2000FUN論壇

搜索
2000FUN論壇 綜合論壇 UFO及超自然力量 [己見]上帝愛人不如人愛人
go

[專題討論] [己見]上帝愛人不如人愛人 [複製鏈接]

上帝愛人不如人愛人
基督徒成日都話上帝愛人,而且十分偉大,不過咁,大家試想想以下情況.

1. 上帝的愛
首先人要信左神, 你先可以得到上帝救贖
唔洗落地獄, 至於而經落左地獄被火燒既人
唔好意思, 即使你回心轉意, 全能既上帝有無窮力量都唔會救你出黎.

2. 父母對子女的愛
好簡單, 如果個子女被火燒緊, 大部份父母, 都唔會考慮子女會否信服自己
有冇背棄過自己, 都會憤不顧身救佢出黎, 更家唔好提話有父母可以代子女被火燒

3. 路人的憐憫
假若你見到一個唔相識既人受苦, 如果你有能力救佢, 你都會救啦.

有D基督徒,每日食飯禱告感謝神,但十年都未多謝過父母.
就係多謝一個咁既神, 反而真真正正愛你既父母, 你都未多謝

各於清醒一下吧, 愛人既並唔係上帝, 而係人,
能夠邁向更好未來, 唔係靠上帝, 而係人.
已有 4 人評分Good 收起 理由
Dying_Otto + 1 Good
12345688 + 1 講真係諗呢d野可以睇下聖經新約先,否則真係 ...
〝鈞仔〞 + 1 超同意= =
糗豪 + 2 你說的內容我非常同意

總評分:  Good + 5   查看全部評分

咁你愛唔愛我?

我自己係冇宗教信仰,不過我覺得大家都可以理性討論下樓上既話題
我真係好希望有一些宗教信仰既網友,可以在這裡分享下自己點解會信神...
神根本存唔存在係e個世界上,就無從得知,但係我就聽過好多人,話神點救自己...
但係我心諗..到最後幫你既..咪唔係又係人..都唔點解可以扯到去神果到

我信神

原帖由 雪菜肉絲米 於 11-4-8 09:07 AM 發表
我信神

點解信?

因為神只係作為一個指引者存在
同埋心靈上既支柱
講真果句就係 你夠堅強 你可以5信

ps:指引係指 教導你向善
so 神既救贖 係教你向善同埋比你第日上天國
耶穌不代表是創造主
所以佢5可以係地獄救你

其實 得救 有2個方法 5好淨係睇基督教 睇埋佛教
前提係 你可以得道
否則 你只可以靠神救 而不能自救

我只係信自己

笑傲無雙

信神不如信己

1. 上帝的愛
唔好意思, 即使你回心轉意, 全能既上帝有無窮力量都唔會救你出黎.

你生存係呢個世界上
神一直係到比機會你去信
咁長時間 咁多機會
你唔信 係要等到落地獄
自己受苦先黎信 求神去救你
咁神仲點會幫你

原帖由 gogolam223 於 11-4-9 03:10 PM 發表
1. 上帝的愛

你生存係呢個世界上
神一直係到比機會你去信
...

信左又點?信左有咩著數?會上天堂?你保證?上天堂又點?人死左就係死左,無話去邊去邊,人只係一個普通生物,唔通死左又會好似神禁反生?no 傻pls

原帖由 gogolam223 於 11-4-9 03:10 PM 發表
1. 上帝的愛

你生存係呢個世界上
神一直係到比機會你去信
...

仲有神唔係愛全部人咩?有咩可能一個回心轉意ge人佢會唔接受?禁樣仲有咩資格做人民口中ge"神"?

神係愛全部人 但你同魔鬼稱義

信神既死後得永生
神已經籍好多方面保證
你要唔信既話幫唔到你

你所指既回心轉意係受苦先回心轉意
咁點解一早你唔回心轉意?
就好似呀A叫B去買邊隻股票
之後A自己買 B唔買 等到果隻升先後悔
之後叫A分番D錢比佢?

