2000FUN論壇

搜索
2000FUN論壇 綜合論壇 彩虹汽泡Online 一個可能令彩虹氣泡更多人玩的見意 最緊要大家支持(更新 ...
go

[討論] 一個可能令彩虹氣泡更多人玩的見意 最緊要大家支持(更新明確地解釋) [複製鏈接]

在遊戲界各公司都會有不同設定把玩家的心留下
彩虹氣泡現時失敗的地方是沒有驚喜給玩家
試想想現在PVP是不是大多數先攻嬴多?
只需要有錢位位玩家也是紫裝?
當大家也是神裝的時候大家都是看運氣
這樣的PVP有意思嗎?
我的見意是把商城所有分子/原子取消
新增
分子1號(白色)(只能沖1級至30級裝備)(商城價錢為5點)
分子2號(綠色)(只能沖31級至60級裝備)(商城價錢為20點)
分子3號(藍色)(只能沖61級至90級裝備)(不能商城購買)
分子4號(紫色)(只能沖91級至120級裝備)(不能商城購買)
分子5號(橙色)(可以沖121級或以上裝備)(不能商城購買)
7天內增加智慧/精神各45(商城價錢為45點)
7天內增加敏捷/力量各45(商城價錢為45點)
7天內增加生命300/魔法80(商城價錢為45點)
7天內降低受到物理/魔法/助攻30%傷害(商城價錢為45點)
分子合成NPC
可以進行以下功能
4個分子1號=分子2號
4個分子2號+分子3號的心=分子3號
4個分子3號+分子4號的心=分子4號
4個分子4號+分子5號的心=分子5號

增加沖分子成功機會率
白>綠機會率為70%(失敗不變)
綠>藍機會率為60%(失敗降變白)
藍>紫機會率為50%(失敗降變綠)
紫>橙機會率為35%(失敗降變藍)

把所有副本王的強弱 增加2倍至3倍
分子1號可在35級副本至55級副本打BOSS出現
分子2號可在65級副本至85級副本打BOSS出現
65級副本至85級副本精英小怪有機會出現分子1號及分子3號的心
分子3號可在95級副本至115級副本打BOSS出現

把副本裝備能力大大提高
工具可以在遊戲內使用可因購買(不能喂寵物及製造時裝)(需要購買商城工具才能喂寵物及時裝)
原因是台灣把武器及裝備增加25%能力
在公司角度來看絕對不能把工具箱在遊戲上npc購買
一條數學
1點數=50HK$/200點=0.25HK$
1耐用的工具箱價錢=19點/600耐x0.25HK$=0.0079HK$
不計算天氣/月份/季節影響
67級武器藍色裝備的鎢綱寶劍=楓黃粉塵x1、碳鋼錠x6、野豬皮x5、黑水晶x1
鐵礦石=工作12次=共24耐
鐵錠=鐵礦石(24耐)X9(216耐)(工作12次24耐)=共240耐
碳鋼錠=鐵錠(240耐)x2+(工作12次24耐)=504耐
6個碳鋼錠=504x6=3024耐
野豬=工作12次=共24耐
野豬皮=野豬(24耐)X9(216耐)(工作12次24耐)=共240耐
5個野豬皮=240x5=1200耐
黑水晶及楓黃粉塵不作計算
製造一把67級藍色武器為3024+1200=4224耐
HK$為4224耐X0.0079(1耐用工具的HK$價錢)=33.37HK$

難道過百級的裝備要花百幾元HK$才值得?加上現在副本沒有挑戰性所以大量副本裝備流在市面
遊戲上好像代表工具裝備是萬能
副本裝備是廢物
所以我見意是希望所有玩家有工具裝備挑戰副本取得更強的裝備
也可以享受遊戲樂趣
不用HK$上也不會有差距
難道PVP是HK戰士的遊戲嗎?

這樣不但對新加入的玩家容易上手
不代出金錢玩家可以使用努力換取
又不會周街都係紫裝出現
增加人流使官方收入增加(購買VIP及不同新的商品)
解決相同裝備在PVP先手不公平的問題
商城工具箱價值可以用來喂寵物
人流增加
還可以不影響官方的收入
可以做到新手/老手及官方都有利益

單選投票, 共有 28 人參與投票
25.00% (7)
64.29% (18)
10.71% (3)
你所在的用戶組沒有投票權限

你太集中係裝方面

雖然建議唔錯 不過我覺得未必太著重係依方面

咁可因既工具冇用左-_-
d人個個都打白裝衝上去...
仲有...最大問題係人流同技能-_-

D 意見 完全唔會接納~~~~

你諗法太天真丫

仲天真過天真嬌丫!

