2000FUN論壇

搜索
2000FUN論壇 綜合論壇 彩虹汽泡Online 大家泥討論一下... 隻Game無可救藥的地方... ...
樓主: maverickc
go

[討論] 大家泥討論一下... 隻Game無可救藥的地方... [複製鏈接]

原帖由 wtftung 於 10-9-12 05:38 AM 發表
同埋我話暗信玩哂- -咁你而家話要克丫嘛- -
咁信克暗, 你話想暗劍打信仰無咁痛, 可以復人回hp- -咁佢暗信點克- -?
有點兒不切實際-_-"!

可能暗劍真係太高攻姐- -
我兩隻人物, 一隻低法防d(有屬防), 一隻高法防 ...

隻game, 除左暗劍, 仲有 火木水金土系各3招, 物理攻擊劍士, 旅人各3招以上... 有20種技以上係打光明100%... 而且光明攻擊技打得一個人/第3回合先打到十字... 黑暗黑洞又無定向... 得暗劍一招威... 無敵定義在...? 可以回hp, 攻擊力就會低/ 攻擊力高, 回復力就低/ 又要攻擊又要回血, 好可能唔湯唔水... 勁在那??

可能你冇留意, 我有寫到...例如... 寵物企前,玩家企後... 玩家有防禦75%加成既作用, 因為有寵物o係前面... 如果戰士攻擊力提高, 雖然只能夠打到較前排的目標, 不過戰略性就大大提高, 因為先殺了對方身前的寵物, 令對方的防禦75%加成失效, 進而令身後的玩家受到更大的傷害... 噤又點會冇用呢??
遊戲只有更加豐富... 利用劍士去打破防禦的寵物, 再用劍士去殺沒有寵物作防禦的法師的快感, 又點會令人唔想用劍士呢??

原帖由 littlehoiyi 於 10-9-12 10:01 AM 發表
我只可以講
如果隻GAME改前中後排系統
只會死得更快
前者有例子的, 例如魔力寶貝2, 佢是有呢個系統既.....比人彈到飛起(咁即是叫人唔洗玩劍士喇....)

再前D, 有套幾難玩既幸福online, 就是因為佢個系統設定比較 ...

我本身都好鍾意魔力1(我玩到出變身之前就冇改了) 所以之前見等左10年既魔力2出就玩過下... 一隻好差既game...
魔力1的平衡做得真係好好, 簡單而整潔... 彩虹汽泡哩隻噤新既game整唔到人地十幾年前整既game既一半水準...
你話隻game會短命... 我又唔覺得依隻game依家好長命wo...
隻Game根本已經以極速飛奔緊去死亡之中...
不變... 不能應萬變的...
遊戲苦悶都係其中一個死亡原因... 好似殺破狼話...
(唔知7定8階技, 未係系中最高級招數)煉火打一行5隻各3下, 每一下=5000, 5000X15=75000輸出
(9階技, 第3回合先出得, 可系中最高級招數)石魔打目標連四周九宮格, 各一下, 每一下=5000, 5000X9=45000
企位完全唔知"前,中,後"為何... 除了分散之外...
因此, 要令隻game更戰略化...才可以令玩家更有挑戰意欲

原帖由 ratcatgirl 於 10-9-12 10:03 AM 發表
2, 前後企位完全不影響攻防能力, 物理攻擊打到最後o個格實在奇止加奇...

隻Game分"前,中,後"三個企位... 除左企位分散敵人攻擊之外冇任何作用... 其實, 物理攻擊點解打得到最後排我真係諗唔明...
如果"前,中,後" ...

係啊, 隻game真係要改變下... 唔係... 唉...前途一片黑暗呢...

原帖由 Mrsunday 於 10-9-12 11:36 AM 發表
屬性相剋會死好多人哦....最多比你學3屬性技...剋得d咩呀?
你個埋又+150% +50%冇咩可能...最多都係比你+10% or -10%
如果真係50%....出爆擊...150%x150%=225%
會唔會勁左d?....仲有符文呢? 到時物理系真係 ...

