2000FUN論壇

搜索
2000FUN論壇 綜合論壇 TERA TERA各職不負責任分析集合
go

[心得分享] TERA各職不負責任分析集合  

人物所在伺服器:爾雷曼西亞 角色名稱:木頭人

TERA 8個職業係PVP/係副本/單練既能力
同埋會簡單介紹每個職業同佢地既職能
雖然TERA 尼隻GAME同其他都有分" 盾 / 輸出 / 補助 系"
但因佢係非鎖定系統既原故
大家選擇職業必須考慮自己既個性/同能力
係開GAME之前好好選擇自己日後想玩既職業!!

盾系: 劍鬥士, 槍騎士

首先同大家分析劍鬥士
劍鬥士既職能係盾系,有仇恨技能黎吸怪,
但好可惜劍鬥士身穿既只係皮甲冇高防禦
同時無格擋技能所以只能避怪既攻擊
因為尼隻GAME係無回避值尼回事
回避動作都要靠玩家既即時反應同經驗
所以相對對技術同反應既要求係非常高

火力方面:
劍鬥士其實我個人覺得佢火力方面佢係非常弱雞
但因為佢有D技能可以壓低防禦增加攻擊力同埋血愈低(50%以下)攻愈高既優勢
係佢冇咩血果時攻擊力分分鐘係高過狂戰
但因為咁既原故你失手一次可能就咁玩完

副本需求方面:
因為佢係同槍騎職能相撞
往往可能只能擔當輸出角色,而係見到隊友出現OT情況 你去吸返隻怪
但以我火力分析既原故係台版好可能係冇人要,除非真係唔夠人用
而無槍騎既情況下,你既責任就超級大,因為你失手一次
全隊人就會失去唯一既TANK,無被你吸住既怪就會周圍打你既隊友
最先應該係補師, 尼個情況如果係打BOSS出現 全隊人正常都會XYZ你
所以自問無咁上下技術既劍鬥士就唔好做主TANK

SOLO方面:
單食精英其實問題不太大
但需要對果隻精英怪既一舉一動十分熟悉
但如係滿血情況,就會打得好慢(攻低)
如你特登壓低血量去谷攻
都係果句,你失手就係咁先 由頭打過
得不常失

PVP方面:
單P既話 有技術既劍鬥士 絕對有可能係各職最好打果個
不過都有各種情況
團P既話 比我既話第一隻就圍死劍鬥士,皮薄
如果刻意壓血量壓防去谷攻,對對手黎講係相當既阻礙
但相對黎講你會死得好快
如用技加防,你會減低攻擊力,打人唔痛=冇人會理你
但咁係唔係表示你會變左鐵人呢?答案NO
原故都係因為佢係皮甲 防本身就低

總結:
因為我相信大家都對雙劍士,同快攻速既享往都會被吸引選擇此職
但選擇此職前先考慮清楚自己是否合適
評分:
火力方面: 7/10
副本需求方面: 7.5/10(根據日版情況)
SOLO方面: 9/10
PVP方面: 7/10

附上SOLO影片:

槍騎士

槍騎士既職能係盾系,有大範圍仇恨技能黎吸怪,
身穿重甲,具有高防禦
同時無敵既格擋技能
係TERA 主TANK係非佢莫屬

火力方面:只可以咁講係近戰系係最雞
不過都正常,大部份遊戲職能係TANK既話,擁有高防既代價就係低攻
(如果高防又高攻咪姐係屈機:0?)

副本需求方面:眾所周知出團都至少有一盾打頭陣
所以槍騎絕對係出副本時最搶手既職業!!!
而且鐘意玩盾既人比較少 所以玩槍騎基本上係唔洗煩冇人組
能力愈大責任愈大,打副本果陣可唔可以順順利利咁打完
都好睇槍騎,例如 各種怪物既攻擊模式,有冇偷雞位可以行(帶路)

SOLO方面:打怪做任打精英 我諗你住相當辛苦
因為槍騎好似冇咩範圍技能,而且攻擊力頭先都提過 (低攻)
但如果你舍得係咁食補品 之類 其實都過得去既,因為佢既技能比較食魔
而高防高血既關係 失手都唔會係太大既致命傷

