2000FUN論壇

搜索
2000FUN論壇 綜合論壇 龍虎亂舞K1 關於K1結束與否的跟進報道 by小牛 [6.9.2012更新] ...
go

[消息] 關於K1結束與否的跟進報道 by小牛 [6.9.2012更新]   [複製鏈接]

玩過星曲WEB

以下內容為6.9.2012最新跟進內容

大家好:

經這星期我與霸天的一些跟進, 有以下的進一步建議和多一點具體內容,用點列方式好了:

1. 建議集合能"出錢又出力"玩家, 組成「K1救亡委員會」,如達理想中的足夠資源, 寫信直接試與開發csoft對話 (如果不行先退求與gameone對話).

2. 建議向csoft提議由委員會集資, 透過律師行作中間人及做合約(要付一些律師費估計幾千), 定期向csoft轉帳集資的錢作租server之用.

3. 建議所租server(租1個夠k1用)為美國機房, 一般hk$4,000/月 已能租到流暢穩定兼能擋入侵的好server. 因為一年租金約5萬左右. (未計csoft的維護費)

4. csoft更新維護費需要真的"埋檯傾"才能知道. 但至少直接與開發傾會好一點. (免中間人). 如csoft不介意我們試試爭取較合理的維持費用. 任何更新或新人物則待對方願合作時再談(如購買套餐更新制)

5. 現時最重要兩步
(a) 足夠集資 ==>成立委員會
找尋"有心有力"人士加入委員會, 並向csoft建議付出集資資金人士, 日後遊戲內將注資資金的3份之2 或 一半 (或其他比例)轉成遊戲點數. 以回報付出人士.  當然付出超大比例(例如數萬港元)的人士, 會不會有特別權力要求或遊戲待遇則較為複雜, 這點需另議, 但如果是無夾雜特別慾望的付出, 是很歡迎.

初步有:霸天、黑龍哥(馬來西亞玩家)願意支持若干資金  [再有人支持將更新名單]

(b) 找律師行格價
關於找律師行做中間人, 雖然花一點費用, 但免去玩家注資時的安全問題, 同時由律師行做中間人向csoft定期過錢, 最為安全穩妥. 另外如果與csoft或gameone談不成, 撇除律師行政費外, 所有資金可全數退回玩家們.
     因此, 我們需要向不同律師行格格價(做上述合作形式的合約+定期過錢俾合作公司), 小牛會幫手問一下, 但亦請任何認識律師行 或 親朋戚友有做律師行的玩家, 都幫手問問大約價錢.

希望在這9月底前為限, 看看有沒有人出錢出力, 如果不能, 霸天說10月的比賽大家開心出來玩和食飯高興高興吧!!!!

以下內容為29.8.2012首發的內容

[註:本來想o係
《龍虎亂舞Online》將於本年11月22日結束公測裡面回覆, 最後都係認為獨立開個post會易睇些! ]

各位朋友:

抱歉因今天有野做夜返, 首先對於某某話"霸天出手"一事, 我暫時無收到霸天電話亦未能證實.

至於救亡k1一事, 我向有關gm人員提出昨晚到今日很多玩家不願k1執笠既意願.

不過一切要視乎gameone方面(話事人係d高層, 唔係大家成日鬧或依賴既gm).

以下係一d一齊想像出黎比較可行的方法:

<想像方案一>

由有心的玩家/玩家團隊, 支付一筆約6位數(舉例10萬), 如果gameone同csoft(開發)願意, 可以有限度再支援一段時間(保守d計半年, 樂觀就1年), 主要只係支付兩邊公司基本營運同人工的費用而已. [好耐好耐之前已知道k1每月營運及人工大約2萬左右]

好處當然係俾大家玩耐d 兼且由原來公司支援返, 但第一個問題係有無人願意咁花一筆咁大既錢(記住, 而家筆錢只係估估下, gameone肯唔肯埋檯傾都係一個問題) 期間, 或者肯俾錢既玩家團隊可以有少少say(建議), 例如有無少少野可以新增或改, 但開發做唔做到同駛唔駛額外收費又係另一問題.  如果有猛人猛橋可以

<想像方案二 >
由有心既玩家團隊, 直接出幾萬~十萬(只係估計數, 但應該會比方案一平d), 買左隻game做私服(但實際其實唔算係買斷遊戲, 只係買左部份gm權力、營運權之類), (這裡所用的錢部份用作俾開發做收結金, 另一部份當係租gameone的server, 類似)....不過就唔會有更新...除非...[下面會講], 而且到左一年或最最最盡兩年後, 當作租server錢應該又要繼續計. 最慘係, 因為當作玩家買左隻遊戲(看成"私服"計), 龍虎門的人物(e.g.三王, 邪神,羅剎,伏虎那些)一係抽走晒, 一係要額外花可能過萬元大執圖像設定(即係要比而家看到的. 變成面目全非) 咁先唔會有任何被玉郎集團在法律上追究的可能. (而家大家玩緊既人物, 都係類似隻眼開隻眼閉地進行而已)

更新方面, 如果就咁買隻game既營運, 應該會變成一隻奄割左龍虎人物的私服遊戲. 但更新或加新人物(如城寨)或搞新意思係咪無可能呢? 可能都有, 就係買左之後, 直接同csoft開發那邊傾, 先俾錢來開新新人或新o野, 類似外判工程咁...但根據營運及人工的一般計算慣例, 做新人物一般1個月, 咁結果玩家 / 玩家們就要諗方法籌到約1萬~2萬不等包人地人工同技術去造隻新o野出黎...此外如果係一d物品設計, 都可以先收集玩家意願(例如先訂購, 夠人數同夠"那一舊錢"先俾開發做野!)