屬性相剋會死好多人哦....最多比你學3屬性技...剋得d咩呀?
你個埋又+150% +50%冇咩可能...最多都係比你+10% or -10%
如果真係50%....出爆擊...150%x150%=225%
會唔會勁左d?....仲有符文呢? 到時物理系真係玩完

火剋木, 金剋土, 土剋水, 剋得D咩??? 你係咪睇唔明?? 查下字典or拎放大鏡...
乜最多只可以學3屬性技咩?? 噤元素使(毀滅+自然)可以學晒5系技能係咩...?
外掛? Bugs?
物理系都有屬性的... 劍士... 9階技係光攻擊... 鳳天唔記得係咪火系...
符文... 人地用多一個回合or出技機會去用符文, 令自己既攻擊力提升, 有咩問題??
增加攻擊力而又只可以打較前目標(除了特定技能外)劍士先殺護身檔子彈寵物去增加隊員的攻擊效率
增加戰略性及合作性... 問題在那??

前後企位....
如果boss有煉火...你話"前,中,後"三個企位有冇用呢?
物理攻擊點解打得到最後排我真係諗唔明...
物理攻擊打唔到最後排<<呢點已經有失敗例子在前, 物理攻擊打唔到最後排=物理系冇人玩
擺隻寵系前面防....物理系....
唔明唔明唔明唔明!
咁多唔明....
我夠唔明點解d火可以燒到後排囉...?
有冇可以解釋點解魔法可以打後排...而物理要唔得?

劍士可以有1到2招技係可以打後排, 都可以接受, 咩招都無定向地域穿梭打到最後排就唔得...
主人被打, 寵身乖乖在前方呆企??
魔法寵在後, 肉盾玩家在前再防禦, 有人拎住把劍沖向魔法寵, 肉盾玩家會在視不理??
如果係飛五個火球, 天上飛石, 無中生有的多重金刀, 救無可救... 點解唔可以打到後排...
有冇可以解釋點解魔法可以打後排...而物理要唔得? <---哩D噤On9既理論我只答一次... 唔會再答...

原帖由 HopeNeverEnd 於 10-9-12 12:03 PM 發表

魔力2死得咁快係開始時物理系特別弱
而9遊又亂改
其實日版修正返之後已經多左人玩日版
要參考既我覺得參考日版會好D

而幸福執唔係設定問題
係因為佢收費既時候剛剛係免費遊戲既興起
係未紮穩陣腳就收費同免 ...

魔力2一開始真係麻麻地, 我玩左少少就冇玩, 不作評論...
彩虹汽泡係我一生人玩過少數online既入面做得最唔完善, 最唔平衡, 最白目的遊戲...

原帖由 愚蛋乂 於 10-9-12 12:19 PM 發表
極同意..
d屬性真係完全無用.
話係童話2根本係呃人.
缺點多到數唔晒.
寵物變到程式化.
要玩個勁d既幻師就要比hkd整寵.
物價高到無新手玩.
d技既範圍細.怪既血又高.

我都放棄左.真係玩唔掂.

我肯用hkd整隻女巫出泥, 都玩唔落去啊... >.<

原帖由 ULTRAMAN1 於 10-9-12 12:54 PM 發表
連好文章都唔加  

看破紅塵

其實係唔知道要加[好文章], XDXD

神女巫隻寵 Mac大大-口-"

隻game愈黎愈小人
我諗合完ser都係小人..

我覺得佢屬性方面會開的 只係遲早既問題
某game開左2年 都係呢個8月先開放屬性呢家野!!
如果冇屬性呢家野俾你玩 又唔會整d5行既野出黎吧w

應該會慢慢開放的  一下子開放晒就冇野好玩啦

原帖由 MLY1314 於 10-9-12 07:13 PM 發表
神女巫隻寵 Mac大大-口-"

隻game愈黎愈小人
我諗合完ser都係小人..

我覺得佢屬性方面會開的 只係遲早既問題
某game開左2年 都係呢個8月先開放屬性呢家野!!
如果冇屬性呢家野俾你玩 又唔會整d5行既野 ...

哈哈, 我變左我女巫隻寵添...
唔通等佢2年先玩咩...
隻game依家既情況大家有眼睇...
真係.. 玩唔落去了...

原帖由 maverickc 於 10-9-12 03:52 PM 發表

會唔會勁左d?....仲有符文呢? 到時物理系真係玩 ...