算了 我唔會再回 你唔信 我都幫你唔到

十週年勳章(賀詞) 笑傲無雙 玩過星曲WEB

其實上帝從來冇迫人信佢~唔信既人可以做返自己,但唔需要去反對~

原帖由 gogolam223 於 11-4-10 01:05 PM 發表
神係愛全部人 但你同魔鬼稱義

信神既死後得永生
神已經籍好多方面保證
你要唔信既話幫唔到你

你所指既回心轉意係受苦先回心轉意
咁點解一早你唔回心轉意?
就好似呀A叫B去買邊隻股票
之後A自己買 B唔買 等 ...

點解上帝又唔收左果個魔鬼 定係留住方便有人食死貓 明明知道罪惡係魔鬼搞鬼點解老耶又要生要死瓜瓜曹話要滅世 明明係搞錯對象 令人好懷疑老耶iq幾多 果個股票係等你瓜左先知有無賺 果個保證就得聖經  仲要係比人改左無數次 一個正常人都唔去買d連走勢圖 公司資料 風險資料都無ge股票

原帖由 12345688 於 11-4-10 03:00 PM 發表
其實上帝從來冇迫人信佢~唔信既人可以做返自己,但唔需要去反對~

劫匪都無逼你比錢佢 不過你唔比就插你幾刀甘解 甘係米中國幾千年d人要落曬地獄? 唔入教就比要火燒同黑社會踢人入會一樣

玩過星曲WEB

佢地入晒腦架啦,你講咩都無用!最認同係食飯時係到感謝神,如果無農夫,你仲會唔會感謝神@@??

信上帝,可以得到上帝救贖,那是死後吧?
但係現在呢?假設你現在車禍,就算你信上帝都唔會救到你
所以話呢,把信上帝當做買個保險吧=W=

馬太福音 7:7-21

# 你們祈求,就給你們;尋找,就尋見;叩門,就給你們開門。

# 因為凡祈求的,就得著;尋找的,就尋見;叩門的,就給他開門。

# 你們中間誰有兒子求餅,反給他石頭呢﹖

# 求魚,反給他蛇呢﹖

# 你們雖然不好,尚且知道拿好東西給兒女,何況你們在天上的父,豈不更把好東西給求他的人嗎﹖

# 所以,無論何事,你們願意人怎樣待你們,你們也要怎樣待人,因為這就是律法和先知的道理。

# 你們要進窄門。因為引到滅亡,那門是寬的,路是大的,進去的人也多;

# 引到永生,那門是窄的,路是小的,找著的人也少。

# 你們要防備假先知。他們到你們這裡來,外面披著羊皮,裡面卻是殘暴的狼。

# 憑著他們的果子,就可以認出他們來。荊棘上豈能摘葡萄呢﹖蒺藜裡豈能摘無花果呢﹖

# 這樣,凡好樹都結好果子,惟獨壞樹結壞果子。

# 好樹不能結壞果子;壞樹不能結好果子。

# 凡不結好果子的樹就砍下來,丟在火裡。

# 所以,憑著他們的果子就可以認出他們來。

# 凡稱呼我主阿,主阿的人不能都進天國;惟獨遵行我天父旨意的人才能進去。
已有 1 人評分Good 收起 理由
gogolam223 + 3

總評分:  Good + 3   查看全部評分

原帖由 黑仔試作1號機 於 11-4-10 06:59 PM 發表

劫匪都無逼你比錢佢 不過你唔比就插你幾刀甘解 甘係米中國幾千年d人要落曬地獄? 唔入教就比要火燒同黑社會踢人入會一樣

上帝 係劫匪 係黑社會 ?何必咁多理由去抗拒
(不過我明 我以前都係極度反感,會好抗拒,希望大家有福改變)

都係果句啦

唔信既無問題,但唔好要咁多理由去論斷

福音已經留左係世界,人亦可以自由選擇  (結果亦都講明)

願世界都係愛~

只信自己....
‹ 上一主題|下一主題

聯絡我們|Archiver| 2000FUN論壇

SERVER: 2 GMT+8, 24-5-23 05:54 PM , Processed in 0.041814 second(s), 13 queries , Gzip On.

Sponsor:迷你倉 , 網頁寄存