2000FUN論壇

搜索
2000FUN論壇 綜合論壇 彩虹汽泡Online 大家泥討論一下... 隻Game無可救藥的地方... ...
go

[討論] 大家泥討論一下... 隻Game無可救藥的地方... [複製鏈接]

自問o係彩虹汽泡, 我都算係一個資深玩家了...
我今次就唔再只係鬧了...
不如大家泥討論一下... 隻Game無可救藥的地方...

1, 五屬不分, 光暗不明...

信仰係光系, 黑暗係暗系, 毀滅有火,金,土, 自然有水,木
古人認為,天地之間有陰陽二氣,化生五行。即天一生水,地二生火,天三生木,地四生金,天五生土。金木水火土是一切事物的來源,相生相剋,貫穿於世間的萬事萬物之中。自然之理都是由此而衍生的。相 剋 是 : 金 剋 木 , 木 剋 土 , 土 剋 水 , 水 剋 火 , 火 剋 金

五行相生相剋與十天干十二地支、年月日時等互相聯系,交替運用,形成了形和氣。天上是氣,即季候有寒、暑、燥、濕。地上是形,即金、木、水、火、土。形與氣又相互感應,滋生了世間萬物,所以,五行相生相剋,其妙用是無窮。

木的位置在東方,與春季相應,木是由於陽氣的推動而破土生長的,木又由於水的東流才能滋潤生長,所以說是因水而生,木是一種自然之形態。
火的位置在南方,與夏季相應,火能焚燒萬物,同時也使萬物發生變化,火一般沒有形體,它的形體就是木,俗話又說鑽木取火,所以火是因木而生,火是一種自然之氣體。
金的位置在西方,與秋季相應,金由於陰氣的作用,由萬物收斂凝聚而成,而且須從沙土中發現,所以金因土而生,金生長在土裡,又與土有區別,這就是自然界的造化了。
水的位置在北方,與冬季相應,水屬陰,陰氣飄游濡潤,滋生萬物,水從西流向東,西是金的位置,所以水因金而生,水是一種自然的性狀。
土的位置在中央,同時又位在西南,與夏末(農歷六月)相應,土含吐萬物,萬物生於土,死於土,土是萬物之家,土生長在夏末,夏與火適應,所以土因火而生,土和水可以相剋,這是自然界的道理。

五行相剋,如同子女可以取代母親一樣,也好像是復仇一樣,木能剋土,但土之子(金)反過來剋木;火能剋金,但金之子(水)反過來剋火;水能剋火,但火之子(土)反過來剋水;土能剋水,水之子(木)反過來剋土,五行相生相成,五行也可相剋相滅,事物變化不息,這是自然的規律。

(不要跟我說中國千年文化相生相剋是一回事, 彩虹氣泡又是一回事, 分明就是根據五行為原則而訂定的屬性系統)

例如... 金系打木系有150%加成... 火系打水系只有50%攻擊力... 那麼, 遊戲才會平衡... 不會再是"煉火Online"... 而毀滅+自然的"元素使"才真的有其實用價值...
如果有d人認為元素使唔夠技能點數去點增加攻擊力的技能, 其實只係個人喜好... 毀滅可以放棄 相剋的技能, 反正, 三系都足夠選擇去攻擊而不用只有50%攻擊力...

光與暗...

黑暗可以吞噬世間萬物... 因此... 黑暗應該可以對五屬有120%的加成攻擊力... 攻擊光得50%
光明攻擊五屬係100%攻擊力, 對黑暗150%加成

外加的屬性攻擊力/防禦力的點數, 就以已加成的扣血量外加1%攻擊力/防禦力...

噤樣... 隻game已經唔同晒, 可以好玩好玩...

2, 前後企位完全不影響攻防能力, 物理攻擊打到最後o個格實在奇止加奇...

隻Game分"前,中,後"三個企位... 除左企位分散敵人攻擊之外冇任何作用... 其實, 物理攻擊點解打得到最後排我真係諗唔明...
如果"前,中,後" 分別有唔同既加成... 就可以更加增戰術... 例如: 前排攻擊加成125%, 防禦加成75%; 中排係普通的100%;後排攻擊加成75%, 防禦加成125%
噤樣...各玩家就可以用"前,中,後"排去制定唔同既戰術...
另外, 因為魔法同斷空等招數可以打到前中後排, 因此, 攻擊力應該減低, 以屬性相剋為主去攻擊...
劍士的技能只能打較前排, 如前排冇人才可攻擊中排, 再打後排 , 但是因為只能攻擊前排的弱點, 所以攻擊力需要增加...
而且如果被攻擊玩家前方有寵物, 所受攻擊75%加成/ 後方寵物, 前方玩家, 寵物受的攻擊也是75%加成...
如此, 職業技能可以表現得更有特色, 排位前中後增加更多戰略性...