呢個方案估計成立機會大d, 而且玩家們付出的成本較低, 想玩新人物或新野, 就直接同開發傾合作(視乎物品,內容、需要的設計費同人工來傾)

不過!!!! 以上一切, 都係很初步想出來、可能有一定可行性的方法, 但實際上得唔得, 就取決於:

1.) 有無玩家/玩家團隊 願意付出 最少幾萬, 多則6位數(如十萬)的金錢, 去救亡或買隻game呢?

2.) 承接上面, 如果真係有玩家肯, 咁樣我地先向gm正式提出, 由gm代為反映俾高層, 然後等Gameone高層考慮同唔同我地去傾&點樣計d費用/合作型式. (未計開發那邊肯唔肯)

3.) 假設以上都達成的話, 唔願意k1執笠的玩家們, 願唔願意留在一個可能無得/很慢地發展、很難吸引新人的server玩呢? (未計可能需要奄割龍虎人物 以及 就算籌到錢去整新人物 或 一些更新內容, 最最最快都只能1個月左右一次)  [未計開發肯唔肯接玩家的Job]

4.) 仲有, 1年後 或 2年後, 仲有無足夠玩家繼續留在這遊戲!? 呢半年/一年裡面收支平唔平衡度? 會唔會半年左右就乜玩家都差唔多走晒? 咁救亡玩家團隊的心血又如何善後呢?

如果作為睇完呢篇想像方案同埋一些最基本考慮問題既您, 仍然願意出力 / 出錢 甚至一齊上gameone傾(如果這公司考慮的話...),歡迎您在此表態(例如我出力因為我識server同online game技術 / 我出$5000夾錢 / 我出4萬夾錢又可以出力同埋上去傾......etc), 亦請您短消息給我您的稱呼姓名以及聯絡, 如果在未來一兩星期(截止未定)收集到"可能足夠的人力物力財力&大家的聯絡資料"後, 我會正式向gm或寄信到gameone提出我地既要求同建議.

相反, 如果在合理時間內收不到足夠的資源力量, 我們便只能盡量在未來兩個多月陪k1直到11月22日了. 而我作為板主之一亦搞一些論壇上的告別/紀念活動. 甚至有機會在10月gm搞的活動順道搞一次網聚party之類.

或者有人會認為"寧為玉碎,不作瓦全",亦有人不介意"大灑千金,一求心頭好",
亦好可能出現一些如古惑仔灰狗之子所說"講就兇狠,做就碌能" (超板可以扣我分)的人,
又或者呢個香港真係會出現遊戲界第一個奇蹟---"熱心玩家出力夾錢過萬救未路漫畫網途"

無論如何, 作為熱愛k1的我, 財力極有限、但勞力是願意付出的. 那麼,您呢?
謝謝大家看我的字海~ 更歡迎大家在此post表態~
(
請注意:為使討論更集中, 我會將一些不關事的言論或強烈情緒回覆排除和delete, 謝謝!!)

帶著疲倦又沉重心情的小牛 謹啟

已有 1 人評分Good 收起 理由
pl6564 + 3 尸口月

總評分:  Good + 3   查看全部評分

買左隻game既話 點解仲要額外花可能過萬元大執圖像設定既 ?

玩過星曲WEB

ziYU×佑 發表於 12-8-29 02:13 AM
買左隻game既話 點解仲要額外花可能過萬元大執圖像設定既 ?

因為而家既大家見到的角色, 唔用漫畫原圖兼改名等等...
都只係一種"掩飾"手法.

一來一大早玉皇朝是同gameone有過版權合約關係, gameone無得扮傻話呢d唔係龍虎門o野
而且太容易認出了.

而家仲未有事都只係玉皇朝無為意 或 隻眼開隻眼閉(可能因k1唔係咁響當當, 其他有龍虎版權既新game唔投訴之類)

但絕對唔代表如果真係俾街外人(e.g.玩家救亡團隊) 或 其他代理/公司 買左之後, 仍繼續可以咁樣事無忌旦咁去用.
玉皇朝點估計轉手後d人會點樣搞那些"疑似龍虎角色", 又會唔會整臭 / 影響 龍虎門漫畫或玉皇朝個朵架!?
淨係玉皇朝同某某新online game簽左龍虎人物專利版權合約, 而k1無繼續俾錢續約, 法律上都死得啦~

