2000FUN論壇

搜索
2000FUN論壇 綜合論壇 Team Fortress 絕地要塞(TF2) 個人對於scout既小小心得
返回列表 發新帖 回覆
go

個人對於scout既小小心得 [複製鏈接]

十週年勳章(賀詞)

其實scout攻擊唔高 。血又唔高。唯有屈速!!
1.打不過就逃 。人地係唔會追到你嫁!
2.面對敵隊既scout 可免則免啦 因為真係好煩。
一個scout點樣殺人?
我認為應該好好運用兩重跳呢個特點去閃避攻擊同埋去到人地後面。快速殺敵。
見到heavy.pryo唔好正面交鋒。要用戰術殺掉他們!
當見到佢地 快走 引佢地跟住你 。之後快d搵d佢地經過唔會留意既地方。從後殺掉他們!
如果見到heavy。先用兩重跳不停跳躍 妖亂佢 在係後面快速解決他
其實當大家見到sniper呢d較同scout一樣血既話。
可以拎棒同佢單挑。都係果個。運用兩重跳閃避攻擊 不過空間要夠闊
暫時諗到呢到 在有在講~ 如有錯誤。歡迎指點
P.S從敵人後面攻擊殺傷力較大
已有 1 人評分威望 收起 理由
kwokut + 15 精品文章

總評分:  威望 + 15   查看全部評分

十週年勳章(賀詞)

二.
面對heavy可用比較另類既打法.
跳上去heavy個頭到.用槍or棒殺死佢!
對住solider,最好就搵個闊d既地方打
唔係好難搵位閃.同埋要有把握先射 唔係一槍一槍咁射你就玩完!
同埋跳到去佢後面殺!!
至於spy..一般既spy都唔會搵你做攻擊對象..你經常亂跑佢都唔會殺到你
spy check:當你見到一d個樣係同隊既人經過控制點,但係冇顯示同樣既人數,即是spy,可殺
                   如果一個spy扮scout,佢既速度唔係scout咁快 ,見到就殺!
                   一個扮緊野既spy,好小會轉武器的!
                   你要知道一個pryo會經常亂噴火 ,冇亂噴就射幾槍試下佢!
以上既技巧好講經驗..死左都唔好灰心!!

wa對我好有幫助
我scout廢到爆- -
玩demo都有教學既.!
有時間
教下我= =

十週年勳章(賀詞)

Scout用雙重跳果時既第二跳可以變向的.
你可以用泥突襲對方!!
Scout重點:
1.一定要屈速
2.對住Pryo,soilder,heavy,demoman要智取.不可硬碰
3.除左以上既兵種,其他既一律可正面交鋒.嘗試跳一跳.命中人地既頭
4.用棒殺人係可以,但係要練習如何閃開攻擊同屈速.
5.scout可以係咁走係咁閃,妖亂敵人!呢個時候你個敵人個心會好亂同好心急,殺敵既好機會!!!
6.以上個點要有闊d既地方先可以決鬥

scout打heavy 小tips

scout正如LZ所言..擁有的優勢只是移動速度及短距離的瞬間破壞力,在面對HEAVY時,即使對方有MEDIC在旁協助,
你也可以靠SCOUT的牛奶debuff來與HEAVY戰鬥,在近身戰時,只要子彈基本上命中敵人時,可造成多於60點的傷害
牛奶的debuff是被潑中的人在一段時間內由其它玩家對該目標造成傷害時,便會回復傷害的60%的生命值,
也就是說,當你潑中一位HEAVY時,再對其射擊,
你再差也必會回復  60 x 60% = 36 點生命值 ,
如果再加上鐵軍扇的debuff,回復生命值= 60 x (1+35%) x 60% = 48.6
除非對方是持有娜塔沙,否則在一般情況下,你是可以憑著Scout獨有的速度及短距離的破壞力來硬生生擊殺一位Heavy

Scout其實好難贏到識玩既Heavy....(而且,一般Heavy都有medic跟身,medic把Smg對scout有一定威脅)
對住soilder,heavy,Pyro比較建議Stun ball,中就埋身射,miss就就著草.......
落單Spy/Demoman/sniper/eng可以勇少少.
Anyway,scout係人多果陣(22~32)唔會有太大作為(輸出)
一般都係cp搶點,打定人,靠無敵汽水頂uber同拆入口
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 免費註冊

聯絡我們|Archiver| 2000FUN論壇

SERVER: 2 GMT+8, 24-4-29 07:44 AM , Processed in 0.027091 second(s), 11 queries , Gzip On.

Sponsor:迷你倉 , 網頁寄存