你將d分子分左等級,有用咩.

分子1,2號,商城有得買,同而家呢個有分別咩?

分子3,4,5號可以用分子1,2重疊整出黎,

即係4個分子2號=分子3號,一樣可以係商城買得返黎,分子4,5號一樣原理,有意思咩

你只係分子3,4,5點數增加左.

仲有就係,呢d分子可以打副本拎到?

而家超多人3,4,5開,通街藍裝/紫裝,

個班高lv既人咪好著數?

日日刷副本打分子3,你地班低lv人士,唔夠副本打,因為能力提高左,

所以通街叫人組隊,你諗下到時,有幾多個人可以成日刷副本先?

除左咁之外,由於副本裝捉高左,即係打副本除左出分子,就算出裝,賣出去都搵到大把錢,

因為大把人要,所以個班人,成日去刷副本,又唔洗組人,自己幾開去刷,咁佢地玩晒?

最後得益者:高lv勁裝多開人士

十週年勳章(賀詞)

原帖由 小皇子.明 於 10-6-27 08:53 PM 發表
你諗法太天真丫

仲天真過天真嬌丫!

你將d分子分左等級,有用咩.

分子1,2號,商城有得買,同而家呢個有分別咩?

分子3,4,5號可以用分子1,2重疊整出黎,

即係4個分子2號=分子3號,一樣可以係商城買得返黎,分 ...

雖然呢 , D提案我都唔讚成 , 亦都無咩可能實行
但又唔洗爆晒粗既 , 粗口部分我已經幫你刪除晒

首先分子分等級有咩用..你自己睇返..你提出左合右合...到頭來人地有錢都一樣可以收分子...

相反到冇錢既玩家玩咁樣一級一級合d分子上去...唔係會變成貧者愈貧咩??咁樣合上去沖裝...結果都係有錢人可以收合子再合,同而家冇分別..

仲有而家唔係有錢人玩哂...而家分子原子沖裝都係睇運氣..一個冇錢既玩家可能佢次次一合就合到紫裝.你先覺得佢係有錢人..

另外..你話大大提高副本裝備能力...呢點如果有用...

咁香港同台灣更新 ((14. 裝備製作進行數值調整,新製作的裝備數值往上提升。(不影響已製造完成裝備) ))意義何在??

你話想勁d都可以自己掘料..但係又要整出黎既裝備同副本裝備同時能力大大提升..不是原地踏步嗎=.=?

如果係副本王出 你知唔知有方法可以1個鐘內狂打王.......唔洗等重生

『把副本裝備能力大大提高
工具可以在遊戲內使用可因購買(不能喂寵物)(需要購買商城工具才能喂寵物)』
絕對唔同意
點解d人要整裝?因為d裝勁過副本裝lor
宜家仲要整強副本裝
一定冇人再徙錢整裝
工具搞咁多野做乜
我覺得簡簡單單既工具更容易令新手上手
而且星期六,日既工具唔夠咩-_-
唔夠咪自己買lor
『這樣不但對新加入的玩家容易上手』
你又唔諗下,封測開始玩既玩家點上手-_-
我都係其中一個,我覺得上手都唔係困難既事

呢個方法唔多可行啵..

發post者係咪無從事生產系?

分子+以改良可能有用下面就唔得

D王咁勁冇得打,裝咁廢

你e個建議幾好
唔洗得有錢人玩曬

支持希望官方對tw反映下

十週年勳章(賀詞)

現實的一句
不用HK$上也不會有差距 , 那誰會用錢 , 沒有錢遊戲如何營運 , 結果 = 汁苙

原帖由 Mr.豪 於 10-6-29 02:58 PM 發表
現實的一句
不用HK$上也不會有差距 , 那誰會用錢 , 沒有錢遊戲如何營運 , 結果 = 汁苙

難道錢必定是用在裝備上的差距嗎?
武器只是遊戲一種特色
問題現在副本裝備沒有意思你明白嗎?
我只要給錢連副本也不用玩
只要不停沖級嗎?
換更高的工具裝備?
還有現在一個600耐工作箱也不必可以製造一個高級原料
還有難道把一個工具箱調高至100點營運會增加嗎?
封印石/時裝/分子/雙經/VIP...都是他們營運
難道裝備比人氣更重要嗎?

