2000FUN論壇

搜索
2000FUN論壇 綜合論壇 電腦技術問題交流 求助(十分慘,希望大家申出援手)
返回列表 發新帖 回覆
go

求助(十分慘,希望大家申出援手) [複製鏈接]

之前係間店到買左部新機,上年10月

一路用都覺得有問題,老闆死都話無

跟住我仲唔知掉晒d盒,而家1年未夠,今朝開機hadrdisc就話壞左

入唔到window

而家無晒保養,我買過部好,定係換零件好?

我部機4核架

十週年勳章(賀詞)

HD 1年內壞比較小見@_@
你買機時理論上會同你講點保養架
你去買果間同台主傾番吧,依家電腦店都說是X年保養
你一年都未夠,點都幫你搞既

另外,你確認是壞了HD而不是壞了系統 ?

其實當我2010年10月2日買

買左返屋企玩左1-2日就上唔到網
跟住我咪拎返去,點知去到佢到又得
跟住拎返屋企玩又得左,跟住一路玩,玩到12月左右,見到部機好慢
咪重裝win7,點知裝完又上唔到網

跟住咪又拎去,又係去到佢個面得,我拎左返屋企又唔得,跟住佢拎左去同我一樣用香港寬頻既朋友到試都上到.
但係我部舊機win xp又上到,係win7上唔到

跟住後尾我唔駁寬頻電視就上到,咁唔理喇,一直玩

跟住而家我玩玩下話系統錯誤,叫我入win碟入去整,點知我無入,跟住就話硬體裝置有問題,未駁好
我打屜機箱到插實左,跟住都係唔得

跟住我入左win碟入去,佢重新check,check到去harddisc就有問題,同埋去到開機畫面係load唔到harddisc
隻win7碟係經理俾我架,佢裝都無事,我就係咁有事都唔知點

之前拎去俾佢整時,我都已經好火,買左部機拎左去成3-4次都有,有乜理由新機係咁,跟住其中一次佢話,如果真係壞我check唔到,你咪俾盒我,我退翻去原廠lo,但係如果無事,個廠都係照俾返你,咁同我講

另外有一次打機花畫面,我去問佢,佢話你拎黎得架喇,我話洗唔洗拎盒,佢話:無用架喇唔洗,搞到我以為無用,掉晒d盒,後尾佢話就算係硬件壞要換,都要有返d盒,而家我d盒都掉晒.都唔知點算

部機資料如下

主機板 : MSI 870-G45 AM3/D3 A870+SB710 M ATX
處理器 : AMD ATHLON II X 4 955 302GHZ AM
記憶體 : TEAM ELITE DDR3 2GB 1333MHZ CL9
硬碟機 : WESTERN DIGITAL 640G S2-32MB 7200RPM
顯示卡 : MSI GTS 450 OC 1GB DDR5 DISPLAY
音效卡 : INTERGRATED 7.1 HD AUDIO CODEC
網絡卡 : INTERGRATED GIGABIT LAN

你大家話點好

十週年勳章(賀詞)

睇完你既描述
坦白說似是個人因素多-,-
至於唔使保養證之說,係因為代理都會記下HARDDISK 既 CODE
佢地睇CODE 去做咁解

係幾點,會令人覺得是個人因素

1.只有你上唔到
跟住我咪拎返去,點知去到佢到又得
跟住拎返屋企玩又得左,跟住一路玩,玩到12月左右,見到部機好慢
咪重裝win7,點知裝完又上唔到網
跟住咪又拎去,又係去到佢個面得,我拎左返屋企又唔得,跟住佢拎左去同我一樣用香港寬頻既朋友到試都上到.

2.只有你係咁
跟住而家我玩玩下話系統錯誤,叫我入win碟入去整,點知我無入,跟住就話硬體裝置有問題,未駁好
我打屜機箱到插實左,跟住都係唔得
跟住我入左win碟入去,佢重新check,check到去harddisc就有問題,同埋去到開機畫面係load唔到harddisc
隻win7碟係經理俾我架,佢裝都無事,我就係咁有事都唔知點

另外樓主熟悉電腦既操作嘛 ?
例如自己加下零件,安裝一下WINDOWS
正正常常咁玩
我暫時就咁估,是你電腦過熱/DRIVER不夠新/線可能鬆左...

我近3年買左10台電腦左右,都沒有任何問題
依家既電腦不同十幾廿年前,好耐用的......

下次買機都係搵熟人搞搞好
2000FUN 881版高手云集,佢地都可以幫到你的

gfdyty ytfy ty

十週年勳章(賀詞)

同情
簡電腦鋪一樣咁難"

保養細則唔多熟
因為買D野都未試過保期壞
但為保安全我留晒盒重要部分

首先宜家開到機?
點load唔到hdd
w7碟係正定開心板

原帖由 雲路 於 11-7-15 01:07 PM 發表
睇完你既描述
坦白說似是個人因素多-,-
至於唔使保養證之說,係因為代理都會記下HARDDISK 既 CODE
佢地睇CODE 去做咁解

係幾點,會令人覺得是個人因素

1.只有你上唔到
跟住 ...

安裝window識架,但係唔識轉針,佢話win7唔轉針裝win xp會lag,呢d真係唔識
但係裝window 都識

過熱係買之前已經同佢講我屋企好熱,係新界,叫佢整個散熱d既機箱,如果真係熱到hand機,真係激死我
係壞之前,我部機係開住冷氣咁壞,事前無加任何硬件及裝任何野

基本上我部機買返來剩係裝晒driver,之後裝我玩開隻game,就8-9開 開足24小時玩
而買之前同佢講左驚過熱,佢已經幫我加左散熱扇

唉..... 講晒我咩要求,而家又壞,真係唉......

原帖由 Qoo記 於 11-7-15 01:51 PM 發表
同情
簡電腦鋪一樣咁難"

保養細則唔多熟
因為買D野都未試過保期壞
但為保安全我留晒盒重要部分

首先宜家開到機?
點load唔到hdd
w7碟係正定開心板

不是正版

拎左去電腦店

話harddisc前面個d file有問題,好碎
話要換

話我部機唔係好耐,係咪跌過/撞到,或者係用好多bt

我部機剩係裝童話/3群2 連msn office 乜都唔裝
齋裝game+防毒+window 咁都壞成咁~_~

路過~~~
rip

部機唔係廠機
拆隻hdd上代理換就ok
盒 基本上唔駛
但有d要保養證
盒 只要保留7日就ok

上唔到網的問題 照睇的確係閣下的問題
幾個地方都上到網 而你個度上唔到

你有試過重裝window 如果hdd有問題直接拎番代理就得 多數都唔洗盒
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 免費註冊

聯絡我們|Archiver| 2000FUN論壇

SERVER: 2 GMT+8, 24-4-29 04:14 AM , Processed in 0.029772 second(s), 10 queries , Gzip On.

Sponsor:迷你倉 , 網頁寄存