PVP方面:
單P既話...鬥長命...唔可以睇小佢高防低攻
分分鐘磨磨下磨死埋人地
團P既話主要都係輔助隊友殺對手
因為有技係捉敵人去自己身邊
好好合作既話團P都係一個不可缺少既人員

總結:
因為高防我諗係唔少比較保守/喜歡穩陣既玩家既至愛
比較合適新手玩,但出團/打D自己唔熟悉既怪時候
自己要先做功課 ,了解 怪既攻擊模式之類

評分:
火力方面: 5/10
副本需求方面: 9/10(根據日版情況)
SOLO方面: 6/10
PVP方面: 7/10
附上槍騎打精英片段

輸出系: 屠殺者  , 狂戰士 , 魔法師 ,弓箭手

屠殺者
尼個職業比較萬用型,攻擊高,範圍技,同時擁有最短CD時間的"回避" 3秒
而且好多攻擊技能都係附帶移動,可達到 "攻擊同時回避"
所以都好受玩家選擇既對象
因為穿著皮甲關係,防禦與雙劍一樣低,同樣單純同回避黎閃怪既攻擊

火力方面:
高爆擊率而擁有強大既火力唔會輸蝕狂戰士
技能上會附帶擊倒的機會
但重點都係裝備同紋章
因為屠殺者主要靠暴擊黎提高火力輸出
如果唔好好自己配合合適既裝備同紋章
咁就大才小用 哂左

副本需求方面:
基於受玩家歡迎既關係
搵團都幾難下,人多自然競爭多
在副本主要擔當輸出角色

SOLO方面:
先前講過屠殺者係一個萬用型既職業
SOLO單練絕對唔係問題
而且攻擊高,單練都幾有效率
不過同樣因為穿著皮甲 低防既關係
如果唔好好熟識各精英怪既攻擊模式
一個失誤都可致命

PVP方面:
單P:由於技能附帶擊倒關係 而且有關技能都可以達到追擊效果
所以真係名副其實"追住黎打"
打到對手訓低就係你既天下XD
團P既話因為佢既範圍技都有唔錯既輸出
所以係對手中間放下技 都幾幫得手

總結:
萬用型,單練團練也可
攻擊高,爆擊高,同時擁有唔錯既機動性
但低防關係要自己注意下

評分:
火力方面: 8/10
副本需求方面: 6.5/10(根據日版情況)
SOLO方面: 8/10
PVP方面: 7.5/10
附上屠殺者打精英片段

狂戰士
瞬間最強物理輸出真係非狂戰士莫屬!!!
身穿重甲!
可以講係習高輸出高防禦於一身!!
雖然移動速度係所有職業中最慢
但係高攻高防配合"格擋"
咁既職你仲可以係邊到搵

火力方面:剛才介紹過狂戰士可以話係擁有瞬間最強物理輸出
點解我會話"瞬間"呢?
因為基本上狂戰士既攻擊模式都係以"蓄力"攻擊為主
所以佢蓄力後既單下攻擊係最強咁制
不論單體/範圍技能都有具備
但係問題在於每次蓄力都需要時間
移速/攻速都幾慢下
所以平均輸出只能算係中上

副本需求方面:由於單發輸出高而且高防禦既關係
好多人都會選擇尼個職業
同樣多人多競爭,可能搵團方面就要手快D
而且最大問題,係狂戰士穿著既係重甲,與槍騎相撞
由於槍騎係不可缺少既要員,槍騎整體都係睇佢既防禦
在情在理,狂戰點都要讓裝比人(尼點就要睇下台服玩家如何署理)
所以可能就要棄裝入團
當然你可以選擇雙劍當主坦既團,但相對風險高左

SOLO方面:
高攻高防係打精英都唔會有咩大問題
有單體/有範圍技能
但係要注意既事係佢移速係超級咁慢
而且格擋同槍騎相比會弱雞DD
雖然一次失手不足致死
但係單練打精英時都要熟悉每隻精英既攻擊模式
先會練得更有效率

PVP方面:
單P:蓄力一擊打落去對手方咪話唔痛!
但要注意既係,果下威力雖然大
但打唔中就冇意思
所以要靠玩家既反應同洞察力
預計對手下一步既行動
而且一野打落去 KO!
團P既話因為佢既蓄力範圍技而且高防禦
所以係對手中間放下轉幾個圈 可能都殺唔少
但移速慢都係一個致命性既弱點
所以要驚奇不意咁發動攻勢
先係一個稱職既狂戰!!!

