2000FUN論壇

搜索
2000FUN論壇 綜合論壇 Fantasy Earth Zero 純討論區,片已刪
樓主: samsam113
go

[游俠] 純討論區,片已刪 [複製鏈接]

原帖由 chrischan101 於 10-5-6 05:14 PM 發表

我本來由得佢係度認下叻就算數
但係我唔知點解呢d級數ge片都話有人會去學
好心樓主有機會就去d大團感受下 咩叫控場
你一日係dy 一日就只係得dy團ge級數

好認真咁回你呢一句
我玩左2年以來的感受,我一直都係藍國,所有舊幻影同之前烏合所謂大團開的場我一定唔入(我入先佢地再入另計)
係大團做弓遊,的確.....就好像所有教科書一樣,放下狀態箭,執下雞,企在一大堆箭士後面等開餐,做大家認為"稱職的弓遊"
我冇要踩低各大團的弓手的意思......但係........場場順風順水,冇人埋到你身,多你一個唔多少你一個又絕唔少的時候(大團差唔多可以唔收弓遊)
你的所謂"級數".........sorry..........毫無挑戰性可言...........看過教學(教科書)的人,係人都識..............
大團有多一個弓遊同少一個弓遊..............真係冇乜分別

我一直都係中小團,我每日不停打的國戰都係被sm的居多...........戰士極少,火力輸出亦唔夠,成日比人壓住來打,洗城.............
我打的每一場都唔容易,唔係你所謂留在大團的"級數"可比

簡單一句好,我係唔勁,就算係呢條片入面的我都唔勁,但普普通通一場勢均力敵的國戰入面,9殺0死,4份之1人做到我想夠炒1條國血以上

你得嗎?

原帖由 jack19921214 於 10-5-6 05:29 PM 發表

看來兄台玩fez的時間不夠多

不認識誰是牛爸爸吧?

沉醉往事有何用,批評樓主的人相信只是評論自己所看到的事,沒有被名氣這回事所影響,2k分是討論區.兄弟應該以理服人,以不是把名氣搬出來,

ps:我保持中立.

技術唔錯._.如果可以配合埋其他人就更好._.可以令敵軍死更多人-3-多啲用貫救人啦-3-;
你條片好花= =問下武用鬼果啲搞搞條片啦=v=
好廢既弓手路過;

回復 41# samsam113 的帖子

每個兵種在不同的陣式中都會有不同的工作.在大團裡.弓手.我相信是負責救人.清道夫(總會有逃跑高手需要被狙擊).以及擾亂敵方法師.有了弓手做以上的事,那前方的戰士,法師戰鬥起來也比較容易,戰士們有弓手相救,亦可無後顧之憂.放心衝鋒陷陣。

如果你說,弓手.多一個不多,少一個.不少.那只適合用於.著重個人表現的弓手..

你玩了兩年多也是弓手.那請考慮戰士們的感受,這樣的話也許會更清楚.fez不是單人rpg...

ps:技巧方面不予置評.因為太lag.我沒多看.另外..我仍是保持中立= =+

十週年勳章(賀詞) 十週年勳章(截圖)

原帖由 samsam113 於 10-5-6 11:03 PM 發表

好認真咁回你呢一句
我玩左2年以來的感受,我一直都係藍國,所有舊幻影同之前烏合所謂大團開的場我一定唔入(我入先佢地再入另計)
係大團做弓遊,的確.....就好像所有教科書一樣,放下狀態箭,執下雞,企在一大堆箭士 ...

認真講句 你呢種咁既弓遊  戰埸上見到我諗我多數都會投左先

人地要埋到黎 仲要精準混傷  睇片都好小睇你有出貫

真係心諗:吊丫 咁能大隻弓手 走緊佬仲係到精準 係咪on9嫁

大佬 招箭雨都唔係咁樣亂放啦下話  又食技又會破冰

唔係見多人就放嫁

原帖由 96478115 於 10-5-6 11:34 PM 發表

真係心諗:吊丫 咁能大隻弓手 走緊佬仲係到精準 係咪on9嫁

大佬 招箭雨都唔係咁樣亂放啦下 ...

咁你係邊種弓遊?
拿你條片來比大家分享下
又看下你係咪得個講字

原帖由 samsam113 於 10-5-6 11:46 PM 發表

咁你係邊種弓遊?
拿你條片來比大家分享下
又看下你係咪得個講字

我係汁雞弓遊 ^_^ 牛爸.算啦   弓遊玩得好唔好都會比人歧視..
放鬆d啦..

