◇◇◇◇◇◇◇◇◇◇◇◇◇◇◇◇◇◇◇◇◇◇◇◇◇

本人封測主職也會以此路升上去=]
希望挑戰比例弱,比例易死的法師~

★喜歡此文請加gd推薦~★

已有 4 人評分Good 收起 理由
king3498 + 2 你的文章對我很有用。謝謝!
★呀豪☆﹏。 + 2 你的文章對我很有用。謝謝!
~*花花靈兒*~ + 2 詳細 多謝分享=]
仲z + 1 借左你個post黎引用xd

總評分:  Good + 7   查看全部評分

焚燒冇乜用 打王可能有D用

十週年勳章(賀詞)

有冰停人 第1次內測 BUG左 冰3秒 1秒都無就完左
第2次內測無封頂唔知=[

雲雲

最慘係無隱身果下- . - .......  

我自己慣用

寒衝 + 物理神子[比怪低3等左右 ]       ko .  其他技都省番= /= !

十週年勳章(賀詞)

原帖由 he00932268 於 10-4-28 08:02 PM 發表

如果打主動怪,唔想隻神子total lost死埋既
禁燒is gd因為燒完用寒霜或魔能彈都殺到怪=]

十週年勳章(賀詞)

原帖由 he00932268 於 10-4-28 08:02 PM 發表

你試下比我打下= =就知有用

燒人 放完 放冰 減速 再用專精技 要燒緊果陣 先可放 爆多野

幾強下

十週年勳章(賀詞)

原帖由 小雲* 於 10-4-28 08:29 PM 發表

燒人 放完 放冰 減速 再用專精技 要燒緊果陣 先可放 爆多野

幾強下

我覺得..個減速..好SH!T下....
之前內封..冇FEEL........

原帖由 小雲* 於 10-4-28 08:29 PM 發表

幾強下

燒人 放完  <--放完 焚爆??

照甘講 法師咪好屈-_-

十週年勳章(賀詞)

原帖由 okokop 於 10-4-28 08:33 PM 發表

燒人 放完   

仲未識PK...冇冰同見暈已死=[

十週年勳章(賀詞)

原帖由 kawah1111 於 10-4-28 08:37 PM 發表

仲未識PK...冇冰同見暈已死=[

43L.V 秒殺技

除這招..法師在PK無可取地方

燒囉..燒人

跟住走佬

走走下轉身爆擊

試過咁樣殺BATO 但要確保唔比人暈=[

十週年勳章(賀詞)

原帖由 小雲* 於 10-4-28 08:48 PM 發表

43L.V 秒殺技

除這招..法師在PK無可取地方

燒囉..燒人

跟住走佬

走走下轉身爆擊

試過咁樣殺BATO 但要確保唔比人暈=[

咁打戰士就慘了=[
多數走唔甩

好野 有法師的技 LIST 出黎
感謝大大分享

十週年勳章(賀詞)

原帖由 黑執事 於 10-4-28 08:59 PM 發表
好野 有法師的技 LIST 出黎
感謝大大分享

其實仲有其他技..不過冇咩用唔識了=[

十週年勳章(賀詞)

雷電術唔錯既xd

終斷技按esc

十週年勳章(賀詞)

原帖由 小雲* 於 10-4-28 09:32 PM 發表
雷電術唔錯既xd

終斷技按esc

我真係唔識...比人話了.....
搞到成日傻下傻下死...
之前有冇提過架d任.....
我真係估唔到esc囉=[太蠢了

十週年勳章(賀詞)

原帖由 kawah1111 於 10-4-28 09:35 PM 發表

我真係唔識...比人話了.....
搞到成日傻下傻下死...
之前有冇提過架d任.....
我真係估唔到esc囉=[太蠢了

第1次內測 無意中禁esc發現XD

十週年勳章(賀詞) 十週年勳章(截圖)

支持夜神

係呀- -又會連到咁多技

看來法真的是一個很深奧的職業..
希望公測那時候可以玩得好啦Q__Q
‹ 上一主題|下一主題

聯絡我們|Archiver| 2000FUN論壇

SERVER: 2 GMT+8, 24-4-27 07:55 PM , Processed in 0.052975 second(s), 14 queries , Gzip On.

Sponsor:迷你倉 , 網頁寄存