2000FUN論壇

搜索
2000FUN論壇 綜合論壇 英雄聯盟 LOL [英雄心得比賽][原創]史上最強的tank Zilean ...
go

[英雄心得比賽][原創]史上最強的tank Zilean [複製鏈接]

點解我會揀zilean做tank呢?
原因1,招大可以起死回生即係有2條命
原因2,有e技可以協助隊友走路或自己走路,追殺敵人時可以減敵人的移速
在加埋
他不做tank實在太可惜
以下就會介紹一下召換者技能
介紹一下技能先
被動技(自己隊友+8%經驗)
q技:
拜一粒炸彈落人地頭到,4秒就會爆炸
至於攻擊力:100/155/210/270/330 魔攻
cd時間為9.4秒
所需要的mana:60/75/90/105/120
w技:
減q技e技,同R技10秒cd時間
cd時間為:16.92/14.1/11.28/8.46/5.64
所需要的mana:50
e技:
可以減慢敵人移動速度或增加自己隊友速度55%的幾秒鍾
效果持續時間:2.5/3.25/4/4.75/5.5
所需要的mana;100
r技:(呢隻英的精華所在)
可以令自己或自己隊友的單一目標與時間為13秒的保護,
如果該目標將採取致命的傷害,就會令單一目標有額外的時間恢復健康。
(自按:係一招好正的大技- -)
所需的mana:200
cd時間:169.2
回復自己隊友單一目標血量:500/750/1000
(自按:真係好正- -)
(記住要出-CD裝)
至於runes
本人建意紅Runes:9個固定回mana runes
            藍Runes:9個成長回mana runes
            黃Runes:9個成長回mana runes
(因為好多時都唔夠mana回得唔夠快,而出唔到大技
以及有時q,w,q/e,w,e在或者e,q,w,e,q要消耗好多mana)
(至於點解5出cd同ap runes,因為cd出裝果時已經減了,
最大cd時間只不個<=40%,不可以cd>40%,由於係切tank裝,
加上mana成日唔夠用,所以回mana最實際)
而且還有好多重連法,所以回mana最實際!!!

賦:

召換者技能:

或者出一定要出,
正所謂走得快好世界,而又可以追殺敵人,其他的召換者技能不建議出了。

以下就係出裝:
本人經常玩zilean,以下就是本人的心得
正所謂裝係死的,英係生的,
出裝不可能死板,
以下有4重出法
分為順風,逆風,微風,弱風(重有當風箏沒有風,
可忽略- -)
順風即係你好肥拿,又或者你的隊友殺左好多人
(即係頭15分鍾teamkills 有 9-1到,而自己應該有2-0-1到為之順風)
逆風即係人地殺你幾次,又或者你地隊友死好多次為之逆風
(即係頭15分鍾teamkills 有1-9到,而自己有0-3-0到為之逆風)
微風就係類似比賽咁,大家冇咩點殺人,而食兵數目又差不多
弱風即係你或隊友係條lane比人禁住泥打,而又冇人支援你,人地食兵數量又多個你地,
而你地又自己又冇死個,只係比人禁住泥打,為之弱風
至於當風箏沒有風就係有2-3人蓄意或冇意一開波走場(走左1個即係4VS5都有機會反勝,不個呢重情況較少見,
所以不說)因為3VS5好難會反勝,所以唯有等25分鍾投降,所以呢重就叫做當風箏沒有風。

