2000FUN論壇

搜索
2000FUN論壇 綜合論壇 伊希歐之夢Online [自彈] bgm_1015 - My Country (鋼琴版)
go

[自彈] bgm_1015 - My Country (鋼琴版) [複製鏈接]

大家好, 小弟又黎獻醜了~
全賴上次大家留言的支持, 才令小弟有了信心去努力配樂彈下去呢!
經過上次bgm_1013之後, 今次決定了選一首小弟也很喜歡的作品去彈~
(老實說空餘時間實在不多, 所以首歌彈得出黎都預左係麻麻地... XD)

這次作品是bgm_1015, 就是新手玩家一進入(埃米爾/塔尼亞/道米尼的夢中) 或者係天界海底洞窟果首bgm
音調比較柔和舒暢, 彈起來也很舒服~
後段結尾部分果度我縮短左少少, 同埋音質方面我嘗試改善了,
不知道大家會否覺得今次的聲音比較清晰了一點呢?
希望大家會喜歡, 順便比下評語~

已有 12 人評分Good 收起 理由
auau123741 + 1 太好聽了啦>
Kitty蚊 + 3 我可以省掉1015了~
White﹏純 + 1 想當年因為這歌在那玩過自閉..OTZ
siuman0314 + 2 不行!...偶軟化了....
Ho~L + 2 惡意騙GOOD已成風氣
firenyu + 1 支持你!下次繼續^_^
kino613 + 1 支持~支持~0v0
天使腐竹 + 2 這首也喜歡
桃杏 + 2 怎能這樣的... 彈得那麼好聽/口\
sk6f13 + 1 感謝分享!

總評分:  Good + 20   查看全部評分

跪求C大不死皇城BGM /口\

原帖由 firenyu 於 10-7-3 08:24 PM 發表
跪求C大不死皇城BGM /口\

我會記住了的, 若果有空的話我會嘗試彈彈! ^^
也許蚊大會彈先過我 :smilie_:):

話說回來 bgm_1141係結他旋律... 用結他可能比較好, 用鋼琴彈出黎可能有差...

小說寫手 十週年勳章(賀詞) 十週年勳章(截圖)

怎麼回覆那麼少……

我來頂上去~

十週年勳章(賀詞) 十週年勳章(截圖) 玩過星曲WEB

這首亦是我喜歡的BGM之一...
哎呀.. 怎麼好像比原BGM彈得更有感情...\(/口\)/

回復 3# clamcc 的帖子

不死城有分兩首的啊-0-
分別係城內同外@@

城內果首應該係piano彈到的XD
雖然我喜歡城外的多一點就是了-3-

今次比上次清左好多
暑假想學結他....
唔知結他彈到咩歌呢..???

十週年勳章(賀詞)

很動聽呢0v0
期待樓主日後彈奏更多的歌啦~
那我們便能聽到樓主彈琴啦0w0

原帖由 桃杏 於 10-7-4 01:07 PM 發表
這首亦是我喜歡的BGM之一...
哎呀.. 怎麼好像比原BGM彈得更有感情...\(/口\)/

真的嗎? =0= 那真的很感謝喔~
其實彈落去本來無乜感情都會有感情, 因為呢首歌真係彈落去感覺好舒服同埋很享受的~

原帖由 firenyu 於 10-7-4 01:08 PM 發表
不死城有分兩首的啊-0-
分別係城內同外@@

城內果首應該係piano彈到的XD
雖然我喜歡城外的多一點就是了-3-

城內果首... 個人倒是覺得有點詭異恐怖的氣氛... 唔知會唔會彈到毛管棟呢?
城外的旋律其實都可以用鋼琴彈的, 不過彈落去就同原本那種結他旋律完全唔同曬feel那樣了~

原帖由 sn24141227 於 10-7-4 01:29 PM 發表
今次比上次清左好多
暑假想學結他....
唔知結他彈到咩歌呢..???