小牛我都好想幫手:(但我無咁多錢,屋企人又唔比我洗咁多錢:(不過我可以收集各位玩家既簽名以及心聲然後再寄信同埋打電話去gameone傾傾。

antony071325  我比我電話你  發表於 12-8-29 09:31 PM

笑傲無雙

佢改樣唔得咩…

marcoltw  玉皇朝簽過頭2年約, 唔通人物動作招式照用都睇唔出咩  發表於 12-8-29 05:57 PM
pl6564 + 2 5得=[

總評分:  Good + 2   查看全部評分

如果有人買左隻game既話,這個人番到k1,一定個個人都同佢講thx~

ben200962657  多謝這位熱心支持k1的玩家 請問點稱呼?請留花名,電話 thx~  發表於 12-8-29 10:16 PM
pl6564 + 1 活動參與

總評分:  Good + 1   查看全部評分

笑傲無雙

小牛甘我地e+可以做到咩

笑傲無雙

…感改技名lor

2KF活動勳章 寵物大使 十週年勳章(賀詞) 十週年勳章(截圖) K歌達人 2KF大型活動勳章 忍影世界 笑傲無雙 玩過星曲WEB

ziYU×佑 發表於 12-8-29 02:13 AM

唔係買GAME 係俾錢加長營運 明未??

on99999999999

ben200962657  內容包含粗言,不切實際  發表於 12-9-30 11:18 AM
已有 2 人評分威望 Good 收起 理由
pl6564 + 1 鼓勵
marcoltw -2 內容觸犯版規

總評分:  威望 -2  Good + 1   查看全部評分

回覆 ☆魔鬼皇☆ 的帖子

見唔見有兩個方案

2KF活動勳章 寵物大使 十週年勳章(賀詞) 十週年勳章(截圖) K歌達人 2KF大型活動勳章 忍影世界 笑傲無雙 玩過星曲WEB

ziYU×佑 發表於 12-8-30 07:21 PM

見唔見有兩個方案

睇清楚的應該係你 都講左冇得買斷勒 你自己睇清楚啦
pl6564 + 1 鼓勵

玩過星曲WEB

ziYU×佑 發表於 12-8-30 07:21 PM

見唔見有兩個方案

兩個方案都唔會有 "真正買斷"的可能

從來唔會有一間開發或代理會俾隻遊戲伺服端(server 那邊)的檔案交俾外人或玩家接手的.

笑傲無雙 忍影世界

回覆 marcoltw 的帖子

其實有計仔。。。霸天爺係風水師la,咁叫霸天爺同gameone講,你地汁左k1會有一場破財之禍,依2年尼都係靠k1先擋到2年,gameone5信的話,就話到時有破財之禍的時候不要怪我冇提醒你地XD,掂5掂?

哈哈,但係都唔可以咁呃人啦- -

pl6564 發表於 12-8-30 11:24 PM
回覆 marcoltw 的帖子

其實有計仔。。。霸天爺係風水師la,咁叫霸天爺同gameone講,你地汁左k1會有一場破 ...

你呢個大話公布左gameone個d人咪知lor...

笑傲無雙 忍影世界

回覆 LAUKAILAM 的帖子

你覺得gameone會睇?
已有 1 人評分威望 收起 理由
marcoltw -40 針對你在#19樓的點評粗言重罰

總評分:  威望 -40   查看全部評分

回覆 pl6564 的帖子

但係龍霸天 會甘做咩?

笑傲無雙

咪撚on9啦 你地想帶埋個game入官材咩
人地商人冇錢賺仲唔執左佢咩  (我街外人)

pl6564  仆街la你,街外人入尼做乜柒呀,底死la,比人扣分  發表於 12-9-2 01:09 PM
已有 1 人評分威望 收起 理由
marcoltw -10 內容觸犯版規 - 粗言字眼

總評分:  威望 -10   查看全部評分

玩過星曲WEB

奉陪 發表於 12-9-2 04:56 AM
咪撚on9啦 你地想帶埋個game入官材咩
人地商人冇錢賺仲唔執左佢咩  (我街外人) ...

致pl6564:

"奉陪"是2000fun會員就有權在任何版區進行討論, 雖然他第一句說話認為希望救亡k1的玩家是很傻,
而且用上了粗言助詞是十分不尊重他人. (扣分便是對他這種態度言行的制裁)

可是他後面兩句的發言, 在其觀點與角色上也是沒有錯的.

至於pl6564你的點評回應, 雖則有捍衛本遊戲支持救亡k1玩家的意願,
但你,
第一:意圖抹殺他人討論的自由
第二:明知版規不能說粗言, 仍大放闕詞, 這樣的態度跟"奉陪"會員的言行如出一轍
第三:別人犯錯被扣分, 便"好應該"落井下石加上粗言來踩多一句嗎? 絕非君子行為!

因此重扣你40分. 望閣下好好改過, 支持版內的良好討論風氣.
pl6564 + 1 對不起,多謝你只扣我分,沒有禁我言.

‹ 上一主題|下一主題

聯絡我們|Archiver| 2000FUN論壇

SERVER: 2 GMT+8, 24-4-27 11:47 PM , Processed in 0.043902 second(s), 14 queries , Gzip On.

Sponsor:迷你倉 , 網頁寄存