2000FUN論壇

搜索
2000FUN論壇 綜合論壇 動漫專題區 Gundam討論專區 gsd迷諗野唔好咁膚淺好冇?
返回列表 發新帖 回覆
go

gsd迷諗野唔好咁膚淺好冇? [複製鏈接]

成日聽到gsd迷話gsd比唔上00
只係話gsd o既機比00勁
話gsd o既人比00型
終於有人講出00劇情唔好
問佢點解
佢又講唔出原因
咁到底你地有冇諗過一部Gundam到底為乜而寫?
但係Gundam o既故事想帶出o既
並唔係d機有幾勁,d人有幾型
而係令人理解到咩係戰爭
理解下國家與國家之間o既衝突
就好似00第一季所講o既野
雖然第一季入面天人好似屈曬機咁
但係入面o既介入行動
你地又明幾多?
而第二季好似講少左戰爭o既野
反而講又左人與人之間o既衝突
為左互相理解,解開誤會
各人有各人o既"戰鬥"
再睇番gsd
一場又一場無意義o既戰爭
主角暴走一個打百個
e個就係軍隊?
e個就係戰爭?
呸!
說00比gsd好一千倍也嫌少......

無錯..gsd我真係唔明佢係好UP咩.

十週年勳章(賀詞)

gsd有gdsd迷,00有00迷…

各有各講,根本就水火不容…

00真係咁好嗎?
只覺得00太商業化了…無愛

原帖由 憨憨的小任(CPU) 於 11-1-23 09:25 PM 發表

00真係咁好嗎?

我只能說. gsd 比00更商業....!!
一開始係gsd迷係禁話00唔得..最主要都係話D機體唔令...但係我就認為00 D機唔錯.D機件造得幾好,
話佢D劇情唔得..但係佢地右UP唔出有幾唔好.一咪話唔好- -
其實你如果唔係追求D機體令唔令 機本上都會愛上佢

十週年勳章(賀詞)

回復 4# kck呀強 的帖子

機體第一季還可以,第二季已經去到超機戰級別= =

一開tram變左無敵,劇場版都係咁…

同埋我幾不滿人設,為腐而腐…

新果個劇場版真係睇到無言…

先說明一下, 我沒打算偏幫任何一方

gsd有gsd的好, 只有對gsd有愛的人才看得見
00有00的好, 只有對00有愛的人才看得見

任何人都有權喜歡自己喜歡的事物, 沒人有權否定別人喜歡的事物
這一點請詳看輕小說「我的妹妹哪有這麼可愛」第一本京介在爸爸面前幫妹妹辯護, 嫌太多字就睇動畫1-3集, 不過小說詳盡少少

河水不犯井水, 請不要為無謂的事而爭執, 這不是針對任何人, 而是引起這場「高達大戰」的所有幕後黑手
建議大家睇一睇00劇場版, 真係頂唔順既話我cut埋最後個幕比大家睇, 只要明白佢想帶出既訊息就行了
希望你地睇得明英文, 就算唔識都唔該網上搵翻譯

最後想帶出一點, 就是看一樣事物時可以從很多不同的角度入手
從A角度看的時候你可能會不喜歡, 但說不準從B角度去看就會愛上呢
我還記得初中時讀過一篇關於塵垢的文章, 說實話未讀之前我真係唔知塵垢都可以咁有用 (具體內容已忘, 請不要追問Orz)
嘗試多角度看事物, 可能會有意想不到的驚喜

前期00各方面的確唔錯...
但係去到後期
變到同gsd冇乜分別 都係主角開外掛 既超級系
然後數以千計既卒仔出場只係為左領便當

原帖由 donald02hk 於 11-1-26 02:20 AM 發表
前期00各方面的確唔錯...
但係去到後期
變到同gsd冇乜分別 都係主角開外掛 既超級系
然後數以千計既卒仔出場只係為左領便當

除左最後一戰之外
每場敵機都唔過50
何來"數以千計既卒仔出場只係為左領便當"?
而最終一戰都係得200部敵機
仲要有Katharon同正規軍幫手
有幾超級系?

十週年勳章(賀詞) 十週年勳章(截圖) 笑傲無雙 忍影世界 玩過星曲WEB

你敢講Gundam Seed Destiny冇帶出過正面既信息?
基拉都係係第一季知道戰爭既錯誤..所以係第二季都盡量唔會殺人..只係搞到部機冇得郁
請問主角威能屈機外掛=一定冇正面信息?
樓主唔好咁膚淺好唔好?

咁到底你地有冇諗過一部Gundam到底為乜而寫?
但係Gundam o既故事想帶出o既
並唔係d機有幾勁,d人有幾型
而係令人理解到咩係戰爭
理解下國家與國家之間o既衝突

Are you 作者?
又唔見你拎下G黎講?
佢地以擂臺比賽黎決定統治權
最後咪又係主角威力打贏左..仲要lovelove拳ko埋魔鬼高達..邊忽有國與國既衝突?