哈哈, 趁得閒學結他都好, 那以後我地就可以聽到你彈了~
個人諗到ECO結他BGM有 下城 同埋 不死皇城城外面 兩首

原帖由 kino613 於 10-7-4 01:29 PM 發表
很動聽呢0v0
期待樓主日後彈奏更多的歌啦~
那我們便能聽到樓主彈琴啦0w0

多謝喔~ 以後時間也要看有沒有空而定...
我也希望有返多D時間彈琴, 因為彈琴都真係幾好玩同幾舒服享受ga~ XD

原帖由 clamcc 於 10-7-4 03:06 PM 發表

真的嗎? =0= 那真的很感謝喔~
其實彈落去本來無乜感情都會有感情, 因為呢首歌真係彈落去感覺好舒服同埋很享受的~

嗯, 對耶..
那麼南國的BGM又如何呢?=www=

原帖由 桃杏 於 10-7-4 03:14 PM 發表

嗯, 對耶..
那麼南國的BGM又如何呢?=www=

南國的BGM嘛...
你意思是哪個地圖...? @@"
鬼之寢岩的有結他的, 不過旋律好像麻麻地, 覺得比較沉悶 (不斷loop @@
鐵火山果首旋律都幾輕快, 其實個人都覺得不錯幾好聽 XD
如果係阿伊恩主城果首, 我覺得果首好像以sythesizer合成音調為主, 雖然係慢歌, 彈出黎都OK

其實用鋼琴彈出黎唔系問題, 問題是彈出黎有無返原本bgm果種feel, 因為個音質同埋配樂拍子各方面都差距甚遠呢~

原帖由 clamcc 於 10-7-4 03:39 PM 發表

南國的BGM嘛...
鬼之寢岩的有結他的, 不過旋律好像麻麻地, 覺得比較沉悶 (不斷loop @@
如果係阿伊恩主城果首, 我覺得果首好像 ...

C大快點去組樂團
Lets Rock and Roll !
YeahYeahYeah!

(光速逃~~

原帖由 clamcc 於 10-7-4 03:39 PM 發表

南國的BGM嘛...
如果係阿伊恩主城果首, 我覺得果首好像 ...

啊.. 就是阿伊恩市的那首...
bgm_1082..
雖然結集著很多樂器組成,
不過鋼琴ver也不錯吧._.

十週年勳章(賀詞)

沒上次這麼刺耳了
你是怎樣做到的?

十週年勳章(賀詞) 十週年勳章(截圖)

還是很想要羅生門T口T(.....)

十週年勳章(賀詞)

我想聽大大彈bgm_1154唷>.<<
怎樣?
p.s.是甚麼地圖來的...

原帖由 ※小雪兒※ 於 10-7-4 06:16 PM 發表
我想聽大大彈bgm_1154唷>.

哇.. 這是哪個地圖的BGM...
很輕快的節奏..囧

其實ECO wikipedia (英文版)也有了全部ECO bgm的資料
http://emilchronicle.com/wiki/index.php/Soundtrack

原帖由 ※小雪兒※ 於 10-7-4 05:06 PM 發表
沒上次這麼刺耳了
你是怎樣做到的?

這次我踩了soft pedal, 所以聲音聽下去沒那麼刺耳了~
原帖由 ※小雪兒※ 於 10-7-4 06:16 PM 發表
我想聽大大彈bgm_1154唷>.
原帖由 桃杏 於 10-7-4 06:26 PM 發表
哇.. 這是哪個地圖的BGM...
很輕快的節奏..囧

這首也很輕快, 不過好像暫時也是沒有地圖用這bgm...
不過真的不錯聽~

原帖由 siuman0314 於 10-7-4 05:07 PM 發表
還是很想要羅生門T口T(.....)

羅生門的bgm其實很複雜, 有歌聲, 有段係打鼓敲擊聲, 而且有好多都係電子合成聲音...
唔知道彈出黎會唔會變了另外一首歌...
要試試效果如何才可以下手喔...

十週年勳章(賀詞)

原來是這...明白了

收尾收得差了點
整體上都尚算ok之作
‹ 上一主題|下一主題

聯絡我們|Archiver| 2000FUN論壇

SERVER: 2 GMT+8, 24-5-11 09:07 PM , Processed in 0.039924 second(s), 13 queries , Gzip On.

Sponsor:迷你倉 , 網頁寄存