毀滅:
火球術>火焰流星>煉獄之火>火神召喚
裂金刀>多重裂金刀>武神召喚
落石術>尖石衝>石魔召喚
魔法炸彈I>魔法炸彈II(呢2招唔計啦)
自然:
巨木擊->巨樹重槌->森林之怒
水舞->水瀑布->水龍風暴
5屬16技...唔理咁加勁唔勁先....
你有冇咁多技點?

物理系打唔到後排, 魔法打到後排....呢樣根本唔公平!!
彩虹入面物理系同魔法系都係用mp出技打...
點解同樣係技, 物理要打唔到後排?
分分鐘物理系食水仲多過魔法系...用水多打又唔勁...你唔比物理打後排根本就係趕絕物理系

原帖由 maverickc 於 10-9-12 08:04 PM 發表

哈哈, 我變左我女巫隻寵添...
唔通等佢2年先玩咩...
隻game依家既情況大家有眼睇...
真係.. 玩唔落去了...

haha你根本係女巫隻寵  隻女巫輸出仲高過我

我只能說日本太有經驗了.. 台灣就

原帖由 Mrsunday 於 10-9-12 08:06 PM 發表

毀滅:
自然:
5屬16技 ...

毀滅:
自然:
5屬16技...唔理咁加勁唔勁先....
你有冇咁多技點?

16個技... 俾你點爆都係80技點... 點解點唔到??? 唔通唔係人地隻game有bugs, 係你自己有bugs? 技能點上限唔係100??

物理系打唔到後排, 魔法打到後排....呢樣根本唔公平!!

劍士物理攻擊力加強, 可以輕易先殺死前面的目標... 對後方目標有變相破防效果...
令第二個劍士打到後方目標, 也令毀滅/斷空等技打到後方目標既時候冇左防禦75%的加成, 變相效益更大...
不同技要有不同性質, 不同系要有不同特色...
有邊個話劍士打唔勁...??
到底係我趕絕物理系, 定你一直唔明人地講緊乜??

彩虹入面物理系同魔法系都係用mp出技打...
點解同樣係技, 物理要打唔到後排?

人地又有阿媽生, 你又有阿媽生... 點解人地明, 而你唔明呢??
人地又係食飯大, 你又係食飯大... 點解人地噤鬼醒... 而你...??
人地又係呼吸緊, 你又係呼吸緊... 點解有人唱歌特別勁, 跳舞特別叻, 計數天才呢??
你講野真係好好笑... 你o係到搞緊笑???

分分鐘物理系食水仲多過魔法系...用水多打又唔勁...你唔比物理打後排根本就係趕絕物理系

你不如印一份出泥... 問下你依家個小學中文老師, 叫佢解釋下俾你聽, 我到底寫緊D咩...

原帖由 MLY1314 於 10-9-12 08:17 PM 發表

haha你根本係女巫隻寵  隻女巫輸出仲高過我

我只能說日本太有經驗了.. 台灣就

哈哈, 單體攻擊only啦...
台灣遊戲商, 技術低都算了, 太冇企業良心...
黑箱作業, 閉門造車...
缺乏經驗之餘, 又不多了解玩家心態...

原帖由 maverickc 於 10-9-12 03:02 PM 發表

隻game, 除左暗劍, 仲有 火木水金土系各3招, 物理攻擊劍士, 旅人各3招以上... 有20種技以上係打光明100%... 而且光明攻擊技打得一個人/第3回合先打到十字... 黑暗黑洞又無定向... 得暗劍一招威... 無敵定義在... ...

都係果句, 我無話整前後排既防加成有問題, 而係劍淨係可以打最表面果行有問題.
假如, 毀打劍打, 兩個都放寵, 毀打到後排, 劍打唔到.
咁個毀放隻肉盾夠啦, 兩三回合都夠殺人啦.

然後, 好了, 有20技以上打光明100%.信仰攻擊係少之又少. 我相信你唔會單修架可?!
我相信信仰技十份之九都係輔助技黎架可?!你想做攻既, 咪修毀囉
唔想毀系玩哂, 想信仰高攻d既, 咪修信毀囉, 升lv加智. 全智自信都得架, 你會唔會之嘛
真係比你唔係等三回合/打多d人又點, 你全精, 你想打幾多?!
黑洞無定向, 係佢既特點.方便你補刀打怪, 平時做家任用黑洞打天鵝都幾方便.
係樓主你淨係著重pvp ja?!
同埋暗劍係打得1個人.
你著重pvp的話, 你係黑暗會唔會個人變暗系?你係信仰會唔會個人變光系?
唔會丫嘛, 咁「有20種技以上係打光明100%」有咩意思?
果20招技打其他系都係100%架啦(除非果個人上左屬防裝)
意義何在?!