之後輪到出裝,
出門裝,
對面有人jungle,出(眼插對面藍buff位)
對面冇人jungle,
冇就出同2技,(有回mana runes 多用q>w>q食多d兵,多用last hit)
(如果你打打下見到有個優勢就出,3-4分鍾之內你殺到2-0-0或1-0-1,之後7-8分鍾就出)
(之後保持住優勢,多食兵,殺到對面的英就去殺,冇咩把握就不好沖)
(盡量15-16分鍾之內出,唔好出其他野)
如果沒呢個優勢出,(你之前出左想camp jungle,之後就)
之後合成拿拿聲合成(可以cd時間,在配合埋招w,你招r話咁快又cd完,在加埋防同mana,真係正- -)
之後就出
在之後合成
之後在出(用完,在用r,即係可以死2次,果2條命可以追殺人又或者走路最好不過- -)
(以上係頭15分鍾的順風,微風,弱風,逆風所出的裝,正常係頭15分鍾出不切呢3件裝,
出得切就十分好,出唔切就盡快出呢3件裝,)
15-20分鍾打後又要睇下咩風
如果一直保持住順風出,(因為減cd加魔防,在加,而你又多用技,你招話咁快又有~.~)
你應該開始唔驚dps同ap,但5好太天真,2-3隻圍你你都好快死,
對面ap多的就出,dps多的出(比人圍時有用)
ap同dps打你唔入的出(打唔入的意思自己隊友的好勁,
團戰時對面輸,而人地又不能扣人大量血)
之後保守住呢個優勢,保住隊友性名,以及追殺敵人,(多善用呢4招技),直至gg完場
接著微風,弱風,逆風
大家都冇咩殺人,都係要出,團戰對面唔夠打時就乘勝追擊,多用減慢敵人速度,多
用e,q,w,e,q呢重連法追擊對面英,團戰就泥輸時就用令隊友重生,幫隊友
走路,為嚇敵人,以犧生小我,完成大我精神讓隊友走路,
以及引敵人打你,讓自己隊友走路,如果你自己隊友走到路
咁就自己用e走路拿,務求張這風轉順風直至gg完場。

完成作應該係出齊:
最後尾果個位係比你有時買
如果對面ap多就出或者
dps多就出或者

呢張係我岩岩打的戰果

證明我的玩法係冇錯的,果場我3/1/21,出以上的tank裝
最後祝大家聖誕快樂,大家記住打到咁上下休息一下,
打完1-2場飲杯水,食下野休息下,
最後希望大家連嬴幾場=]

~完~

已有 1 人評分威望 收起 理由
IamLOKI + 40 活動參與

總評分:  威望 + 40   查看全部評分

哇.好勁啊   Zilean

大家有咩問題可以在此發問

我想問點解玩tank 都可以咁勁

主要係睇隊友Teamwork,
只於點解....
都要睇你個人技術,,
都係果句,食兵要食得多,有團戰一定要參加,
隊友死就作出最大支援,
咁樣你的錢就會增加,錢增加就出裝,
唔好作冇謂的犧生
咁就得

十週年勳章(賀詞)

我好小用呢隻做tank..佢控技得招慢速,又唔夠硬,同埋我用shen/rammus 果d好似仲好..

你話5夠硬,,我認同你...
但佢用
加招大技落自己到,
咁就比人打2次先死,,
咁就同TANK差5多,,
招E技有可以輔助隊友走佬,,
咁就PERFECT

問題係,如果時間佬做tank
會唔會仲有人打佢?
重生甲cd唔短,你冇左重生甲 你招大救自己定救隊友?
唔反對非主流tank 問題係 你玩魔傷比你玩tank作用更大

唔係場場都有咁多錢俾你買咁既裝-_-

總會有逆風既時候

問題係,如果時間佬做tank
會唔會仲有人打佢?
答:我同FD組隊玩左幾場,佢地係打DPS先
重生甲cd唔短,你冇左重生甲 你招大救自己定救隊友?
答:我會睇情況,我多數會救隊友先,重有,假如我果場真係好肥(即係好有錢)的話,我會賣左重生甲,在買番重生甲
唔反對非主流tank 問題係 你玩魔傷比你玩tank作用更大
答:我出以上的裝係-cd TANK裝,-cd係希望大技快d回,以協助隊友復活。

玩Zilean tank玩得好既話可以頂到好硬
但係D人多數都係打左DPS先
加上Zilean玩AP既話
作用真係比Tank大
佢兩炸彈已經可以扣到人地一大段血
仲要範圍爆