3, 過高的商城價格

當然, 代理商/開發商 整隻game出泥, 都係想搵錢, 絕對係無可口非而且必然的... 但係... 以一隻用幻獸做主打的遊戲... 合一隻正常用得過既寵要幾百蚊hkd既點數數值, 係咪門檻過高?
三封,四封 要用泡泡, 合寵睇彩數, 仲要一定冇技能
野生的寵, 練得再高Lv的寵都係一副放出泥受靶的樣子...
要技能咩, 買技能水晶啦... 1粒1技... 唔好以為...6粒就可以6技... 6技最起碼要10技能水晶, 而且仲要生命核心...否則... 合完都冇未必用... 如果想要靚天賦的, 應該要用到幾個元素水晶同營養劑...
當6技要6隻寵, 1粒四封+5粒3封+生命核心+10技能水晶+2元素水晶+2營養劑(未計一定要靚爆天賦, 未計捉到冇技, 未計捉錯技, 未計捉多左技)= 懶得計, 起碼二千五百泡泡以上...

4, 可玩性極低, 不人道, 不人性化

來來去去都係o個幾個地圖, 同副本, 除左水洞以後的副本根本不能用以升Lv, 古塔的exp太低了, 下次更新還要限制打自己Lv5以下的怪減少exp, 叫人如何帶新玩家?(如何真的仲有新玩家的話)
本身後期升Lv所需exp已經不低, 還來個減少exp...可笑之極致是也...

正一垃圾遊戲!! 我放棄左喇... 你呢??
雖然冇玩了, 有時上去同朋友吹下水...
諗到有咩唔順眼我會再更新...

我睇哂先知係靚仔mac你打- -

但係我認同你

第1點係有建設性,但難以實行

如果真係實行屬性互剋,咁練功既地方應該要有幾多個?
唔通每個lv都要整哂咁多屬性既怪俾你揀黎打??
俾得火/水升 ,其他果d系屬性又嘈點解無地方升既姐

第2點都係,先唔講點解戰士正係可以打前排? 戰士一定正係得普攻? 咩叫劍氣啊?
如果咁樣改..限定咩職正係打到邊行..你可以諗到個情況亂到..直情無人想玩

其實唔係渣既..不過都話係太早推出 ,好多地圖又未出..系統又未完善

十週年勳章(截圖) 笑傲無雙 玩過星曲WEB

原帖由 ccoknook 於 10-9-11 08:57 PM 發表

第2點都係,先唔講點解戰士正 ...

第1黎講其實唔一定每個lv都要整哂咁多屬性
唔同lv層會顯示出唔同系既優勢
同樣唔同lv層都可以顯示出唔同屬性既優勢
不同咁耐都未有暗同光屬既小怪真係唔係好得

第2點呢
我覺得要分咩種型既技
直線型攻擊就要由該列最前排打起(可以點後排,不過前排有人就一定會比第1排既擋住)
一d天空/地下攻擊種型既就唔要受到限制

十週年勳章(賀詞) 十週年勳章(截圖)

睇完我都幾buy樓主你a_a
如果你係Mac等我打聲招呼先~hihi XD

我都唔係好明究竟佢分個屬出黎做乜既
個屬攻好似冇料到咁既
一係就唔該佢整得完善D啦-.-

企位問題呢
我一直都覺得分3行既話 應該係怪行1 可以打到 人行1.2.3
                                          怪行2 可以打到 人行1.2
                                          怪行3 可以打到 人行1
我玩好多GAME大部份都係咁設計,咁先保障到輔助系安全
第1行既人又可以更有效打到對面既怪
我宜家都唔知佢分行黎做咩?
宜家d人分開企係為左唔俾煉火一行過燒
就係咁簡單

物價高唔係一日既事
官方仲keep整高佢tim
驚死d人唔死既
有咁高整咁高
d新手入到黎見到個價格都嚇到走佬啦

唉隻game真係hea玩下算喇
放咁多心神傷身

屬性始終唔建議開返相克,好似煉火咁,一對水系咁玩完,唔通靠尖石打水咩

戰士咁樣,如果開天翔計武化屬,就死硬,一樣對住水系就大劑

光暗攻擊方面唔驚比人克制,咁相比之下,暗劍就更加勁

其實我覺得調整技能強度先係重點,如果唔係,開返屬性相克都冇用

回復 2# kunapunch 的帖子

靚女仔... 多謝啊...

原帖由 ccoknook 於 10-9-11 08:57 PM 發表

第2點都係,先唔講點解戰士正 ...