總結:
同樣單練團練也可
攻擊高,防禦高,係解任時比其他職更有效率
但係都係行得好慢....

評分:
火力方面: 9.5/10
副本需求方面: 7/10(根據日版情況)
SOLO方面: 9.5/10
PVP方面: 8/10
附上狂戰士打精英片段

弓箭手
同好多OLG一樣,弓箭手通常都係處於後方作輸出
TERA都係一樣.唯一不同之處就係TERA係無鎖定設計
同回避一樣係無所謂既 "命中率"
玩家需利用遊戲內既"準心"作人手瞄準
大家可以理解為TPS(third-personal shotting)
所以都係好考玩家既反應同集中力!!!

火力方面:同狂戰士既攻擊模式都係以"蓄力"攻擊為主
當然無狂戰輸出咁高,但係隊友既掩護下
安心咁作遠距離輸出 絕對係懶人佳選!!!
但可惜既係範圍技既火力就比較弱
而且同狂戰一樣每次蓄力都需要時間
同樣"蓄力"時移動速度減低
不得不提既係弓箭手距離愈遠攻擊力相對降低
換句話說愈近就會相對提升

副本需求方面:
其實弓手同魔師都係後方主要火力
所以其實搵團都唔會係好難
而且主要都係負責輸出
無咩特別野要搞
追住大隊衝衝衝射射射 就係咁
在我印象中都唔會經常出現OT情況

SOLO方面:弓箭手都係離唔開拉打
但如何有效咁令用弓箭手既技能 例如:陷阱,風車(唔知果個技叫咩名,當佢風車啦-.-)
尼個都係一個重要既課題
同其他穿著皮甲職業一樣
弓箭手都係低防禦果類
一下失手都係香咁制
所以都係果句"熟悉精英怪物既攻擊模式"
同時每次"蓄力"射擊之後都會有一段幾長下既硬值時間
如果因為判斷錯誤就會成為致命傷

PVP方面:
單P:同狂戰一樣蓄力都成為弓箭手主要攻擊模式
而且弓箭手有距離既優勢
如果你拉打 好好預算對手既距離再用最有效既攻勢
你可以唔洗點減血就可以KO 近戰
但要注意既係,果下威力雖然大
但打唔中就冇意思
所以要靠玩家既反應同洞察力
預計對手下一步既行動
而且一野射落去 KO!
團P既話弓箭手好多時都係被圍既對象
因為如果無視弓箭手既存在去打前方近戰
你未行到去對方近戰身可能已經冇咁好多血
所以弓箭手係團P要好好走位
大大力咁掩護自己隊友

總結:
雖然好多GAME弓箭手既打法都係邊行邊射
但係TERA 就係定點射擊
雖然冇得咁,但好好走位
拉打始終係弓箭手既優勢
由於無鎖定關係 都係對玩家既技術同集中力有一定既要求!!
評分:
火力方面: 8.5/10
PVP方面: 9/10
附上弓箭手打精英片段

終於黎到輸出系職業最後一個
魔法師
魔師其實同其他GAME一樣職能都係後方輸出
TERA都唔例外,
華麗既魔法令唔少人著迷!
同弓手一樣魔法都係無所謂既 "魔法命中"
玩家需利用遊戲內既"準心"作人手瞄準
所以都係好考玩家既反應同集中力!!!

火力方面:魔法師強大既單體同範圍魔法輸出
係隊友既掩護下安心咁全力輸出
話佢係TERA火力輸出之冠也不失為過!
但係要注意既係魔師既技能都幾食魔
另外魔師唔同弓手既係某D"技能既移動速度"係幾慢下
如果隻怪久唔久周圍走既話 就要預返佢既距離再放
OR等隻怪企定定再放啦

(另外有CHING話魔法師係同弓手一樣
同怪既距離愈近攻擊力就愈高,尼點我就唔係好肯定,因為無咩印象
先SAY SORRY,有待大家驗證!!!)