其實大家有冇玩過童話(即童1)?
其實童話D技能可能整得重好過彩虹汽泡!
童話係有5行屬性相剋架,金剋木,火剋金(我諗都唔需多講,大家都知)
其實升LV地圖可以咁整,有金系怪,有水系怪,咁法師招煉火打得金多打水就少,就可以用土招打,咁彩虹汽泡咪唔係全用煉火囉!
重有我覺得計敏捷出招次序好D,已家彩虹汽泡出招次序=睇運氣,有時怪出先,有時人出先,睇邊個禁制先,如果敏捷計埋出招次序會唔會法師=屈機呢?
或者換個角度講啦,已家升LV,人物有屬性點加,簡單D講,冇腦都識玩!玩毀滅嗎?全智啦,玩旅人?全敏啦,玩戰士?全力啦,玩信仰?全精啦,如果隻GAME改一改D屬性能力,咁策略性會多D
重有點解隻GAME有8大系,但最熱門既系得幾個?睇埋GM出既彩虹汽泡變身包,寫住無分職業,想點玩就點玩!呢句真係幾吸引,但入到GAME先知....原來唔係架!已家好多都暗毀,暗劍,暗旅,劍旅(大家都明,不必多講)哦,大家會諗同系姐,D技都未必同,錯啦!D技都冇乜兩樣架!暗毀?煉火囉,暗劍囉,黑洞呢?死左?旅人呢?破空發勁,斷空發勁,普卡攻擊?又係冇左!之後D...都唔洗點講啦!其實GM整技能都算幾用心,但佢D技D強度,D範圍,實在令我難以容忍!呢隻GAME招普卡真係整黎廢架,用一招扣幾十可因?.?D人有錢都唔會咁丟錢啦,如果扣星星...就差唔多!招斷空發勁又勁,打勁多隻,打勁多下,好啦...咁黑暗系呢?招黑洞,唔係好強架咩,我記得彩虹汽泡岩岩出,好多人玩黑暗系架WOW,重力黑洞打到天鵝湖火蛇,土鴨果到就冇乜力秒啦~D人重唔重玩~重點咩,點解冇力秒呀?因為黑洞打得一下囉,咁旅人呢?打幾下囉..打幾多下?打4下!咁會唔會太唔公平呢?GM識唔識改下黑洞呢?改佢打全體怪,或者改佢高D傷,或者改打怪幾下,威力已經唔同晒!最後GM唔係令玩家買重點丸幫佢賺錢,係蝕錢,因為D玩家寧願唔重點,唔玩好過!
如果彩虹汽泡改做敏捷計埋出招次序,會唔會令法師D攻減少呢?一隻法師去打怪,如果出招慢過怪,咁佢又點煉火秒殺怪呀?咁佢就要點敏,咁點左敏,攻擊就減低了!咁大家會諗旅人咪玩晒囉?咁敏捷咪唔計攻擊加成囉,整係計出招次序同埋攻擊命中,已家真係好白痴!升LV全敏,全力,全智...
唉,其實彩虹汽泡重有好多好多缺點,但我唔打咁多啦,先發表一下自己聲音先

重有彩虹汽泡整5行係有佢意思架,哈哈,就係................
唔係屬性相剋,而係水系=偏智,火系=偏力,土系=偏精,金系=偏敏,木系=偏體
如果唔整5行><咁點分咩系偏咩系><話晒都要寵化架嘛!哈哈
唉,如果彩虹汽泡計屬性相剋,我諗武化寵會有好大的改變=]可惜....事實不是如此!

原帖由 wtftung 於 10-9-12 11:36 PM 發表

都係果句, 我無話整前後排既防加成有問題, 而係劍淨係可以打最表面果行有問題.

然後, 好了, 有20技以上打光明 ...