原帖由 紫月劍 於 10-5-6 11:31 PM 發表
每個兵種在不同的陣式中都會有不同的工作.在大團裡.弓手.我相信是負責救人.清道夫(總會有逃跑高手需要被狙擊).以及擾亂敵方法師.有了弓手做以上的事,那前方的戰士,法師戰鬥起來也比較容易,戰士們有弓手相救,亦可無後 ...

當然我都有同舊幻影同烏合一齊同場打過
你講的(教科書)好岩,全中,100分的弓遊
但我個團戰士的比例係十個得3個左右
我仲要縮在後面貫骨嗎???

老實講,我好憎理論派的人,得個講字,講.............天下無敵,一做......sorry,有心無力

大團唔收弓手或有限度地收弓遊,我知你知大家都知,點解呢?因為冇用.........就算你地理論派好鍾意講的咩狀態箭,人少打副線的確有用
大團的前線互壓,我想好多人都試過,多個弓遊好,定多個盾戰好呢? 火箭,毒箭係人多的戰線真係如理論派所講咁有用???
好過用精準磨到人地血???
火箭乜乜,毒箭乜乜,扣到戰士幾多之類之類,講的係人傷,岩嗎?我亂打都頭十,夠未?一定毒箭火箭先磨到戰士血?先有用嗎?

教科書教大家係最理想的場合(多戰士沖陣的時候)
如你所講,可以安心地比戰士沖
但如果冇乜自己友的戰士的時候,你地本教科書教你點做???

原帖由 96478115 於 10-5-6 11:34 PM 發表

大佬 招箭雨都唔係咁樣亂放啦下 ...

投?投咩呀?
場場幫你殺8-15個,最多死1-2次,人傷求其打幫你磨到萬7血,仲會打下塔tim
你想點呀?大佬?
你要識飛的弓遊呀?

認真睇完
段片確實好窒同好矇
我集中睇係尾刀
嚴格來說,,,
只有第4同第9個人頭真的要靠你來殺
同埋建議拆塔轉刀仔..
會比較有效率

原帖由 plmo 於 10-5-7 12:13 AM 發表
認真睇完
段片確實好窒同好矇
我集中睇係尾刀
嚴格來說,,,
只有第4同第9個人頭真的要靠你來殺
同埋建議拆塔轉刀仔..
會比較有效率

同意+1
但我懶...............sorry

我覺得在團戰中,
弓手的主要任務, 係用來開血+打散人堆+尾刀,
同令到人地d法c無時間食星藍輸出 .____.

cut技e一樣野做到當然係好啦, 不過弓手得 10x pw, 你要同時做哂咁多樣野真係好好好好難
又要留PW SAVE人, 又要用PW 開血, 做得邊樣.........

牛爸爸, 好心講句我諗你都承認自己已經顛峰狀態, 何必再介意呢D事呢, HEA玩又好認真玩又好
自己開心就得, 唔洗理人WO

原帖由 samsam113 於 10-5-6 11:53 PM 發表

當然我都有同舊幻影同烏合一齊同場打過
你講的(教科書)好岩,全中,100分的弓遊
但我個團戰士的比例係十個得3個左右
我仲要縮在後面貫骨嗎???

老實講,我好憎理論派的人,得個講字,講.............天下無敵,一 ...

你既立場就係 高傷殺到人 就係一個好/有用既弓手

你話打主線 用精準會比火箭毒箭慢箭更有效率 但問題係 主線即係唔會得你一個 你用精準係磨到血 但係會有更高既機率COVER到其他比你高攻擊力既技能

呢D係低效率既做法  你跟本唔會睇住係你附近既職業做出配合 只係想自己高人頭高傷害 問心果句 一隻頂LV 上石PW星水要打出高傷人頭 真係好難咩?