副本需求方面:
同樣魔師都係後方主要火力
所以其實搵團都唔會係好難
無咩特別野要搞
追住大隊係咁放技 就係咁
但有兩點要注意既係
1:係全力輸出既同時 你既魔力消耗都非常西利
如果隊中無元素師既話,就請好好善用吸魔技能同時帶定D魔水之類
免得招來偷懶等閒言閒語><
2:由於魔師全力輸出,係會經常出現OT情況
所以自己要控制下,當出現OT時 好自己醒水停手 等TANK拉返好隻怪先再出輸
唔係就好易令怪轉向打你而補師幫你補就變相打補師

SOLO方面:
魔師係SOLO方面對新手都幾惡搞下
起初既話解任打精英都要搵人幫下手
由於大部份技能都係要LOAD
點樣善用技能附帶既牽制效果去幫助自己走位之類
都係主宰你既生死
同其他GAME一樣 TERA 既魔法師都係穿著法袍
比皮甲仲要低防
失手都隨時可能係致命傷
所以都係果句"熟悉精英怪物既攻擊模式"

PVP方面:
單P:雖然火力輸出好夠
但比人埋身都得比人任打架啦
所以點走位點善用附有牽制性既技能
都係好重要
不過都好彩本身都有D近身技能
而且係近距離放技都可以減少唔中既機會
有得有失
團P:因為輸出驚人既關係
對手都好大機會打你先
所以都係好好走位,放附有牽制性既技能
再放範圍技 隨時死一堆

總結:
華麗既魔法技能
強大單體/範圍既輸出
打複數敵人都任何無問題
缺點都係同好多GAME一樣
低防,而且魔力消耗高
提防組隊時OT情況

評分:
火力方面: 10/10
PVP方面: 8/10
附上魔法師打精英片段

補助系: 牧師 , 元素師

牧師
補師係OLG通常都比人叫奶媽
由於TERA補助系上有兩職
牧師大概算係大奶XD
(好爛既開場.....我個人黎講覺得幾好笑)

火力方面:
牧師係玩家眼中都係幫下人補下血,復下活呀之類
但係TERA既牧師擁有唔少既攻擊技能
雖然有唔少攻擊技能
但係火力方面都會比輸出系職業弱勢D
但係都唔可以睇少!
因為分分鐘可以為隊友提供額外既火力支援!!!

副本需求方面:
我相信每隻OLG都一樣出副本
至少有一奶!!!
而且補師既需求係超高
所以基本唔係團選你!係你選團!
有留意個POST既CHING/SIS都可能會有個疑惑
TERA係無鎖定既咁幫人補血放補助咪要追要個人瞄住黎補?
咁咪好易失手?!
其實各位可以放心,大部份補助技能都係範圍性
而且個範圍都算幾大下,某部份係比埋距離你
同時 你既隊友冇理由笨到有個範圍技係地下都唔識走埋去瓜?XD
另外有兩點要注意既係
1.野團可能會組著個傻姦姦既TANK
咁你發現自己已OT就好識得自己保護自己啦(LV去到咁上下會有減仇恨既技)
2.由於有不少既攻擊技能,但要注意果D技能唔少都係近身用
所以幫還幫唔好愈幫愈忙就好啦
要注意隊友血量唔好掛住自己打(因為我試過真係有人掛住打 唔理我T_T)

SOLO方面:
由於牧師有唔少既攻擊技能既關係
單練解任問題都不太大
豐富補助技能
某個情度可能比打手更加安全咁完成各種難關
不過SOLO精英都離唔開果句"熟悉果種精英攻擊模式"

PVP方面:
單P:---(無印象同牧師單打過)
團P:因為到左後期
幫隊友幫血之類隨時可以摟轉形勢既關係
(因為有隻補係後面係咁補,基本上好難打得死對手,由其係TANK)
所以好大機會係會被圍

總結:
打得又補得~
適合對補師有愛既玩家
而且尼個職業對裝備冇咩要求
有冇好裝都係咁補咁出團
和平愛好者可能鐘意玩
我自問冇愛
所以無咩結論

評分:
火力方面: 6.5/10
副本需求方面: 8.5/10(根據日版情況)
SOLO方面: 7.5/10
PVP方面: 6.5/10

附上牧師打精英片段:

元素師
等到頸都長
終於黎到講TERA第二隻補助系職業
有鑑於牧師被專稱為大奶
元素師唯有屈居做二奶啦~XDDD
(我都係覺得好好笑)