其實, 唔一定要出到剋屬既魔法先升到怪... 火除左打水係得50%, 打其他都冇影響...
基本上完全冇影響到升Lv既速度... 一定唔會大過打低5個Lv就減少exp既影響...
講真... 戰士只可以打最前, 不過換來的補償就係攻擊力提升, 劍氣可以... 不過一招起兩招止...
否則... 連最機本的寵物檔子彈功能都冇左...

原帖由 HopeNeverEnd 於 10-9-11 11:30 PM 發表

第1黎講其實唔一定每個lv都要整哂咁多屬性
唔同lv層會顯示出唔同系既優勢
同樣唔同lv層都可以顯示出唔同屬性既優勢
不同咁耐都未有暗同光屬既小怪真係唔係好得

第2點呢
我覺得要分咩種型既技
直線型攻擊就 ...

其實... 每一個副本同地區, 基本上有齊五行既怪... 不過, 有屬=冇屬, 可能有D人冇留意...
點改都好, 前中後排位系統一定要改善...

原帖由 戀晴♀ 於 10-9-12 12:07 AM 發表
睇完我都幾buy樓主你a_a
如果你係Mac等我打聲招呼先~hihi XD

我都唔係好明究竟佢分個屬出黎做乜既
個屬攻好似冇料到咁既
一係就唔該佢整得完善D啦-.-

企位問題呢
我一直都覺得分3行既話 應該係怪行1 可以打 ...

我都打聲招呼^^'
唔係好多機會o係game見到我了...

原帖由 showtime2 於 10-9-12 01:07 AM 發表
屬性始終唔建議開返相克,好似煉火咁,一對水系咁玩完,唔通靠尖石打水咩

戰士咁樣,如果開天翔計武化屬,就死硬,一樣對住水系就大劑

光暗攻擊方面唔驚比人克制,咁相比之下,暗劍就更加勁

其實我覺得調整技能強度 ...

點解煉火就一定要無敵?? 點解尖石唔可以打水寵?? 完全唔知你點解有噤既諗法...
如果相剋左, 暗劍殺唔到信仰, 信仰可以回血or復活隊友...
唯一同意的, 係技能強度真係好需要調整...

回復 11# maverickc 的帖子

點解信仰一定要唔比暗克- -?
暗信點計- -?玩哂- -?
技能強度要改好正常, 但係我覺得相克呢回事無必要追求.
佢本身有屬防呢回事, 隻隻寵根據佢既屬性能力稀有都有一定屬防/攻
間接其實有做克呢回事, 不過淨係得防果到明顯
攻果到的確無乜相克既系統.
行數果到, 我諗以系統而言真係難整左d- -
第3,4項都認同

原帖由 wtftung 於 10-9-12 02:30 AM 發表
點解信仰一定要唔比暗克- -?
暗信點計- -?玩哂- -?
技能強度要改好正常, 但係我覺得相克呢回事無必要追求.
佢本身有屬防呢回事, 隻隻寵根據佢既屬性能力稀有都有一定屬防/攻
間接其實有做克呢回事, 不過淨係得防 ...

暗信, 又點會玩晒呢??
暗信加精定加智... 加精就冇攻擊力可言... 加智... 得黑洞, 唔係最高攻的暗劍, 同第三回合先出得的十字聖光, 仲有9階的淨化之光, 4招.. 除左暗劍係強力, 其他唔見得有特別勁...
如果你認為, 用火打水系怪, 同用火打木系怪既傷害係一樣, 而係合理的... 我只能說我完全唔認同同接受唔到...
你真係認為依家D屬防有用?? 我信仰招+暗防的技點左5技點... 人地用暗劍打我都係一樣... 冇高防到囉...
打人冇相剋都算了, 打怪都冇相剋真係奇怪...
就係因為冇相剋, 隻Game俾人既印象先至只有煉火, 多金, 暗劍, 聖靈, 斷空, 鳳天 噤單調
因為其他招根本冇用...
我既建議只係增加各招式的存在感...

行數o個度... 以十年前既技術都應該整到"前,中,後"行攻擊防禦的加成... 噤樣先至有更多層次同技巧可言... 否則... 白痴遊戲一隻...

回復 13# maverickc 的帖子

同埋我話暗信玩哂- -咁你而家話要克丫嘛- -
咁信克暗, 你話想暗劍打信仰無咁痛, 可以復人回hp- -咁佢暗信點克- -?
有點兒不切實際-_-"!