原帖由 hj1op2 於 11-1-28 08:19 PM 發表
你敢講Gundam Seed Destiny冇帶出過正面既信息?
基拉都係係第一季知道戰爭既錯誤..所以係第二季都盡量唔會殺人..只係搞到部機冇得郁
請問主角威能屈機外掛=一定冇正面信息?
樓主唔好咁膚淺好唔好?

Are you 作 ...

唔好意思
我到E家都仲未有GSD迷討論過GSD帶出過咩正面信息
只係見佢地一味講基拉好型.SF好勁
E D唔係膚淺係咩?

係喎
咁你又唔講下UCo既
仲有z,zz,0079,0080呢
除左g之外你仲可以講多幾多個出黎呀?

我最鐘意都係uc
但係00同要seed系列比
我都會支持00
seed系列唔係話衰
我唔鐘意姐
唔可以排除真係有人鐘意1打100萬ge超級系
但係超級系多數都係熱血,唔見得seed d邊忽熱血..
爆seed>全炮發射>全部兵無晒
鏡頭d炮仲多個sf全身加埋ge炮
d機好似唔洗錢咁 整架卒仔都要天文數字啦..
睇番uc 一架渣古都睇到咁重要
seed只可以話太唔實際

原帖由 憨憨的小任(CPU) 於 11-1-23 09:25 PM 發表

00真係咁好嗎?

GSD商業化先勁
睇模型睇得出,一隻異端可以出幾隻唔同色

但笨大始終係商業機構,邊會唔向"錢"看

個個話gsd既機無敵,,難道00既trans-arm唔係無敵?

原帖由 benno2007 於 11-2-9 02:16 AM 發表
個個話gsd既機無敵,,難道00既trans-arm唔係無敵?

變革者夠有trans-arm啦
mr.武士道部機夠有trans-arm啦
有咩問題?

原帖由 kkpp56967 於 11-2-9 04:15 PM 發表

變革者夠有trans-arm啦
mr.武士道部機夠有trans-arm啦
有咩問題?

sorry,,,漏左個既字

原帖由 benno2007 於 11-2-9 02:16 AM 發表

gsd,主角係最強調整者+外掛老金王,機體性能高人幾皮

00,主角無特別之處,去到後期先叫做變革左,機體性能同敵人既機體好唔得幾多,唯一既trans-arm都仲要俾人抄埋

唔明點解你會諗到00既trans-arm會係無敵喎

年齡層問題

唔講邊套打邊套

除左g gumdom係賣熱血

其他gundom都係有佢想表達ge意思

00就好似你講咁啦

而s-d可以話係人類重覆犯錯(類0079)

明明seed個陣已經乜都解決晒,但竟然仲出到seed-d

舊衝突解決>新衝突出現>但新衝突同舊衝突都基於同一樣野

而引起事端ge人明明係世界公敵都可以有好多支持者

其實seed-d有部份好寫實
======================================
00劇場版雖然我無睇,但聽人講完個結局,大致明想講咩

而當我番學個陣聽到班小學雞同學話00個結局垃圾

心中不禁對他出現十萬分的恥笑

00劇場版好清晰帶出武力介入並唔可以消除戰爭

只有互相了解,溝通,問題先會化解

衝突先唔會發生

對於我黎講gundom真係好有意義
已有 1 人評分Good 收起 理由
美朱 + 1 你說的內容我非常同意

總評分:  Good + 1   查看全部評分

原帖由 icqboy61721145 於 11-2-19 07:19 PM 發表

gsd,主角係最強調整者+外掛老金王,機體性能高人幾皮

00,主角無特別之處,去到後期先叫做變革左,機體性能同敵人既機體好唔得幾多,唯一既trans-arm都仲要俾人抄埋

唔明點解你會諗到00既trans-arm會係無敵喎

講真開頭都好地地

去到主角變革同一大碌光束劍切野就覺得....套野變左質

重要的不是主角威不威能
係劇情問題
主角威能套套動畫都有
主角同廢柴一樣一出場就被爆機有咩好睇?
gsd劇情明顯地有問題
主角變路人 路人變主角
而有雜誌更說過"精美的人設/機設,動聽的音樂,激烈的戰鬥場面..全部都救唔番gsd"
-------------------------------
個人感想
整個世界已經比基拉佢地統治咁濟
拉克絲係zaft議長
kagari係奧布首相
基拉自己同啊濕男同真3條友又爆seed屈機
基本上係gsd世界入面  無人可以同佢地對抗

原帖由 258745 於 11-2-27 12:37 AM 發表

講真開頭都好地地

去到主角變革同一大碌光束劍切野就覺得....套野變左質
老實講我覺得後期都冇問題
主角真正成功變革都係最後個幾集
一大碌光束劍佢都係迫不得意先用
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 免費註冊

聯絡我們|Archiver| 2000FUN論壇

SERVER: 2 GMT+8, 24-5-1 11:34 AM , Processed in 0.038882 second(s), 14 queries , Gzip On.

Sponsor:迷你倉 , 網頁寄存