你係一個有技術既玩家 但係你既技術只係屬於個人主義 如果真係有隻新手睇左你套分享片 只會令更多弓手比人踢得更多

樓主
你之前都post過片係巴哈
台灣同香港2岸都不約而同咁批評你既『非教科書』打法
你有眾人皆醉你獨醒既自信 我十分欣賞

但老實講 你49樓用你既人頭同人傷當係前線貢獻
我有d保留
玩弓手你可以係遠距離射 有時仲可以食藍水
要避招最少 攻擊起手次數各職中最多
人頭傷害自然成正比

而且計人頭 有幾多個你係汁(跟本死硬 只係你個招快隊友半秒汁左)
有幾多個真係冇你就殺唔到

弓手想做火力輸出係你原意 right?
火力輸出係我心目中係舜間爆炸力
者係一下既重擊 (大吉,重壓,火d等)
老手係戰場上會死既原因 都係一下失血量太多
弓手冇一招可以做到

我認為弓手有好多野可以做
1 控制前線進退 (貫骨最佳吹風技)
2 cut技 (起手快又遠)
3 搵隱遊
要我排既話 火力輸出真係排到好後

我今次好中肯咁講
唔好一陣又話我串你
以後唔放片之類

原帖由 情場一點紅 於 10-5-7 01:51 AM 發表
樓主
你之前都post過片係巴哈
台灣同香港2岸都不約而同咁批評你既『非教科書』打法
你有眾人皆醉你獨醒既自信 我十分欣賞

但老實講 你49樓用你既人頭同人傷當係前線貢獻
我有d保留
玩弓手你可以係遠距離射 有 ...

有意義的純討論極歡迎
人頭同人傷係貢獻的一種,而且好直接反映係國血上面,但所有都否定它的意義的原因係咩呢???
cut技,掃隱都係貢獻的一種,但唔會好直接反映出來,可以話係"間接"的貢獻

由一開始,所有玩fez的人都已經普遍認為弓遊一定係輔助同支援的職業
冇錯,係有大量的戰士/法師幫你掩護的時候,弓遊的而且確係做番教科書上面的野就好
但如果冇的時候,冇野比你去支援同輔助的時候,咁應該點做呢?

快半秒執雞,點解火法用火d或者戰士用重壓係理所當然,有時一個暈人,4-5個戰士重壓,3-4個火d,咁佢地係咩呢?
半秒.......你知道嗎?冇人可以肯定果半秒會唔會有支貫骨飛埋來,見過好多次以為死硬的時候,結果比人救左

火力輸出,短時間的火力輸出同成場的火力輸出,功效唔一樣,你可以短時間輸出一場殺4-5個,火d一下燒幾百
但你一場燒中果10次8次.......係....有10個8個比你整死左
咁倒轉番過來,我做到的野比你做到的更多,反而會被認為係低輸出???

好奇怪,理論派的人永遠只會搬個理論出來,壓倒性優勢的場合,個個都知應該點玩,個個都係神手啦
唔怪之得,非大團的弓遊冇幾多個看得下.......哀

其實,
佢純粹分享罷……

評論人地影片係可以,
但語氣應該可以好少少,

至於著重個人表演定係團體合作每個人都唔同,
你唔可能強迫佢成為一隻你所認同既團戰弓手,

為別人的表現強行加上自己的「標準」,只會扼殺別人獨有的「風格」。

原帖由 samsam113 於 10-5-7 08:07 AM 發表

有意義的純討論極歡迎
人頭同人傷係貢獻的一種,而且好直接反映係國血上面,但所有都否定它的意義的原因係咩呢???
cut技,掃隱都係貢獻的一種,但唔會好直接反映出來,可以話係"間接"的貢獻

由一開始,所有玩fez的 ...

其實你覺唔覺你自己好煩

原帖由 小恆=] 於 10-5-7 08:23 AM 發表

其實你覺唔覺你自己好煩

唔覺,我覺得你地好煩
硬係要人地做你地鍾意果套
我個標題都寫明純分享lor,你地硬要入來死插爛插
硬要套你地歡喜果套落我度,你仲cute,問我煩唔煩.......你比個point我,點煩法?

@@ 沒有跟過你 也極少和你打拉
不過就眼見這幾段片段
的確有亮眼點存在 (一種長期經驗累積才有的亮眼點)
這方面十分認同._."
技巧是個人喜好 不評論
只是單純建議你要作為"流派"的時候
請發掘和加強解釋"流派"的特色
對 我有看到 BUT 很容易被其他人忽略
純綷分享影片\不會有任何成果
只有把你自己的見解真正配合影片寫下來才會讓有心人有得著
不過 隨你喜歡._." 反正寫不寫也肯定有支持和反對
(純綷路人)

一生 以上
‹ 上一主題|下一主題

聯絡我們|Archiver| 2000FUN論壇

SERVER: 2 GMT+8, 24-4-29 01:51 PM , Processed in 0.054872 second(s), 9 queries , Gzip On.

Sponsor:迷你倉 , 網頁寄存