火力方面:同樣係補助系職業
火力方面係完全不及牧師
可以用弱黎形容
另外不得不提既係佢可以召喚精靈幫下自己手
唔同召喚技能可以召出不同型式既精靈(E.G.補助,火力支援等)
不過都係得個擺字,實際幫助唔太大
(你喜歡可以當寵物咁既)

副本需求方面:
由於大奶需求超高
在供不應求既情況底下
大家都尼隻二奶都唔會抗拒
不過可能有D人係要牧師既咁冇計
雖然補助技能不及牧師(不論拖法時間及效果)
但二奶可以生蛋,紅色係補血/藍色係補魔
唔好睇少尼D蛋
係牧師分心/補唔切既情況底下尼D蛋蛋絕對可以HELP你一命
同時二奶有增加暴擊率,範圍回MP之類既補助技能
對打手簡直係恩物(不論物理/魔法輸出)
絕對可以提高刷副本既效率
要注意既係-
補血之類既技能真係唔夠牧師黎
所以每次打BOSS 小BOSS之類好生定蛋蛋
可以放好耐唔洗擔心耐左會生雞仔
(爛哂)

SOLO方面:
火力天生唔夠
所以打精英,做任都幾辛苦下
但可以召喚精靈出黎幫下手
雖然同裝飾品無分別
但都好過冇召左出黎幫下手先 死左就由佢

PVP方面:
單P:雖然火力唔係好夠
但係單P既話
元素真係奇奇怪怪咁玩死你:0
慢慢磨你血 放負面干擾技能 又走佬走得快 重點係識補血
同佢單P真係會比佢玩死
團P:主要幫隊友加野
務求更高輸出
同埋干擾敵人
非常討厭既存在

總結:
雖然火力冇咩
精靈又得個擺字

評分:
火力方面: 5/10
副本需求方面: 8/10(根據日版情況)
SOLO方面: 6.5/10
PVP方面: 7.5/10
附上元素打精英片段:

終於完哂所有職務既分析分享
咁耐以黎多謝大家追POST
希望可以比大家一個參考去選擇一個適合自己既職業
都係果句
可能同其他GAME評有分別
只作參考

如果有咩問題/就算冇都可以留言以表支持XDDDD

======================================
最後總結:
各職有各職既長處短處
不過可能好多人都會想問一樣野
邊個職業PK最堅先?!
我個人黎講
隻GAME既設計係團體戰
係同LV既情況係冇咩可能1打幾
而職與職之間有個微妙既關係
講白D就係有相克
而且好多因素決定去勝敗
我係尼到唔一一咁解釋啦
不過如果想問邊隻職最難玩
我一定會答你係劍鬥士
所以如果係第一次接觸尼類遊戲既話
唔太建議你選擇佢
係咪叫你唔好玩劍鬥士?唔係~
只係
你可以考慮玩左其他職先再去玩劍鬥士
熟習左尼隻GAME玩法 操作之類 先再去玩都未遲!:)
順帶一提
可能大家都會問
TERA有6大種族
會唔會有咩族配咩職會發揮得最好呢?
我自己覺得各種族既主動/被動技能影響唔太大
而且CD時間超長
所以你自己玩返你鐘意既種族就好啦
睇唔順眼 你都唔會有心機去玩
尼樣係真既

特別謝嗚:
YOUTUBE用家riddle0214既影片上傳分享
(雖然我冇問過佢XD但我諗佢SHARE得出黎UTUBE應該唔會介意瓜)
已有 7 人評分威望 Good 收起 理由
RECALL.凌 + 100 心得攻略活動優秀作品獎勵
chan$chan + 3 加深左我對其他職業既了解!!
落花狼藉 + 3 非常用心
瀧震天 + 5 很好的post定用了不小心思
迷雪雪 + 5 精品文章
花濺淚v3v + 3 繼續吊我癮XD
惡魔獵鷹 + 3 支持你!下次繼續^_^

總評分:  威望 + 100  Good + 22   查看全部評分

留位 怕#1有爆字問題
對不起,你的帖子超過 20000 個字符的限制,請返回修改。
已有 1 人評分Good 收起 理由
花濺淚v3v + 3 加油, 開公會要有耐力, 不要三分鐘熱度.