唉咁同e家有分別咩

十週年勳章(賀詞)

原帖由 魔殺神 於 10-6-29 03:15 PM 發表

難道錢必定是用在裝備上的差距嗎?
武器只是遊戲一種特色
問題現在副本裝備沒有意思你明白嗎?
我只要給錢連副本也不用玩
只要不停沖級嗎?
換更高的工具裝備?
還有現在一個600耐工作箱也不必可以製造一個高級原 ...

遊戲只所以吸引在於其可獲得比你現實沒有既成功感
如果唔比錢一樣獲得同樣成功感 , 試問我點解要比錢= = ,
呢個亦係點解要改自製裝比副本裝強的原因
你果D 經娃,VIP,分子,封印石既吸引力都係來自希望獲得的成功感 , 先會有人去買

引你上文 當大家也是神裝的時候大家都是看運氣 這樣的PVP有意思嗎?
=.=若副本裝維持比自製裝強 , 大家均依賴每人都可獲得既自製裝 , 這樣不是沒有改變嗎-.-?

你呢個問題就好似技能書之前台版話出 , 之後一堆人話如果比錢就拎到 , 甘咪無晒成功感
家下唔出 , 你就改黎爭取埋裝備唔用錢要同用錢一樣強度
今朝比你爭取到 , 他朝你就會爭取埋分子,封印石呢D全部係遊戲內可以獲得
人總不能貪得無厭喔

商城制遊戲與月費制遊戲的分別在於 , 一個只要用錢便可買成功感 , 一個係必須用時間買成功感
若商城制遊戲也更為必須用時間買成功感 , 而官方連基本收入都缺少 , 遊戲不是等同準備汁苙嗎

所以話雷爵遊戲比網龍/爛燈遊戲既分別就係在於 , 佢之前既GAME太行善 , 大家對佢既GAME都無充份既用者自付既概念
反之網龍遊戲若果要甘出 , 回響都差唔多係0=.= , 因為大家對佢地出開既GAME一早已經深厚既用者自付概念
有錢=通行 , 這不也是現實社會的倒影嗎?

有人氣固係重要 , 但單有人氣係咪就足夠= =?
回看傳奇第一隻自制ONLINE同第2隻自制ONLINE , 夢之樂章同劍狐傳奇既商城就明白
但靠人氣係無用 , 財氣先係重點

坦白講的一句 , 呢隻GAME比其他GAME唔同就係在於佢有份人情味 ,
都係之前果番話 , 若你從一個休閒玩家來玩 , 這是一款好遊戲
若你從職業玩家黎玩 , 倒不如轉GAME , 呢隻遊戲係呢方面既內容 , 好話唔好聽 , 係極為空洞

最後 : 回應你紅字既VIP , VIP功能簡直係可有可無 , 除了墨水外 , 佢到底仲有D咩係只能VIP獲得 , 而遊戲不能獲得(唔計商城內物品) =.=
         你唔會真係覺得佢係一筆巨大既收益丫,你見佢不停派VIP做活動就知啦=.= , 隻GAME都係開左2個月 , 官方活動加埋派左既VIP都差唔多有成個月

(題外話 : 其實我都唔明點解大家要放支票 , 係目前既情況下 , 可因既實用度甚至比星星還要低 , 而且價值潛力亦一日比一日低 , 同佢嚴重缺少回收機制 , 但有大量獲得機制有關
              如期換一堆可因黎交易,倒不如保留支票黎交易,畢竟一票在手,全GAME通行,而且比起可因,支票仲有大大既升值潛力添=.=)

原帖由 Mr.豪 於 10-6-29 03:54 PM 發表

遊戲只所以吸引在於其可獲得比你現實沒有既成功感
如果唔比錢一樣獲得同樣成功感 , 試問我點解要比錢= = ,
呢個亦係點解要改自製裝比副本裝強的原因
你果D 經娃,VIP,分子,封印石既吸引力都係來自希望獲得的成功 ...

增加副本能力
官方仲可以推出一些增加個人能力物品出售
好多人實用係PVP官方仲可以吸多一筆
玩家又可以開心
人氣多人
官方仲可以推出唔同商品吸引玩家購買
人氣=官方機會
官方識搵腦實吸大把錢

‹ 上一主題|下一主題

聯絡我們|Archiver| 2000FUN論壇

SERVER: 2 GMT+8, 24-5-16 06:16 AM , Processed in 0.040046 second(s), 15 queries , Gzip On.

Sponsor:迷你倉 , 網頁寄存