如果係劍士, 可以選擇魔攻寵作支援... 噤先係隻game既特色...
其實好多分配... 劍士可以用物攻寵做前鋒, 如果能力夠, 殺死對方前置寵, 再攻擊對方較後目標... 噤樣, 寵物攻擊係100%, 劍士攻擊都係100%, 否則, 如果直接攻擊後方目標, 寵物攻擊得75%, 劍士攻擊都係得75%, 總共輸出比先打對方寵少50%... 換來較大攻擊力其實係更加有著數...

當然, 劍士防高, 可以自己做肉盾, 加魔法寵, 噤先唔洗成日鬧人地金剛結界... 因為有物攻有魔攻...

然後, 好了, 有20技以上打光明100%.信仰攻擊係少之又少. 我相信你唔會單修架可?!
我相信信仰技十份之九都係輔助技黎架可?!你想做攻既, 咪修毀囉
唔想毀系玩哂, 想信仰高攻d既, 咪修信毀囉, 升lv加智. 全智自信都得架, 你會唔會之嘛
真係比你唔係等三回合/打多d人又點, 你全精, 你想打幾多?!
黑洞無定向, 係佢既特點.方便你補刀打怪, 平時做家任用黑洞打天鵝都幾方便.
係樓主你淨係著重pvp ja?!
同埋暗劍係打得1個人.
你著重pvp的話, 你係黑暗會唔會個人變暗系?你係信仰會唔會個人變光系?
唔會丫嘛, 咁「有20種技以上係打光明100%」有咩意思?
果20招技打其他系都係100%架啦(除非果個人上左屬防裝)
意義何在?!

其實唔係太明白你想哩度表達d咩??

原帖由 伶感十八 於 10-9-13 12:03 AM 發表
其實大家有冇玩過童話(即童1)?
其實童話D技能可能整得重好過彩虹汽泡!
童話係有5行屬性相剋架,金剋木,火剋金(我諗都唔需多講,大家都知)
其實升LV地圖可以咁整,有金系怪,有水系怪,咁法師招煉火打得金多打水就少,就 ...

只可以講廠商真係好短視... 只要用心造+道理一隻game... 係長搵長有的...
目中只有短錢的表現實在太明顯了...

原帖由 伶感十八 於 10-9-13 12:09 AM 發表
重有彩虹汽泡整5行係有佢意思架,哈哈,就係................
唔係屬性相剋,而係水系=偏智,火系=偏力,土系=偏精,金系=偏敏,木系=偏體
如果唔整5行>

其實... 五行除左偏咩偏咩之外, 都可以有相剋作用... 只係數字方程式上改變... 唔係難事...

原帖由 maverickc 於 10-9-13 01:21 AM 發表

如果係劍士, 可以選擇魔攻寵作 ...

點解煉火就一定要無敵?? 點解尖石唔可以打水寵?? 完全唔知你點解有噤既諗法...
如果相剋左, 暗劍殺唔到信仰, 信仰可以回血or復活隊友...
唯一同意的, 係技能強度真係好需要調整...<<呢個係你回覆人地既野
如果照以上所講-,-暗信的話, 點克- -?不切實際- -
然後, 我係指, ec你都預左係輔助系架啦, 打王的話..聖靈高森啟蒙回埋血都無時間出攻技-_-"
我自然ec, 聖0左有時間出下攻技的話, 聖靈左都有幾百一下, 打三下. 補刀ok
就輔助人物黎講, 我覺得無問題囉, 無必要怨佢d攻技.
只係, 你既「如果相剋左, 暗劍殺唔到信仰, 信仰可以回血or復活隊友...」呢句我實在無奈姐
你有學信仰你個人唔會變光屬架嘛-_-"同埋5屬防真係好少. 唔會起太多作用, 5屬防的話會有幾十既差別囉.

然後, 用魔攻寵做支援, 你個戰殺完隻寵之後你覺得你隻寵秒到人?
到時佢咪又係金鋼結界.(ec的話)
之後咪又係比人法術打後排, 姐係戰士唔洗玩._.
就算秒到, 都要用多一回合既時間去殺寵先.
就呢點而言, 已經趕絕左戰士, 一旦比人出先, 就要屈兩回合先到自己打人地隻人物
‹ 上一主題|下一主題

聯絡我們|Archiver| 2000FUN論壇

SERVER: 2 GMT+8, 24-5-1 10:56 AM , Processed in 0.038377 second(s), 11 queries , Gzip On.

Sponsor:迷你倉 , 網頁寄存