總評分:  Good + 3   查看全部評分

頭香當然要由我搶啦xd
繼續努力 一齊迎接TERA
另外應該是OT不是OP吧?

回覆 花濺淚v3v 的帖子

終於有人回
THX
改返先

chui20032003 發表於 12-4-22 01:55 PM

終於有人回

下次更新左弓箭手先得吾得
好期待弓手果種近乎槍Game既攻擊模式

哈哈~ 早D講麻
打左狂戰啦岩岩

今晚OR 一陣既時間打埋弓手佢

話時話2KF冇字數限制既咩?
我打左咁多都未爆字既

chui20032003 發表於 12-4-22 03:12 PM

哈哈~ 早D講麻

呢方面吾呀知
自己未試過爆字爆圖

等你隻弓箭手架喇

哈哈~
你有興趣既弓箭手呀

岩岩COPY 放入WORD COUNT 到 3K幾字

笑傲無雙

多謝樓主 @@弓手一流

回覆 fai13579 的帖子

唔洗客氣
古語有云
唔怕生壞命 最怕改壞名

係OLG到就係
唔怕生壞命 最怕選錯職

弓手的確唔錯
係PVP方面都有一個唔錯既表現
當然要睇玩家既身手啦.

笑傲無雙

等睇埋法師個分析再決定玩邊個職

唔錯唔錯 原來有人睇既
仲怕D字太多 冇人敢睇
法師可能今晚OR聽晚會出
敬請期待期待

0.0 我想快D睇下祭司kaka~
雖然知道技術要好_高. 不過講真 唔練又點會有技術~"~...
如果得自己1個人單機. 打副要招人 咁就真係未必會玩祭司 我好怕我描唔準-.-
但如果係同班fd 1齊玩. 我諗大家都冇所謂~"~
我同班fd都算係新手多. 得某幾個係玩開描準ge
我就幾年前到玩過下描準game咁啦...
而且我識ge人...冇乜人好似我咁補師控-_-

焯螢=] 發表於 12-4-23 12:13 AM
0.0 我想快D睇下祭司kaka~
雖然知道技術要好_高. 不過講真 唔練又點會有技術~"~...
如果得自己1個人單機.  ...

哈哈~見你咁想睇就法師之後就寫祭司啦

你講得岩架~每個人都有新手既時候
慢慢熟悉個玩法自然玩得心應手~!

其實我上個POST 已經想GROUP埋大家同一個SERVER一齊玩
但可能歐版冇咩人留意:(所以冇咩人SHOW我)
開個RC FB 之類咩都好(最好咩都唔洗開 大家有咩係2KF傾)
大家香港人講廣東話都親切D啦係咪
日後有機會既係台服一齊玩

笑傲無雙

我都係同班fd一齊玩台版 @@睇下有冇機會撞到 XD

有心撞一定撞到既
遲下我想開個POST
令大家盡量係同一個SERVER
當然有人鐘意玩PVP /PVE SERVER
咁都希望GROUP 返係同一個PVP /PVE SERVER啦

笑傲無雙

PVP is the best
只希望佢係7月頭就出 唔好過左暑假先出 ~_~

我都係咁話
最好6月左右封公測一獲過搞掂哂7月正式營運

等我再構思下詳細係點先
遲下你都留意下2KF TERA個版啦
因為我都想大家可以詳盡同SERVER 唔洗分到散哂

祭司冇認真練唔知實際係點...
但係個人有樣同樣係遠攻系既弓手
我只想講描唔準完全冇問題XD
TERA既怪大多數係你遠距離既時候會用超追超痛既撞擊"
再加上遠攻系既攻擊都係越近越痛..
所以打時多數都係貼住打 描準... 貼住點重要描=x=?  (法師同上

另外祭司單補時唔洗直接描人去補~ 唔洗咁擔心
而範圍補就如其名  範圍大好易描
SO唔洗怕描唔到.. 想玩咩職就玩~

我文筆唔好唔識表達.. 詳細介紹就交比chui20032003先生m(_ _)m

笑傲無雙

我想問下個組隊係咪得5個位的?.?

聯絡我們|Archiver| 2000FUN論壇

SERVER: 2 GMT+8, 24-3-29 02:20 AM , Processed in 0.040083 second(s), 13 queries , Gzip On.

Sponsor:迷你倉 , 網頁寄存