呢隻玩tank真係唔得 冇控技 你應為d人會採你?= =
同埋 你出tank裝既話 法傷又唔高 真係冇人會採你= =

十週年勳章(賀詞)

玩tank 不如用返rammus個d英仲好
呢隻玩返ap好過玩tank

我玩tank真係零輸出

加上血,甲,技都控唔到場
根本團p多數都無人理呢隻英

玩TANK 不是多防裝 先可以坦 沒控場技 人地唔會理你 直接打你後方的DD
當你的DD 死光後 你都比人SM死 唔會理你有多少重生

回復 15# 1p2k 的帖子

所以話 呢隻玩坦=多魚

最近本人有要溫書(因為就泥考試),所以冇理會到呢個post,,現在考完試了,等我而家泥回應一下各人兄對我的看法先,
回yuikjh301
呢隻玩tank真係唔得 冇控技 你應為d人會採你?
我想問下呢,,點為之唔得,你有冇試個先,當你肯參加團戰,d人一定採你
得唔得唔係你一個人話我,本人試個幾場zilean用tank,都有不錯的成績,(以上張圖較為好的成績),(我還試個其他令類角色出tank,試個幾場,有d真係唔可以做tank,呢隻比較好)
同埋 你出tank裝既話 法傷又唔高 真係冇人會採你
我出得tank裝的話,就預左法傷唔會高,
但經本人多次試驗個,發現zilean真係可以出tank裝

十週年勳章(賀詞)

原帖由 yougood123 於 11-1-6 03:21 PM 發表
最近本人有要溫書(因為就泥考試),所以冇理會到呢個post,,現在考完試了,等我而家泥回應一下各人兄對我的看法先,
回yuikjh301
我想問下呢,,點為之唔得,你有冇試個先,當 ...

你呢隻根本就純粹係一隻輔助英.....正如樓上話過 tank唔係隻隻都有資格做
人地有腦既正常都會無視你 打其他英先 最後先圍你

原帖由 yougood123 於 11-1-6 03:21 PM 發表
點解我會揀zilean做tank呢?
原因1,招大可以起死回生即係有2條命
原因2,有e技可以協助隊友走路或自己走路,追殺敵人時可以減敵人的移速

呢兩句點睇都係揀zilean做輔助英既原因喎...

回yuikjh301
我想問下呢,,點為之唔得,你有冇試個先,當 ...

tank人人都得 有冇用就系另一回事
zliean得一招緩 tank裝冇輸出
真系團戰人地跟本吾會打你 同4v5冇分別
最多咪你走去攝攝位等人禁錯英=]
咁出裝法 實力水平平均既場合
隊友死晒 -> 自已滿血走左~
隊友死晒 -> 想走比人cc -> ACE

回番jy03311先
你講得係岩的,當團戰時正常係會打DPS先,唔會打TANK住,好多時團戰正常都係咁,
好多時組隊打場/RANK真係打DPS先,,
人地有腦既正常都會無視你 打其他英先 最後先圍你,(因為我出的係-CD的TANK裝,但呢句野我好認同)
相反,,當團戰時,我地都係打DPS先的,,
由於我ZILEAN好似你所講,有D輔助型,
就要輔助隊友,打曬對面DPS先,最後先打TANK
之前我新手個時有位人兄教我玩LOL,,(佢而家冇玩了)
佢教我,試下令類出裝,會有新發現,,於是我試了幾位英,發覺ZILEAN真係可以做TANK
於是我就將我的英雄心得拜上2KFUN
(下圖係佢玩 AP SONA)

(就如你所講你呢隻根本就純粹係一隻輔助英,佢玩AP,但都玩到11/1/25戰績,而且重係RANK GAME,他就親自試了AP SONA,於是我就學佢試下其他英)
‹ 上一主題|下一主題

聯絡我們|Archiver| 2000FUN論壇

SERVER: 2 GMT+8, 24-5-2 03:09 AM , Processed in 0.040029 second(s), 13 queries , Gzip On.

Sponsor:迷你倉 , 網頁寄存