2000FUN論壇

搜索
2000FUN論壇 綜合論壇 聊天討論版 閒聊吹水區 (潮文) 月入8000蚊就想質我食河蟹??
返回列表 發新帖 回覆
go

(潮文) 月入8000蚊就想質我食河蟹?? [複製鏈接]

我今日真係好憤怒,真係唔明點解而家呢個社會會變成咁樣??係咪我地呢D窮等人家就註定一世要食河蟹??
永遠唔能夠有民主,有新家園,甚至唔能夠建立自己的理想社會呢??
廢話少講,事緣尋晚終於能夠同拍左拖3個月的女友雙親見面啦,事前梗係要做足準備啦.我已經在我能力範圍
之內細心挑選左一支我認為最好紅酒同埋一合燕窩給女友父母,但點都估唔到,呢一切只係惡夢GE開始...........
到左尋晚食飯時間,我地2個滿心歡喜咁拎住見面禮去見他們,仲笑笑口咁同佢地打招呼,點知...............
女友阿媽一見到我手上的紅酒,我已經感覺到佢當堂面色一沉,跟住開始用很不友善GE眼光望住我...當時我都不以為意,仲
笑騎騎咁同女友去廚房開飯,點知到開飯後,戲肉上演了...
首先係佢母親開始發炮,不過我都仲未為意..因為最初只係問下我地點樣識,我幾歲,住係邊度咁呢D好COMMON GE話題,
咁我咪照常咁答話今年28歲,同父母和妹妹住公屋,同佢個女係幾個月前係KARAOKE一個共同朋友GE聚會邂逅啦...係呢個
過程裡面,我都覺得佢老母越聽就面色越沉架啦..果然之後就開始講D越來越侮辱,令人非常難堪GE說話....
"你揾幾錢個月呀???"
"8000左右啦.."
"8000??咁你有冇諗過去投票投邊個呀??"
"暫時未有計劃,因為我覺得太多侯選人啦,仲未了解得夠佢地背景.."
"冇計劃???咁你去投黎仲咩??"
呢個時候我已經覺得好唔妥架啦....咪話:
"咁我覺得我想追求民主..咁咪去投囉,但至於投邊個,我仲未想咁快決定,要好好考慮一下.."
"OK,咁你話同父母住公屋,係咪??"
"係呀."
"係??仲話係..住公屋就想去追求民主??咁你地第時想個社會點呀??冇樓仲想去投票??你憑咩去投呀???
仲有呀,我地得佢一個女咋,第時旨意佢養我地架...你而家咁樣,又冇錢..你憑咩養佢呀???我地點指望第時我地老左
可以養到我地呀???我唔該你,食完呢餐飯好走啦,唔好再昆我個女去投票,知道未呀??"
嘩,果一刻聽到我,真係即時忍唔住發炮, "x@@臭x呀..你講乜x野呀???你地係d咩新鮮羅白皮呀???"禮義廉"好巴閉呀???
佢地碌野鑲金架???你地都痴膠花GE...你食x啦..仲有,呢 兩合野我當俾乞兒啦....x@@杏加橙.."
果一刻我真係頂唔順啦....就連女朋友叫我,都阻止唔到我奪門而去....我真係好心up..點解而家會變成咁......
尋晚成晚就係咁自己一個係咁隊到啤啤夫..真係.........天啊..點解呀??????
就係咁,今朝瞓醒,我就忍唔住打呢篇野上黎向大家控訴啦......我唔係想要大家同情,只不過我真係想各位明白我此刻
的感受.......呢個世界係咪已經變得咁樣..個個都要質人食河蟹呢??

十週年勳章(賀詞)

你仲潮啦......人地回完帶 你又回多次帶

十週年勳章(賀詞)

其實咩叫河蟹.

十週年勳章(賀詞) 十週年勳章(截圖)

請你食河蟹

屌你老母 呢篇文你post左幾多次啊

仲以為有人推舊post
點知係開舊post

笑暈啦。。增加個河蟹就更新為新Post~~
你仲強大過抄來抄去噶遊戲公司。。

十週年勳章(賀詞) 十週年勳章(截圖)

同1篇野post 3次囉,,好野好野
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 免費註冊

聯絡我們|Archiver| 2000FUN論壇

SERVER: 2 GMT+8, 24-5-6 05:36 PM , Processed in 0.031139 second(s), 13 queries , Gzip On.

Sponsor:迷你倉 , 網頁寄存