2000FUN論壇

搜索
2000FUN論壇 綜合論壇 水族歷奇 新養水晶蝦問題
go

新養水晶蝦問題 [複製鏈接]

這幾天看了很多有關水晶蝦的貼
發覺自己真的愈來愈有興趣了
所以大量翻查一些貼子
可是發現有很多器材的型號和不同的功能  弄得頭暈眼花

想從基本入手的我
打算入24"
基本上是不是用2個瀘筒 ?
然後買水冷,燈,泥,水泵
還有我見很多人說\養菌,其實是什麼呢?
飼養時:
是不是一開始時放水 , 等幾天  才可以放蝦進去?
還有pH,gH,kH  又怎麼量度呢
啊  養之前真的有大量的準備功夫
希望大家可以解答

十週年勳章(賀詞) 十週年勳章(截圖)

買HOLOHOLO米吾使煩=]
不過有d5人道

十週年勳章(賀詞) 十週年勳章(截圖)

回復 1# P。 的帖子

行24"缸用一個濾水桶夠了
養菌係養消化細菌,消化細菌功效如下↓

放左水行幾日可以等水自然去左d氯氣,同埋因為落左泥等佢行幾日可以濾返清d水
pH,gH,kH有試劑可以測試

駛唔駛兩個濾筒..要睇你個缸幾大..同埋你用邊個濾筒..
普遍濾筒流量係魚缸容量既十倍為好..
即假設濾筒流量為1000L/hr 魚缸最好頂多100L水
濾筒..如果資金充裕..建議eheim ($1xxx)...
如果唔夠..可以用大陸牌子..atman
用大陸牌子最好將佢標明既流量打八折...
另外你如果養水晶蝦的話..應該要加埋水冷...
尤其依家係夏天...要將魚缸溫度維持係25-26度左右..
如果用埋水泠既話...濾筒流量會更細..買濾筒時要注意將來會唔會加水冷..

關於養硝化細菌...可以用幾蚊一枝的biodigest..透明細細枝...魚缸裝了水後..
將瓶內液體倒進去...再打氣幾晚..可以加快養菌時間..

至於pH,GH,KH,NO2,NO3市面上有好多牌子既試劑可以買..功效,,準確度大致相同..

大致上明白了
想問一問
即是基本上只需要有一個適合的濾筒和泵,燈 就可以了嗎?  (掛濾/底濾不需了吧)?
夏天時加一個水冷  然後養水/菌   
這樣嗎?

寵物大使 十週年勳章(賀詞)

做齊呢d步驟,個骨架已經出左黎

你要再加泥,水草落缸
加生物環落濾桶
‹ 上一主題|下一主題

聯絡我們|Archiver| 2000FUN論壇

SERVER: 2 GMT+8, 24-4-28 07:52 PM , Processed in 0.027969 second(s), 10 queries , Gzip On.

Sponsor:迷你倉 , 網頁寄存