可能暗劍真係太高攻姐- -
我兩隻人物, 一隻低法防d(有屬防), 一隻高法防d(無屬防).
係低d果隻無咁痛- -而事實都的確係有高防到-___-"
再唔係傷害一樣-___-"我諗應該要睇佢有無該項屬防掛._.
呢個真係唔清楚, 但人物高屬防係真係有個大差別係到.

同埋我話行數果到, 唔係指加成難整- -
我係針對
劍士的技能只能打較前排, 如前排冇人才可攻擊中排, 再打後排 , 但是因為只能攻擊前排的弱點, 所以攻擊力需要增加...
呢句.

我只可以講
如果隻GAME改前中後排系統
只會死得更快
前者有例子的, 例如魔力寶貝2, 佢是有呢個系統既.....比人彈到飛起(咁即是叫人唔洗玩劍士喇....)

再前D, 有套幾難玩既幸福online, 就是因為佢個系統設定比較難玩,
最後隻game好快收左工......好似2隻都是square enix?

因為隻game都幾多小朋友玩, 咁改完d小朋友唔識玩.....

最主要既原因
其實都是因為佢map太少, 已經超悶重要封殺埋人地打樹猴...
我覺得可能係因為佢已經賣斷左比日本, 回左本, 唔想投放咁多資源係呢隻game度,
然後過多排出一隻彩虹氣泡2 or 童話2..3咁..

樓主我已經轉左game囉

2, 前後企位完全不影響攻防能力, 物理攻擊打到最後o個格實在奇止加奇...

隻Game分"前,中,後"三個企位... 除左企位分散敵人攻擊之外冇任何作用... 其實, 物理攻擊點解打得到最後排我真係諗唔明...
如果"前,中,後" 分別有唔同既加成... 就可以更加增戰術... 例如: 前排攻擊加成125%, 防禦加成75%; 中排係普通的100%;後排攻擊加成75%, 防禦加成125%
噤樣...各玩家就可以用"前,中,後"排去制定唔同既戰術...
另外, 因為魔法同斷空等招數可以打到前中後排, 因此, 攻擊力應該減低, 以屬性相剋為主去攻擊...
而且如果被攻擊玩家前方有寵物, 所受攻擊75%加成/ 後方寵物, 前方玩家, 寵物受的攻擊也是75%加成...
如此, 職業技能可以表現得更有特色, 排位前中後增加更多戰略性...

我就中意你所講GE第2點,
我開始個時都有諗過有3個前中後位,
會唔會有D咩唔同?
點知先發現...原來係冇GE- -"

屬性相剋會死好多人哦....最多比你學3屬性技...剋得d咩呀?
你個埋又+150% +50%冇咩可能...最多都係比你+10% or -10%
如果真係50%....出爆擊...150%x150%=225%
會唔會勁左d?....仲有符文呢? 到時物理系真係玩完

前後企位....
如果boss有煉火...你話"前,中,後"三個企位有冇用呢?
物理攻擊點解打得到最後排我真係諗唔明...
物理攻擊打唔到最後排<<呢點已經有失敗例子在前, 物理攻擊打唔到最後排=物理系冇人玩
擺隻寵系前面防....物理系....
唔明唔明唔明唔明!
咁多唔明....
我夠唔明點解d火可以燒到後排囉...?
有冇可以解釋點解魔法可以打後排...而物理要唔得?

十週年勳章(截圖) 笑傲無雙 玩過星曲WEB

原帖由 littlehoiyi 於 10-9-12 10:01 AM 發表
我只可以講
如果隻GAME改前中後排系統
只會死得更快
前者有例子的, 例如魔力寶貝2, 佢是有呢個系統既.....比人彈到飛起(咁即是叫人唔洗玩劍士喇....)

再前D, 有套幾難玩既幸福online, 就是因為佢個系統設定比較 ...

魔力2死得咁快係開始時物理系特別弱
而9遊又亂改
其實日版修正返之後已經多左人玩日版
要參考既我覺得參考日版會好D

而幸福執唔係設定問題
係因為佢收費既時候剛剛係免費遊戲既興起
係未紮穩陣腳就收費同免費遊戲搶人
就見到收費當日人數急減過半

極同意..
d屬性真係完全無用.
話係童話2根本係呃人.
缺點多到數唔晒.
寵物變到程式化.
要玩個勁d既幻師就要比hkd整寵.
物價高到無新手玩.
d技既範圍細.怪既血又高.

我都放棄左.真係玩唔掂.

連好文章都唔加  

看破紅塵
‹ 上一主題|下一主題

聯絡我們|Archiver| 2000FUN論壇

SERVER: 2 GMT+8, 24-5-1 05:17 AM , Processed in 0.041010 second(s), 14 queries , Gzip On.

Sponsor:迷你倉 , 網頁寄存